PDA

Zobacz pełną wersję : Poradnik astrofotograficzny

loki_p
31-08-2022, 08:09
12 sierpnia, w okolicach maksimum roju Perseidów został opublikowany „Poradnik astrofotograficzny”, którego jestem współautorem. Poradnik został przygotowany na prośbę gdańskiego Centrum Hevelianum, które to organizuje coroczny konkurs AstroCamera.
Sam poradnik wyszedł dość obszerny ale co najważniejsze jest całkowicie darmowy.
Jeśli chcesz zacząć przygodę z astrofotografią to będzie to idealna lektura na start.
Jeśli jednak komuś będzie mało to zapraszam na warsztaty astrofotograficzne, które organizuję w Bieszczadach.

Poradnik można pobrać klikając TUTAJ (https://astrocamera.pl/poradnik-astrofotograficzny.pdf).

Wind Mill
31-08-2022, 08:41
Pobrane, do przeczytania.
Dzięki za udostępnienie. :)

eMGie
31-08-2022, 09:52
Też pobrane, dzięki. Sporo tego, fajnie wygląda, tylko czytać i w pole :-)

Kojocisko
31-08-2022, 12:07
Kawał dobrej roboty, dziękuję!

odzio
01-09-2022, 09:15
12 sierpnia, w okolicach maksimum roju Perseidów został opublikowany „Poradnik astrofotograficzny”, którego jestem współautorem. Poradnik został przygotowany na prośbę gdańskiego Centrum Hevelianum, które to organizuje coroczny konkurs AstroCamera.
Sam poradnik wyszedł dość obszerny ale co najważniejsze jest całkowicie darmowy.
Jeśli chcesz zacząć przygodę z astrofotografią to będzie to idealna lektura na start.
Jeśli jednak komuś będzie mało to zapraszam na warsztaty astrofotograficzne, które organizuję w Bieszczadach.

Poradnik można pobrać klikając TUTAJ (https://astrocamera.pl/poradnik-astrofotograficzny.pdf).

super sprawa, dla mnie jedynie szkoda, że wyszedł o miesiąc za późno ;) akurat byłem w Tatrach i pozwoliłem sobie jedną noc (no dobra, jej część) spędzić pod chmurką, zobaczyć czy w ogóle ugryzę temat, a przy okazji pooglądać Perseidy. Posiłkowałem się poradnikiem z Twojej strony, niestety niektóre tematy potraktowałem zbyt trywialnie i nie wyszło tak, jakbym chciał. Widzę, że w poradniku część rzeczy jest - na pierwszy rzut oka - przekalkowane z wpisów w internecie, ale to dobrze. Będzie mi łatwiej sobie utrwalić wiedzę :)

notdot
03-09-2022, 13:59
super, gratulacje, pobieram i zanurzam się w lekturę

DlaczemU
04-10-2022, 19:56

Chylę czoła. Świetna sprawa ten podręcznik. Dzięki!!!

Bonthyc
01-11-2023, 14:44
Dziękuję! :-)

Jacek_Z
04-11-2023, 23:49
Rewelacyjne. Kawał dobrej roboty. I taka fajnie zebrana wiedza gratis.
Dziękuję, myślę, że w imieniu całej braci fotograficznej.

Pradziadek
19-07-2024, 13:06
Super wiedza na wyciągnięcie ręki. Akurat oczekuję przesilenia Perseidów. Dziękuję.

grissley
08-02-2026, 22:17
Właśnie na to trafiłem - dzięki!
Nawet gdzieś mam podest do prowadzenia aparatu w nocy, ale jeszcze nawet nie rozdziewiczony :D

BambusZMikronezji
08-02-2026, 23:14
Dzięki. Pobrane i zaczynam czytać