PDA

Zobacz pełną wersję : Mistrz swiatla

edytarice
25-11-2022, 22:29
Czesc,

Pierwszy post tutaj, opinie mile widziane

68115

Keszelski
25-11-2022, 23:04
Opinie? Mogę wyrazić tylko swój zachwyt! Niezwykłe zdjęcie! (i nawet nie przeszkadza mi, że z parku ...)

... i chyba nietuzinkowa obróbka (?)

edytarice
26-11-2022, 00:00
Czesc,

Pierwszy post tutaj, opinie mile widziane

68115

Dzieki. Racja, zdjecie parkowe ale warun byl niebianski. Podrasowalam tylko podstawowe sprawy - swiatlo, cien i tonacja, bez zadnych tam bajerow.

crusiek
26-11-2022, 18:47
Nie wiem czy nie przesadziłeś robiąc tak mocne światło na mgle, wygląda to jak wybuch bomby atomowej, a przecież według rozkładu cieni słońce poza kadrem jest...ja osobiście wolałbym chyba delikatniejszy efekt.
Nie zmienia to faktu, że mi się zdjęcie podoba i sam kiedyś życzyłbym sobie takiego spotkania :)

Rafaello666
26-11-2022, 18:54
Fakt, że przesunęłaś trochę "ciężar" światła w prawo, względem jego rzeczywistej pozycji i zgodzę się z opinią powyżej, że ciut za ostro. Aczkolwiek, foto z fajnym klimatem i światło dopisało, bez względu na jego natężenie..

edytarice
26-11-2022, 22:24
Dzieki crusiek i rafaello666 - wiecie co, te swiatlo nie jest az tak wiele podciagniete ... juz dochodzilo prawie do 10 i ta nadziemna mgla trzaskala dosyc ostro ... pan jelen w moja strone sie kierowal a ja prawie serce w gardle, bo to wielkie rogate bydle i jeszcze bojowe w sezonie... mimo tego wystrzelilam pare strzalow, bo ta swietlista kombinacja wywolala takie wymarzone warunki .... tutaj mam jeszcze inny strzal z troche wczesniej, moj ulubiony w zasadzie...

68130

Rafaello666
26-11-2022, 22:42
No, ten to ekstra jest... Nic dodać.

Jacek_Z
27-11-2022, 00:23
Zdecydowanie lepsze.
Pierwszego nie mogłaś niedoświetlić? Aż dziwne, że body mając taki duży obszar silnego prześwietlenia nie ustawiło oszczędniejszych parametrów. Jaki pomiar? matrycowy, CW?

maniak666
27-11-2022, 12:15
Fajnie w kadrze i świetle. Z uwagami dotyczącymi jedynki wypada mi się zgodzić. Dwójka kadrowo wygrywa.

P.S. Pan daniel a nie Pan jeleń... ;)

notdot
27-11-2022, 12:35
2 - fantastyczne
1 - trochę taka odrealniona się wydaje, przez światło, przez bliskość do zwierza, ale najbardziej przez światło, ale może taki był zamysł, żeby to pokazać trochę bardziej "baśniowo"?

edytarice
27-11-2022, 19:05
notdot maniak666 Jacek_Z Rafaello666 dzieki za komentarze, jestem wdzieczna
generalny koncept to 2 realistycznie a 1 pod taki dreamy style - tak mi jakos pasowalo jak sie za robote zabralam :)
pozdro

Rafaello666
27-11-2022, 21:29
Drugie wydaje mi się bardziej "dreamy", ale może to dlatego, że zwyczajnie, bardziej mi się podoba ;)

edytarice
28-11-2022, 21:10
Tutaj jedno z innego setu - i mam pytanie dla tych, ktorzy maja ochote pokomentowac ... czy facet na rowerze rozprasza uwage, czy dodaje do klimatu ?
Moja glowna intencja na tym bylo sfotografowanie naturalnego srodowiska tych zwierzakow i ich mala plochliwosc ... na codzien otoczone sa przez ludzi na rowerach, rozwydrzone dzieciaki, szalone psy, piknikowcow, gowniarzy z boomboxami etc - maja tam crazy life ze tak powiem... choc tu, w zaciszu porannym klimat jest jeszcze lagodny... stoja sobie swobodnie i przechodza sie po parku nawolujac samice i staczaja okazjonalne walki ze swoimi oponentami.

68172

Rafaello666
28-11-2022, 22:10
U nas ciężko o taki kadr. No, może na szlaku na Morskie Oko, gdzie zwierzyna zaczyna podchodzić do ludzi, bo żreć dają. Tylko tam, zamiast jednego rowerzysty miałabyś spory tłumek. A tak, to raczej płochliwe. Kiedyś siedziałem 2 godziny żeby mi sarny podeszły na tyle blisko, że można było coś złapać, ale zdążyło się ściemnić i tyle było z focenia... Oczywiście, mówię o swoich przygodach, bo jest tu sporo fachowców, którzy wiedzą gdzie, co i jak. Mi rowerzysta nie przeszkadza. Jest to jakby element egzotyczny :D

odzio
30-11-2022, 23:40
Nie do końca umiem się do tych zdjęć odnieść. Są bardzo ładne, fajnie ujęte światło, ale same daniele na nuklearnej 1. i nieco absurdalnej 3. wyglądają przez obróbkę (chyba) jak wklejone, niepasujące. Na ostatnim zdjęciu trochę wygląda jak plastikowa figurka. Co do pytania odnośnie rowerzysty fajną robi robotę, zresztą bez niego zdjęcie by wymagało zupełnego przekadrowania. Teraz klimat jest trochę jak z Alicji w Krainie Czarów, mnie się podoba :)

fafniak
30-11-2022, 23:50
W żadnym wypadku nie schodź z ekspozycji na 1 - to właśnie ta jasnosc tworzy klimat

edytarice
01-12-2022, 22:43
Dzieki odzio - ja sie nie bawie w wklejanie w krajobrazy, wszystko zywe tam bylo i chodzilo. Na 3 jelenia mam jeszcze jak ryczy z tego samego mm .... ludzi tam tez mam przechodzacych ....
1 to kwestia warunkow i stylu w obrobce, ktory nazwalabym ...hmm... rzeczywista bajka... :)

edytarice
07-12-2022, 22:18
Hej,

Mam problemy z logowaniem na tym forum (za kazdym razem haslo jest nieprawidlowe, nie wiem ile razy juz zmienialam!)
W kazdym badz razie... takie zdjecie weekendowe - ten ptaszek chyba rudzik sie nazywa....
nie tam ze siedze w fotografii ptakow, ale milo byloby otrzymac troche opini od kolegow i kolezanek ktorzy siedza w tym klimacie :)

68436

Wind Mill
07-12-2022, 23:23
Ptaszek ładnie uchwycony, ale po co mu tyle przestrzeni za plecami?
Ja bym odciął tę małą gałązkę.

sasklacz
07-12-2022, 23:45
Tak to jest rudzik i to bardzo ładnie uchwycony .
Tak jak kolega wyżej zauważył trochę kadrowanie bym poprawił , aby więcej przestrzeni było przed modelem a mniej za nim :-)

Jacek_Z
08-12-2022, 00:08
Jak rudzik jest po lewej to ta gałązeczka po prawej go trochę równoważy. Ja bym jej nie odcinał.

Co do zmiany hasła to może być kwestia problemu przeglądarki z jakiej korzystasz. Albo np wymieniasz hasło na jednym urządzeniu (komputer w pracy, telefon?), po czym wchodzisz na forum innym urządzeniu (laptop?) które ma zapamiętane poprzednie hasło.