chrobrowa
20-11-2022, 00:00
Hej,
sto lat mnie tu nie było :)
Koleżanka stomatolog zapytała mnie co kupić, żeby robić dobre zdjęcia zębów. Puszka + obiektyw makro + lampa.
Ja się na tym nie znam, wypadłam już z obiegu sprzętowego, zatrzymałam się na moim d700 xD
Do tej pory miała jakąś starą puszkę nikona dxxx z tanim zoomem i niesystemową lampą i nie jest zadowolona ale dobierała to z 6 lat temu.
Ja bym jej poleciła typowy obiektyw makro i lampę systemową ale właśnie problem w tym, że nie jestem na bieżąco ze sprzętem :(
Co byście polecili?
Ostatnią lustrzankę DX Nikon wypuścił ponad 4 lata temu, więc ten aparat koleżanki może być wciąż całkiem ok. Dopytaj co to za pucha, bo może być całkiem ok.
Co rozumiesz przez lampę niesystemową? Nie jest Nikona czy to jakiś manual nie obsługujący i-ttl? Jaka to konkretnie lampa, warto dopytać.
Z nowym obiektywem makro do bagnetu F (czyli lustrzanki Nikona) może być dość trudno, trzeba się zorientować co jest dostępne. Sprawdź Sigmę 105/2.8, to był bardzo dobry i stosunkowo niedrogi obiektyw, wychodził zwykle b. korzystnie. Pytanie czy sprzęt ma być nowy czy używany i czy budżet jest jakoś limitowany.
Zasadniczo to pytanie jest takie, czy koleżance przeszkadza sprzęt (np. brak odpowiedniego obiektywu), czy jednak warto podciągnąć umiejętności bo zakup nowego aparatu niewiele pomoże.
Olympus EM1 mk 2 (albo nowy om5) + 60 mm macro + godox mf-12 k2.
Hej,
Koleżanka stomatolog zapytała mnie co kupić, żeby robić dobre zdjęcia zębów. Puszka + obiektyw makro + lampa.
Kilka lat temu moja kuzynka-stomatolog zadała mi podobne pytanie. Wcześniej pytała znajomego fotografa ślubnego, ale jego pomysły sama uznała za mało sensowne. :) Po kilku testach wybraliśmy coś, co do tej pory jej się sprawdza. A dla tego zastosowania od kilku lat na rynku niewiele się zmieniło.
Moja propozycja:
1. Aparat: ta lustrzanka, którą Twoja znajoma już ma, prawdopodobnie będzie się świetnie nadawać - o ile to nie jest antyk typu D100 czy D200 - i o ile jest technicznie sprawna. W tym wypadku wywalaniem pieniędzy w błoto byłoby kupowanie nowej wypasionej lustrzanki, np. D7500 w formacie DX,
pełnoklatkowej D780 czy D850 (za ok. 10 tys. nie licząc obiektywu) czy bezlusterkowca. Nawet rozdzielczość zdjęcia z aparatu 12 Mpix (D90, D300 czy D700 - jeśli Twoja znajoma taki ma) to i tak aż za dużo do dokumentacji medycznej. Czułość i tak nastawi "natywną"/najniższą, szykbkostrzelność jak w karabinie maszynowym do takich zdjęć jej się nie przyda, podobnie jak wodotryski typu sryliaset punktów ostrości umieszczone po całej klatce itd.
2. Obiektyw makro - tu nie ma co oszczędzać. Ogniskowa w okolicach 100 mm. Nie mniej, żeby nie wjeżdżać do otworu gębowego pacjenta przy powiększeniach w okolicy 1:1:. I nie więcej, żeby w przypadku małego gabinetu i zdjęć całej szczęki nie trzeba było cofać się z aparatem do poczekalni albo za okno.:) Nie warto żałować kilkuset złotych i dla oszczędności eksperymentować z niezależnymi producentami typu Tamron. Pomijam, że Tamrony serii G2 są świetne, ale nie ma wśród nich sensownego makro. NB marketingowcy niektórych producentem dopisują "macro" / "micro" do obiektywów, które co najwyżej potrafią zrobić zbliżenia w skali 1:4. (Właśnie coś takiego polecał znajomy fotograf
ślubny kuzynki, bo to my wystarczało do cykania powiedzmy dłoni z obrączką. Które oświecał w razie potrzeby reporterskim fleszem z nałożonym minisoftboxem = ale tak to to można by co najwyżej udokumentować uzębienie krokodyla).
Ideałem obiektywem byłby Nikkor 105mm Micro, który ma kilka wersji. Nowy Nikkor 105mm f/2.8 AF-S VR G ED IF MICRO kosztuje ok. 4 tys., używany - powiedzmy połowę czy 2/3 tej ceny. Byleby kupować w rzetelnym komisie, gdzie wystawiają fakturę i dają swoją gwarancję na sprzęt.
Na rynku wtórnym są też starsze wersje tego szkła (np. 105mm Mikro AF-D - z głośniejszym i nie zawsze celnym autofokusem. Albo wersja bez stabilizacji VR - ta jak najbardziej może być. Jeśli jej aparat to format DX, to od biedy można rozważyć kupno nieprodokowanego juź Nikkora AF-S Micro 60mm f/2.8G ED.
3. Lampa błyskowa. Koniecznie pierścieniowa - zakładana na obiektyw. Czyli najpierw trzeba mieć obiektyw... Kiedy kuzynka moja kupowała swój sprzęt, do wówczas najnowszego D7100 + Nikkor 105 (G - nie D, bez VR) szukaliśmy systemowej lampy pirścieniowej Nikona - wówczas kosztującej kilka tysięcy. Ale chwilowo w najbliższych sklepach jej nie było, więc skończyło się na taniej (chyba 200 zl) lampie pierścieniowej ze stopką i TTL Nikona. Taki chiński "no-name" - sprzedawany w Polsce pod marką Delta. Lampa wyglądała, jakby plastikową obudowę odlewał jakiś początkujący modelarz, ale podobno działa świetnie do tej pory i kuzynka nie widzi powodu, żeby ją wymieniać na lampę Nikona. Zdaje się nadal można to kupić w sklepach.
Opcja typu "dwie lampy makro montowane po dwóch stronach obiektywy" odradzam - żadnego trzonowca się tym nie oświetli - no chyba że pacjent ma wielką paszczę jak hipopotam. ;>
4. Ważne drobiazgi, o których stomatolodzy wiedzą lepiej...
- Najważniejsze to te małe lusterka na rączce, żeby można fotografować tylną powierzchnię zębów. Powierzchnia lusterka możliwie jak największe. Asystentka stomatologiczna powinna mieć ich kilka pod ręką i wymieniać, wycierać kiedy zachodzą mgłą itd.
- Do tego szpatułki - czy jak to się nazywa - którymi pacjent przytrzymuje sobie wargi, odsłaniając zęby do fotografii.
- Jakiś wzorzec bieli do sfotografowania na początku - żeby potem stomatolog się nie zastanawiał, czy pacjent miał te zęby białe, kremowe, czy beżowobrązowe. :)
Przy okazji - balans bieli w aparacie trzeba koniecznie ustawić na ten wzorzec bieli albo wybrać balans "Flesz", a nie na "Automatyczny". Pomiar ekspozycji raczej punktowy niż matrycowy. Ostrzenie - najlepiej na jeden punkt, na pewno nie automat, który by zamiast lekarza decydował, czy ostrzmy na dwójeczkę, na dziąsło czy na kieł. AF-C. Przesłona - co najmniej f/8 - f/11 (głębia ostrości).
Właśnie sobie przypomniałem, że wypadałoby się zarejestrować do dentysty. :)
Kojocisko
20-11-2022, 12:06
https://www.optyczne.pl/886.1-artyku%C5%82-Jaki_aparat_fotograficzny_dla_stomatologa_.html