Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz czasowy w D5200 - lub w podobnych modelach

Kiruch
06-11-2022, 10:55
Witam,

Czy można ustawić samowyzwalcz na dłużyszy okres niż jedno zdjęcie? Na stałe lub chociaż od włączenia do wyłączenia aparatu.

Za każdym wciśnięciem spustu ustawienie 2s się resetuje i ponownie muszę wciśnąć kilka guziczków.

Wind Mill
06-11-2022, 15:20
Niestety, to jest jedna z najbardziej irytujących cech podstawowych modeli.
I tak masz lepiej niż w D5100 - dedykowany przycisk trybów wyzwalania migawki.
Wydaje mi się, że wystarczy użyć (może kilkukrotnie, może wraz z pokrętłem) tego przycisku, a nie kilku?

Nikkoś
06-11-2022, 21:08
Witam
Posiadam D5300 i mogę ustawić dowolny czas wyzwalania migawki. Parę lat wstecz bawiłem się w zdjęcia rosnącej rośliny w odstępie czasowym 15 minut. Aparat stał i robił fotki przez trzy dni.

Kiruch
26-12-2022, 22:48
Ciekawa sprawa :) Ostatnio chyba coś przypadkiem przestawiłem (pewnie w terenie, trudne warunki, nie zwróciłem uwagi). Po wciśnięciu przycisku trybu wyzwalania migawki domyślnie było na pierwszej pozycji - pojedyncze zdjęcie. Teraz, nie wiem czemu, domyślnie mam na trzeciej - szybkie seryjne. Nie wiem skąd ta zmiana i jak to przestawić. Najchętniej przestawiłbym domyślnie na samowyzwalacz czasowy, ale jak?

Kiruch
22-01-2023, 20:45
Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że domyślnie H szybkie zdjęcia są tylko w trybach PSAM, w pozostałych bez zmian S zdjęcie pojedyncze. Mimo licznych kombinacji nie udało mi się zmienić trybu ani wyczytać jak to zrobić.