Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kolejny zachód słońca nad morzem ale tym razem trochę inaczej
lukasz_kk
15-07-2022, 16:42
Byłem nad naszym wspaniałym polskim morzem, więc nie mogło się obyć bez zdjęć na plaży o wschodzie lub zachodzie słońca. Ponieważ na wschody nie chciało mi się wstawać, to jest jeden zachód, za to dwa zdjęcia, które chciałem, żeby były choć trochę inne od standardowych czyli piasek, morze i niebo. Przyjmę wszelką krytykę, pochwał się nie spodziewam ponieważ jak to w życiu kiepskiego fotografa-amatora bywa, kadr widziany oczami wyobraźni wyglądał dużo lepiej, niż to co mi wyszło z aparatu, liźnięte (w sumie to nie liźnięte tylko wręcz oślinione aż kapie) suwakami w LR. Najgorzej jak nikt nic nie napisze, bo nie wiadomo czy dobrze, czy źle.
1.
64679
2.
64680
Mam małą praktykę zachodów słońca nad morzem ale nie podoba mi się to niebo i woda. Jest za jasne, jakby drugie słońce świeciło. Mało zachodu w zachodzie ;) Za to kadr na 1 świetny, prawie jak palmy. To taki przypadek, gdzie hdr by się naprawdę przydał.
Dla mnie też dół dużo za jasny i ja bym go w ogóle odciął do samych drzew. No i trochę mało tego zachodu :-) pustawe to niebo.
Jedynka ładna, Dół zrobił bym ciemniej i wyciągnął światło, które muskało trawę i drzewa, bo zrobiło się dość płasko.
Dwójka tak sobie mi się podoba.
lukasz_kk
15-07-2022, 21:19
Dzięki za opinie, Panowie, jeszcze nad tym posiedzę :)
lukasz_kk
25-07-2022, 22:26
Trochę dopracowałem pierwszy kadr, lepiej nie umiem :)
64924
Zdjęcie ciągle wygląda jakbyś fotografował wybuch jądrowy ze słońcem za plecami, za dużo HDR jak dla mnie
Ja bym poszedł bardziej w tym kierunku. Jakość nienajlepsza, bo z jpg i nie mam w pracy LR.
64928
ja to bym się zastanowił, czy jak mi słońce świeci w aparat/oczy to drzewa od zacienionej strony będą aż tak jasne ;)
zwróć uwagę na to po lewej wysunięte do przodu, aż się świeci, a przecież tu masz cień, za plecami las, który światła nie odbija, więc skąd ta jasność na drzewach od zacienionej strony?
to skrajne po prawej, już lepiej
no ale tak czy inaczej fota nie jest "najlepsza", bez obrażania się, po prostu to nie jest do obronienia, nawet z jakąś agresywną obróbką ;)
lukasz_kk
26-07-2022, 09:25
eMGie dla mnie trochę za ciemno
notdot daleko mi do obrażania się :) a co do pierwszej części Twojej wypowiedzi, to dla aparatu owszem, jeśli niebo miałoby być bez przepałów, drzewa od zacienionej strony będą czarne. Natomiast dla ludzkiego oka, w ciemnych partiach było zdecydowanie jaśniej niż na zdjęciach, i tu chyba nie ma o czym dalej dyskutować. Dwa drzewa najbliżej środka kadru mają poświatę od flary, stąd mogą się wydawać jaśniejsze.
ok, dla mnie jednak to nie jest aż tak naturalne jak dla ciebie, że te drzewa są aż tak rozjaśnione, spoko ;)
lukasz_kk - czy ja też mogę spróbować?;-)
lukasz_kk
27-07-2022, 07:52
Pewnie, że tak :)
Bo problem jest dwojaki.
Po pierwsze kadr jako taki jest nudny. Szczególnie wersja 2.
Jedynaka miała potencjał, ale warto by gdzieś po środku postawić jakaś postać. To sprawiłoby że stworzyłaby się perspektywa. Drzewa stałyby się "takimi ścianami prowadzącymi do postaci"
Drugi problem to to że nie masz w sobie ani grama hamulca przed suwakami LR. Nie można spłaszczyć kontrastowość do takich wartości bo na kilometr śmierdzi to manipulacja ;)
Zacznij jeszcze raz i na początek doprowadź obrazek jako całość do stanu gdzie słońce i chmury będą takie jak zapamiętałeś
Pewnie, że tak :)
Dzięki.
W tytule jpga jest "HDR", więc tak zostało.;-)
64982