PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dorset, UK

edytarice
18-11-2022, 22:55
Witam,

Moj pierwszy post :)

Zamek Corfe w porannej odslonie
Dorset, Anglia Pld

1.
67855

Jacek_Z
18-11-2022, 23:04
Wystartowałeś świetnie! :) Mgła nisko, dzięki czemu te smugi wyszły ekstra. I takie prawie monochromatyczne. Super. Gratulacje.
Publikuj więcej!

krunz
18-11-2022, 23:49
Potęga, piękne światło i kolory. Mega warun świetnie wykorzystany!

krzysztofz24
19-11-2022, 01:43
Swietne foto, pieknie zlapane swiatlo.

Keszelski
19-11-2022, 07:38
Wystartowałeś świetnie! :)

Ja bym powiedział, że Wystartowałaś świetnie! Znakomite zdjęcie.

Wind Mill
19-11-2022, 10:18
...Moj pierwszy post :)...
Mam nadzieję na kolejne tej jakości. ;)

Rafaello666
19-11-2022, 10:29
Piękne światło, dobrze wykorzystane :)

edytarice
19-11-2022, 19:51
Dzieki wszystkim ������������

Wrzuce jeszcze Slowenie, strzal z paru tygodni temu....

2.
67891

maniak666
27-11-2022, 12:04
Na jedynce świetny warun się trafił. Ja tam zawsze albo kompletnie beż światła trafiałem, albo na mgły takie, że aż dusiły. Choć coś tam się popełnić udało. Co do dwójki. jak dla mnie za dużo wszystkiego w kadrze. To raczej temat na długą lufę do wyłuskania co ciekawszych fragmentów i wyeliminowaniu z kadru wielu przeszkadzajek, których w tej wersji aż nadto. Ale nie musisz się ze mną zgadać.

P.S. Zamierzam częściej zagladać ze względu na to gdzie mieszkasz. Obiecuję sobie wiele wspomnień.

edytarice
27-11-2022, 19:31
Na jedynce świetny warun się trafił. Ja tam zawsze albo kompletnie beż światła trafiałem, albo na mgły takie, że aż dusiły. Choć coś tam się popełnić udało. Co do dwójki. jak dla mnie za dużo wszystkiego w kadrze. To raczej temat na długą lufę do wyłuskania co ciekawszych fragmentów i wyeliminowaniu z kadru wielu przeszkadzajek, których w tej wersji aż nadto. Ale nie musisz się ze mną zgadać.

P.S. Zamierzam częściej zagladać ze względu na to gdzie mieszkasz. Obiecuję sobie wiele wspomnień.

Dzieki, faktycznie w Dorset to troche szczescia trzeba miec.

Jesli chodzi o Slowenie to chcialam cos bardziej niekonwencjonalnego, wiec wbudowalam w kadr drzewa z zamiarem budowy glebi sceny, niz jej blokowania.

Jakkolwiek mam jeszcze inny szot dla porownania - inna kolorystyka i kadrowanie, dobre warunki z zygzakowym przejsciem mgly.

3
68152

pawl_s
27-11-2022, 20:06
Cudnie. A ponieważ nie wiem co więcej napisać, to spytam, bo na stronie nie znalazłem: czy jesteś na Instagramie, żeby można było zdjęcia pooglądać?

edytarice
27-11-2022, 20:15
Hej pawl_s - nie siedze na mediach spolecznosciowych, ale mam stronke www ... musze co prawda ja jeszcze troche zupdejtowac i dopiescic, ale da troche smaku moich klimatow
edytaricephotography.com

pozdro

pawl_s
27-11-2022, 20:30
Stronę sobie już zapisałem i oglądam :) Poydrawiam również.

Rafaello666
27-11-2022, 22:26
Drugi kadr ze Słowenii bardziej mi leży niż pierwszy. Zarówno ujęcie, jak i kolorystyka.

maniak666
28-11-2022, 06:47
Słoweńska dwójka zdecydowanie lepiej"gada".

Jacek_Z
28-11-2022, 17:51
Ja bym powiedział, że Wystartowałaś świetnie!
Faktycznie, kobieta! :) I to w dodatku ładna, jak jej zdjęcia :)
Ostatnie lepsze (numeruj zdjęcia, łatwiej sie komentuje)

edytarice
28-11-2022, 20:19
Dzieki, powroce sobie do tematu Dorsetowskiego na chwile.

4. Droga

68170

Jacek_Z
28-11-2022, 20:33
Głowę dam, że widziałem to miejsce, choć nigdy nie byłem w UK. Któryś z forumowiczów miał podobny kadr, inna pora roku, inna pogoda. Chyba było to zdjęcie także propozycją na kalendarz nikoniarzy. Lata temu.
Alejka niesamowita, fakt :)

crusiek
28-11-2022, 20:49
Greg77 może?
Ładny kadr.

edytarice
28-11-2022, 21:01
Dzieki, miejsce jest powszechnie fotografowane, bo bardzo urokliwe ale takiego samego kadru nie znajdziesz na 100 :)

krunz
28-11-2022, 21:26
4. Znany kadr, przewijał się tu nie jeden raz ale zawsze z przyjemnością oglądam to miejsce.

maniak666
29-11-2022, 04:13
Jacek_Z krunz zapewne macie na myśli Dark Hedges. Wielokrotnie tu onegdaj prezentowany, znany również z "Gry o tron" Ale to w Irlandii, a tu Autorka wspomina o powrocie do tematu dorsetowskiego - a to już Anglia.

Jacek_Z
29-11-2022, 11:38
edytarice mam nadzieję, że nie wzięłaś tego mojego wpisu jako jakiś zarzut. Nie. Jak miejscówka jest fajna to mozna ja robić po x razy. Jesienią, zimą, z mgłami itp. W Toskanii jest sporo miejsc gdzie wręcz autobusami dowożą fotografów na ciekawe miejscówki. W Afryce z kolei fotografowie też grupami już fotografują migracje zwierząt, przeprawy przez rzekę. To sie dzieje regularnie, wiadomo gdzie i kiedy trzeba tam być. Takie czasy. Fotografów jest mnóstwo. Różnice wyjdą w kadrowaniu, użytych ogniskowych, perspektywie, oświetleniu, porze roku i dnia, ew. mgłach, chmurach na niebie i oczywiście w obróbce. Każdy ma swoje zdjęcie, a to jest satysfakcjonujące.

edytarice
29-11-2022, 16:06
Dzieki za comments. Jacek_Z prosze smialo z komentarzami, nie jestem snowflakiem :)
moj wybor lokalizacji jest motywowany moim pobytem w roznych miejscach ... fotografuje gdzie sie znajduje, niektore miejsca znane - inne mniej znane ...
Bardzo chcialabym tez w Polsce poszocic wiecej, ale moje rodzinne tereny warminsko-mazurskie mnie jakos nie inspiruja ... wole poludnie kraju i nasze piekne gory ... do tego jednak trzeba miec mocne pluca i zdrowa pare konskich nog :)

Rafaello666
29-11-2022, 18:26
Dzieki za comments. Jacek_Z prosze smialo z komentarzami, nie jestem snowflakiem :)
moj wybor lokalizacji jest motywowany moim pobytem w roznych miejscach ... fotografuje gdzie sie znajduje, niektore miejsca znane - inne mniej znane ...
Bardzo chcialabym tez w Polsce poszocic wiecej, ale moje rodzinne tereny warminsko-mazurskie mnie jakos nie inspiruja ... wole poludnie kraju i nasze piekne gory ... do tego jednak trzeba miec mocne pluca i zdrowa pare konskich nog :)

Powolutku idzie wszędzie zadreptać. Na szczęście, sporo miejsc z widokami jest w miarę łatwo dostępnych. Oczywiście, kwestia, ile klamotów foto się zapragnie ze sobą targać. Ja się już wyleczyłem z zabierania 600 mm na trekkingi :D

edytarice
30-11-2022, 23:49
No, ja zawsze w stylu wielbladzim targam ze soba caly moj stragan.

Wrzucam #5. Opinie mile widziane.

68248