PDA

Zobacz pełną wersję : D50 / D70s / 400D

ekarol
11-07-2007, 07:08
D50 / D70s / 400D
który wybrać

Witam!

Od dłuższego czasu zastanawiam sie nad wyborem aparatu. Bedzie to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej robilem zdjecia na 3 kompaktach.

Zastanawiam sie nad trzema modelami, Nikoami D50 i D70s oraz Canonem 400D.

Najblizej mi do D50 z obiektywem 18-70, ale nigdzie nie moge go dostać. Jesli juz znajde gdzies samo body, to srebrne a chce czarne ;) Chce kupic model nie używany.

Przez to ze d50 jest tak trudno dostepny, zaczalem zastanawiac sie nad D70s, ew. Canonem 400D - chociaz ten ostatni z dobrym obiektywem wyjdzie mnie chyba duzo drozej.

Prosze o pomoc, na ktory z nich sie zdecydowac, czy znacie moze jakies sklepy, najlepiej internetowe (ew. w Poznaniu) w ktorych mozna jeszcze dostac D50 (czarne body lub z obiektywem 18-70) ?

Pozdrawiam

stachmuszel
11-07-2007, 07:17
Sorry! Temat rzeka, omawiany na tym forum setki razy.
Pozdro!

Szemhazej
11-07-2007, 07:59
Jeśli chodzi o sklepy internetowe to tu masz oferty nowych D50'tek, nieużywanych aparatów:

http://www.center.aplus.pl/catalog/product_info.php?products_id=103
http://www.proomo.pl/index.php?p=1833
http://www.domimedia.pl/index-pct-0-p-8736-more.html
http://www.fotoset.pl/?p=productsMore&iProduct=114

ewentualnie jeszcze allegro - nieraz pojawiają się aukcje z opisem "nowy, nieużywany". Na pewno już będzie ciężko wyrwać nowego. Więc nawet oferty tych sklepów, które podałem powyżej mogą być już grubo nieaktualne jeśli chodzi o D50. Jako aparat polecam sam go używam prawie 1,5 roku - a czy lepiej wziąć D70 czy 400'tkę - tak jak pisał mój poprzednik - wałkowane kupę razy. Może być tak, że będziesz skazany na wybór tylko pomiędzy D70 a 400'tką. Je idzie dostać bez problemu. Kupując aparat - kupujesz system. A tu podałeś dwa systemy N i C. Więc wybór musi być bardziej świadomy - nie tylko kierowanie się opiniami o samej puszce.

Pozdrawiam i życzę trafnegowyboru Szem

stasio
11-07-2007, 10:17
Miałem podobnie. Wybrałem D70s ze względu na dwie rzeczy:
1. Obiektyw 18-70 - nie ma u Canona czegoś podobnie dobrego w podobnej cenie.
2. Rozmiary. D70s lepiej leży w ręce, do Canona musiałbym brać gripa.
Ale czy te kwestie będą dla Ciebie ważne - nie wiem.

Pozdrawiam, Stasio.

BugsBunny
11-07-2007, 10:59
obrazowanie 400D jest nieporównywalnie lepsze od D50/70s
ergonomia - co kto lubi, weź do ręki, do wszystkiego można się przyzwyczaić
Canon nie ma dobrego budżetowego obiektywu kitowego, będziesz musiał kupić nietani 17-85 IS lub męczyć się z bardzo marnym 18-55, ew coś z firm niezależnych
przy obecnych cenach i cashbacku Canona - 400D jest bardzo sensownym wyborem

na pewno pojawią się opinie "tańsza puszka i lepsze szkła" - ale nawet najlepsze szkło nie zastąpi świetnej, nowoczesnej matrycy
a przede wszystkim - idź do sklepu i obejrzyj

ekarol
11-07-2007, 12:34
No i nadal mam problem.

W tych sklepach D50 jest juz niedostepny, ew. srebrne body lub zestaw z dwoma obiektywami.
Jestem przekonany do Nikona D50, chce ten system, pasuje mi jego kształt, ergonomia, mam karty SD z poprzednich kompaktow, cena jest do przyjecia, nawet jesli mialbym brac obiektyw kitowy to bedzie lepszy od kitowego obiektywu 400d. Ale nigdzie nie dostane nowego D50.
Tu sie wlasnie pojawia problem. Zostaja mi do wyboru: D70s lub z innej beczki, nowszy, z o wiele lepsza matryca, canon 400d. Mam małe rece, wiec nie przeszkadzaja mi rozmiary Canona, w obu lustrzankach wykorzystuje karty CF, wiec i tak i tak ponosze dodatkowe wydatki. D70s z 18-70 wyjdzie mnie napewno taniej niz 400d z 17-85IS.. nie wiem co wybrac..

giziol
11-07-2007, 12:40
idz za głosem nSiEkRoCnAa w sumie na jedno wychodzi;D

Ciavar
11-07-2007, 13:23
Osobiście polecam Nkikona D70s - Jakość i możliwości wydaje mi się że są dużo lepsze jak u Canona.

Brałeś pod uwage Pentaxa K100d ?? Cena troche ponad 2000 - karty SD, stabilizacja w body (działa nawet z manualnymi obiektywami M 42) i bardzo dobry obiektyw kitowy.

mariuniu
11-07-2007, 13:47
obrazowanie 400D jest nieporównywalnie lepsze od D50/70s ...

Rozumiem że to Twoje subiektywne zdanie ale myślę że "ku potomności" czytającej to forum przydały by się jakieś sensowne argumenty potwierdzające Twoją sugestię. Pozdrawiam.

BugsBunny
11-07-2007, 14:11
Rozumiem że to Twoje subiektywne zdanie ale myślę że "ku potomności" czytającej to forum przydały by się jakieś sensowne argumenty potwierdzające Twoją sugestię. Pozdrawiam.

ku potomności to każdy może sobie obejrzeć sample na pixel-peeper, pbase, porównanie na dpreview ( chyba w teście D80 ) oraz iść do sklepu i własnoręcznie napstrykać fotek ( tak najlepiej ) - argumenty są ogólnodostępne i wystarczy zrobić sobie po 1 fotce oboma korpusami żeby zobaczyć różnicę
oczywiście matryca to nie wszystko, ale ta z 400D ( a moim zdaniem również z 350D/30D ) jest zdecydowanie lepsza niż D50/D70s/D40, i bynajmniej nie chodzi o większą ilość MP
w wielu miejscach wolę Nikona, mam D70s na który nie narzekam, ale akurat matryce to ONI mają po prostu lepsze
polemizować z nikim nie zamierzam - każdy ma oczy

stachmuszel
11-07-2007, 14:29
mój zacny szwagier posiada 400d, ja posiadam to co w stopce. sposób obrazowania tych aparatów jest poprostu inny bo i inne są w nich matryce. swojego zdania nie wypowiem, bo zostanę posądzony o stronniczość, ale szwagrowi podoba się bardziej z d70s.
podobno o gustach się nie dyskutuje. z gustem jest jak z d...pą, każdy ma swoją :-)))

TeamHANS
12-07-2007, 12:59
Może jednak 400D. Znajomy go ma i powiem że fotki z niego wychodzą przepiękne (ale z dobrym obiektywem naturalnie). Wiadomo na forum nikona powinienem polecić D70s - wyłamałem się......

pn
12-07-2007, 13:04
1. Obiektyw 18-70 - nie ma u Canona czegoś podobnie dobrego w podobnej cenie

Sigma 17-70. Lepsza optycznie, lepsze swiatlo, lepsze wykonanie. Podobna cena.

fredek7
12-07-2007, 13:17
za cene kitowego zestawu D50 kupisz na alegro D70S i kitowy obiektyw(od D50 uzywany ) a aparacik jest o wiele lepszy

stasio
12-07-2007, 13:33
Sigma 17-70. Lepsza optycznie, lepsze swiatlo, lepsze wykonanie. Podobna cena.

OK, źle się wyraziłem :-) Co do ceny - jeżeli chodzi o porównanie samych obiektywów, to fakt.

Natomiast dla człowieka wchodzącego w system, to stawki są mniej więcej takie (ceny z mojego ulubionego sklepu cyfrowe.pl):
Canon 400D + Sigma 17-70 = 2600 + 1400 = 4000
Nikon D70s + Nikkor 18-70 = 2780
Różnica dość spora...

Dlatego przy zakupie był to u mnie bardzo mocny plus dla systemu Nikona. W tej cenie jak za D70s z obiektywem nic podobnego w Canonie nie ma.

Pozdrawiam, Stasio.

ekarol
12-07-2007, 14:37
coraz bardziej zaczynam sie interesowac Pentaxem k100d , o ktorym wspomnial Ciavar..
mozecie napisac cos o tym sprzęcie?
faktycznie wychodzi nie drogo!
Faktycznie kitowy obiektyw jest godny uwagi ?

kronos28
12-07-2007, 17:32
a będziesz miał tylko kita czy planujesz poszerzanie szklarni? Popatrz na ceny innych szkieł na bagnet pentaxa - to jest ważne. Stoisz przed wyborem nie tylko aparatu ale też i systemu a ten czasami zostaje na cale życie. Ceny szkieł, lamp i innych dupereli są ważne bo będzie to przesądzać o kosztach użytkowania przyszłego systemu.

pn
12-07-2007, 17:49
coraz bardziej zaczynam sie interesowac Pentaxem k100d , o ktorym wspomnial Ciavar..
mozecie napisac cos o tym sprzęcie?
faktycznie wychodzi nie drogo!
Faktycznie kitowy obiektyw jest godny uwagi ?

Mam kasetke jako drugi aparat, rodzinny, taki zastepnik kompaktu dla zony i dzieci, no i dla mnie w sytuacjach, gdy obawiam sie o drozszy sprzet lub nie chce mi sie go targac.

Aparat jest nieduzy, lekki, mimo to w miare dobrze sie trzyma, o niebo lepiej od 400D, natomiast troche gorzej niz D70s.

Obraz jest niezly, jednak moim zdaniem troche gorszy od tego z posiadanego przeze mnie kiedys zestawu D70s+18-70, szczegolnie ostrosc, kontrast, ilosc szczegolow wydaja mi sie byc slabsze.

AF nienajgorszy, lepszy od Minolty D7D (szybkosc i dokladnosc), 11 czujnikow, w tym 9 krzyzowych, nie ma jednak lampki AF w korpusie jak Nikon - wspomaganie tzw. spawarka z lampy. W kazdej chwili mimo wlaczonego AFa mozna doostrzyc recznie pierscieniem na obiektywie.

ISO w wizjerze po wcisnieciu prawym kciukiem OK (wymaga skonfigurowania w menu).

Lustro troche slychac, cos posredniego miedzy Nikonem, a Minolta.

Duzy jak na te klase, jasny wizjer.

Wstepne podnoszenie lustra powiazane z 2s samowyzwalaczem.

Stabilizacja w body - niezla, dziala z wszystkimi obiektywami, takze tymi starymi, manualnymi.

Niezly LCD.

Brak mozliwosci zapisu RAW + JPG (albo jedno, albo drugie).

Posiada tryb blysku HSS z lampami zewnetrznymi (D70s nie ma tego).

Lampa zewnetrzna 360FGZ kosztuje tyle co SB-600, ale jest gorzej wykonana i nie ma glowicy obracanej w poziomie, wylacznie w pionie. System blysku ustepuje Nikonowemu.

Dedykowany software do obrobki zdjec powolny i malo przejrzysty. Nie zapisuje krokow obrobki RAW do pozniejszego wykorzystania, mozna tylko zapisac od razu JPG. W przyszlosci trzeba wszystko odtwarzac z glowy.

Zasilany zwyklymi akumulatorami paluszkami. Oszczedny, dlugo jedzie na jednej zmianie baterii.

PS. Zgubilem gumowa muszle oczna, trudno dokupic, do tego najtaniej 17 euro.

tomhagen
12-07-2007, 19:05
"... własnoręcznie napstrykać fotek ( tak najlepiej ) - argumenty są ogólnodostępne i wystarczy zrobić sobie po 1 fotce oboma korpusami żeby zobaczyć różnicę" - jako ciekawostke przytocze ten stary wątek: http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=8846

Ciavar
12-07-2007, 20:36
Dokładny opis K100d znajdziesz na Fotopolis.pl Uważam że za tą cene nie ma lepszego sprzętu. Gdybym nie potrzebował szybkiego AF i nie przeszkadzały by mi baterie to wybrał bym K100d. Zobacz ceny szkieł na alegro (M 42)

ekarol
12-07-2007, 20:57
dzieki za opinie chlopaki

Ciaviar, czytalem ten test na fotopolis, glownie on mnie przekonal do wyboru k100d.
Kupilem wlasnie "kasetke" na agito.pl > 2140,00 za aparat z obiektywem i 2gb karta - wg mnie cena rewelacja.

czekam na kuriera

jeszcze raz dzieki za pomoc

moglbym cos pozniej skrobnac jak sie sprzet sprawuje, ale nie wiem czy wypada tak na forum nikona ;)

kaszpir
13-07-2007, 08:09
dzieki za opinie chlopaki

Ciaviar, czytalem ten test na fotopolis, glownie on mnie przekonal do wyboru k100d.
Kupilem wlasnie "kasetke" na agito.pl > 2140,00 za aparat z obiektywem i 2gb karta - wg mnie cena rewelacja.

)

Cena rewelacja to Nikon D40 KIT za niecałe 1600zł :)

K100D fajny, sam chciałem , ale nie chciałem aparatu zasilanego "paluszkami" ...
Osobiście uważam że akumulatory LI-ON to sporo lepsze zasilanie aparatu niż akumulatorki (paluszki) ..

ekarol
13-07-2007, 08:36
tez na poczatku nie bylem przekonany do akumulatorków,
ale sadze ze, na SANYO ni-mh 2700 HR-3U
i porzadnej procesorowej ładowarce dam rade zrobic wystarczajaco duzo zdjec

kaszpir
13-07-2007, 12:40
tez na poczatku nie bylem przekonany do akumulatorków,
ale sadze ze, na SANYO ni-mh 2700 HR-3U
i porzadnej procesorowej ładowarce dam rade zrobic wystarczajaco duzo zdjec

Ja w domu mam ładowarkę kupioną chyba z 3 lata. Była wtedy szybka bo ładowała komplet akumulatorów w ciągu 8 godzin :)

Zakup dobrych akumulatorów + ładowarki to także nie mały wydatek ...

Nie chciałem aparatu na akumulatorki paluszki , gdyż sam miałem 2 komplety akumulatorków i pamiętam że jak chciałem użyć drugi nie używany (ale naładowany) komplet akumulatorków to okazało że akumulatorki (nie używane) były niemalże rozładowane (niestety wada technologii stosowanej w akumulatorkach "paluszkach") ...

Dlatego od czasu Panasonica FZ10 wolę akumulatory Litowe lub Litowo-Jonowe. Sporo lepsze i "żywotniejsze" niż akumulatory "paluszki" ...

No i w przypadku D40 masz ładowarkę i akumulator w zestawie:)
A dobra ładowarka i dobre aku paluszki to także dodatkowe koszty :)