Zobacz pełną wersję : Zrobienie z fragmentu obrazu linii /zwektoryzowania
Jest taki obraz mistrza Witkacego
64697
Ja mam zamiar te oczy wypalić laserem na fragmencie CDplejera
Żeby to zrobić to potrzebuję mniej wiecej ten fragment :
64699
I teraz mam pytanie
Jak pozbyć się czerni zachowując jak najwięcej jasnych linii? I zrobić konwersje na svg
Carlos_lo
15-07-2022, 22:19
to czarne jakie ma byc?
No w sumie nie wiem - po prostu dla lasera potrzebne są tylko białe linie
No w sumie nie wiem - po prostu dla lasera potrzebne są tylko białe linie
Najlepiej wrzuć do Illustratora i użyj Obrys obrazu, jest tam sporo opcji, popróbuj, która da najlepszy dla Ciebie efekt. Opcją jest jeszcze Posteryzacja w PSie, choć dla lasera wskazane jest, żeby to była grafika wektorowa a nie bitmapa. Możesz też połączyć obie opcje, tzn. najpierw zrobić posteryzację w PSie a potem trasowanie w Illustratorze.
Nie mam ilustratora
- - - - kolejny post - - - - - -
Zrobiłem przy pomocy online-owego narzędzia adobe
Carlos_lo
16-07-2022, 07:43
i jak wyszlo, negatyw?
No nie zamieszcze tutaj bo nie przyjmuje tu większych plików
A co to za laser, który nie potrafi wygrawerować obrazka? Jakaś bzdura.
Każda znakowarka i laser do grawerowania z definicji pracuje w trybie wierszowania. Część z nich wręcz nie potrafi pracować wektorowo. To nie jest laser do wycinania.
Inkscape jest darmowy i potrafi wektoryzowac obrazy rastrowe.
A co to za laser, który nie potrafi wygrawerować obrazka? Jakaś bzdura.
Każda znakowarka i laser do grawerowania z definicji pracuje w trybie wierszowania. Część z nich wręcz nie potrafi pracować wektorowo. To nie jest laser do wycinania.
Spytam. Dzięki
Musi to być koniecznie laser? A może wystarczy mała stołowa grawerka dedykowana do takich prac (mam takie coś, więc wiem). Jest tam w standardowym oprogramowaniu darmowy soft, który pozwala zamienić dowolny, nawet kolorowy, obrazek (np. JPG) w program sterujący do przestrzennego grawerowania i prawie automatycznie wygrawerować to w prawie dowolnym tworzywie sztucznym, drewnie, a nawet w miedzi lub mosiądzu. Trzeba tylko mieć płytkę z czegoś takiego, wybrać konkretne narzędzie, ustalić dopuszczalny zakres głębokości grawerowania, parametry obróbki i jazda. Ale może nie o to chodzi.