Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy ZENIT w dSLR - jakość/opłaca się ??

cubix
21-10-2005, 20:07
Witam. Ponieważ posiadam 2 obiektywy ZENITA na gwincie chyba M42? (correct me if I'm wrong :) ) myślałem o zastosowaniu ich w D50. Nie wiem czy to jest opłacalne jak one się mają optycznie do Kitowego obiektywu (nie chodzi o funkcje itd. bo wiadomo wszystko trzeba manualnie) ? Szczególnie jeden mnie interesuje MACRO to co na nim pisze na froncie [MC BO^HA-9 2,8/50]. Wiem że musiałbym zakupić przejściówkę ale czy będzie on lepszy czy gorszy od KITu ? Dziękuję za pomoc

szymony
21-10-2005, 20:23
Wołyna do makro ponoć jest całkiem niezła. I w takim zastosowanu pewnie będzie lepsza od kita.

trigger
21-10-2005, 20:35
ja też mam heliosa od zenita - strzy tak na oko do 2 metrów, dalej już nie. Ustawianie ostrości może być całkiem szybkie - potwierdza to aparat (ustawiasz mniej więcej, a potem kiwasz sie z aparatem "przód=tył"). Ja używam tego bo mam wadę wzroku, to tak na "oko" mi nie bardzo się udaje. Gorzej jest ze ustawieniem światła, ale jak się wstrzelisz to ten Helios potrafi naprawdę niezłe fotki dać (a jak jeszcze dokręcisz pierścionki to już super). Jak już masz te obiektywy to warto się zabawić :wink: Plastyka obrazu super :mrgreen: Tylko do makro to coś z dłuższą ogniskową - chyba, że rzeczy martwe, względnie bardzo wolno uciekające :wink:

FilipAdam
22-10-2005, 12:02
Ja mam jupitera 85mm i przy portrecie sprawdza sie super. Cieszy potwierdzenie ostrosci, bo podobnie jak trigger mam wade wzroku i bez tego udogodnienia byloby kiepsko. Co do swiatla to nie ma duzych problemow, cykasz fotke testowa, podglad na lcd i ewentualna korekcja. M42 w makro tez sie bardzo dobrze sprawdza. Najbardziej boli brak nieskonczonosci :( pozdrawiam.

Ps. Trigger a jak ostrzysz z pierscieniami :?: bo u mnie wtedy juz nie ma potwierdzenia ostrosci :( a na oko wychodzi jedna fota na 48 ;)

Spinner
22-10-2005, 19:24
Ok, ostrzy na 2m...a jak Wasze doswiadczenia z innymi szkielkami?? Na ile metrow ostrza?? I gdzie kupic przejsciowke bez soczewki?? Bo mam i mieszek i kilka Takumarow na M42 to bym sie pobawil... Szczegolnie, ze jednym z nich jest slynny S-M-C 50/1,4... :mrgreen:

Pzdr
Spinner

cubix
22-10-2005, 20:05
co to jest to potwierdzenie ostrości jak to działa, chodzi o jakiś znak że ostośc jest ustawiona ? powtarzam że d50 mam jakby co :D

trigger
23-10-2005, 15:48
Ps. Trigger a jak ostrzysz z pierscieniami :?: bo u mnie wtedy juz nie ma potwierdzenia ostrosci :( a na oko wychodzi jedna fota na 48 ;)

Mi potwierdzenie ostrości działa, ale czasem trudno trafić w tę "ostrość" i łatwo przegapić ten moment potwierdzenia przez diodke (szkoda żę dzwiękowe nie działa).

Jacek_eS
23-10-2005, 18:57
Spinner napisał,

gdzie kupic przejsciowke bez soczewki??

www.raysfoto.pl - 59,- PLN + 9,50 koszt przesyłki Priorytetem.
W piątek zamówiłem, w sobotę dostałem. Polecam.

stefan
23-10-2005, 20:23
cubix, potwierdzenie ostrosci to taka mala kropka mrugajaca w wizjerze w lewym dolnym rogu w momencie zlapania ostrosci.... w D70, i mysle ze u Ciebie tez :-)

Edo
24-10-2005, 08:30
W D50 oczywiście jest tak samo, potwierdzenie złapania ostrości realizowane jest przez pojawiającą się kropkę na wyświetlaczu w wizjerze. Helios 2/58 daje ostrzejszy obraz niż kitowy obiektyw, w dodatku ostrość jest znacznie lepiej trzymana na całej powierzchni kadru. Ponadto regulacja ostrości ma spory zakres (w odróżnieniu od kitowego) i jest bardzo płynna (przynajmniej w moim obiektywie), co bardzo pomaga przy makro. Przejściowka bez soczewki ogranicza obszar ostrzenia do maks. 2-2,5 m, ale przy makro to nie przeszkadza, potrzebne będą jedynie pierścienie. Warto jednak skorzystać właśnie z M42 i takiego Heliosa - koszty niewysokie a efekty mogą być zaskakująco dobre. Przy makro zresztą autofocus nie jest raczej niezbędny, ustawienia przysłony i czasu szybko przyjdą z czasem.