PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dark Hegdes

harb
02-12-2022, 00:23
Dark Hegdes_to aleja drzew bukowych wzdłuz Bregagh Road miedzy Armoy i Stranocum w hrabstwie Antrim w Irlandii Polnocnej
krecono tutaj sceny do serialu Gra o Tron

68287

pozdrawiam :)

crusiek
02-12-2022, 00:26
Baśniowe drzewa z Irlandii :) Dla mnie bomba :)

harb
02-12-2022, 00:37
Fota z archiwum, wrzucilem bo nowa kolezanka na forum troche pokrecila nazwe miejsca

Ta piękna bukowa aleja została zasadzona przez rodzinę Stuartów w XVIII wieku.

Miał być atrakcyjnym elementem krajobrazu, aby zaimponować odwiedzającym, gdy zbliżali się do wejścia do ich georgiańskiej rezydencji, Gracehill House. Dwa wieki później drzewa pozostają wspaniałym widokiem i stały się jednym z najczęściej fotografowanych zjawisk naturalnych w Irlandii Północnej.

Rafaello666
02-12-2022, 09:20
Klimat odjazdowy. Kadr też.

lukasz_kk
02-12-2022, 10:57
A to na pewno ta sama droga co u edytarice? Bo u koleżanki zdecydowanie szersza i ma wymalowane pasy na całej długości. Z resztą w tamtym wątku było napisane chyba, że Dark Hedges jest w Irlandii, a tamtejsza droga w Anglii.

harb
02-12-2022, 12:24
A to na pewno ta sama droga co u @edytarice (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=94805)? Bo u koleżanki zdecydowanie szersza i ma wymalowane pasy na całej długości. Z resztą w tamtym wątku było napisane chyba, że Dark Hedges jest w Irlandii, a tamtejsza droga w Anglii.

nie słuszałem o podobnej, chyba ze czegos nie wiem, moze sie myle , koledzy mieszkajacy na wyspach mi podpowiadaja ze z biegiem lat sie zmieniło malowanie , poza tym droga ktora cytujesz jest zrobiona szerokim szkłem to wyraznie widac , poszukaj w sieci tego miejsca, moja fota jest robiona tele to skraca i zmienia perspektywe, szczerze mowiac nie widziałem Dark Hegdes pokazanej tak szeroko , pogrzebie w sieci zobacze czy jest cos tak bardzo podobnego na wyspach do tego miejsca. Ponadto Irlandia Polnocna jest czescia Wielkiej Brytanii wiec mozna powiedziec Anglii

crusiek
02-12-2022, 12:33
Jest w Badbury Rings w Dorset, faktycznie troszkę podobne.

harb
02-12-2022, 12:39
Jest w Badbury Rings w Dorset, faktycznie troszkę podobne.

w takim razie bardzo przepraszam kolezanke @edytarice (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=94805) , rzeczywiscie jest podobienstwo, koledzy z wysp wpuscili mnie w maliny :)

edytarice
02-12-2022, 17:33
Nie no, zupelnie inne miejsce :) .... moja miejscowka nie jest tak oklepana jak Dark Hedges (jeszcze!)

harb
02-12-2022, 18:51
Nie no, zupelnie inne miejsce :) .... moja miejscowka nie jest tak oklepana jak Dark Hedges (jeszcze!)

raz jeszcze przepraszam i grartuluje bardzo ładnych zdjec :)