PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w ustawieniu prawidlowej ekspozycji w LR

gego1985
27-08-2022, 17:24
Witam bardzo proszę o pomoc w ustawieniu prawidłowej ekspozycji w LR. Do tej pory robiłem zdjęcia przy użyciu lampy błyskowej. Mam wersje quardralite 300 i tutaj nie mam żadnego problemu z obróbką. Ostatnio przyszło mi zrobić zdjęcia wózków dziecięcych. W studiu korzystali ze światła
ciągłego podejrzewam ze ok 5500k była też żarówka od góry coś koło 3500k. Z racji tego że miałem przesłonę w okolicy F14 musiałem zwiększyć czas naświetlania być może za długo bo ok 1s. Zdjęcia wyszły odpowiednio oświetlone tylko jest taki żółtawy za farb nie wiem czy związany z tą żarówka czy większym czasem naświetlania, chociaż się teraz zastanawiam jakbym ustawił BB na auto może by tego problemu nie było a ja dałem na 5400K. Schodząc balansem bieli do 4000K kolory są zbliżone lecz sądzę że dało by się jeszcze to poprawić. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany chęcią pomocy podeślę plik Raw oraz kolor zdjęcia wózka w realu tak aby parametry jak najbardziej dobrać. Bardzo proszę o pomoc chciałbym te zdjęcia oddać w kolorach zbliżonych do realu.

sheepi
29-08-2022, 14:35
Łączenie źródeł światła o tak dużej rozbieżności to słaby pomysł. Kiedyś próbowałem wykorzystać SB900 z Pulse300X i na jasnych obiektach dało się zauważyć różnicę w barwie. Widać było w których fragmentach obiektu, które źródło światła było przeważające. Raczej nie uda ci się tego skorygować w prosty sposób, bo rozkład światła jest z pewnością nierównomierny. Do zdjęć gdzie odwzorowanie kolorów jest tak istotne używaj wzornika kolorów i kalibracji aparatu którym robisz sesję.

gego1985
30-08-2022, 21:19
Hej dzięki ślicznie za komentarz. Mam pytanie jakbym podesłał Ci surowy RAW i zdj. podglądowe pomógłbyś z ekspozycją. Udało mi się zbliżyć do tej barwy lecz nie jestem aż tak mocny w LR i może cos przeoczyłem co mogło by tą barwę poprawić. Z tego co się orientuje bez względu jakie światło było ustawione domyślanie to w rawie mogę ten parametr dowolni sobie skorygować, no ale może zrobiłem coś złe dlatego proszę o poradę.

sheepi
31-08-2022, 08:45
Z tego co się orientuje bez względu jakie światło było ustawione domyślanie to w rawie mogę ten parametr dowolni sobie skorygować

Tak, możesz ale z twojego opisu wynika że problem nie dotyczy całego kadru więc nie poprawisz tego jednym suwakiem. Napisałeś że problemem jest nierównomierne oświetlenie sceny światłem o różnej barwie. Dla przykładu jeśli oświetlisz białą kartkę do połowy światłem ciepłym a do połowy zimnym to operując globalnie jedynie balansem bieli nie uda ci się uzyskać całej białej kartki. Owszem będziesz mógł skorygować kolorystykę ale tylko dla jednej połówki, bo druga będzie uciekać w przeciwnym kierunku.
Oczywiście możesz próbować korekt lokalnych ale w LR masz ograniczone możliwości i raczej będziesz musiał się wspomagać PSem.
Jeśli aż tak źle wyszło to rozważ zrobienie nowych zdjęć. Możliwe że będzie to łatwiejsza droga do sukcesu.

gego1985
07-09-2022, 15:37
Podesłałbym plik surowy RAW wraz z zdjęciem z telefonu i chodzi oto aby ten kolor tkaniny był jak najbardziej zbliżony. Jak mógłbym przesłać ten raw?
Chodzi oto bo pewnie lepiej znasz LR i może coś poradzisz żeby zbliżyć się do tego efektu.

mmluty
14-09-2022, 18:01
Masz przecież w LR pipetę w balansie kolorów. Jeżeli masz w kadrze miejsca które chcesz mieć neutralne (białe, szare czy czarne) to poklikaj w te miejsca pipetą WB i może uda się coś satysfakcjonującego znaleźć. Przy rozjechaniu kolorów spowodowane różnymi temperaturami barwowymi oświetlenia szanse jednak są raczej marne.