PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Forest

creep
04-08-2022, 22:52
Nie chodzi o las, a o nowy budynek w Warszawie. Wszystkie kadry 14mm.

1

65233

2

65234

3

65235

Kojocisko
05-08-2022, 08:51
Dwójeczka intrygująco wymyślona i skadrowana.

notdot
05-08-2022, 09:14
no 2 faktycznie zatrzymuje na dłużej, 1 też całkiem przyjemna w odbiorze, nie wiem tylko czy jednak prostych pionów bym nie chciał, pewnie prostowane ale nie mogłeś wyprostować całkiem, a może nie chciałeś?

creep
06-08-2022, 21:36
Dzięki! notdot - hmm, piony są ok, przynajmniej tak mi się wydaje.

notdot
07-08-2022, 10:00
Dzięki! notdot - hmm, piony są ok, przynajmniej tak mi się wydaje.

hmm, no to może mam krzywy monitor albo oczy :D
ale takie mam wrażenie, nie sprawdzałem jakoś "technicznie" linijką

creep
07-08-2022, 13:01
Pionów jestem raczej pewny, ale tego jak to wygląda po prostowaniu bronił nie będę. Jednemu się spodoba, innemu nie :) Do tego dochodzi element optycznej iluzji, mimo że proste, to przez tę perspektywę aż tak proste się nie wydaje.

notdot
07-08-2022, 19:24
Do tego dochodzi element optycznej iluzji, mimo że proste, to przez tę perspektywę aż tak proste się nie wydaje.o właśnie :D

Kojocisko
07-08-2022, 20:52
Po namyśle pochwalę też jedyneczkę. IMO świetnie opowiada o budynku, "sprzedaje go". Sądzę, że autorowi budynku by się podobało.

Dune
14-08-2022, 20:34
Wszystkie bardzo dobre, ładnie pokazana architektura z otaczającym ją terenem. Najbardziej podoba mi się zdjęcie nr 3. Na dwójce brakuje mi nieco oddechu dla budynku i jego odbicia po lewej i prawej stronie kadru.

!AGresT
15-08-2022, 07:43
A ja sobie pozwolę... Drzewiej, jak aparatem na ławie optycznej architekturę się robiło, to była zasada, że prostujemy, a później odrobinkę wracamy (?) w sensie ze nie nie do końca prostujemy. Dużo naturalniej to wygląda. Twój pierwszy kadr aż wrzeszczy o taką operację.
Żeby nie było niedomówień - śledzę Twoje zdjęcia i bardzo mi się podobają, ale... :)

fafniak
15-08-2022, 09:27
Przyznam szczerze że nie kumam tego prostowania. Wychodzi to tak nienaturalnie

odzio
22-08-2022, 11:58
już to zauważyłem w innym wątku, budynki prostowanego z takie bliska gryzą się z tym, jak naturalnie na nie patrzymy. Piony niewątpliwie są pionowe, ale mózg jednak potrzebuje nieco zniekształcenia, żeby uniknąć wrażenia, że te budynki zaraz runą mu na czerep :)

W tym kontekście poniżej zacytowany wpis ma bardzo dużo sensu.

A ja sobie pozwolę... Drzewiej, jak aparatem na ławie optycznej architekturę się robiło, to była zasada, że prostujemy, a później odrobinkę wracamy (?) w sensie ze nie nie do końca prostujemy. Dużo naturalniej to wygląda. Twój pierwszy kadr aż wrzeszczy o taką operację.
Żeby nie było niedomówień - śledzę Twoje zdjęcia i bardzo mi się podobają, ale... :)

Co do zdjęć to tradycyjnie jest to klasa sama w sobie. Zwłaszcza dwójeczka jest rewelacyjna :)

creep
31-08-2022, 21:02
Dziękuję Wam za opinie, czytam je i zapadają w pamięć. Naprawdę, nie uważam że jestem wyrocznią w kwestii prostowania. Po prostu ja tak robię :) Nie pochylam do tyłu, nie mam TS. Ale nie twierdzę że mój sposób jest najwłaściwszy, na pewno nie wygląda najnaturalniej.
I oczywiście, wyjaśniając, sam też mam jakieś zastrzeżenia do tych zdjęć: na jedynce wolałbym aby bliższa część budynku nie dominowała tak bardzo, na dwójce brakuje mi oddechu po bokach, a trójka - sam wiem że to prostowanie jest za mocne :P
Ale, alternatywą jest niepublikowanie zdjęć których nie uznaję za perfekcyjne. A to by sprawiło, że nie publikowałbym nic, a po chwili w ogóle przestałbym fotografować bo często już na etapie robienia zdjęć wiem że to nie jest idealne zdjęcie, mimo że jest najlepsze jakie da się zrobić w konkretnych warunkach. Tak więc, dla podtrzymania życia w tym dziale, nie zardzewienia całkowitego, a i trochę sprowokowania dyskusji... wrzuciłem :)