PDA

Zobacz pełną wersję : Gdańsk - parking

Keszelski
08-09-2022, 08:22
Czy ktoś z Gdańska lub jakiś znawca terenu mógłby wskazać jakiś sensowny parking na kilkugodzinne zwiedzanie miasta?

I drugie pytanie: Będę jechał od Władysławowa. Przejazd do Władysławowa kilka dni temu okupiony był wielominutowymi korkami na obwodnicy 3miasta. Czy jechać do Gdańska obwodnicą czy turlać się przez Gdynię i Sopot?

crusiek
08-09-2022, 08:54
Mapy googla zazwyczaj dość dobrze pokazują szybszą trasę. Ewentualny koreczek...
Jadąć do Władka jeszcze nie zdarzyło mi się tak, żeby nie utknąć w korku, ale to już bliżej Rumii i Redy. No chyba, że w zimę :D

Obwodnica remontowana w jednym odcinku, ostatnio zwężyli do 1 pasa w obu kierunkach i była masakra. teraz do piątku wieczorem chyba nie zwężają, ale w weekend znowu będzie jazda.
Ogólnie obwodnica generuje sporo wypadków, więc bywa to loteria :)
Dopóki nie ma wypadku to chyba i tak cały czas najszybsza opcja.
Tutaj może też pomóc aplikacja trojmiasto.pl na telefon i sekcja raporty :)

Co do parkingu, to by zależało właściwie z której strony chciałbyś zwiedzać i co konkretnie....
Optymalnie pewnie jest stanąć sobie jakoś tak po środku, czyli albo przy bramie Żuławskiej albo na parkingu na przeciwko Forum Gdańsk (Kiedyś był darmowy, jak teraz jest nie wiem, ale mały i dość mocno okupowany). Nie stawaj w Forum Gdańsk, bo na wyjeździe utkniesz w korku :D.
Parkingów trochę jest ale większość i tak jest płatna więc nie ma chyba większej różnicy :)

66129

lukasz_kk
08-09-2022, 09:00
Ja z 2 miesiące temu szukałem parkingu miejskiego w okolicach Głównego Miasta i znalazłem okrągłe 0 wolnych miejsc :)
Wjechałem więc na parking CH Forum. Po wyjściu z galerii przejdziesz przejściem podziemnym pod drogą nr 91 i jesteś przy Bramie Wyżynnej.

Co do drugiego pytania, to nie odpowiem bo nie jestem stamtąd. Ale zważ na porę wyjazdu, bo ja wyjeżdżałem w piątek około 16 i dojazd do S6 (ok. 10 km) zajął mi godzinę.

- - - - kolejny post - - - - - -

O widzę, że crusiek jako miejscowy nie poleca mojej porady :D Aczkolwiek ja tam w korkach nie stałem (możliwe, że złamałem jakiś przepis prawa o ruchu drogowym w trakcie wyjazdu ;)). Korki były dalej w moim przypadku.

crusiek
08-09-2022, 09:09
lukasz_kk
Zdarza się luz to pewne, ale raczej częściej napotykałem na korek na wyjeździe z parkingu, czasem potrafi się tam zrobić prawdziwy kocioł :D :)
Generalnie unikam tego parkingu jak ognia :D Nie mniej jednak być może w tygodniu w godzinach pracy byłaby to dobra opcja. W takich porach tam nie bywałem. :D

Keszelski
08-09-2022, 09:18
Dzięki za porady crusiek i lukasz_kk

Co do parkingu, to by zależało właściwie z której strony chciałbyś zwiedzać i co konkretnie....

Raczej nie nastawiam się na jakąś długą eskapadę, raczej na must see - Długi Targ i okolice.
No i raczej dziś się już nie wybierzemy. zostaje mi piątek, sobota, niedziela - a to chyba trudne terminy na Gdańsk?

crusiek
08-09-2022, 09:26
No tak, ale to chyba jak w każdym większym mieście.

akustyk
08-09-2022, 09:54
rok temu w czerwcu tu parkowalem, za darmo. 500m do Zielonej Bramy
https://goo.gl/maps/TR3hTFaUQ6WEowMY8

Dex
08-09-2022, 10:17
Czy obwodowa czy przez miasto, to jest jedna wielka loteria ;) Tak jak Krecik napisał śledź raporty bo ludki na bieżąco wrzucają co się gdzie dzieje ;)

crusiek
08-09-2022, 10:20
No tak, chociaż to bardziej klepisko, to już wtedy lepiej zaparkować tu: LINK (https://www.google.com/maps/place/Parking+kubaturowy/@54.3433508,18.6455112,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x3998d27e6366768a!8m2 !3d54.3433508!4d18.6455112)
Nadal chyba darmowy. Odległość prawie ta sama. Jednak trzeba mieć troszkę więcej w nogach, bo spacerek większy :)
No i na starcie można pójść w kierunku Teatru Szekspirowskiego i dopiero dalej :)

Jak już tak patrzymy na opcje, to jest jeszcze jedna opcja, chyba darmowa, i mega blisko ścisłego centrum. Nadal jest to lekko klepisko, ale można stawać.
Od Bramy Żuławskiej przejeżdża się ten parking do końca i odbija w prawo, w kierunku Filharmonii Bałtyckiej, Na Stępce, aż dojedzie się do pobrzeża za stacją tankowania lotosu.

66130
Po drugiej stronie pobrzeża widać parking w okolicach Muzeum II WŚ, tam się dojeżdża od Nowej Wałowej, też stosunkowo blisko.
Wtedy jeśli lubisz industrial można zwiedzić też Stocznię Cesarską przygotowaną trasą, zerknąć na instalacje Podleśnego https://www.gdanskstrefa.com/mleczny-piotr/
...I dopiero ruszyć w tany dalej :)

Wszystko zależy od trasy zwiedzania.
A zwiedzać można przeróżnie :)

---
Aha, kładka na/z Ołowianki to fajny skrót, warto znać godziny otwarcia: https://gzdiz.gda.pl/drogi/harmonogram-zwodzenia-kladki-na-olowianke,a,5235

bejcman
08-09-2022, 10:45
Najlepszy darmowy parking blisko centrum jest przy Urzędzie Marszałkowskim.
Kilka kondygnacji, darmowy, czysty, bardzo blisko centrum.

Keszelski
13-09-2022, 07:56
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady.
"Wygrał" parking przy Okopowej - polecany przez crusiek i bejcman - idealne miejsce na dłuższy postój. Opis Bejcmana - 100% trafności. Dzięki.

sokolnik
13-09-2022, 21:23
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady.
"Wygrał" parking przy Okopowej - polecany przez crusiek i bejcman - idealne miejsce na dłuższy postój. Opis Bejcmana - 100% trafności. Dzięki.

jaką drogę wybrałeś? Główna droga w Sopocie jest teraz w remoncie (zwężenie) także chyba lepiej jechać obwodnicą :)

Keszelski
13-09-2022, 21:40
Tak jak pokazywala nawigacja - obwodnicą 3miasta. Ale to była niedziela i nie było korków. W poniedziałek zresztą też było ok (powrót do domu).