PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy błyskowe dla osób wielosystemowych (Godox V1-C / V1-N / V1-S + Godox XProC TTL)

m_a_g
21-11-2022, 20:09
Jakiś czas temu prosiłem tu na forum o pomoc w doborze lampy do Nikona.
Tymczasem kupiłem coś zupełnie innego (Godox V1) i jestem zadowolony, więc chciałem się podzielić wrażeniami.

Wczoraj przyszła paczka z Amazon'u, była okazja trochę pobawić, Godox'ami, i wniosek jest taki: to najepsze lampy jakie kiedykolwiek używałem.

67982

Po pierwsze: lampy działają bez problemu w trybie TTL na bezlusterkowcach. -Testowałem na Nikon, Sony i Canon.

Po drugie; TTL wreszcie działa poprawnie! Do tej pory jedyną lampą która poprawnie działała mi na bezlusterkowcu w trybie TTL była Sony HVLF60RM. Tylko że ta systemowa lampa Sony kosztuje tyle ile trzy Godox'y V1 + wyzwalacze bezprzewodowe i działa wyłącznie na aparatach Sony. Moje lampy od Canona (Yongnuo ale także systemowy Speedlite 480EX) zakupione w erze lustrzanek, po przejściu na bezlustra w trybie TTL dawał obraz tak gdzieś o 2EV za ciemny.

Po trzecie: wreszcie ktoś pomyślał i zrobił lampy które można używać w wielu systemach. Ja moje 3 lampy kupiłem w wersji Nikon, ale to tylko dlatego że nie miałem wcześniej żadnej lampy do Nikona, a do Sony i Canona mam, no i najwięcej sprzętu mam w Nikonie. Ale to bez znaczenia, chyba że ktoś chce koniecznie używać lampy na aparacie, czego ja w ogóle nie robię. Zamiast tego kupiłem 3 wyzwalacze GodoxXPpro, w cenie $60 od sztuki. I tyle. W zależności od tego jakiego systemu używam, zakładam wyzwalacz na aparat i wszystko działa bez konieczności robienia czegokolwiek z lampami. W sumie nie ma co się dziwić że coś takiego zrobił producent niezależny, bo przecież producentom takim jak Sony, Canon czy Nikon zupełnie na tym nie zależy, a wręcz przeciwnie.

Po czwarte: cena. $210 od lampy to ułamek tego ile kosztują lampy systemowe. W zasadzie cały ten komplet 3 lamp i wyzwalaczy kosztował mnie tyle ile jedna lampa do Sony.

Po piąte: moc lampy i kształt palnika. Nie wiem czy okrągły palnik daje takie cudowne efekty jak piszą w sieci, ale na pewno nie gorsze niż zwykły. Do tego Godox V1 są naprawdę moce i jedna lampa bez problemu pozwoliła mi oświetlić cały pokój 40m2 przy odbiciu o sufit.

Nie wiem jak będzie z trwałością tych lamp, ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

fafniak
21-11-2022, 20:18
30 lat temu Metz zrobił lampy wielosystemowe. Zmieniało się tylko "stopki" w których zaszyta była dodatkowa "elektronika"
Ale te lampy nie bardzo działały bezprzewodowo (wyzwalane głównie na błysk o ile pamiętam)
Ale fajnie że opisałeś że działa to ok na sony :)

Może w końcu kupię coś błyskowego po wielu latach ;)

OjTam
21-11-2022, 20:24
m_a_g idźmy dalej. Na tym samym systemie masz lampy studyjne od 200-2400Ws i plenerowe z własnym aku, TTLem, HSS od 100-1200Ws. ;)

fafniak
21-11-2022, 20:27
same lampy są dedykowane do któregoś z systemów? Ale pracują na osobnych podstawkach" i sterowane sterownikiem dedykowanym do sony?

Jacek_Z
21-11-2022, 20:29
M_a_g to nie lampy są takie świetne (są dobre, nie przeczę) , tylko Nikon ma najlepszy system błysku.
Nikon to generalnie najbardziej niedoceniany system. Czym więcej pomagam innym ludziom w walce z ich sprzętem tym bardziej się dziwię dlaczego oni nie wybrali Nikona.

OjTam
21-11-2022, 20:32
same lampy są dedykowane do któregoś z systemów? Ale pracują na osobnych podstawkach" i sterowane sterownikiem dedykowanym do sony?
Lampy masz do różnych systemów, z odpowiednimi stopkami. Jak chcesz je międzysystemowo używać, to lampka w tryb odbiornika, nadajnik (albo i lampa, bo też mogą jako sterowniki robić) systemowy i jechane.
Miałeś lampy Quadralite z tego co kojarzę, to to samo co Godox, tylko naklejka inna.

M_a_g to nie lampy są takie świetne (są dobre, nie przeczę) , tylko Nikon ma najlepszy system błysku.
Nikon to generalnie najbardziej niedoceniany system. Czym więcej pomagam innym ludziom w walce z ich sprzętem tym bardziej się dziwię dlaczego oni nie wybrali Nikona.
Tylko co system Godoxa ma wspólnego z systemem błysku Nikona? Oprócz tego, że Navigator działa jako "podróbka" sterownika?

fafniak
21-11-2022, 20:34
oki dzięki - czyli zasada jest ta sam :)

m_a_g
21-11-2022, 20:38
Jacek_Z ja jednak uważam że te lampy są świetne bo dobrze mi działają również na Canonie / Sony, nie tylko w Nikonie.
Nikon jak dla mnie traktuje segment systemowych lamp błyskowych cokolwiek po macoszemu, najnowsza lampa jaka jest jeszcze z ery lustrzanek, trochę szkoda.
fafniak - same lampy są dedykowane do Nikona (moja wersja - V1-N). Jest jeszcze V1-C, V1-S, i tak dalej. Więc na aparacie działają tylko na Nikonach bo takie kupiłem akurat Ale za to działają z każdym odbiornikiem bezprzewodowym Godoxa z serii XPro. Więc kupiłem sobie 3 sterowniki XPro Canon, XPro Nikon, i XPro Sony - które zakładam na aparat zamiast lampy. I wszystko działa tak samo jakby lampa była zamontowana na aparacie.

markB
21-11-2022, 20:48
Niestety, Godox V1 nie ze wszystkimi Nikonami działa. Z Z9 kicha.

m_a_g
21-11-2022, 21:09
Niestety, Godox V1 nie ze wszystkimi Nikonami działa. Z Z9 kicha.

Ale ja mam Z9 i mnie działa. W Z7II również jeżeli o to chodzi. W czym problem?
67983

OjTam
21-11-2022, 21:11
Nie tak. :D
V1 na Z9 ma problemy z wyzwalaniem w TTLu.

m_a_g
21-11-2022, 21:19
Nie tak. :D
V1 na Z9 ma problemy z wyzwalaniem w TTLu.

Jakie problemy, jak właśnie zrobiłem z 30 zdjęć testowych w TTL'u i zero problemów.

PS. Wszystkim mającym problemy z TTL'em na Z9 przypominam:
- należy wyłączyć "silent mode", wiem że to bez sensu bo migawka i tak tylko elektroniczna, ale bez tego nie odpali.
- jak ktoś ma nadzieję na 20fps z lampą to niech sobie odpuści, tryb pojedynczego zdjęcia wyłącznie :-)

OjTam
21-11-2022, 21:29
https://youtu.be/Xtzc_YZrKfY?t=75

¯\_(ツ)_/¯

Może faktycznie tryb cichy jest winowajcą? Albo dotyczy tylko jakiś pojedynczych konfiguracji Z9+V1. markB też się skarżył, że mu nie działa.

m_a_g
21-11-2022, 21:41
Hmmm...

1.Z9, zdjęcie w trybie M - lampa wyłączona.
67984
67986
2. Z9, zdjęcie w trybie M, lampa włączona, tryb TTL.
67985
67987
Wszystkie dane są w EXIF jak ktoś chce.

Pawel_M
21-11-2022, 23:47
Mam V1, używam ciągle, chwalę sobie. Mam też ten dodatkowy zestaw akcesoriów do V1 (snoot, gridy, wrota, filtry, mini-flaga) – i gorąco polecam.
Okrągły kształt głowicy V1 skusił mniej mniej – bardziej przekonała mnie wymienna bateria litowa, która na jednym ładowaniu wytrzymuje tyle, co kilka kompletów czarnych paluszków Eneloop. Zrobiłem porównani V1 z moim Metzem 48 AF-1 (z klasycznym prostokątnym dyfuzorem i stopką pod Nikona, podobna LP). Wyszło mi, że bez dodatkowego rozproszenia światło z obu lamp jest takie samo (czyli ostre). I tak potrzebny jest odpowiedni modyfikator.

Nikon ma najlepszy system błysku.

No ale Nikon Creative Lighting System (CLS) nie jest radiowy, tylko optyczny, czyli polega na sterowaniu lamp za pomocą błysku sterującego, i do tego wszystkie lampy muszą być nikonowskie (= kilka razy droższe od odpowiedników np. od Godoxa), natomiast w systemie radiowym Godox marka aparatu nie ma znaczenia, marka/mocowanie lamp w sumie też nie, sterowanie jest radiowe (na odległość nawet 100m, choćby w pełnym słońcu albo z lampami, które są daleko za oknem / „za winklem” i nie mogą fizycznie „zobaczyć" błysku sterującego). No i można używać (w trybie M lub TTL) lampy najróżniejszych producentów, także studyjne - lampy Godoxa mają wbudowany odbiornik, a innym podpina się odbiornik zewnętrzny (kosztujący chyba 30 euro) w wersji dostosowanej do danej lampy (mocowanie Canon., Nikon, Sony, gniazdo PC itd.)
Funkcjonalnie systemowi Godoxa nie brakuje nic, co ma Nikon Creative Lighting System (CLS). Nawet ma więcej – np. 5 grup zamiast 3. Zaletą jest też to, że tylko kontroler/nadajnik wpięty w sanki aparatu musi być zgodny z danym aparatem - żeby komunikować się za pomocą styków w stopce. Np. do Nikona D750 albo któregoś z moich zabytków 6x6 czy 6x9 wpinam kontroler radiowy Godox w wersji pod Nikona, na nim ustawiam parametry (rzecz jasna jeśli aparat jest manualnym analogiem, to tylko w trybie Manual) i odpalam radiowo moje V1, studyjne Godox 300MS i dwa zupełnie inne flesze (Metz i "no-name). Jeśli powiedzmy kupię jakiś aparat Canona czy Sony, to wystarczy dokupić do całego systemu odpowiedni nadajnik.

Jacek_Z
22-11-2022, 02:05
Nikon jak dla mnie traktuje segment systemowych lamp błyskowych cokolwiek po macoszemu, najnowsza lampa jaka jest jeszcze z ery lustrzanek, trochę szkoda.
Po Nikon SB5000 nie wypuścili nic nowszego/lepszego, ale w sumie ta lampa ma wszystko, także komunikacje radiową.
Nikon i Profoto ogłosili współpracę i całkiem możliwe, że nastepne lampy nikonowskie to będą lampy Profoto.
Tak przy okazji to ten okrągły palnik Godoxa przypomina do złudzenia Profoto A10.
Ja niedługo też sie przesiądę na Godoxa/ Quadralite, kupię Navigatiora, lampę Godox QT600II, Atlasa 600 albo raczej Godox AD300, Strobosa 60 (mam nadzieję, że uda mi sie kupic te zasilaną z 4 AA, a nie z ich akumulatorem, bojkotuję takie pomysly, ja nie zliczę ile mam różnych ładowarek).

No ale Nikon Creative Lighting System (CLS) nie jest radiowy, tylko optyczny, czyli polega na sterowaniu lamp za pomocą błysku sterującego, i do tego wszystkie lampy muszą być nikonowskie
To nie do końca prawda. CLS to nazwa systemu błysku Nikona, a nie sposób sterowania lampami. Oczywiście przez lata to były przedbłyski, teraz już niekoniecznie (SB5000). I dalej to jest CLS.
Sprawa druga - była opcja by zamienić przedbłyski na sygnał radiowy, choć to urządzonko nie było produkcji Nikona.
To, że mozna kupić nadajniki radiowe i odbiorniki, podłączać je pod dowolne lampy (niekoniecznie produkcji Nikona) to wszyscy wiemy. I to co finalnie otrzymujemy to też jest CLS. Bo ten skrót nie oznacza sposobu komunikacji tylko określa działanie i możliwości systemu. https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000005072&configured=1&lang=en_GB

markB
22-11-2022, 02:56
Sprawdziłem ponownie - lampa Godox V1 nie odpala na i-TTL z Z9, a co dziwne- wydaje się, że lampa jest wykrywana przez aparat, bo czas zmienia się na 1/60 sec po włączeniu lampy w priorytecie przysłony. Silent mode nigdy nie miałem włączony, jest na off. Na Z9 tylko w trybie M (na lampie) da się wyzwolić błysk. Lampa działa normalnie w TTL na D850. W twoim exifie widzę "strobe return light not detected" - tak jakby to nie był i-TTL?

m_a_g
22-11-2022, 05:21
Sprawdziłem ponownie - lampa Godox V1 nie odpala na i-TTL z Z9, a co dziwne- wydaje się, że lampa jest wykrywana przez aparat, bo czas zmienia się na 1/60 sec po włączeniu lampy w priorytecie przysłony. Silent mode nigdy nie miałem włączony, jest na off. Na Z9 tylko w trybie M (na lampie) da się wyzwolić błysk. Lampa działa normalnie w TTL na D850. W twoim exifie widzę "strobe return light not detected" - tak jakby to nie był i-TTL?

To był I-TTL jak najbardziej, włączonym z poziomu lamp (bo używałem dwie). Jak sam widzisz zdjęcie jest poprawnie naświetlone. Do jego zrobienia użyłem dwie lampy wyzwalane radiowo w trybie i-TTL i aparat sam dobrał moc błysku każdej lampy. Zrobiłem tak kilkanaście zdjęć w różnych warunkach i ekspozycja zawsze była prawidłowo dobrana z automatu. Pozostaje pytanie jaką masz konkretnie wersję lampy, firmware w lampie, i firmware w aparacie. Może musisz uaktualnić. Ewentualnie (choć nie chce mi się wierzyć ale mogę sprawdzić jutro) że mnie działa bo kontroluję lampę radiowo przez XPro a nie zakładam na aparat, ale to bez sensu trochę.

Kojocisko
22-11-2022, 11:01
Na sieci oglądałem porównanie Profoto i Godoxa V1. I każda z tych lamp miała swoje lepsze i słabsze strony. O ile pamiętam V1 miał ciut słabszą powtarzalność siły błysku.
Ale dla mnie z tego porównania płynął wniosek, że V1 warto kupić.
https://youtu.be/75LJU3obw2g

OjTam
22-11-2022, 12:12
że mnie działa bo kontroluję lampę radiowo przez XPro a nie zakładam na aparat, ale to bez sensu trochę.

Drugi raz to piszę. Właśnie o to chodzi, że V1 ma problemy z błyskiem w TTLu zamontowana na puszce. Nie w trybie odbiornika.
W manualu też błyska. W TTL - nie.
Co zresztą widać wyraźnie na filmie, który linkowałem.

markB
22-11-2022, 12:13
To był I-TTL jak najbardziej, włączonym z poziomu lamp (bo używałem dwie). Jak sam widzisz zdjęcie jest poprawnie naświetlone. Do jego zrobienia użyłem dwie lampy wyzwalane radiowo w trybie i-TTL i aparat sam dobrał moc błysku każdej lampy. Zrobiłem tak kilkanaście zdjęć w różnych warunkach i ekspozycja zawsze była prawidłowo dobrana z automatu. Pozostaje pytanie jaką masz konkretnie wersję lampy, firmware w lampie, i firmware w aparacie. Może musisz uaktualnić. Ewentualnie (choć nie chce mi się wierzyć ale mogę sprawdzić jutro) że mnie działa bo kontroluję lampę radiowo przez XPro a nie zakładam na aparat, ale to bez sensu trochę.

No właśnie, jak zakładam na stopkę sterownik, a lampa jest poza stopką, to u mnie też działa w i-TTL. Ale nie działa i-TTL kiedy lampa jest na stopce. To zresztą jest pokazane w tym podlinkowanym filmiku. W aparacie mam firmware 3.0, a w lampie nie wiem co tam jest, nic nie zmieniałem po kupnie w ubiegłym roku. Najnowsza wersja firmware do Godoxa dotyczy tylko współpracy z Leiką.

Jacek_Z
22-11-2022, 13:11
Ciekawe co by było gdyby lampa była zamontowana na Navigator X Plus. Bo zdaje się, że mozna zrobić taką "kanapkę", choć to oczywiście mniej wygodne i nie powinno byc to potrzebne.

m_a_g
22-11-2022, 14:40
Drugi raz to piszę. Właśnie o to chodzi, że V1 ma problemy z błyskiem w TTLu zamontowana na puszce. Nie w trybie odbiornika.
W manualu też błyska. W TTL - nie.
Co zresztą widać wyraźnie na filmie, który linkowałem.

Ja rozumiem. Ale mnie jak najbardziej wszystko działa.
Lampa na aparacie, i-TTL, i lampa błyska i poprawnie ustawia ekspozycję.
68000

No właśnie, jak zakładam na stopkę sterownik, a lampa jest poza stopką, to u mnie też działa w i-TTL. Ale nie działa i-TTL kiedy lampa jest na stopce. To zresztą jest pokazane w tym podlinkowanym filmiku. W aparacie mam firmware 3.0, a w lampie nie wiem co tam jest, nic nie zmieniałem po kupnie w ubiegłym roku. Najnowsza wersja firmware do Godoxa dotyczy tylko współpracy z Leiką.

U mnie w lampie jest firmware 1.6. Na Twoim miejscu bym sprawdził co i jak, czasami producent "nieoficjalnie" wprowadza poprawki. Przecież głupio było by im się przyznać że lampa dla Nikona nie działa na Nikonie :-)
Czytałem recenzję V1 na Amazon, kilkanaście osób używa na Z9 i sobie chwalą.

markB
22-11-2022, 14:51
Faktycznie nie wgrywałem wersji 1.6, bo na stronie Godoxa pisze: V1N Firmware V1.6 Updated Contents To add compatibility with Flash Trigger for Leica --- XProIIL Wireless System. Może się pomylili, bo co ma wspólnego system lamp Leici z systemem Nikona. BTW: na wyświetlaczu też mam coś takiego, problem, że w tym trybie nie błyska. Zobaczę czy wgranie firmware 1.6 coś zmieni.

m_a_g
22-11-2022, 14:55
Faktycznie nie wgrywałem wersji 1.6, bo na stronie Godoxa pisze: V1N Firmware V1.6 Updated Contents To add compatibility with Flash Trigger for Leica --- XProIIL Wireless System. Może się pomylili, bo co ma wspólnego system lamp Leici z systemem Nikona. BTW: na wyświetlaczu też mam coś takiego, problem, że w tym trybie nie błyska. Zobaczę czy wgranie firmware 1.6 coś zmieni.

Powodzenia!
Jeszcze wstawiam zdjęcie i EXIF wykonane z lampą na aparacie,może się przyda. Jak widać z lampą na aparacie skierowaną na wprost nie jest tak pięknie jak z lampami poza aparatem (te cienie z tyłu), ale chociaż działa :-)
68001
68002

Teu
22-11-2022, 20:00
Ciekawe co by było gdyby lampa była zamontowana na Navigator X Plus. Bo zdaje się, że mozna zrobić taką "kanapkę", choć to oczywiście mniej wygodne i nie powinno byc to potrzebne.

Działa, ale producent nie zaleca takiej kombinatoryki (zapewne za słabe szyny). Jak tę drugą na nadajniku traktuje jako miejsce na zaślepkę gorącej stopki.
W Canonie od zawsze Godox działa wyśmienicie.

m_a_g
23-11-2022, 15:46
markB, czy nowe firmware pomogło?

markB
23-11-2022, 15:56
Jeszcze nie wgrałem, bo mam akurat kupę innej roboty, a tu potrzeba ściągania programów do rozpakowania tych plików od Godoxa. Jak tylko zdołam znaleźć chwilę czasu na wgranie nowej wersji, to napiszę o wyniku.

markB
26-11-2022, 22:16
markB, czy nowe firmware pomogło?

Dzięki za wsparcie. Tak, lampa działa, chociaż miałem trochę problemów z aktualizacją. Akurat mam lampę Quadralite Stroboss V1 N, to jest to samo co Godox, ale pod inną nazwą. Na stronie Quadralite trochę pokręcili - najnowsze firmware do Strobossa to 1.4 z września 2020 roku, a więc rok przed pojawieniem się Z9. Ale po wgraniu oprogramowania lampa błyska.

m_a_g
27-11-2022, 02:37
A jednak! Super. Tak myślałem że problem może dotyczyć tylko lamp z firmware przed premierą Z9 na rynku.

m_a_g
11-01-2023, 21:20
Jeszcze taka jedna sprawa - nie wiem czy to dać tu,czy w temacie Sony - więc dam i tu i tam :-)
Jeżeli komuś lampa nie będzie się wyzwalać na Sony, to proponuję zobaczyć ten film: https://www.youtube.com/watch?v=5X3g7y4eQN8
Generalnie z jakiś przyczyn lampa nie zauważa że elektroniczna migawka została wyłączona i po zmianie ustawień trzeba wyłączyć na chwilę lampę (lub wyzwalacz) i apart.
Po włączeniu wszystko śmiga.
Testowane empiryczne dzisiaj :-)

grissley
12-03-2023, 18:43
(mam nadzieję, że uda mi sie kupic te zasilaną z 4 AA, a nie z ich akumulatorem, bojkotuję takie pomysly, ja nie zliczę ile mam różnych ładowarek).

A nie da się tego akumulatora ładować bez wyjmowania z lampy, zwyczajnie podpinając do gniazda USB ładowarkę zewnętrzną?
I drugie pytanie, trochę obok (powielam z sąsiedniego wątku) - ktoś używał lamp Metz systemu SCA w układzie - aparat ze sterownikiem Gofox XPro, a lampa na odbiorniku X1R? Zadziała to?

grissley
12-03-2023, 23:54
EDIT
A'propo samych lamp Godoxa:
z tego co tutaj człowiek pisze:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4551034
to mając dwie lampy dedykowane do różnych systemów (np jedna N i jedna S), nie będziemy mieli TTL (przynajmniej w przypadki TT350).
"For me, as a radio slave, the TT350-O cannot do cross-brand TTL with my Godox Canon transmitter units. When I complained to Flashpoint support that the flash was firing at full power in TTL, they told me that the TT350 is not designed to do cross-brand TTL."

m_a_g
31-12-2024, 19:13
m_a_g idźmy dalej. Na tym samym systemie masz lampy studyjne od 200-2400Ws i plenerowe z własnym aku, TTLem, HSS od 100-1200Ws. ;)

Okazuje się że byłeś prorokiem, bo koniec końców dokupiłem jeszcze AD600Pro MK II ;-)

OjTam
31-12-2024, 19:16
Błyskanie wciąga, co?

m_a_g
31-12-2024, 22:20
Wciąga? Hmmm... szczerze, to wolałbym obywać się bez lampy. Niestety czasami błyskanie zwyczajnie okazuje się przykrą koniecznością.

Ligo
31-12-2024, 22:37
Koniecznością czasem tak, ale nie przykrą. W końcu cała zabawa polega na zarejestrowaniu obrazka namalowanego światłem. Bez niego najlepsza czułość nie pomoże. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia i nawet nie wyciągam aparatu jeśli nie widzę światła. Chyba, że koniecznie muszę coś zrobić, to wtedy błysk, albo latarka.

m_a_g
31-12-2024, 23:33
Ligo, napisałem "przykrą koniecznością" bo kupiłem tak mocną lampę jaką jest AD600Pro nie dlatego że w plenerach mam za mało światła, tylko właśnie przeważnie za dużo i potrzebna mi była mocna kontra z obsługą HSS do eliminacji cieni na twarzach.
To się sprawdza bardzo dobrze i efekty mnie zadowalają, ale kurde ile z tym roboty, noszenia, ustawiania... zwłaszcza z dużym softboxem który ma tendencję do przewracania się na jakimkolwiek wietrze i trzeba wszystko mocować śledziami i linkami od namiotu :(
Jeżeli chodzi o wnętrza, to wolę światło zastane i wysokie ISO (ze względu na obecne odszumianie), kiedyś używałem statywu. To pozwala zachować naturalny wygląd i kolorystykę,. że tak powiem "klimat". Albo nawet zwykła reporterka odbita od sufitu też da radę.
Wiadomo, masz rację, bez światła zupełnie zdjęcia zrobić się nie da ale ja nie mam tu na myśli ciemnej piwnicy bez okien i oświetlenia, ale wszelkie zabytki, muzea, itp.

Ligo
01-01-2025, 00:22
bez światła zupełnie zdjęcia zrobić się nie da ale ja nie mam tu na myśli ciemnej piwnicy bez okien i oświetlenia
Pisząc "nie wyciągam aparatu jeśli nie widzę światła", mam na myśli fajne/dobre/odpowiednie światło.
Bo w piwnicy to wiadomo, podobnie jak w jaskini. Ale latarka czasem pomaga. Fota dla hecy - Mammoth Cave w KY.;-)

84963