Zobacz pełną wersję : ciemne zdjecia D50
od pewnego czasu zauwazylam ze aparat nie radzi sobie w trybie auto ze zdjeciami wykonanymi np wieczorwem albo w miejscach gdzie jest ciemno... mimo iz lampa normalnie "dziala" to zdjecia nie wychodza... sa cale"czarne"
dawniej nie bylo z tym problemu =/
czy moze ktos podpowiedziec jak sobie z tym poradzic ?
mariuniu
12-07-2007, 11:05
Czy problem dotyczy tylko zdjęć z lampą? Jesli tak to koniecznie sprawdź w menu aparatu czy przypadkiem nie masz ustawionej lampy w trym Manual zamiast TTL oraz czy nie masz wprowadzonej ujemnej korekty błysku. Pozdrawiam.
żółto-czarny
12-07-2007, 11:11
Albo czy lampka nie jest przestawiona w tryb "commander" do zdalnego sterowania zewnętrznym fleszem. Wtedy jej błysk praktycznie niczego nie oświetli.
Czy problem dotyczy tylko zdjęć z lampą? Jesli tak to koniecznie sprawdź w menu aparatu czy przypadkiem nie masz ustawionej lampy w trym Manual zamiast TTL oraz czy nie masz wprowadzonej ujemnej korekty błysku. Pozdrawiam.
tak jak robie z lampa to zdjecia sa ciemniejsze nawet od tym jak robie bez lampy, sprawdzałam w ustawieniach jest ustawiona na TTL...
Albo czy lampka nie jest przestawiona w tryb "commander" do zdalnego sterowania zewnętrznym fleszem. Wtedy jej błysk praktycznie niczego nie oświetli.
w D 50 nie ma "commander"
mariuniu
12-07-2007, 13:21
tak jak robie z lampa to zdjecia sa ciemniejsze nawet od tym jak robie bez lampy, sprawdzałam w ustawieniach jest ustawiona na TTL...
Wrzuć przykładowe zdjęcie koniecznie z exifem - będzie nam łatwiej cokolwiek powiedziec.
żółto-czarny
12-07-2007, 13:38
w D 50 nie ma "commander"
Wiedziałem że D50 można zmusić do pracy bezprzewodowej, więc od razu pomyślałem o "commander" :roll:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc0357js4.jpg)
to jest to przykładowe zdjęcie
Zbigniew
12-07-2007, 21:27
Zdjęcie rzeczywiście czarne, choć parametry w EXIFie wskazują, że tak być nie powinno. A jeszcze dwa pytania kontrolne - dzieje się tak tylko przy ciemnych kadrach i tylko z lampą ? I czy tylko z jednym obiektywem czy różnymi?
david555
12-07-2007, 22:48
Jak na mój gust SERVIS się kłania bardzo nisko, bo to co widać, a raczej to czego nie widać wyraźnie wskazuje na niepoprawne działanie puszki (nie wdając się w szczegóły).
ja tam nic nie widzę, tylko ciemność
moze dekielka zapomniałeś sćiągnąć? :D tak tylko żartem :)
żółto-czarny
13-07-2007, 09:22
No wiesz co, dziewczyna ma problem i wcale jej nie do śmiechu! ;-)
Zdjęcie rzeczywiście czarne, choć parametry w EXIFie wskazują, że tak być nie powinno. A jeszcze dwa pytania kontrolne - dzieje się tak tylko przy ciemnych kadrach i tylko z lampą ? I czy tylko z jednym obiektywem czy różnymi?
generalnie tak , bo na powietrzu badz jak jest jasno to foty wychodzą..
posiadam jak narazie tlyko 1 obiektyw - kita =)
david555
hmm ale na dziennych fotach on normalnie pstryka foty =/
Dla mnie dziwne jest to, że w EXIFie nie ma nic w polu "flash mode"? Przynajmniej tak mi Windows Fax and Picture viewer pokazuje...
david555
13-07-2007, 11:46
Dla mnie dziwne jest to, że w EXIFie nie ma nic w polu "flash mode"? Przynajmniej tak mi Windows Fax and Picture viewer pokazuje...
Używaj programu ShowExif, jest po prostu super i to za free.
Używaj programu ShowExif, jest po prostu super i to za free.
Normalnie używam Exifera - ale na kompie w pracy go nie mam.
david555
13-07-2007, 11:55
Normalnie używam Exifera - ale na kompie w pracy go nie mam.
No i dlatego proponuję Ci ShowExif, bo z powodzeniem możesz go mieć na firmowym sprzęcie, tym bardziej, że nie wymaga instalacji i ma bardzo duże możliwości.
w tym pliku jes tylko czerń, nawet bardzo mocno niedoświetlone zdjęcia mają jakiś tam obraz, tu nie ma nic
zupełnie nic....
dziwne
david555
13-07-2007, 12:37
w tym pliku jes tylko czerń, nawet bardzo mocno niedoświetlone zdjęcia mają jakiś tam obraz, tu nie ma nic
zupełnie nic....
dziwne
Ja też nic nie mogłem wykryć na tej "fotce" i wygląda to tak, jakby w trybie focenia z lampą nie unosiło się lusterko. No coś w sposób widoczny zasłania.;)
kronos28
13-07-2007, 12:43
lampa strzeliła hhmmm, może daj największe ISO zobaczymy czy szumy wylezą, przynajmniej pad matrycy odpadnie
slav1973
13-07-2007, 13:15
Jesli dobrze pamiętam, to przy pierwszych seriach D50 parę osób miało problemy z wbudowana lampa błyskową, która po pewnym czasie przestawała funkcjonować poprawnie. Podobie jak u Ciebie w tamtych przydkach w exifie było info, że lampa zadziałała. Myślę, że to może być właśnie to. Jeśli udałoby Ci sie dopaść kogoś z lampą zewnętrzną i zrobić zdjęcia w tych samych warunkach i z tymi samymi ustawieniami za lmpą wbudowaną i zewnętrzną to by to trochę rozjaśniło.
pzdr
Te puszki czasem dziwnie działają. Może coś się przestawiło gdzieś i nie wiadomo gdzie. Najlepiej zrobić po prostu RESET aparatu. Jak nadal nie będzie działać to już faktycznie dziwne. Jak by się lustro nie podniosło to było by słychać, zresztą wyskoczył by od razu błąd :)
Sebastiann
13-07-2007, 15:14
mIIka jesli chcesz zrobic testy z moim szkłem ewentualnie z sabinka, daj znac.
pozdrawiam
mIIka jesli chcesz zrobic testy z moim szkłem ewentualnie z sabinka, daj znac.
pozdrawiam
bylabym wdzieczna za pomoc... =)