Zobacz pełną wersję : 18-70 z D50, kilka pytan.
Zastanawiam sie nad zestawem D50 + kitowy obiektyw od D70s gdyz wiele osob mi go polecalo. Mam dlatego pare pytan dla niektorych beda pewnie banalne ale prosze o wyrozumialosc:
1. Zauwazylem na tym obiektywie 2 pierscienie. Czy jeden sluzy do ustawiania przeslony?
2. Czy taki obiektyw bedzie robil ostrzejsze fotki niz Nikon 8800 (ktorego aktualnie posiadam).
3. Czy mozna zalozyc na niego makrokonwerter np Raynoxa DCR 250 (niekoniecznie ten) i czy sprawi to ze odleglosc ostrzenia bedzie mniejsza niz standardowa (mniej wiecej jaka jezeli ktos sie orientuje)?
4. Czy ten obiektyw bez konwertera tez nadaje sie do makro? Moze ktos rzucilby linka do takowych fotek?
Dla tych ktorzy nie orientuja sie jak foci 8800 tutaj daje linka do dobrego makro http://onephoto.pl/info.php3?id=178684 (nie moje)
Czy D50 z 18-70 bedzie potrafil zrobic cos lepszego?
Z gory dziekuje za pomoc!
1. Zauwazylem na tym obiektywie 2 pierscienie. Czy jeden sluzy do ustawiania przeslony?
nie. jeden pierscien do ustawienia ogniskowej, drugi do odleglosci ostrzenia. przeslone ustawiasz w korpusie
2. Czy taki obiektyw bedzie robil ostrzejsze fotki niz Nikon 8800 (ktorego aktualnie posiadam).
na pewno bardziej szczegolowe. ostrosc jest pojeciem wzglednym. lustrzanka na ten przyklad ma na dzien dobry mniejsza glebie ostrosci przy takich samych wartosciach przyslon. to co Coolpiksem robiles przy f/4.5 i dawalo cala scene w obrebie ostrosci, w D50 nie przejdzie.
3. Czy mozna zalozyc na niego makrokonwerter np Raynoxa DCR 250 (niekoniecznie ten) i czy sprawi to ze odleglosc ostrzenia bedzie mniejsza niz standardowa (mniej wiecej jaka jezeli ktos sie orientuje)?
zdaje sie, ze za duza srednica mocowania filtra na Raynoksa. ale moge sie mylic
4. Czy ten obiektyw bez konwertera tez nadaje sie do makro? Moze ktos rzucilby linka do takowych fotek?
jesli zalozysz pierscien makro to sie nadaje. sam z siebie sie nie nadaje. to jest obiektyw ogolnego przeznaczenia, nie dedykowany do makro
wiec jezeli ostrosc to pojecie wzgledne to mozesz mi powiedziec jaka przewage (jezeli wogole) bedzie mial D50 +9 18-60 nad N8800 (chodzi mi tutaj o jakosc zdjec a nie np szybkosc uruchamiania)?
wiec jezeli ostrosc to pojecie wzgledne to mozesz mi powiedziec jaka przewage (jezeli wogole) bedzie mial D50 +9 18-60 nad N8800 (chodzi mi tutaj o jakosc zdjec a nie np szybkosc uruchamiania)?
ogromna przewage uzytkowa. lustrzanka pracuje sie znacznie wygodniej.
co do jakosci obrazu, to na obiektywie kitowym moze nie bede przekonywal, ale jak wepniesz 50/1.8 i zobaczysz co matryca lustrzanki potrafi... :-)
ale mi chodzi konkretnie o obiektyw 18-70. Poza tym co masz na mysli mowiac ze lustrzanka ma przewage uzytkowa? Z moich doswiadczen wynika co innego. N8800 moge robic fotki pod kazdym kontem, takze znad samej ziemi nie kladac sie na niej dzieki obrotowemu wyswietlaczowi. Tylko praca aparatu jest troche zbyt wolna.
Poza tym czy wysoka czulosc w D50 pozwoli mi robic zdjecia rownie nie poruszone jak np w N8800 przy ISO 100 i VR ?
ale mi chodzi konkretnie o obiektyw 18-70. Poza tym co masz na mysli mowiac ze lustrzanka ma przewage uzytkowa? Z moich doswiadczen wynika co innego. N8800 moge robic fotki pod kazdym kontem, takze znad samej ziemi nie kladac sie na niej dzieki obrotowemu wyswietlaczowi.
no, do takich akurat zdjec lustrzanki sie mniej nadaja. tutaj obrotowe LSD jest duza pomoca.
natomiast inne kwestie (podglad, szybkosc doboru ekspozycji, szybkosc i dokladnosc AF) to przewaga luster
Tylko praca aparatu jest troche zbyt wolna.
Poza tym czy wysoka czulosc w D50 pozwoli mi robic zdjecia rownie nie poruszone jak np w N8800 przy ISO 100 i VR ?
trudne pytanie. zbyt zlozone zagadnienie, zeby na nie jednoznacznie odpowiedziec.
ogolnie rzecz biorac, do zdjec makro hybrydy sa wygodniejsze. lustzanki wymagaja wiecej zachodu i wiecej nakladow finansowych. choc jesli sie te warunki spelni to mozna wiecej osiagnac.
sprobuj pozyczyc od kogos chocby zwykla analogowa lustrzanke i sprobowac jak sie pracuje. jesli Ci to nie bedzie odpowiadac, to zostaw 8800. po co zmieniac cos, co sie sprawdza?