PDA

Zobacz pełną wersję : Mini statyw - tripod - SEVENOAK SK-T1

naczesany
19-07-2022, 11:17
Poluję na statyw SEVENOAK SK-T1
Niestety nigdzie nie jest dostępny. Spodobał mi się z uwagi na jego wszechstronność, solidną budowę, dobre recenzje na YT.
A może macie swoje propozycje do porządnego, nie plastikowego mini statywu, wszechstronnego (możliwość pracy z e smartfonem) ?
Aparat to D7200 plus 17-55/2.8 Nikkora.
W ostateczności może wybiorę Manfrotto PIXI EVO lub SIRUI 3T-35.
Na pewno nie Gorille z kulkami (nie będę obwiązywał aparatu wokół konarów drzew)

Krzysztofh
19-07-2022, 11:41
Taniej od Sirui i chyba funkcjonalniej będzie Rollei Fotopro M5-Mini

Kojocisko
19-07-2022, 12:12
Manfrotto PIXI zadziwiająco dobrze daje radę, Stawiałem na nim D750 i D850.
Teraz mam coś jeszcze mniejszego, ale nawet nie jest na tym napisane jak się nazywa (ale nie ma głowicy kulowej jak Pixi).

brzezior
19-07-2022, 13:58
Używam tego małego manfrotto i jest super. Nawet D750 z tamronem 70-210/4 udaje się stabilnie ustawić. Blokada kulki działa dobrze. Polecam, bo nie raz uratował fajne zdjęcie.

naczesany
19-07-2022, 22:26
Kupiłem Pixi Evo.
Do zalet zaliczyłbym prostotę budowy, niewielką wagę i wielkość, dobrą blokadę kulki.
Nie wziąłem jednak pod uwagę (albo raczej nie prześledziłem dokładnie opisów na YT), że ciężar aparatu z obiektywem przesuwa środek ciężkości, co skutkuje obniżeniem obiektywu ku dołowi a to niestety powoduje drgania całości.
Trzeba wziąść poprawkę i przed zaciśnięciem podnieść obiektyw o kilkanaście mm w górę.
Nie do końca spełnił więc moje oczekiwania.
Od razu pomyślałem o adapterze ale cena oryginału mnie zniechęciła a podróbek nie mam zamiaru kupować.
Myślę, że Rollei Fotopro M5-Mini będzie moim docelowym, a Pixi zostawię na jakieś szybkie i spontaniczne wypady.

Krzysztofh
21-07-2022, 07:12
Ten Pii jest w wersji z wysięgnikiem, więc można trochę wyżej podnieść body, ale Ty chyba wziąłeś wariant niski. Doradzając Ci FotoPRO pisałem w oparciu o własne doświadczenia, bo go mam i daje radę, choć to dalej segment niskich statywów. Standard Arca Swiss a to ważne jak ma się wszystko dostosowane do tego standardu.