Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Forest
Nie chodzi o las, a o nowy budynek w Warszawie. Wszystkie kadry 14mm.
1
65233
2
65234
3
65235
Kojocisko
05-08-2022, 08:51
Dwójeczka intrygująco wymyślona i skadrowana.
no 2 faktycznie zatrzymuje na dłużej, 1 też całkiem przyjemna w odbiorze, nie wiem tylko czy jednak prostych pionów bym nie chciał, pewnie prostowane ale nie mogłeś wyprostować całkiem, a może nie chciałeś?
Dzięki! notdot - hmm, piony są ok, przynajmniej tak mi się wydaje.
Dzięki! notdot - hmm, piony są ok, przynajmniej tak mi się wydaje.
hmm, no to może mam krzywy monitor albo oczy :D
ale takie mam wrażenie, nie sprawdzałem jakoś "technicznie" linijką
Pionów jestem raczej pewny, ale tego jak to wygląda po prostowaniu bronił nie będę. Jednemu się spodoba, innemu nie :) Do tego dochodzi element optycznej iluzji, mimo że proste, to przez tę perspektywę aż tak proste się nie wydaje.
Do tego dochodzi element optycznej iluzji, mimo że proste, to przez tę perspektywę aż tak proste się nie wydaje.o właśnie :D
Kojocisko
07-08-2022, 20:52
Po namyśle pochwalę też jedyneczkę. IMO świetnie opowiada o budynku, "sprzedaje go". Sądzę, że autorowi budynku by się podobało.
Wszystkie bardzo dobre, ładnie pokazana architektura z otaczającym ją terenem. Najbardziej podoba mi się zdjęcie nr 3. Na dwójce brakuje mi nieco oddechu dla budynku i jego odbicia po lewej i prawej stronie kadru.
A ja sobie pozwolę... Drzewiej, jak aparatem na ławie optycznej architekturę się robiło, to była zasada, że prostujemy, a później odrobinkę wracamy (?) w sensie ze nie nie do końca prostujemy. Dużo naturalniej to wygląda. Twój pierwszy kadr aż wrzeszczy o taką operację.
Żeby nie było niedomówień - śledzę Twoje zdjęcia i bardzo mi się podobają, ale... :)
Przyznam szczerze że nie kumam tego prostowania. Wychodzi to tak nienaturalnie
już to zauważyłem w innym wątku, budynki prostowanego z takie bliska gryzą się z tym, jak naturalnie na nie patrzymy. Piony niewątpliwie są pionowe, ale mózg jednak potrzebuje nieco zniekształcenia, żeby uniknąć wrażenia, że te budynki zaraz runą mu na czerep :)
W tym kontekście poniżej zacytowany wpis ma bardzo dużo sensu.
A ja sobie pozwolę... Drzewiej, jak aparatem na ławie optycznej architekturę się robiło, to była zasada, że prostujemy, a później odrobinkę wracamy (?) w sensie ze nie nie do końca prostujemy. Dużo naturalniej to wygląda. Twój pierwszy kadr aż wrzeszczy o taką operację.
Żeby nie było niedomówień - śledzę Twoje zdjęcia i bardzo mi się podobają, ale... :)
Co do zdjęć to tradycyjnie jest to klasa sama w sobie. Zwłaszcza dwójeczka jest rewelacyjna :)
Dziękuję Wam za opinie, czytam je i zapadają w pamięć. Naprawdę, nie uważam że jestem wyrocznią w kwestii prostowania. Po prostu ja tak robię :) Nie pochylam do tyłu, nie mam TS. Ale nie twierdzę że mój sposób jest najwłaściwszy, na pewno nie wygląda najnaturalniej.
I oczywiście, wyjaśniając, sam też mam jakieś zastrzeżenia do tych zdjęć: na jedynce wolałbym aby bliższa część budynku nie dominowała tak bardzo, na dwójce brakuje mi oddechu po bokach, a trójka - sam wiem że to prostowanie jest za mocne :P
Ale, alternatywą jest niepublikowanie zdjęć których nie uznaję za perfekcyjne. A to by sprawiło, że nie publikowałbym nic, a po chwili w ogóle przestałbym fotografować bo często już na etapie robienia zdjęć wiem że to nie jest idealne zdjęcie, mimo że jest najlepsze jakie da się zrobić w konkretnych warunkach. Tak więc, dla podtrzymania życia w tym dziale, nie zardzewienia całkowitego, a i trochę sprowokowania dyskusji... wrzuciłem :)