PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [wspinaczka] Digital Crack

sruba
11-08-2022, 22:46
"Digital Crack" to najwyżej w Europie położona sportowa droga o wycenie 8a, wytyczona przez Thierry'ego Renault i Alaina Ghersen w 1990 roku na iglicy skalnej Arête des Cosmiques na Aiguille du Midi (wys. 3800 m n.p.m.). Już od wielu lat chciałem zrobić zdjęcie tego niesamowitego granitowego monolitu, jednakże wysokie trudności techniczne, angażująca (i kosztowna niestety) logistyka, niestabilna pogoda sprawiały, że przez długi czas był to tylko jeden z wielu projektów odłożonych "na kiedyś". W tym roku wreszcie się udało - po wylądowaniu na Midi i dotarciu pod iglicę czekał nas magiczny zachód słońca, biwak na grani oraz sesja zdjęciowa o wschodzie słońca. Wielkie gratulacje należą się Michałowi Czechowi, jednemu z najwybitniejszych polskich alpinistów, młodego pokolenia, bez którego pomocy i zaangażowania ten projekt znów by nie wypalił. Nie da się ukryć, że wspinanie po cieniutkich ostrych granitowych brzytwach, w jakie obfituje ta droga, o 4 rano, na wysokości 3800 m n.p.m. było sporym wyzwaniem. Cała akcja była spełnieniem jednego z moich wieloletnich marzeń, ale jednocześnie powodem głębokiego smutku i w sumie przerażenia. Do Chamonix wróciłem po 15 latach przerwy i dramatyczny stan lodowców wprawił mnie w osłupienie. Dość powiedzieć, że w normalnych warunkach grań jest zupełnie pokryta śniegiem, z którego wystają tylko skalne iglice wchodzące w skład Arête des Cosmiques. Po zjeździe na linie ok 40 m nieopodal tarasu kolejki resztę drogi pokonuje się już wygodnie idąc po śniegu. W tym roku śniegu zostały smętne resztki między kamieniami, a całe dojście odbywało się po zupełnie odsłoniętych skałach... co sporo utrudniło znalezienie i zajęcie mi odpowiedniej pozycji (jak również sprawiało, że biwak na skalnych platformach nie był tak komfortowy, jaki byłby na śniegu), ponieważ błądzenie dookoła odbywało się w skalnym, eksponowanym terenie... W takich sytuacjach widać, że zamordowaliśmy tą planetę...

Michał Czech na "Digital crack" 8a, asekuruje Kinga Biernat.

65373

notdot
11-08-2022, 23:18
Fenomenalne

poste
12-08-2022, 00:06
Genialne miejsce, świetne warunki, wyborny opis. BRAWO!

Kojocisko
12-08-2022, 10:15
A zrobiłeś jakieś ujęcia na długich ogniskowych?
Dołączam do zachwytów.

sruba
12-08-2022, 10:24
A zrobiłeś jakieś ujęcia na długich ogniskowych?
Dołączam do zachwytów.

Dziękuje bardzo :-) W tym ujęciu w zasadzie nie, na to zdjęcie miałem dość precyzyjnie przemyślaną koncepcję - skąd mniej więcej chcę focić, jaki efekt uzyskać, o jakiej porze dnia - dlatego całą uwagę skupiłem na tym kadrze. Wschód słońca trwa bardzo krótko i nie miałem już czasu eksperymentować. Mam kilka zdjęć zrobionych tele już na sam koniec, kiedy Michał był na szczycie, poza tym mam jeszcze serię zdjęć, które wykonaliśmy chwilę później, kiedy już miałem podwieszoną poręczówkę i fotografowałem Michała i Kingę z góry. Jestem w trakcie selekcji i obróbki, więc wkrótce mogę dorzucić.

notdot poste dzięki piękne :-)

notdot
12-08-2022, 11:34
Jestem w trakcie selekcji i obróbki, więc wkrótce mogę dorzucić.

no to czekamy ;)

Jacek_Z
12-08-2022, 21:09
Bardzo czekamy :)
Uwielbiam wysokogórskie krajobrazy. Marzy mi się trekking w Himalajach. Znajoma stewardesa wrzuciła zdjęcia z takiego trekkingu. Tylko te koszty ...

sruba
12-08-2022, 21:44
W takim razie proszę, kilka minut wcześniej:

65402

Jacek_Z
13-08-2022, 01:20
Numeruj zdjęcia, będzie łatwiej komentować.

Wolę 1-kę i kolorystykę niebiesko-żółtą.

Pilej
13-08-2022, 09:04
Mi przypasowało bardziej drugie, świetne zdjęcie!

Adam_S_Maj
13-08-2022, 16:58
Powtórzę za poprzednikami niesamowite ujęcie, warte wielkoformatowego wydruku; można śmiało napisać "fotka życia". Pozdrawiam i zazdraszczam ;)

sruba
17-08-2022, 10:32
Dziękuję bardzo za komentarze, jeszcze trochę z akcji stricte wspinaczkowej, bardziej sportowo niż artystycznie ;-)

3.

65510

4.

65511

5.

65512

6.

65513

7.

65514

8.

65515

9.

65516

Wind Mill
17-08-2022, 12:37
Paaaanie, horyzont leci na jedynce! :mrgreen:

Dwójka oczywiście przegrywa z jedynką, ale tylko dlatego, że człek wpierw ową jedynkę zobaczył, 2-kę ocenia się niżej.
Gdyby (dwójka) nie występowała w zestawie, a jeśli już to jako pierwsza sporo czasu przed jedynką, na pewno zebrałaby lepsze noty.
Co do jedynki - poza oczywistym światłem - także poza "ludzika" robi robotę.

I taka ogólna refleksja - bardzo dobrze dobrany nick na forum, trza być nieźle nakręconym, by tak focić w takich warunkach. :)

sruba
18-08-2022, 16:19
Wind Mill dziękuję :-)

Jeszcze mały backstage, biwaczek na grani i co się z tym wiązało ;-)

65540

65541

crusiek
18-08-2022, 16:22
Piątka jest przezajedwabista!

sruba
18-08-2022, 16:29
Piątka jest przezajedwabista!

Dzięki, też fajnie pokazuje jaki jest charakter chwytów na tej drodze ;-)

crusiek
18-08-2022, 18:23
Dzięki, też fajnie pokazuje jaki jest charakter chwytów na tej drodze ;-)Zdecydowanie xD