PDA

Zobacz pełną wersję : [ drony ] Dronowe uniesienia

Strony : 1 [2]

poste
10-06-2025, 21:16
Zdjęcia komercyjne to trochę inna bajka niż amatorska zabawa. Wniosek jednak podobny, czyli zaskoczenie na jakim wietrze dron daje radę ;)

136.

88392

paparapa
11-06-2025, 10:22
Właśnie, jakoś nie czuję tego mnożenia obiektywów podpiętych pod popierdółkowate matryce ;) Oczywiście sensor 4/3 kusi, ale cena skutecznie zniechęca. Poza tym kolejna kwestia, nie wiem czy dla mnie nie ważniejsza, czyli wielkość. W moim sposobie podróżowania z małym bagażem 2s ma idealny wymiar. Mieści się do małej torby foto zamiast obiektywu z aparatem i 2 szkiełkami (jedno rzecz jasna podpięte). To wszystko do torby (tzw. mały podręczny pod siedzenie), parę T-shirtów itp. i daję radę wyjazd 7-10 dni po taniości i co więcej z poręcznym bagażem załatwić :) Dłuższy wyjazd, wtedy Mavica podobnie pakuję do plecaka zamiast szkiełka, bo w kabinówce torba z dronem zajmuje z 1/3 miejsca.

Następcy 2s są więksi, musiałbym oczywiście dobrze się przymierzyć. Ale z trzeciej strony taki 3s został z matrycą 1', obrazowanie pewnie lepsze, ale czy warto?

Ps. Ostatnio karta 128GB na takim wyjeździe okazała się za mała... viva Italia ;)
Pps. Następnego dnia po powrocie nabyłem 256GB i dron już jest w pogotowiu, gotów na słońce i wiatr w jakimś zakątku Europy (raczej) :D

Dokładnie takie same są moje wnioski po prawie trzech latach drenowania.
Rozmiar podczas wyjazdów czy wycieczek z plecakiem może stanowić problem.
Air2s jest doskonałym kompromisem. A matryca 4/3 owszem kusiu, ale jak napisałeś cena. A po drugie wyższość pokazuje tylko przy kiepskim świetle. W normalnych warunkach dużej różnicy do 1" z Air2s nie ma.

Nowy Air3s ma matrycę quad i zdjęcia dla mnie są gorsze od tych z 2s. Są jakieś "zamydlone" i nieostre. Nie odpowiada mi aspekt kadru (8000x6000) wymagający cięcia góry albo góry i dołu.
Te "plasticzane" obiektywy nie radzą sobie z takimi rozdzielczościami i to widać i czuć. :)

Jeśli miałbym kupować teraz drona to kupiłbym jeszcze raz nowego Air2s lub ewentualnie Macica 3 classic.

Ja się jednak cieszę, że mam dużego:wink:
Już kilkukrotnie miałem takie warunki, że baterie znikały w oczach i nie wyobrażam sobie co by było gdybym zamiast tej mojej krowy musiał wtedy użyć lekkiego drona. Czasami jadę kilkaset kilometrów, coby komuś dom sfotografować na sprzedaż więc raczej głupio byłoby nie zrobić dronem zdjęć z powodu wiatru. W marcu pod Gaustatoppen byłem prawie pewien, że gimbal i sam dron nie ma szans ogarnąć takich podmuchów wiatru, a tu jednak zaskoczenie.

No ale Ty zarabiasz używając drona, a my się bawimy. Owszem Mavic 3 świetnie trzyma się na szkwałach.
To jest klasa sama w sobie. No ale nie chciałbym go nosić w plecaku z nikonem, dwoma szkłami, butelką wody i jakimiś dodatkowymi ciuchami po górach.
No i wydanie 3k euro euro na coś co można utopić w morzu alba stracić w górach średnio mi się podoba. :)

A koło Gausta Topen prawie zawsze wieje. :) Nie ważne czy od północy w okolicach Rjukanu czy od południa koło Tuddalu.
Rok temu na koniec sierpnia szykował się ciekawy warun na Gausta Topen na fotki.
Okazało się jednak, że pogoda się zmieniła i zaczęło wiać jak diabli. W okolicach połączenia szlaków z Stavsro Parkering i z dolnej stacji kolejki porywy wiatru przewracały ludzi.

esperal
11-06-2025, 12:39
No ale Ty zarabiasz używając drona, a my się bawimy. Owszem Mavic 3 świetnie trzyma się na szkwałach.
To jest klasa sama w sobie. No ale nie chciałbym go nosić w plecaku z nikonem, dwoma szkłami, butelką wody i jakimiś dodatkowymi ciuchami po górach.
No i wydanie 3k euro euro na coś co można utopić w morzu alba stracić w górach średnio mi się podoba. :)

A koło Gausta Topen prawie zawsze wieje. :) Nie ważne czy od północy w okolicach Rjukanu czy od południa koło Tuddalu.
Rok temu na koniec sierpnia szykował się ciekawy warun na Gausta Topen na fotki.
Okazało się jednak, że pogoda się zmieniła i zaczęło wiać jak diabli. W okolicach połączenia szlaków z Stavsro Parkering i z dolnej stacji kolejki porywy wiatru przewracały ludzi.Ja się bawię zarabiając:wink:
Oczywiście się z Wami zgadzam i gdybym miał teraz kupować coś tylko dla przyjemności latania i ze świadomością, że nie będę drukował, to pewnie byłby to Mini 4 Pro.
Pod Gaustatoppen byłem w życiu pewnie z 10 razy i zawsze nocowałem pod namiotem. To jest to miejsce gdzie testuje się ich wytrzymałość. Z automatu już montuję tam dodatkowe odciągi, a w nocy i tak konstrukcja się kładzie. Dodam, że sprzęt którego używam jest zaprojektowany i używany jako bazowy namiot w Himalajach, przy wejściach na ośmiotysięczniki. Więc trochę wieje:grin:

poste
11-06-2025, 12:53
Każdy ma dobre przemyślenia, ale zdjęć nikt tu nie wrzuca:(

paparapa
11-06-2025, 19:42
Ja się bawię zarabiając:wink:
Oczywiście się z Wami zgadzam i gdybym miał teraz kupować coś tylko dla przyjemności latania i ze świadomością, że nie będę drukował, to pewnie byłby to Mini 4 Pro.
Pod Gaustatoppen byłem w życiu pewnie z 10 razy i zawsze nocowałem pod namiotem. To jest to miejsce gdzie testuje się ich wytrzymałość. Z automatu już montuję tam dodatkowe odciągi, a w nocy i tak konstrukcja się kładzie. Dodam, że sprzęt którego używam jest zaprojektowany i używany jako bazowy namiot w Himalajach, przy wejściach na ośmiotysięczniki. Więc trochę wieje:grin:

Raz tylko nie "widziałem" tam wiatru. Jak nad Telemarkiem stał rozległy wyż. Powietrze stało w miejscu a temperatura osiągnęła 28 stopni.
Czyli jest tam poligon dla sprzętu alpinistycznego. W sumie całkiem sprytne. Nie trzeba zasuwać z buta tylko kolejką wjechać i po kłopocie. :)
To dużo lepsze niż jechać na Nr One - Galdhøpiggena albo Rondslotteta. :)

Każdy ma dobre przemyślenia, ale zdjęć nikt tu nie wrzuca:(

Bo "dobre" nie koniecznie musi być dobre. :).
Ja jestem w tym sezonie gawędziarz.
Nie odpaliłem jeszcze drona w tym roku.
Czekam na letnią kanikułę. :)

poste
11-06-2025, 20:22
Zawsze gdzieś na świecie jest lato :)

Mnie też nie składają się wyjazdy tak jakbym chciał, ale ze 2x128 GB (przeliczeniowo) albo i więcej w tym roku zapełniłem ;) Tylko nie wiem, kiedy to wszystko ogarnę.

137. Zmieniając na chwilę temat...

88454

paparapa
11-06-2025, 21:21
Ja się bawię zarabiając:wink:

Zawsze gdzieś na świecie jest lato :)

Mnie też nie składają się wyjazdy tak jakbym chciał, ale ze 2x128 GB (przeliczeniowo) albo i więcej w tym roku zapełniłem ;) Tylko nie wiem, kiedy to wszystko ogarnę.

137. Zmieniając na chwilę temat...

Tylko pozazdrościć takich możliwości i weny.
Kiedy ogarniesz? Na emeryturze... :)

KadryZpodróży
11-06-2025, 22:28
Mnie coś ostatnio kusi Mavic 4 Pro ale z drugiej strony cenowo jednak mi się nie uśmiecha wydawać tyle kasy na drona. Poza tym to jednak już duża krowa.

Wind Mill
14-06-2025, 21:28
A tymczasem nad Bałtykiem spadają drony. :(

Z relacji profilu b_a_l_t_y_k (https://www.instagram.com/b_a_l_t_y_k/):

https://www.instagram.com/stories/b_a_l_t_y_k/3654934393092450001/

Dla nie instagramujących kilka screenów:

88498

poste
14-06-2025, 23:35
Insta story niezbyt przekonywująca, choć o zakłóceniach GPS przy granicy z Rosją czy na Bałtyku od czasu do czasu się słyszy.

poste
15-06-2025, 20:51
Przy okazji przeglądania zdjęć z safari, jedno z najładniejszych miejsc jakie miałem okazję fotografować z drona, na pograniczu Namibii i Angoli. Mój dron był nad Angolą, ja nie :)

138.

88507

KadryZpodróży
15-06-2025, 22:53
Super krajobraz, to jakaś rzeka graniczna tam płynie?

poste
15-06-2025, 23:00
Tak, są na niej też wodospady. Niesamowita przyroda, wokół krajobrazy półpustynne.

139.

88508

Ps. https://portalpodroze.pl/namibia-epupa/

brzezior
16-06-2025, 10:21
Piękne miejsce, dobrze pokazane.

m_a_g
16-06-2025, 14:21
No, i to są dobre zdjęcia z drona - ciekawe miejsca warte pokazania.

Wind Mill
16-06-2025, 15:44
Insta story niezbyt przekonywująca, choć o zakłóceniach GPS przy granicy z Rosją czy na Bałtyku od czasu do czasu się słyszy.

Mnie przekonuje - jak nie jesteś przekonany, to zapraszamy w pobliże Kacapii, pochwalisz się zdjęciami albo kupisz se nowego drona. :mrgreen:

88529

markoniMark
16-06-2025, 16:22
Piękne krajobrazy fajnie uchwycone, fajna kolorystyka. Tam gdzie woda jest "zielone" życie.

Jacek_Z
16-06-2025, 19:07
Mnie przekonuje - jak nie jesteś przekonany, to zapraszamy w pobliże Kacapii, pochwalisz się zdjęciami albo kupisz se nowego drona. :mrgreen:

Są zakłócenia. Przekierowano samolot do Bydgoszczy, lądował w Poznaniu. https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-mieli-ladowac-w-bydgoszczy-pojawily-sie-klopoty-zaklocenia-g,nId,21827888
W artykule też piszą o Półwyspie Helskim i dronach.

poste
16-06-2025, 22:19

Zwyczajnie ten wpis z instagrama jak dla mnie jest jakiś infantylny, natomiast nie neguję problemów z dronami. Z tym, że w moim rozumieniu to są dwie różne kwestie, czyli zakłócenia GPS (które RU stosują od dawna i cierpi lotnictwo cywilne) i jamming dronów, który prawdopodobnie pojawił się w ostatnich dniach https://niebezpiecznik.pl/post/drony-polakow-masowo-spadaja-na-helu/

Być może wyjaśnieniem może być (15.06)

Ukraińcy uderzyli w instalację energetyczną, odcinając zasilanie zakładom zbrojeniowym i jednostkom wojskowym w Kaliningradzie.

https://oko.press/na-zywo/na-zywo-relacja/ukrainski-wywiad-odcial-rosyjskie-wojsko-od-pradu-w-kaliningradzie-na-szczycie-g7-wazne-decyzje-w-sprawie-ukrainy

Piękne krajobrazy fajnie uchwycone, fajna kolorystyka. Tam gdzie woda jest "zielone" życie.

Dzięki.

poste
16-06-2025, 22:53
No, i to są dobre zdjęcia z drona - ciekawe miejsca warte pokazania.

Dzięki. Co więcej, tam nie było żadnego zakazu latania dronem, a miejsce w sumie nieduże, w sensie dostępu.

KadryZpodróży
16-06-2025, 23:26
Jakim gronem w sumie te foty zrobiłeś? Nie wiem czy już pytałem jeśli tak to wybacz ale zwyczajnie nie pamiętam.

poste
17-06-2025, 09:46
Mavic 2s niezmiennie.

paparapa
17-06-2025, 10:30
Mavic 2s niezmiennie.

Zdjęcia faktycznie przednie.

A dron nazywa się raczej DJI Air 2s.
Nazwa Mavic pierwotnie była zarezerwowana dla wyższej serii. Czyli np. Mavic 2 lub 3

poste
17-06-2025, 10:48
Masz oczywiście rację :confused:

poste
18-06-2025, 20:58
140. Archiwum "Namibia" c.d. Wybrzeże Szkieletów

88668

poste
22-06-2025, 18:42
141. Północna Namibia z "wioską" Himba

88798

poste
02-08-2025, 13:26
Czasy radosnego latania dronami w Polsce powoli się kończą :(

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,32148201,rewolucja-dla-wlascicieli-dronow-wkrotce-beda-mieli-nowy-obowiazek.html

Tymczasem przeglądałem wreszcie zdjęcia z południa Włoch

89574

FHR
02-08-2025, 13:39
Czasy radosnego latania dronami w Polsce powoli się kończą :(

Nie ma co demonizować. Ubezpieczenie OC to kwestia rozsądku, wykupiłem sam z siebie jak tylko zacząłem latać. Strefy ograniczające lub wykluczające korzystanie z dronów to nic nowego, wiele ich na mapie Polski. A czy kontrolować mnie będzie policjant, strażnik miejski czy strażnik graniczny to mi wszystko jedno ;) A żeby nie było samo pustosłowie to dorzucę kilka ostatnich ujęć.

*
https://zapodaj.net/images/59d72081f458e.jpg

**
https://zapodaj.net/images/345a6c19a5ea7.jpg

https://zapodaj.net/images/a8d05ad2370d8.jpg

poste
02-08-2025, 13:51
Ja to traktuję jako takie "gotowanie żaby". Ograniczenia są w sumie nieduże, stopniowe, mało bolą. Ale w pewnym momencie, mam taką obawę, jak to wszystko się zsumuje, dojdą jakieś głośnie medialnie przypadki, itp. obudzimy się z ręką w nocniku, bo tych ograniczeń sporo się nagromadzi. Przy czym głównym "winnym" jest bojowe (i terrorystyczne) wykorzystanie naszych zabawek w różnych konfliktach (obecnie w zasadzie we wszystkich). Zasady nie są złe, gorzej z ich przestrzeganiem. Jak zwykle, łatwiej namierzyć kogoś, kto działa legalnie i zrobi błąd, niż popełniającego świadomie przestępstwo.

Witek.K
02-08-2025, 15:25
Jedna z pierwszych panoram z DJI Mini 4Pro.

89576

KadryZpodróży
03-08-2025, 10:53
Jakie piękne foty wjechały w tym wątku.
poste Castelmezzano, kurczę tyle razy byłem w Apulii ale tam nie zajechałem. Piękne miasteczko.

poste
03-08-2025, 13:55
To powyżej to jest akurat Pietrapertosa. Castelmezzano, niemal bliźniacze, leży niedaleko (choć droga między nimi była teoretycznie zamknięta ;) )

Castelmezzano

147. (o ile się nie pogubiłem)

89602

KadryZpodróży
03-08-2025, 14:39
To powyżej to jest akurat Pietrapertosa. Castelmezzano, niemal bliźniacze, leży niedaleko (choć droga między nimi była teoretycznie zamknięta ;) )

Castelmezzano

147. (o ile się nie pogubiłem)

89602

Równie piękne zatem, namówiłeś żeby jechać kolejny raz 8-)

poste
03-08-2025, 22:05
Oj, tych malowniczych miasteczek na wzgórzach na południu Włoch to jest sporo. Muszę przebić się przez swoje zdjęcia, bo trochę tego jest. Kiedyś wrzucałem zdjęcia z drona w wątku Italia z lotu ptaka (https://forum.nikoniarze.pl/threads/314100-Italia-z-lotu-ptaka) może wrócę. Choć nie wiem, dla tych paru osób co tu zaglądają... ;)

Castelmezzano z ciut innego ujęcia

148.

89605

patronat
20-08-2025, 13:09
149
mini4pro
somewhere in nowhere
89830

poste
21-08-2025, 19:46
150. Wiślane mgiełki

89865

poste
23-08-2025, 14:10
151. J.w.

89890

m_a_g
01-09-2025, 20:20
152.
90022

paparapa
02-09-2025, 11:03
.

153

90046

.

RMC
10-09-2025, 09:51
Wtrącając się między zdjęcia :) Analizował już ktoś oferty ubezpieczeń na drony? Kupił?

Sorry za lenistwo (moje) ale co przepisy dokładnie mówią? Trzeba je mieć na zasadzie jak ubezpieczenie w aucie, czyli obowiązkowe i możliwe kary za brak? Czy to kwestia problemu dopiero jak latamy i coś się stanie?

paparapa
10-09-2025, 13:02
Wtrącając się między zdjęcia :) Analizował już ktoś oferty ubezpieczeń na drony? Kupił?

Sorry za lenistwo (moje) ale co przepisy dokładnie mówią? Trzeba je mieć na zasadzie jak ubezpieczenie w aucie, czyli obowiązkowe i możliwe kary za brak? Czy to kwestia problemu dopiero jak latamy i coś się stanie?

A co ma się stać?
Lataj nisko i "powoli" i wszystko będzie ok.

RMC
10-09-2025, 13:26
A co ma się stać?
Lataj nisko i "powoli" i wszystko będzie ok.

Wiadomo :)

Ale pojawił tu się ten temat i jak zapodaje google:

Ubezpieczenie drona to dowód na pokrycie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone osobom trzecim lub ich mieniu w związku z lotem dronem. Obowiązek posiadania ubezpieczenia OC dla dronów o masie od 250 gramów w Polsce wchodzi w życie od listopada 2025 roku, dotyczy zarówno lotów komercyjnych, jak i rekreacyjnych.

No i ciekawi mnie czy to sugestia poparta dramatycznymi nagłówkami czy nakaz, ze którego brak będą jakieś kary.

poste
10-09-2025, 14:14
Kolega FHR pisał tu wcześniej, że ma ubezpieczenie, możesz dopytać.

Osobiście nie komentuję planów zmiany jakiegokolwiek prawa w PL, bo do wprowadzenia i ostatecznego kształtu zwykle droga jest daleka. Opublikują ustawę to zobaczymy.

paparapa
12-09-2025, 11:05
.

154

90313

155

90315

.

Wind Mill
12-09-2025, 11:41
Pikne! . .

poste
12-09-2025, 20:54
156.

Wiślane piaski, poziom wody wynosił wtedy 7cm

90326

poste
13-11-2025, 19:29
No i przyszło obowiązkowe ubezpieczenie OC. Może ktoś kupował i może polecić jakąś firmę? Znalazłem na szybko w Compensa, zakup online za 114 zł na Polskę, 148 cały świat (bez USA, itd.). Ubezpieczenie zasadniczo wydaje się dość słabe, ot wypełnienie obowiązku. Ktoś ma jakieś inne pomysły czy doświadczenie?

Tymczasem wspomnienie z Dolomitów, widok na Marmoladę

157.

91613

juh
14-11-2025, 00:59
No i przyszło obowiązkowe ubezpieczenie OC. Może ktoś kupował i może polecić jakąś firmę? Znalazłem na szybko w Compensa, zakup online za 114 zł na Polskę, 148 cały świat (bez USA, itd.). Ubezpieczenie zasadniczo wydaje się dość słabe, ot wypełnienie obowiązku. Ktoś ma jakieś inne pomysły czy doświadczenie?

Zanim weszło obowiązkowe OC kupowałem na pilota w Compensa. Dziś dostałem aneks z informacją że przemianują mi OC Pilota na OC Operatora bez dodatkowych kosztów. To całe ubezpieczenie jest tak skonstruowane, że gdyby coś się stało to i tak znajdą haka i powiedzą, że akurat nie patrzyłeś na drona tylko ekran kontrolera i bujaj się. Tak jak piszesz, ot wypełnienie obowiązku. Jeszcze parę lat i za chwilę wybiją nam z głowy to hobby i pozostanie latanie pod ziemią :D Już podobno są prace nad wprowadzeniem zakazów latania nad dużymi miastami.

maxwawa
14-11-2025, 01:58
Trzeba zaznaczy że te OC jest obowiązkowe tylko dla dronów o masie startowej od 0,25 kg (250 g) do 20 kg. 
Czyli min. mini 5 pro :)
Mój mini 4 Pro na szczęście nie musi mieć ale i tak się go pozbywam bo kupuje … neo 2

RMC
14-11-2025, 10:09
O proszę, czyli temat jednak nie okazał się być wymysłem z internetu. Jakieś kary grożą za brak ubezpieczenia? Wiadomo może jak i kto to ma sprawdzać?

esperal
14-11-2025, 12:29
W Norwegii OC na drona jest obowiązkowe już od 4 lat, i wielu użytkowników korzysta z (prawdopodobnie holenderskiej) firmy Coverdrone. Specjalizują się w dronach i ubezpieczają z tego co wiem na cały świat.
https://www.coverdrone.com/pl/

FHR
14-11-2025, 22:12

Mam w PZU, OC w życiu prywatnym, suma gwarancyjna 300 000zł, zakres terytorialny Polska - 68 zł/rok

OWU OC w życiu prywatnym

§ 4
(...)
5. Ochrona ubezpieczeniowa obejmuje w szczególności odpowiedzialność cywilną związaną z:
(...)
8 )  użytkowaniem do celów rekreacyjnych zdalnie sterowanych (bezzałogowych): modeli pojazdów, modeli statków wodnych, modeli latających oraz dronów o wadze do 5 kg;

poste
15-11-2025, 01:14
Zadałbym mailem pytanie do PZU czy powyższe ubezpieczenie OC w życiu prywatnym jest zgodne z obowiązkowym ubezpieczeniem OC drona. Nic nie sugeruję, bo nie znam ani OWU OC z PZU, ani nie czytałem tych ustaw, ani nie jestem prawnikiem, żeby oceniać tę nie koniecznie oczywistą materię prawną. Po prostu dla swojego spokoju dopytałbym, czy to dobrowolne OC w życiu prywatnym obejmujące drona spełnia wymogi OC operatora bsp wprowadzone rozporządzeniem ministra.

esperal
16-11-2025, 12:34
Rękawiczki zimowe. Nie za grube, coby móc wciąż precyzyjnie sterować drążkami, no i oczywiście maziać po ekranie. Co tam używacie wartego uwagi?

paparapa
16-11-2025, 13:41
Rękawiczki zimowe. Nie za grube, coby móc wciąż precyzyjnie sterować drążkami, no i oczywiście maziać po ekranie. Co tam używacie wartego uwagi?

U "nas" jest zdecydowanie cieplej. :)
A te 15- 20 minut da się wytrzymać bez rękawiczek.

poste
16-11-2025, 17:48
Próbowałeś takich z obciętymi palcami i klapką? To można kupić za grosze i moim zdaniem są ok. Alternatywa to rękawiczki dedykowane do fotografowania, np PGYTECH ma sporo modeli. U nas zimy są słabe, da się raczej zdjąć na parę minut rękawiczki.

Kiedyś przed wyjazdem na Islandię kupiłem właśnie takie z klapką, wełniane. Były swego czasu chyba polecane na forum, ale to już lata temu raczej nie znajdę tego zakupu w historii. W każdym razie tania sprawa a bardzo ciepłe.

158. Skoro wspomniałem zimę na Islandii

91674

paparapa
16-11-2025, 18:40
Fajne foto. :)

esperal
16-11-2025, 19:25
Kilka minut bym pewnie wytrzymał, ale kilkadziesiąt już ciężko. Za duża wilgotność i wiatr, więc temperatura odczuwalna jest naprawdę o wiele niższa.
Sprawdzę te rękawice Pgytech, bo ktoś kiedyś polecił mi ich etui/torbę na drona i jestem bardzo zadowolony:-)

158 czaderskie ;)

poste
16-11-2025, 19:34
Dzięki za komentarze. Też mam pudełko na drona tej firmy i jest bardzo dobrze przemyślane i wykonane.

paparapa
16-11-2025, 20:00
Kilka minut bym pewnie wytrzymał, ale kilkadziesiąt już ciężko. Za duża wilgotność i wiatr, więc temperatura odczuwalna jest naprawdę o wiele niższa.

Wcale się nie dziwię.
W lipcu trafiłem na Storrondenie taką pogodę, że gdyby nie dodatkowa kurtka którą wcisnęła do plecaka żona to pewnie bym zamarzł. :)

poste
13-12-2025, 14:42
W sumie jakoś nic nie wrzucałem z dronowania w jesiennych Dolomitach

159.

92303

paparapa
13-12-2025, 15:56
[QUOTE=poste;4348112]W sumie jakoś nic nie wrzucałem z dronowania w jesiennych Dolomitach

Ach te "DoŁki".... Pięknie.

Czemu tak daleko jesteście. :)

poste
13-12-2025, 21:49
To nie jest daleko, tylko trzeba się zebrać ;)

160.

92315

paparapa
14-12-2025, 12:02
Tiaaa...
Musisz być niespotykanie spokojnym i cierpliwym człowiekiem.
Ja dostaję drgawek jak pomyślę o "dziewiątce", przebijaniu się przez Monachium i Brenner.
Ostatnio zaliczyłem w tych miejscach +5 godzin.
Powrót nie był dużo lepszy...

161

92316

.

poste
14-12-2025, 14:24
Z Polski nie jest tak źle, Brennero można uniknąć. Można też polecieć po taniości, potem to ~3h jazdy. Szybciej niż do Zakopanego;)

162.

92342

paparapa
14-12-2025, 20:11
Po latach wiem, że najlepszym wyjściem jest wyjazd autem w którym mam wszystko czego mogę potrzebować. Przynajmniej dla mnie.

163

92344

.

paparapa
15-12-2025, 16:12
.

164

92345

.

chemik74
16-12-2025, 23:54
Pikne te foty (aż invidia mnie kąsa).