Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 18/2022 - GŁOSOWANIE
Dobry, piekielny wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w 18 edycji zabawy. Mamy ponownie 15 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: pływający po pustkowiach kipcior;)
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - niedziela (21.08.2022)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
65543
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1sFalGEoL1LR0ecOUFl_F3UGwN0fA612N/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
65553
2
65552
3
65551
4
65550
5
65549
6
65548
7
65547
8
65546
9
65545
10
65544
11
65558
12
65557
13
65556
14
65555
15
65554
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę lub dwie otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
Zagłosowane, mam nadzieję, że nie na siebie :-)
Maile rozesłałem, z tego co widzę na siebie nie zagłosowałeś :D
i znów moja naj ładniejsza, będzie jednorożec :)
Cieknij, Kreciowniku.
Ciut namieszałem, jak widzę. xD
Na razie jestem z dala od kompa.
To sobie poczekamy. :mrgreen:
Piwka trzeba się napić xD
No, to dłużej niż chwilkę. ;)
No więc tak....
Jedna praca daleko z przodu na miejscu pierwszym.
Dwie prace na drugim i dwie na trzecim miejscu, różnice po głosie.
Cztery sztuki pozostają bez głosu :)
siemalysy
19-08-2022, 21:30
Zagłosowane :)
Zagłosowałem na kierownika, czyli crusiek, OjTama i autora zdjęcia z rawków kipciora ;) Czyli TWA rządzi :-P
Ujmę to w ten sposób:
Good job, TWA. :mrgreen:
siemalysy
20-08-2022, 21:11
Fajnie byłoby jakiś głos zdobyć, ale żaba też będzie ok ;)
A wysłałeś? Wow. Przytkało mnie. ;)
siemalysy
20-08-2022, 21:17
A jak ;)
Raz do roku, to i strzelba sama strzela :-D
siemalysy
20-08-2022, 21:29
OjTam spoko :) Jak temat u Ciebie będzie zjadliwy, to też coś podeślę ;)
Czyli jakiś rowerzowy, jak rozumiem? ;)
siemalysy
20-08-2022, 21:31
Czyli jakiś rowerzowy, jak rozumiem? ;)
No nie aż tak :)
No ale... trójkąty dało się podciągnąć pod rowerza, zębatki i takie tam... ¯\_(ツ)_/¯
:lol:
siemalysy
20-08-2022, 21:35
No dałoby się. Rama rowerowa to dwa trójkąty ;)
No też. Ale nie... Nie wysłał... :p
siemalysy
20-08-2022, 21:44
Jak zwykle ;)
Takie to już są te trójkątne dylematy :)
Fajnie byłoby jakiś głos zdobyć, ale żaba też będzie ok ;)
jeszcze nie głosowałem, więc 1 głos = 10 zeta :D:D:D
Głośnięte. Nawet bym na więcej zagłosował. Wyróżniam pracę nr... albo nie, pójdzie na maila ;)
Git...
Podsumowanie będzie nieco później, ponieważ akurat przed zakończeniem głosowania będę musiał wyjść.
Czołem :) :)
1 miejsce na podium zajął kipcior
2 miejsce zajął OjTam
3 miejsce zajęła fantazja
Autor wyróżnił pracę nr 2 :D
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce Dzięki temu można uzyskać dodatkowe 3 pkt :)
# 1 kipcior
65636
#2 OjTam
65637
#3 fantazja
65638
Hej
Wyróżniłbym pracę nr 2 za całokształt.
Pozdrawiam
kipcior
Przyjemnego wieczoru! :)
kipcior - prosimy o RAWka do następnej zabawy :)
Swoją drogą odczuwam pewne deja vu po raz kolejny :D :D
No proszę. Dzięki za głosy i gratki dla współpodiumowców. :mrgreen:
Miałem jeszcze v1, tak wyglądała:
65639
Ale wyszło, że ma mniej niż te 50% kadru, więc musiałem raz jeszcze robić. ;)
Co do obróbki... Hm, wszystko w ACR. Gradient na niebo, lekki na trawę (ta winieta). DM i rowerz dodatkowo pędzlem wyciągnięte. Plus, oczywiście, korekta obiektywu. I może coś w zakładce HSL.
a jednorożec ???, chociaż pół
Znowu podium? Hehe :)
Pierwszy raz robiłem Drogę Mleczną na Sigmie 20 f1.4 i wyszło to aż za jasne. Poprzednie próby na Samyangu 14 f2.8 dawały zupełnie inne rezultaty. To było moje 3 albo 4 podejście do tego zdjęcia i nadal zadowolony nie jestem. Pierwsze zabawy były w LR teraz w DxO, co daje lepsze rezultaty. Ale nadal mam sieczkę z kolorami nieba. Próbowałem z tym walczyć przez obniżenie saturacji po zielonym, niebieskim i tym drugim niebieskim ;) Efekty takie sobie.
Jak zjechałem z zielonym to trzeba go było gradientem z powrotem podnieść na trawie. Filtry gradientowy na górę i dół. Góra ma trochę obniżony microcontrast, co byłoby takim odpowiednikiem clarity w LR, a całość trzeba było przyciemnić, co z kolei psuło drzewa więc trzeba było nieco rozjaśnić ten obszar. Sama Droga Mleczna to w dużej mierze Control Pointy z DxO, czyli coś czego brakowało w LR6. Było ich dużo i czasami robiły przeciwne rzeczy, jak podnoszenie saturacji z jednej strony, a zmniejszanie z drugiej. Generalnie ich celem było wyciągnięcie światła i kolorów dając obraz, którego nie idzie zobaczyć gołym okiem na ziemi.
Na sam koniec dół został jeszcze wyostrzony, bo rower się nieco rozminął z głębią ostrości.
Poszukam jakiegoś wrednego rawa i coś wyślę :)
fantazja
22-08-2022, 11:38
A ja w Camera Raw użyłam funkcji maskowania nieba. Niebo przyciemniłam i wydobyłam bardziej gwiazdy, drodze mlecznej dodałam kontrastu. Dół rozjaśniłam, potem zabawa suwaczkami, gdzieniegdzie popaćkałam pędzlem i koniec :-D
Dziękuję za głosy...
Nowego Rawka już mam, wieczorem wystartujemy.
OjTam - taktyczne zawezwanie xD
Dzięki za głosy, Gratulacje dla zwycięzców!
kombinowałem i kombinowałem i nic nie wychodziło aż w końcu wykombinowałem coś takiego ;)
65655
Zapraszam do nowej zabawy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/312673-Zabawa-w-RAWki-19-2022) :)
też coś napiszę, jak już wspomniałem nie umiem obrabiać drogi mlecznej, cały czas mi coś nie pasowało, nałożyłem kilka masek, powyciągałem z cienia ale też nie chciałem żeby rower, krzaki i badyle były zbyt mocne, próbowałem też walczyć z poświatą z prawej strony stąd jakieś nierówności kolorów i jasności na niebie