PDA

Zobacz pełną wersję : Wystawa starych fotografii a prawo

Zom53
02-08-2022, 08:41
Przygotowuje dla osiedlowego domu kultury wystawę fotografii z lat 1910 - 1950, na których są grupy osób w większości już nieżyjących. Jakie zgody muszę posiadać dla takiej wystawy ?. Fotografie otrzymałem od rodzin z ustnym oświadczeniem do wykorzystania na takiej wystawie. Czy mogę pod niektórymi zdjęciami podać nazwiska rozpoznanych nieżyjących osób ?. Czy RODO ma tu zastosowanie ?.

fafniak
02-08-2022, 09:20
Prawo nie powinno działać wstecz. W tamtych latach ochrona wizerunku nie istniała.

Mam podobne problemy przy odsprzedaży praw do publikacji zdjęć mojego Taty.
Gdy przychodzi umowa w której jest wzmiankowana ochrona wizerunku (bo to są umowy typu kopiuj/wklej) - odpisuję zgodnie z prawdą że w okresie do lat 80/90 nie było ochrony wizerunku. I zwykle firmy wykasowują ten punkt.
Czy jest to w pełni zgodne z prawem, nie jestem pewny, ale na zdrowy rozum nie można wykreować czegoś czego nie było.
Co do podpisów - poproś ludzi choćby o mailowe zgody. Będziesz spokojniejszy :)

Zom53
03-08-2022, 07:35
Dziękuje za informacje. Mam kontakt z tymi, którzy przekazali mi te stare fotografie i poproszę ich o pisemne zgody.

gniady
03-09-2022, 15:15
Osoby zmarłe tracą prawo do ochrony wizerunku. Jedynie rodzina ma prawo do tzw. dobrego imienia np. swoich rodziców, dziadków itp. Ale musieliby wykazać, że prezentacja zdjęć naraża ich na jego utratę.

Wujot
02-10-2022, 23:44
Mam podobne problemy przy odsprzedaży praw do publikacji zdjęć mojego Taty.
Gdy przychodzi umowa w której jest wzmiankowana ochrona wizerunku (bo to są umowy typu kopiuj/wklej) - odpisuję zgodnie z prawdą że w okresie do lat 80/90 nie było ochrony wizerunku. I zwykle firmy wykasowują ten punkt.

Moim zdaniem to błędne rozumowanie, natomiast prawa do ochrony wizerunku są osobiste i wygasają z chwilą śmierci danej osoby.

RMC
18-04-2024, 10:39
Podłączę się pod temat :)

Wszedłem (drogą zakupu na giełdzie) w posiadanie dużego zestawu starych slajdów. Patrząc po samochodach itp. raczej z lat 50-60. W większości raczej krajobrazy ale jakieś miasteczka, osoby też się trafią. Niektóre wyglądają ładnie a i ze względu na datę są ciekawe do pooglądania. Chciałem je sobie skanować ale jak już się namęczę to wrzucić od czasu do czasu na instagram. Zaznaczę oczywiście, że nie ja jestem autorem.

Patrząc na powyższą dyskusję nie powinienem się spodziewać żadnych problemów z rodo, prawami autorskimi itp? :) Czy też na coś należy uważać?