PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - lampa przestała mi się otwierać

Miś
21-10-2005, 00:13
Może najpierw witam wszystkich bo to mój początek jeśl;i chodzi o wypowiedzi na forum...

a teraz może ktoś coś poradzić... jakieś 3h temu nagle przestała mi wyskakiwać wbudowana lampa w moim D50. nie wyskakuje ani na auto ani na manualu... natomiast zawsze odpala.. co powoduje nniemiły zapach zpalenizny..

.. kurde aparat mam niecały miesiąc i takie cyrki..

meliszipak
21-10-2005, 00:41
ustaw pokrętło programów na tryb M i naciśnij guzik (z lewej strony) który służy do ręcznego podnoszenia lampy.
Otwiera się?

Miś
21-10-2005, 01:05
aż taki tępy nie jestem...

... nie nie otwiera się... a co ciekawe i tak odpala przy foceniu w tej pozycji nawet gdy nie dusi się ów przycisku bezpośrednio po włączeniu aparatu...

tekus
21-10-2005, 01:07
Cos sie widocznie zaklinowalo bo zaczep widac zwalnia. Sprobuj delikatnie podniesc ja palcami. Moze pomoze.

meliszipak
21-10-2005, 01:29
jak naciskasz guzik a lampa się nie otwiera( mechaniczne zacięcie ) powinieneś słyszeć po każdorazowym wciśnięciu guzika charakterystyczne głośne puknięcie.
Jeżeli nie słyszysz to zaciął się mechanizm odpowiadający za zwolnienie lampy a nie sama lampa. Wtedy podnoszenie palcami nie pomoże.

pozdrawiam

Miś
21-10-2005, 01:38
tzn już próbowałem...da radę ją otworzyć "na chama" ale co mi po tym... w trybach manualnych nie jestem w stanie zrobić zdjęcia bez lampy bo zawze się wyzwala.. niezależnie czy jest zamknięta cy ją właśnie "na chama" otworzę...

a jak wciskam na ów przycisk od lampy błyskowej- z boku sioę znajdujący to nie ma rzadnego szmeru nawet (o pukięciu już nie marząc nawet)
a jeśli to ów mechanizm zwalniający... to co.. serwis??

meliszipak
21-10-2005, 01:54
Nic nie podnoś na siłę.
Moim zdaniem serwis.

pozdrawiam