Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 21/2022 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w 21 edycji zabawy. Mamy 12 prac :)
Gwoli wstępu, dwie prace musiałem odrzucić z powodu rażącego nie zachowania przynajmniej 50% kadru.
Dwie mogły być dyskusyjne, ale ostatecznie znalazły się w głosowaniu.
Proszę czytać zawsze opis do obróbki nad zdjęciem poglądowym, jeśli nie ma dodatkowego opisu stosujemy się w pełni do zasad zabawy...
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: Bartek
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (24.09.2022)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
66469
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1zKlTBEkb6FDWawo4akzhPSge7QuGGSC4/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
66479
2
66478
3
66477
4
66476
5
66475
6
66474
7
66473
8
66472
9
66471
10
66470
11
66481
12
66480
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
marcin255
21-09-2022, 22:49
Nie wiem jak to mierzone, ale to nie jest 50 % ?
66483
Niestety nie Marcinie :(
Zrobiłem prosty test.
Umieściłem kadr w kadrze, bo to najszybciej.
1. ustalenie wielkości
66485
2. Przyrównanie do połowy
Linia różowa w środka to połowa kadru.
66484
Na tym etapie nie musiałem już nawet niczego kalkulować dalej :(
marcin255
21-09-2022, 23:08
Ok .......
a ja się zastanawiam dlaczego mało jest propozycji z wyprostowanym horyzontem :D
Bo to w krzywym zwierciadle :D
Bo to w krzywym zwierciadle :D
skomplikowany system luster?
Możliwe. Albo Kret coś zepsuł jak wrzucał :mrgreen:
Bo się górki temu miastu. Wygły, znaczy.
Jaki horyzont, nie widzę bo mi góry zasłaniają [emoji23][emoji1787]
Rafaello666
22-09-2022, 09:27
Góry, chmury, zabudowania... ciężko się połapać w tym horyzoncie :D
ciężko się połapać w tym horyzoncie :D
no właśnie, bo te budynki jakieś takie krzywe, pijane czy co?
Po 11 głosujących dwie prace z przewagą 2 głosów na pierwszym miejscu.
Na drugim jedna praca a oczko niżej trzy sztuki.
Dwóch kandydatów na kreciorożca ;)
Żeby nie kadrować mniej niż 50% obliczam wzorem na pole prostokąta P=a*b w tym przypadku 8256x5504=45441024 to 100% później obraz po kadrowaniu (ale przed skalowaniem do 1600x1200) np. 6041x4027=24327107 co daje 53,535%
rawka chciałem wykadrować na tych paralotniarzy ale wyszło mi 1,25% kadru ;)
66495
Ja robię to zazwyczaj na oko :-) i jak do tej pory się udawało.
Tak sobie myślę, że ktoś mógł zrozumieć to w taki sposób: szerokość / 2 i wysokość / 2
Ja robię to zazwyczaj na oko :-) i jak do tej pory się udawało.
Tak sobie myślę, że ktoś mógł zrozumieć to w taki sposób: szerokość / 2 i wysokość / 2
i jakieś tam podstawy matematyki podpowiadają że 1/2 * 1/2 = 1/4 czyli 25% oryginalnego kadru a nie 50% :D
to się załapałem na bana :(
Ja kilka edycji temu też, więc ?. :mrgreen:
Ja kilka edycji temu też, więc ������. :mrgreen:
jako czarna zbanowana owca to mogę choć głosować ???
Cóż zrobić, czasem I kierownik musi sobie dać bana.
Oczywiście, że możesz xD
Po 20 głosujących mamy 1 pracę na pierwszym miejscu.
Zaledwie oczko niżej są dwie prace a na trzeciej pozycji jedna.
Jest jeden kandydat na kreciorożca :)
Jeszcze troszeczkę czasu zostało, zapraszam do głosowania.
Czołem :) :)
1 miejsce na podium zajął crusiek
2 miejsce zajął paparapa
3 miejsce zajęli Bartek oraz Rafaello666
Autor wyróżnił pracę nr 8 :D
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 crusiek
66517
#2 paparapa
66518
#3 Bartek
66519
#3 Rafaello666
66520
#Praca wy RÓŻniona - crusiek
66517
Cześć
Wyróżniam pracę nr 8
Pozdrawiam
Bartek
#Nagroda pocieszenia w postaci przytulasów od RÓŻOkreciorożca - greenflash
66521
Przyjemnego wieczoru! :)
TeWuAaa! TeWuAa! :mrgreen:
Rafaello666
25-09-2022, 09:59
Miło, że za pierwszym razem udało się zajść na podium :) Kadr do obróbki wydawał mi się ogólnie mało ciekawy i chwile się nad nim zastanawiałem. Właściwie, moją uwagę przyciągnęły tylko chmury. Przeszkadzały mi krzaki po bokach i ta hala w dole kadru. Zdecydowałem się na kwadrat z usunieciem boków, bo uznałem, że jak utnę jeszcze halę, to nie zmieszczę się w 50%. Lekko obróciłem horyzont w lewo. Ogólnie, podniosłem temperaturę, kontrast i saturację. Osobno, zaznaczyłem niebo, które jeszcze dodatkowo przyciemniłem i potraktowałem kontrastami, kapeczkę clarity, plus zwiększyłem nasycenie. Może niebo wyszło za ostre, ale chciałem zwrócić na nie uwagę, bo uznałem je za najbardziej interesującą część zdjęcia.
gratulacje dla zwycięzców
dzięki za głosy na moją pracę, co do obróbki, to pierwsze zrobiłem prostowanie, nie za dużo ale jednak, ale też nie chciałem ucinać zbyt wiele i kadrować zbyt mocno, potem trochę rozjaśnień cieni, dodałem kontrastu na chmurach, podbiłem zieleń na wzgórzach oraz przyciemniłem zieleń na pierwszym planie, żeby nie odciągała uwagi, do tego lekkie wyostrzania i tyle
Dzięki za głosy! i gratulacje dla zwycięzców!
rawek miał iść na edycję NoLimit ale że jej w tej edycji nie było więc poszedł do obróbki regulaminowej.
Obróbka intuicyjna, prostowanie i kadrowanie tak żeby pozbyć się przeszkadzajek, wyciągnięcie przepaleń z chmur, ocieplenie balansu biel, usuniecie zamglenia i podniesienie przejrzystości, uwydatnienie tekstury bo budynki były jakoś małe wyraźne, podbicie nasycenie i wyostrzenie.
U mnie jeszcze doszło trochę stemplowania :D ten biały budynek był bardzo męcząco wkurzający :)
Po 22:00 wystarujemy nową edycję.
U mnie jeszcze doszło trochę stemplowania :D ten biały budynek był bardzo męcząco wkurzający :)
pytanie jak to się ma do regulaminu, bo jednak dość duża, znacząca zmiana ;)
Bo ja wiem, czy taka duża? Kawałek dachu :)
Gratulacje dla całego podium
Co do obróbki, to u mnie standardowo, najpierw WB i korekta globalna, trochę więcej spędziłem w zakładce HSL, potem trochę pędzelkiem aby wydobyć jaśniej/ciemniej, taka namiastka D&B no i filtr radialny, nawet kilka no i filtr gradacyjny na niebo
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/313129-Zabawa-w-RAWki-22-2022) :)
paparapa
25-09-2022, 22:32
Ja podobnie jak Bartek. Trochę więcej pomęczyłem niebo, bo wydawało mi się dość "płaskie" jak na taką pogodę. Tak bardzo pochłonęło mnie zabawa z nieboskłonem , że rozjechały mi się wcześniej wyciągnięte budynki. :)
Oczywiście nie obeszło się bez prostowania. A kadr przyciąłem dość nieznacznie chcąc zostawić szersze zielone obramowanie.
Ja podobnie jak Bartek. Trochę więcej pomęczyłem niebo, bo wydawało mi się dość "płaskie" jak na taką pogodę. Tak bardzo pochłonęło mnie zabawa z nieboskłonem , że rozjechały mi się wcześniej wyciągnięte budynki. :)
Oczywiście nie obeszło się bez prostowania. A kadr przyciąłem dość nieznacznie chcąc zostawić szersze zielone obramowanie.Paparapa, podrzucę Ci dodatkowe 3 punkty do tabelki przy następnym wstawianiu zabawy, dzięki, za podzielenie się obróbką [emoji846]
paparapa
25-09-2022, 23:51
Paparapa, podrzucę Ci dodatkowe 3 punkty do tabelki przy następnym wstawianiu zabawy, dzięki, za podzielenie się obróbką [emoji846]
Dzięki crusiek. Nie mogłem napisać tego wcześniej bo byłem na wyjeździe.
Jak tylko dotarłem do domu, to się w pierwszej... sorry drugiej kolejności zrealizowałem. :)