PDA

Zobacz pełną wersję : m42+nikon d50+lampa błyskowa= problem

mimikm
12-07-2007, 11:53
Witam
mam następujący problem, wczoraj zacząłem zabawę ze szkłami m42 i mam problem z lampa błyskową. Lampa nie chce odpalić (wbudowana jaki i zewnętrzna) zarówno w i-TTL'u jak i w manualu. czy to norma?? na górnym wyświetlaczu symbol lampy cały czas miga...
Pozdrawiam
MimikM

TeamHANS
12-07-2007, 12:04
Witam !!!
Mam też taki zestawik. Lampę błyskową należy ustawić w menu body na manual. U mnie bez problemu działa ta wbudowana jak i zewnętrzna. A o i-TTL'u możesz zapomnieć - nie działa. Napisz jaki masz konwerter m42, no i czy odpaliłeś tą lampę w końcu......

mimikm
12-07-2007, 12:07
Witam
no właśnie nie błyska nawet w manualu...ciekawe. Popróbuje jak wrócę z pracy.ciekawi nie ten migający symbol lampy na wyświetlaczu...
Pozdrawiam
MimikM

madburn
12-07-2007, 12:22
a jaka to lampa ?
ustawienie w menu jest nieistotne jak podpinasz lampe bez ttl - wyswalanie i tak jest goraca stopka
oczywiscie w aparacie tryb M - przeslona kolo 5,6 do 8 czas od 1/60 (zeby wiecej zastanego) do 1/250
i wioooo

obojetnie jaki obiektyw :P

ja tak uzywam nissina i hanimexa - zrobione w czasach kiedy cyfrowe to byly najwyzej zegarki

mimikm
12-07-2007, 12:27
Witam
Tumax 880.... on niby ma ttl'a.
wbudowana też nie odpala nawet jak ja zmuszam... po prostu nie błyska już:)
a na górnym wyśw. symbol lampy zamiast świecić to sobie miga...
Pozdrawiam
MimikM

madburn
12-07-2007, 15:43
no to chyba cos sie ryplo skoro wbudowana nawet nie zipnie

darko
12-07-2007, 16:02
a na górnym wyśw. symbol lampy zamiast świecić to sobie miga...

Jak u mnie miga to przestawiam lampę w body na manual

mimikm
12-07-2007, 16:59
Witam
już sie wszystko wyjaśniło.Lampa wbudowana błyska w manualu (wczoraj musiałem coś ten tego, albo miałem zaćmienie umysłu) tumax nie rusza nawet w manualu...wniosek??

trza było kupić Sabinę :)

choć na mój chłopski rozum to tumax w manualu powinien błyskać...

może ktoś kupi tumaxa?? :)

Pozdrawiam
MimikM