Zobacz pełną wersję : nikon 18-200 kiedy wlaczac vr a akiedy active
oczko 2000
10-07-2007, 19:53
witam
od dzis jestem szczesliwym posiadaczem nikon 18-200 vr (mam taka nadzieje)
instrukcje mam po angielsku wiec prosze o wytlumaczenie kiedy wlacza sie funkcje vr a kiedy normal lub active , czy moga wspolpracowac razem??, troche znam angielski ale niechcialbym czegos zepsuc na poczatku , pozdrawiam
teoretycznie z ręki można utrzymać taką część sekundy jaka ogniskowa czyli: ogniskowa 100mm - zalecany maksymalny czas 1/100 sekundy, itd. Osobiście uważam, że jeżeli nie ma problemu z zapasem baterii warto mieć włączoną VRkę. Tryb active oczywiście działa tylko przy VR włączonym (on) i jest przydatny przy panoramowaniu (wodzeniu za poruszającym się obiektem),
ot: polecam, w miarę możliwości stosować f8,
pozdr i życzę miłego i skutecznego używania
oczko 2000
10-07-2007, 20:27
wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam
hm moja wiedza na ten temat jest jednak inna.
VR uzywa się tylko przy długich czasach. Jeśli krótki czas wystarcza do robienia ostrego zdjęcia bez VR - to go nie uzywaj. Możesz mieć pogorszoną ostrość.
czas graniczny do utrzymania z reki - to mniej więcej dobrze opisał JAP. Z tym, że nalezy patrzec na ogniskową po cropie. Jak będziesz miał 200 mm i czas krótszy niż 1/300 to rób z ręki bez VR. Na krótkich ogniskowych (18 mm) możesz robić i 1/30 bez włączonego VR.
drugą wadą VR jest gorszy bokeh (rozmycie tła). Czyli nie należ nadużywać VR gdy nie trzeba.
Nie uzywa się VR gdy aparat jest zamocowany na statywie. Dozwolone gdy na monopodzie.
tryb VR active - nie do panoramowania, a do juz bardzo "trzęsących" warunków - np zdjęcia z jadącego samochodu.
Przy użyciu trybu active do zdjęć z aparatu w nieruchomej pozycji jest gorzej niż w trybie normal.
VR uzywa się tylko przy długich czasach. Jeśli krótki czas wystarcza do robienia ostrego zdjęcia bez VR - to go nie uzywaj. Możesz mieć pogorszoną ostrość.
Bo trzeba pamietac, ze uklad VR, po wlaczeniu, potrzebuje chwili, ok. 1 do 2 sek. na ustabilizowanie sie.
Jesli w tym czasie zrobisz zdjecie - bedziesz mial pogorszona ostrosc. Gdy odczekasz chwile, mozesz robic zdjecia przy wlaczonym non stop VR.
...
tryb VR active - nie do panoramowania, a do juz bardzo "trzęsących" warunków - np zdjęcia z jadącego samochodu.
Niekoniecznie bardzo, wystarczy, ze troche trzesie. :-)
Tryb VR activ powinien byc wlaczony rowniez przy zdjeciach "z reki" (instrukcja to potwierdza :-) )- ten obiektyw troche jednak wazy.
Niekoniecznie bardzo, wystarczy, ze troche trzesie. :-)
Tryb VR activ powinien byc wlaczony rowniez przy zdjeciach "z reki" (instrukcja to potwierdza :-) )- ten obiektyw troche jednak wazy.
naprawdę, ręce opadają. Przecież VR jest do zdjęć z ręki, a nie ze statywu.
co do czasu "stabilizacji" 1 s - nie o tym piszę. nawet po upływaie 2 s od przyciśnięcia spustu jak będziesz miał super stabilizację - nie uzywaj 1/1000 s czy podobnych czasów.
Poczytaj jeszcze raz mój post. Nie traktuj tego jakie moje przypuszczenia ale jako wiedzę i praktykę. Mam 2 szkła z VR od ponad roku i bardzo lubie go stosować. Ale nie zawsze można.
grzegorzant
11-07-2007, 19:49
hm moja wiedza na ten temat jest jednak inna.
czas graniczny do utrzymania z reki - to mniej więcej dobrze opisał JAP. Z tym, że nalezy patrzec na ogniskową po cropie. Jak będziesz miał 200 mm i czas krótszy niż 1/300 to rób z ręki bez VR. Na krótkich ogniskowych (18 mm) możesz robić i 1/30 bez włączonego VR.
drugą wadą VR jest gorszy bokeh (rozmycie tła). Czyli nie należ nadużywać VR gdy nie trzeba.
Nie uzywa się VR gdy aparat jest zamocowany na statywie. Dozwolone gdy na monopodzie.
Racja racja, VR przy krótkim czasie pogarsza ostrość. Nie po to VR wymyślono, aby robić na nim zdjęcia przy czasach rzędu 1/1000 czy więcej. Oczywiście zależnie od ogniskowej.
pozdrawiam
naprawdę, ręce opadają. Przecież VR jest do zdjęć z ręki, a nie ze statywu.
ok, ok. Nie do konca mi o to chodzilo. Zle napisalem. Moze powinienem tak, ze VR active uzywac powinien w niestabilnych warunkach, zdjecia z reki bez podparcia, gdy obiektyw drga w roznych plaszczyznach. :-)
A reszta tu (mam nadzieje, ze w miare czytelnie):
Warunki fotografowania: | Tryb normalny | Tryb aktywny
Fotografowanie z ręki przy stabilnej pozycji i stabilnym podłożu: | = | r
Fotografowanie z ręki w warunkach niestabilnych: | r | =
Fotografowanie przy użyciu statywu jednonożnego*1: |= | r
Fotografowanie przy użyciu statywu trójnożnego*2 : |= | =
Fotografowanie z poruszającego się pojazdu: |x | =
Przesuwanie aparatu (panoramowanie): |= | x
= Zalecane
r można zastosować, lecz mogą wystąpić problemy
X Niezalecane
*1 Firma Nikon zaleca włączenie tego trybu podczas korzystania ze statywu jednonożnego lub trójnożnego bez zablokowanej głowicy.
*2 Tylko z obiektywami AF-S VR 200-400, AF-S VR 200 i AF-S VR 300. Obiektyw automatycznie wykrywa, czy aparat jest zamocowany na statywie, po czym w odpowiedni sposób redukuje drgania.
no i to jest prawidłowo.
nie pisza niestety o gorszym bokehu gdy się uzywa VR (bo co to za reklama)
nie piszą też o mniejszej ostrości przy krótkich czasach - ale ludzie to wyczuli. faktycznie - zdjęcia z 70-200 z VR na bardzo krótkim czasie nie są takie żyletki jak być powinny gdy jest VR. Wyłączenie pomaga. Wniosek oczywisty.
o dziwo pisze nikon o jednej niedogodności - spadku wydajności VR przy fotografowaniu z bliskiej odległości. Uwaga ta jest przy micro 105/2.8 VR. Spada do zysku tylko 1 czasu. Spadek wydajności VR zaczyna się już od 3 m, a od 1 m jest podobno znaczący. Czyli VR gdy się uzywa tego obiektywu jako makro - niewiele daje. Za to pomaga znacząco gdy się go stosuje jako normalny tele.
Dzięki za naukę, teraz to mi się rozjaśniło, nie wiedziałem o spadku ostrości przy stosowaniu vr.
Mam jeszcze jedno pytanko do doświadczonych:
na czym więcej stracę: podbijając iso z 400 do np. 640 i wyłączając vr czy zostawiając 400 i vr na ON?
nie traktujcie dosłownie tych wartości, chodzi mi o to kiedy najlepiej włączać vr, zakładam, że słabe warunki oświetleniowe, duże zbliżenie i potrzebny krótki czas (do sportu)
pozdr
na czym więcej stracę: podbijając iso z 400 do np. 640 i wyłączając vr czy zostawiając 400 i vr na ON?
nie traktujcie dosłownie tych wartości, chodzi mi o to kiedy najlepiej włączać vr, zakładam, że słabe warunki oświetleniowe, duże zbliżenie i potrzebny krótki czas
zysk z tak niewielkiego podbicia czułość to 1/3 EV, a włączenie VR pozowli ci na wiele więcej - bo na na przedłużenie czasu o 3 EV.
ale piszesz o zastosowaniu VR do sportu - i tu nie możesz sobie pozwolić na długie czasy, bo postacie będą rozmyte, nie zamrożone.
VR "unieruchamia obiektyw", ale fotografowani ludzie się przemieszczają i na za długim czasie będą rozmyci.
By skrócić czas musisz podnieść ISO. VR pozwala na wydłużenie czasu, a sport wymaga skracania czasu. To jeswt sprzeczne. VR w tym zastosowaniu nie na wiele się przyda. Oczywiście czasami tak - zależy od specyficznej sytuacji - np na długim czasie można panoramować motocykle czy samochody - z włączonym VR.
BugsBunny
12-07-2007, 16:05
chodzi mi o to kiedy najlepiej włączać vr, zakładam, że słabe warunki oświetleniowe, duże zbliżenie i potrzebny krótki czas (do sportu)
pozdr
chyba jeszcze nie do końca zrozumiałeś
VR w ogóle nie nadaje się do dynamicznej akcji wymagającej krótkich czasów - on tylko niweluje drgania ręki i aparatu/obiektywu, nie fotografowanego obiektu
do szybkiej akcji musisz mieć krótki czas i żaden VR tego nie zastąpi, bo przy dłuższym i stabilizacji i tak uzyskasz poruszone zdjęcie - więc albo ISO w górę albo otwierasz przysłonę, jeśli możesz i nie spowoduje to niepożądanego ograniczenia GO
tam gdzie zdjęcie wyszłoby poruszone ze względu na ruch obiektu, tam VR nic nie da
Wojteksw
12-07-2007, 16:37
Potwierdzam 18-200 VR przy bliskich odległościach do 3 m bardzo traci na ostrości przy włączonym VR. Natomiast w sytuacji fotografowania wodospadu Szklarka udało mi się wykonać zdjęcie czasem 1/13" a płynącego strumyku 1/8". W takich sytuacjach gdy nie mamy statywu a trzeba pokazać efekt płynącej wody VR jest bardzo przydatny http://picasaweb.google.pl/Wojteksw49/Wodospad
Potwierdzam 18-200 VR przy bliskich odległościach do 3 m bardzo traci na ostrości przy włączonym VR.
ja pisałem o skutecznośc działania VR z bliskich odległości - czyli o poruszniu zdjęcia. To zupełnie co innego.
Wojteksw
12-07-2007, 16:55
Wykonując zdjęcia z bliskiej odległości miałem gorszą ostrość może przyczyna była w poruszeniu zdęcia tu nie jestem pewien.
oczko 2000
12-07-2007, 20:39
cze jeszcze raz wielkie dzieki pozdrawiam
[QUOTE=BugsBunny;354104]chyba jeszcze nie do końca zrozumiałeś
VR w ogóle nie nadaje się do dynamicznej akcji wymagającej krótkich czasów - on tylko niweluje drgania ręki i aparatu/obiektywu, nie fotografowanego obiektu
do szybkiej akcji musisz mieć krótki czas i żaden VR tego nie zastąpi
....
wszystko ok, ale jeszcze jest kwestia co nazywasz krótkim czasem bo np. nieraz w lesie (MTB) jestem zmuszony do korzystania z czasów 1/100 - 1/200 przy iso 1600 (choć staram się schodzić niżej) i wtedy jeżeli wierzyć zasadom VR ma sens już przy ogniskowych od ok. 70mm,
a ja też nie stoję w miejscu i nie używam statywu bo lubię raz zrobić zbliżenie na wprost potem odskoczyć i "na szeroko" zpanoromować przejeżdzającego rowerzystę - często podbiegam, odksakuję itp. więc nie ma szans na super stabilną pozycję i przy dłuższych ogniskowych jest duże prawdopodobieństwo poruszenia.
ps. oczywiście użycie lampy wykluczone w tym konkretnym sporcie (przynajmniej na zawodach i twarzą do zawodnika)
pozdrawiam
przepraszam za nieumiejętne cytowanie
przepraszam za nieumiejętne cytowanie
Zrób edit, [/QUOTE] na końcu i po sprawie. :)
[QUOTE=milo_ja;354830]Zrób edit, /QUOTE na końcu i po sprawie. :)
Dzięki!
BugsBunny
13-07-2007, 16:22
wszystko ok, ale jeszcze jest kwestia co nazywasz krótkim czasem bo np. nieraz w lesie (MTB) jestem zmuszony do korzystania z czasów 1/100 - 1/200 przy iso 1600 (choć staram się schodzić niżej) i wtedy jeżeli wierzyć zasadom VR ma sens już przy ogniskowych od ok. 70mm,
tu już użycie VR będzie zależało od aktualnej ogniskowej - przy 70mm i 1/200 nie potrzeba, ale już przy 200mm i 1/100 owszem
i oczywiście mowa o przedmiotach statycznych, nie uciekającym lisie czy sarnie, zwłaszcza że VR potrzebuje dłuższej chwili do ustabilizowania obrazu