PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7500 śledzenie 3D

Woo
15-08-2022, 20:11
Hej,
Mam nadzieję, że to dobry dział na to pytanie. Jeżeli nie, uprzejma prośba do adminów o przeniesienie.

Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych użytkowników w kwestii fotografowania poruszających się obiektów, konkretnie ptaków.
Domyślnie, do zdjęć dynamicznych, mam ustawiony jeden z trybów użytkownika na AF ciągły ze śledzeniem 3D. Sprawdza się to bardzo dobrze gdy w tle jest niebo, znacznie gorzej gdy w tle są drzewa/krzaki/cokolwiek innego. Ostatnio poprawiłem troszkę ilość trafień w tym drugim scenariuszu, staranniej celując przed wyzwoleniem migawki, jednak odsetek trafień wciąż jest bardzo mały. Nie mówię tu o tym, że AF "nie nadąża", po prostu aparat woli ustawić ostrość na tło.
Stąd pytanie, czy możecie polecić jakieś lepsze ustawienie AF na takie sytuacje? AF-C jest bezdyskusyjny, ale może zamiast 3D, lepiej zwykły pojedynczy punkt? W trybie 3D pkt ostrości jest trochę szalony i nieprzewidywalny, gdy próbuję wycelować w stosunkowo mały obiekt, ten skacze gdzieś na boki. W trybie pojedynczym pewnie łatwiej "zaczepić" ostrość, ale też łatwiej ją zgubić.

Zakładam, że nie jest to wina obiektywu, bo tak samo wygląda to z Tamronem 100-400 jak i z Nikkorem 200-500.
Aha, i na ten moment nie rozważam przesiadki na D500 ;)

TOP67
15-08-2022, 20:47
Spróbuj ustawić dłuższy czas blokady. Menu a3

Woo
16-08-2022, 15:25
Dzięki za sugestię! Przetestuję w plenerze przy najbliższej okazji.

Ark
17-08-2022, 10:00
Z dłuższym czasem blokady różnie bywa. Jak AF zgubi cel to, dłużej trzyma na tym co niechciane [emoji6]
Też przerabiałem ten temat z D7500 w fotografii przyrodniczej i ostatecznie ustawiłem na U1 AF-C z pojedynczym punktem, a na U2 AF-C 3D. W ten sposób szybko dostosowuję aparat do potrzeb danej chwili.

_______
https://listkiewicz.eu

biliusz
26-01-2023, 19:12
Witam,
zmagam się ostatnio z podobnym problemem. Również jestem użytkownikiem D7500 z Nikkorem 200-500 i zastawiam się jak do końca działa AF-C z ustawionym 51-polowym dynamicznym wyborem pola. Instrukcja mówi tak: "AF z dynamicznym wyborem pola: wybierz pole AF. W trybach ustawiania ostrości AF-A i AF-C, jeśli obiekt na chwilę opuści wybrane pole AF, aparat ustawi ostrość w oparciu o informacje z sąsiadujących pól AF". Czy dobrze rozumiem, że działa to w ten sposób: wybieram pole ostrości, załóżmy na jakimś ptaku na gałązce, ptak przeskoczy nagle kawałek dalej i w momencie robienia zdjęcia autofocus automatycznie wykrywa zmianę położenia obiektu i ustawia ostrość na jednym z pól sąsiadujących, na których znalazł się ptak? Czy faktycznie to działa w taki sposób i czy warto używać tego trybu do fotografowania ptaków właśnie?

MapaLogistic
16-12-2024, 20:11
Witam
Trafiłem na ten wątek bo kiedyś też miałem taki dylemat i nadal nie wiem jak dokładnie działa AF-C z dynamicznym wyborem pola, pomijam cytaty z instrukcji, a zależy mi na praktycznym wytłumaczeniu jak to działa. Co prawda nie robię zdjęć ptaków ale chciałbym być bardziej świadomym swojego aparatu fotografem. Z tego co pamiętam jak miałem ustawienie AF-C z dynamicznym wyborem pola to jeżeli obiekt opuścił wybrane pole to aparat ostrzył na obiekt znajdujący się w wybranym polu, natomiast jeżeli obiekt poruszał się w osi obiektywu czyli zbliżał się lub oddalał od aparatu i mieścił się w wybranym polu to było z ostrością OK. Co prawda obecnie moim dynamiczym obiektem jest wnuczek 8lat a do tego wystarcza AF-C z jednym polem ale jego prędkość rośnie a mja maleje i może trzeba będzie nauczyć się nowych technik :lol:

Schwefel
17-12-2024, 04:50
Wielkiej filozofii tu nie ma, ustawiasz wybierakiem główny punkt na który ostrzysz, jak zgubisz obiekt to aparat wykorzysta punkty obok tego punktu. Ustawieniami ograniczasz wielkość obszaru w którym aparat będzie szukał zgubionego obiektu, w D500 jest to 25, 72 lub 153 pól. To jest bardzo ważne żeby ilość pól dobrać do tego co się fotografuje. Przykładowo do myśliwców używam 153 pola, do ptaków na gałęzi 25 pola a w locie 72 chyba, że w kluczu to 153.
Musisz też wziąć pod uwagę, że punkty krzyżowe (15) masz tylko w centrum kadru i to pionowo, więc jak obiekt ucieknie na boki to AF traci na precyzji.

MapaLogistic
17-12-2024, 15:54
Na ile masz ustawioną blokadę śledzenia ostrości

- - - - kolejny post - - - - - -

i jeszcze jedno pytanie, czy wpływ na to ( AF-C z dynamicznym wyborem pola) ma w jakiej pozycji jest wybierak blokady pola czy on działa tylko przy ręcznym wyborze pola

Schwefel
18-12-2024, 00:13
Tak jak fabrycznie było.

No ma, bo przecież na Lock nie zmienisz punktu na który ostrzysz.