Zobacz pełną wersję : Nadchodzące D850 - proszę o opinie o współpracy z wybranymi posiadanymi przeze mnie szkłami.
GarfieldPL
24-08-2022, 14:50
Dzień dobry Szanownym Panom i Paniom.
Dawno mnie tu nie było nawiasem mówiąc. Dziś dokonałem zakupu D850 i niebawem rozpocznę przygodę z pełną klatką. Chciałem zapytać o użyteczność mojej szklarni we współpracy z nadchodzącym korpusem. Nie boję się o Nikkora 70-200 2,8 VRII. Sądzę, że DXowski Nikkor 17-55 2,8 przy foceniu w trybie DX też może okazać się przydatny, ale chętnie się dowiem, czy ktoś próbował i jakie wyszły mu obrazki.
Oprócz tego powiedzmy z poważniejszych szkieł mam Nikkor 50tkę 1,4 G i o nią się martwię. Czy będzie ona wydolna z tym nowym aparatem? Od lat słyszę różne opinie na temat tego szkła, że niedopracowane, że mydli, że AF wolny i głupi. Na moich aparatach, czyli D7100 i D500 miałem sporo uciechy a zwłaszcza po domknięciu dziury odrobinę ale AF faktycznie powolny był. Jest to dość stara konstrukcja. Jak sprawdzi się w D850?
Mam też starego zooma Nikkor 70-300 VR, tego z czerwonym oznaczeniem VR. To też stare szkło.
Czy mógłbym odrobinę czasowych poprosić o krótkie opinie o współpracy tych szkieł z D850 jeśli kiedyś w takiej konfiguracji robili zdjęcia?
Wiem, że jest tu wielu doświadczonych fotografów, którzy posługują się o wiele lepszymi szkłami, ale może ktoś coś?
Bardzo proszę o opinie.
Pozdrawiam serdecznie.
Skoro zamówiłeś aparat, to lada chwila sam sprawdzisz jak aparat współpracuje z obiektywami i nie będziesz musiał się opierać na zdaniu innych ;)
Ogólnie kupowanie pełnej klatki i podpinanie DXowych szkieł to trochę nieporozumienie. Owszem niektóre modele są "używalne", ale szału to chyba z żadnym nie było. Sam swego czasu podpinałem 35 f1,8 do D800 i na pełnej dziurze lekka winieta miała swój urok. Ale generalnie to było na zasadzie jak się nie ma co się lubi... Niemniej jednak praca z aparatem FX w trybie DX jak dla mnie jest bezsensowną udręką. Aparat wytnie fragment obrazu z matrycy przez co stracisz rozdzielczość i trzeba się pilnować z kadrowaniem bo w wizjerze widzisz tyle co pełna klatka.
Swoją drogą jeśli mogę spytać, nie myślałeś np o Z6? Co skłoniło cie do zakupu D850?
GarfieldPL
24-08-2022, 16:01
Skoro zamówiłeś aparat, to lada chwila sam sprawdzisz jak aparat współpracuje z obiektywami i nie będziesz musiał się opierać na zdaniu innych ;)
Ogólnie kupowanie pełnej klatki i podpinanie DXowych szkieł to trochę nieporozumienie. Owszem niektóre modele są "używalne", ale szału to chyba z żadnym nie było. Sam swego czasu podpinałem 35 f1,8 do D800 i na pełnej dziurze lekka winieta miała swój urok. Ale generalnie to było na zasadzie jak się nie ma co się lubi... Niemniej jednak praca z aparatem FX w trybie DX jak dla mnie jest bezsensowną udręką. Aparat wytnie fragment obrazu z matrycy przez co stracisz rozdzielczość i trzeba się pilnować z kadrowaniem bo w wizjerze widzisz tyle co pełna klatka.
Swoją drogą jeśli mogę spytać, nie myślałeś np o Z6? Co skłoniło cie do zakupu D850?
Pytam, bo aparat przyjdzie pewnie w połowie przyszłego tygodnia. Pytam też dlatego, że zastanawiam się, czy się czegoś nie pozbyć.
17-55 2,8 posiadam z racji posiadania D500. D500 ma u mnie dożywocie, więc posiadanie 17-55 2,8 jest logiczne.
D850 będzie pracowało głównie z 70-200. Przynajmniej na chwilę obecną. Rozważam zasadność przetrzymywania tej 50 1,4G, bo na chwilę obecną nie wiem, czy nada się do D850. Podobnie z tym starym FXowskim zoomem 70-300 VR. I 50tkę i 70-300 kupowałem jeszcze w czasach, kiedy miałem tylko korpus D7100 a wcześniej było D90. Podobnie z tamtych czasów mam DXowską 35tkę Nikona o świetle 1,8.
Generalnie rozważam opchnięcie 7100 i szkieł, które być może nie są już potrzebne. Dlatego pytam o takie rzeczy.
A co skłoniło mnie do zakupu D850? Lubię lustrzanki, zawsze je lubiłem i mam same szkła z mocowaniem F. Nie stać mnie na zmianę systemu. Zresztą o D850 marzę odkąd się pojawiła. Jakoś nie korcą mnie bezlusterkowce. Może też dlatego, że nigdy jakoś specjalnie nie korciło mnie, żeby filmować aparatami.
Z6 nie jest ekwiwalentem D850, co najwyżej jest nim Z7II. Z tych szkieł co wymieniłeś mam 17-55 i 70-200. Ten drugi współpracuje b. dobrze z D850, natomiast 17-55 założyłem tylko raz i to na D800 i nie spodobało mi się to co zobaczyłem na zdjęciu pełnoklatkowym. Mocna winieta, szczególnie na szerokim końcu. Tam (17 mm) nawet rogi są zupełnie ciemne. Potem się polepsza i od ok. 26-28 mm robi się OK, chociaż boki nieco miękkie. Na DX nie próbowałem, ale z tego co napisałem wynika, że na DX powinno być dużo lepiej.
GarfieldPL
24-08-2022, 16:32
Z6 nie jest ekwiwalentem D850, co najwyżej jest nim Z7II. Z tych szkieł co wymieniłeś mam 17-55 i 70-200. Ten drugi współpracuje b. dobrze z D850, natomiast 17-55 założyłem tylko raz i to na D800 i nie spodobało mi się to co zobaczyłem na zdjęciu pełnoklatkowym. Mocna winieta, szczególnie na szerokim końcu. Tam (17 mm) nawet rogi są zupełnie ciemne. Potem się polepsza i od ok. 26-28 mm robi się OK, chociaż boki nieco miękkie. Na DX nie próbowałem, ale z tego co napisałem wynika, że na DX powinno być dużo lepiej.
17-55 2,8 jest stworzone do DX, więc zarówno na D7100 czy D500 jest idealnie. Bardzo ostry i pancerny zoom. Ciekaw byłem jak się zachowa na pełnej klatce dokąd nie kupię sobie 24-70. Właściwie to w tej chwili jawi się się opcja D500 z podpiętym 17-55 i D850 z 70-200. Dokąd nie pojawią mi się jakieś stałki i 24-70. No ale trzeba będzie chyba odstrzelić D7100 i trochę starych szkieł, chyba, że któregoś nie trzeba... :)
lukasz_kk
24-08-2022, 18:17
Chyba musisz zrobić remanent swojego sprzętu :)
Ja będąc na Twoim miejscu, mając już D850 i D500, odstawiłbym D7100.
Dalej, o ile w 70-300 nie zależy Ci bardzo na tych 300 mm, to tego szkła bym się pozbył. Wszystko co poniżej 300 mm załatwisz 70-200 z korzyścią dla jakości, czy to na D500, czy wycinając z D850 (crop DX z D850 ma tyle samo megapikseli co pełnowymiarowe zdjęcie z D500).
50 1.4 bym sobie zostawił będąc w Twoim położeniu. Nie mam tego szkła, a ponadto mam bezlustro Nikona, i pomimo jego wszelkich wad szeroko opisywanych w internecie oraz konieczności użycia adaptera, od dłuższego czasu zastanawiam się czy nie kupić go sobie, bo bardzo podoba mi się jego obrazowanie (notabene tylko i wyłącznie tym szkłem w połączeniu z D810 fotograf na moim ślubie, weselu i sesji plenerowej robił zdjęcia, w większości na F/1.4-F/1.8, i dał radę :)).
Podsumowując, po sprzedaży D7100, 70-300 i dołożeniu paru stówek powinno wystarczyć Ci kasy na pierwszą wersję 24-70. Tylko czy posiadanie D500 z 17-55 i D850 z 24-70 nie mija się trochę z celem?
GarfieldPL
24-08-2022, 19:49
Chyba musisz zrobić remanent swojego sprzętu :)
Tylko czy posiadanie D500 z 17-55 i D850 z 24-70 nie mija się trochę z celem?
Z tym 17-55 jest szczęśliwie tak, że nic mnie nie kosztowało, ale też nie mogę go sprzedać, bo nie jest moje tylko służbowe. To jedna z dwóch rzeczy, jaką szefowa kupiła, żebym robił okolicznościowe foty w mojej firmie, bo takiego szkła w moim sprzęcie brakowało. Wtedy jeszcze nie myślałem o FX. Na komplet służbowego sprzętu nie dała się namówić ze względów finansowych w firmie. Prócz tego obiektywu kupiła jeszcze lampę błyskową. Teraz już kto inny jest szefem i nie jest skory do żadnych zakupów. Tak więc sprzęt użytkuję raz służbowo a przy okazji prywatnie. Dokąd robię foty dla firmy, 17-55 jest do mojej dyspozycji.
Z6 nie jest ekwiwalentem D850
Owszem, nie jest do czasu kiedy przełączysz D850 w tryb DX.
GarfieldPL
04-09-2022, 15:27
Tak żeby nie zakładać nowego tematu zapytam jeszcze o kilka rzeczy. Jeśli ktoś ma chwilę i może to proszę o odpowiedź.
- Jak jest obecnie z dostępnością oryginalnych MB-D18 do 850tki i MB-D17 do 500tki? W wielu sklepach widzę "niedostępny" lub "czasowo niedostępny". Troszkę boję się, że zanim na nie zarobię, to wyjdą z produkcji, chyba, że już wyszły.....
- Jeśli nie ma dostępności to w jakie zastępniki warto zainwestować?
- Czy we wspomnianych gripach używa się tylko tych baterii dedykowanych do lustrzanek jednocyfrowych bądź paluszkowych akumulatorków AA, czy są jakieś opcje, które pozwalają na MB-D15 i jej wariacje?
- Jakie są minusy zastępników?
Z góry dzięki za informacje. Trochę poszukałem po stronach, ale jakoś nie widzę wystarczająco satysfakcjonujących opisów i moja wiedza przez to nie jest wystarczająca.
Tak żeby nie zakładać nowego tematu zapytam jeszcze o kilka rzeczy. Jeśli ktoś ma chwilę i może to proszę o odpowiedź.
- Jak jest obecnie z dostępnością oryginalnych MB-D18 do 850tki i MB-D17 do 500tki?
- Jeśli nie ma dostępności to w jakie zastępniki warto zainwestować?
- Czy we wspomnianych gripach używa się tylko tych baterii dedykowanych do lustrzanek jednocyfrowych bądź paluszkowych akumulatorków AA, czy są jakieś opcje, które pozwalają na MB-D15 i jej wariacje?
- Jakie są minusy zastępników?
Z góry dzięki za informacje. Trochę poszukałem po stronach, ale jakoś nie widzę wystarczająco satysfakcjonujących opisów i moja wiedza przez to nie jest wystarczająca.
MB-D18 jest np. tutaj:https://fotoplus.pl/Nikon-pojemnik-na-baterie-MB-D18?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral. Chyba nie zamierzasz zakładać MB-D15 do D850?! W MB-D18 można używać także aku EN-EL18a-c przy pomocy adaptera BL-5. Wtedy szybkość wzrasta do 9 klatek/sek.
GarfieldPL
04-09-2022, 16:10
Kurka. Pomyłka. Chodziło o baterię EN-L15. Myślałem o baterii a wpisałem symbol gripu. Przepraszam za zmyłkę. Żona mi coś dogaduje zza pleców i mnie rozprasza. ;)
Konkretnie, czy są jakieś wariacje MB-D18 i MBD-17, czy tam się jakieś wymienne koszyczki stosuje, które pozwalają używać EN-L15 w gripie. O to mi chodziło.
Nigdy nie miałem gripów i nie wiem z czym to się je.
- - - - kolejny post - - - - - -
OK. Już z podanego linka doczytałem, że tam EN-L15 też wchodzi. Dzięki. :) To wyjaśnia część wątpliwości.
W zestawie masz koszyczki na EN-EL15 (wchodzą wszystkie typy 15-ek) oraz na baterie paluszki.
EN-EL15c jest tutaj: https://fotoplus.pl/Akumulator-Nikon-EN-EL15C-ORYGINAL-Dedykowany-do-NIKON-Z6-oraz-Z7. Działa bez problemu z D850.