Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 24/2022 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Mała wzmianka zanim przejdziemy dalej: Następny cykl zabaw będzie mieć drobną nagrodę. Zasponsorowaną przez kierownika!
Przystępujemy do głosowania w 24 edycji zabawy. Mamy 14 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: darko
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (29.10.2022)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
67241
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1kryUPkczM0F-4ZWWmgTenp9dp8BOYi3N/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
67251
2
67250
3
67249
4
67248
5
67247
6
67246
7
67245
8
67244
9
67243
10
67242
11
67255
12
67254
13
67253
14
67252
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
kto pierwszy głosuje ten jednorożca tresuje - mój ci on
Jacek_Z - coś czas się na belce nie zgadza :) Wyleciałeś w przyszłość nieznacznie :)
---
Szybkiś :) Dziękuję :D
- - - - kolejny post - - - - - -
kto pierwszy głosuje ten jednorożca tresuje - mój ci on
Się okaże :)
Jacek_Z - coś czas się na belce nie zgadza :) Wyleciałeś w przyszłość nieznacznie :)
E tam. Mała godzinka :)
Ta nagroda od kierownika to mój RAWek do obrabiania? ;) (żart)
Ogłośmy może pod koniec konkursu, że jest rawek z ludziem (płci żeńskiej), z Z7II i zwycięzca tym razem będzie zwolniony (jak zdecyduje sam) z dostarczenia RAWa na kolejną edycję konkursu.
Czytasz mi w myślach. Chciałem go dać na ostatnie zdjęcie następnego cyklu. Zamiast nolimita.
Natomiast do końca następnego cyklu jest kupa czasu. Bo pisze o cyklu 10 zabaw, nie o pojedynczej edycji, może dałoby się od cyfrowych wydebic naklejkę albo kubeczek na dokładkę?
Nagroda to książka o fotografii [emoji846]
HungryHyena
27-10-2022, 19:52
Hiena przespala czas na wysyłanie prac... ale głosy oddane :)
Fajne foto!
O mamo, kiedy te 14 głosów poleciało :O
1 miejsce - 2 prace.
oczko niżej - 2 prace.
oczko niżej - 3 prace.
3 pretendentów do przytulasów od kreciorożca.
Siema!
Po 26 głosujących stuacja ma się tak, że dwa pierwsze miejsce wystrzeliły do pszodu dość mocno, raczej nie są więc zagrożone.
1 miejsce - 1 praca.
2 miejsce - 1 praca.
3 miejsce - 3 prace.
Bez głosu są dwie prace.
Hmmm, a teraz jest nieco inaczej, hmmm :)
Jutro się dowiem czy kogoś znowu odKreciojednorożcoWawiłem.
Ha! Znowu kogoś odKreciojednorożcoWawiłem.
Dobry wieczór :)
1 miejsce na podium zajął rockcat
2 miejsce zajął kipcior
3 miejsce zajęli Zahir Rafaello666 oraz Bartek
Autor zapomniał chyba wyróżnić pracy :)
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 rockcat
67292
#2 kipcior
67294
#3 Zahir
67293
#3 Rafaello666
67295
#3 Bartek
67296
#Praca wy RÓŻniona - nima :)
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)
rockcat - prosimy o RAWka do następnej edycji zabawy :)
Przyjemnego wieczoru! :)
Rafaello666
30-10-2022, 11:47
Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników. Dziękuję za głosy. Jeśli chodzi o obróbkę, to była tak to szło - oprócz korekty ekspozycji, powyciągałem cienie i ociepliłem całość. Wzmocniłem clarity, a z kolorów żółcie, pomarańcze i czerwienie. Zaznaczyłem niebo, na którym obniżyłem ekspozycję. Dodałem kontrastu i saturacji. Na sam dół wrzuciłem filtr gradientowy żeby trochę przyciemnić pierwszy plan. To chyba tyle :)
paparapa
30-10-2022, 14:42
No cóż tym razem pełna klapa. Chyba monitor mnie okłamuje. :)
Co tu można było zrobić ? Poziomy, kontrast i zlikwidowanie niebiesko magentowego zafarbu. Zadbanie o cienie jak to dla fotek lasu wypada zrobić.
I oczywiście doprowadzić kolory do w miarę naturalnych kolorów. Nieba jak i zieleni oczywiści.
Szkoda, że większość głosujących ma inne priorytety.
Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników. Dziękuję za głosy. Obróbkowo chciałem jesiennych kolorów, ale nie wyciągałem nieba zbyt mocno, nie pasowało mi. Więc lekki balans kolorów, do tego lekka korekta cieni i jasności, potem maski na drzewach żeby ciemne zielenie jeszcze przyciemnić a jasne i żółto-czerwone partie drzew wzmocnić na jesienne kolory, do tego lekkie wyostrzanie i to tyle
rockcat żyjesz tam?
Czekamy na RAWka [emoji846]
Ja jakoś nie miałem pomysłu co zrobić z krzeczorami, stąd b/w xD
Uprzejmie proszę drugą osobę w rankingu o przygotowanie rawka w razie gdyby autor zwyciezkiej pracy się nie odezwał, do jutra, do wieczora.
Pozwolę sobie uśmiechnąć się do Ciebie kipcior xD
Dzięki za głosy! i gratulacje dla zwycięzców oraz pozostałych uczestników.
Obróbka w C1, suwaczki standardowo i intuicyjnie kilka korekt lokalnych i oczywiście balans bieli po korekcie którego dwa drzew pośrodku kadru nabrały niebieskawego odcienia co strasznie rzucało się w oczy, wiec najwięcej czasu poświęciłem na dopasowanie ich kolorystyki do całości, a i po ociepleniu balansu żerdzie ogrodzenia zrobiły się bardziej żółte więc na nich korektą lokalną zdjąłem trochę nasycenia.
Uprzejmie proszę drugą osobę w rankingu o przygotowanie rawka w razie gdyby autor zwyciezkiej pracy się nie odezwał, do jutra, do wieczora.
Pozwolę sobie uśmiechnąć się do Ciebie kipcior xD
hej, hej, spokojnie, skąd ten pośpiech? Między wynikami jednej zabawy a ogłoszeniem następnej strasznie mało czasu dajecie. Czasami człowiek by chciał przeanalizować, kto wygrał, jak to obrobił, itd. Ja sam mam nie raz problem, żeby zdążyć napisać coś o swojej obróbce, sprawdzić, gdzie popełniłem błędy, itp. A nie mówiąc, że teraz jest długi weekend i nie każdy siedzi przed kompem.
Dlatego taki mój wniosek aby po każdej zabawie odczekać dwa-trzy dni do kolejnej edycji.
hehe podium :) U mnie koń uciekł w siną dal. Postanowiłem iść w jesień, zielony nieco się zażółcił, trochę podkręcony żółty i pomarańczowe. Jakieś korekty lokalne na cieniach. Co mi zepsuło trawę, więc poleciał grandient z obciętą saturacją na dole. Na górze też gradient, tym razem żeby niebo wyciągnąć. I jakieś wyostrzenie na koniec.
crusiek Jakby co, to coś znajdę ale jutro. Mam nadzieję, że zwycięzca da radę coś wysłać. Ja dawno na rowerze nie byłem, a bez roweru to szkoda obrabiać ;)
notdot, no jutro wieczorem miną dwa dni.
Chciałbym być w jakiś sposób przygotowany na kolejną edycję.
Ew. można olać i zdać się na los.
- - - - kolejny post - - - - - -
crusiek Jakby co, to coś znajdę ale jutro. Mam nadzieję, że zwycięzca da radę coś wysłać. Ja dawno na rowerze nie byłem, a bez roweru to szkoda obrabiać ;)
Luzik. Najwcześniej i tak coś koło 22:00 ew pojturze, jeśli człowiek nie wstanie spod stołu :)
notdot, no jutro wieczorem miną dwa dni.
no to jeszcze dużo czasu jest, a można to przedłużyć i do trzech dni
więc luzik
crusiek, daj mojego RAWa.
ooooooooo właśnie !!!!!!!!!!!!!
Jutro wieczorem podejmę diecezję ;)
Póki co czekamy.
Chyba pierwszy raz na podium, dziękuję za głosy :)
Obróbka to głównie wyciąganie świateł, saturacja żółtego kanału i lokalne kontasty. Pokusiłem się również o wyczyszczenie kadru ze zbędnych obiektów.
gratki dla wszystkich uczestników!
paparapa
31-10-2022, 01:14
Czyżby szanowny kolega wygrał ostatnią zabawę? :mrgreen:
Witualnie ;) dodałem sobie 100 głosów i po sprawie :)
Bana mu. Och, zaraz... xD
Już piszę petycję o bana.
Cześć. Bardzo dziękuję za wszystkie głosy. Cieszy mnie to niezmiernie. Nie spodziewałem się tego. U mnie generalnie słabo z obróbką, co by było widać w większej rozdzielczości. Z resztą na moim zdjęciu jest taki biały pasek z prawej, którego wcześniej nie zauważyłem. Sam proces dość prosty, rawtherapee i wyrzut trzech fotek do tiffa: 'wyrównane', jedno z dobrze widocznymi kolorami liści drzew i jedno z ładnie wyeksponowanym niebem (gdzie reszta obrazu była generalnie czarna). Składowe poszły do luminance hdr, drobna zabawa suwakami i wyrzut znowu do tiffa. Wszystko trafia do mojego znienawidzonego gimpa. Tam trochę zabawy na warstwach między poprawnie naświetlonym zdjęciem, hdrem i miejscami które musiałem dosztukować. Moje ulubione narzędzia to: kolory/poziomy i łatanie. Kłopot był w górnej partii obrazu, ponieważ przez liście przebijało jeszcze "stare niebo" (ten wyrzut z luminance hdr to była jedna z warstw, a na drugiej miałem poprawne naświetlenie - przenikalność warstw fajna rzecz żeby pozbyć się nieciekawych patternów i wyciągnąć jeszcze kolory przez krzywe), a w gimpie nie ma tyle automagii jak w PS. Musiałem się pozbyć pewnych "łat" i kłopotów z kolorem. Idąc po najmniejszej linii oporu po prostu wyciąłem to, gdzie był problem i dosztukowałem niebo bądź liście. Ostatecznie dało to lepszy efekt niż się spodziewałem. Całość robiona 'dość szybko' z braku czasu. Z resztą dlatego też nie zauważyłem pewnych problemów i musiałem kilka minut później dosłać drugi obrazek. Dobrze, że jeszcze nie zamknąłem gimpa =D
paparapa
31-10-2022, 17:49
Bana mu. Och, zaraz... xD
Ach drodzy koledzy... Wam to tylko "igrzyska" i skandale w głowach....:p
Witualnie ;) dodałem sobie 100 głosów i po sprawie :)
Nie każdy ma takie możliwości... :sad:
Rafaello666
31-10-2022, 17:55
Zamiast rozdawać bany, może lepiej tego rawka :grin:
Krecik poszedł rowerzować. Zanim dorowerzuje do Norki, zanim go Kretowa ściągnie łomem z rowerza, zanim go wyprostują. Trochę zejdzie. ;)
Rafaello666
31-10-2022, 20:41
Krecik poszedł rowerzować. Zanim dorowerzuje do Norki, zanim go Kretowa ściągnie łomem z rowerza, zanim go wyprostują. Trochę zejdzie. ;)No to piwo otwieram i się relaksuję [emoji41]
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
Trochę zejdzie, jestem w domu, niedługo sprawdzę co tam za ciekawy RAWek wpadł i jak wszystko będzie ok, wystartujemy.
RAWka mam sciągniętego.
Mogę dzisiaj startować, OjTam ruszamy? :)
Jak chcesz. Możemy startować.
No to ruszajmy, póki jeszcze na oczy swoje krecie paczam :D
No u mnie nieco wincyj ruchów do wykonania :D
To kilku-klikaj, nie marudź. ;)
To kilku-klikaj, nie marudź. ;)
Jeżu kolczasty aleś mnie niebieski przestraszył był :O
To coś taki strachliwy, co?
Dzisiaj jestem strachliwy, że hej :D
Zapraszam do nowej zabawy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/313566-Zabawa-w-RAWki-25-2022).