Zobacz pełną wersję : d50 Lampa wbudowana problem z TTL
Witam,
od kilku dni lampa wbudowana nie doświetla w ogóle, zdjęcia są czarne. Po przełączeniu na tryb Manual doświetla poprawnie, tylko trzeba moc skorygować odpowiednio. Czy ktoś może wstępnie mi określić co sie mogło stać? Może ktoś mnie oświeci, bo na mój gust wygląda to jakby TTL przestał działać... i co teraz?
Z góry dziękuję za pomoc!!
menu --> potem symbolołowka -->menu nr 16 i zobacz czy automat niejest włączony
Nie wiem, strzelam w ciemno.
Sprawdz czy nie masz ustawionego trybu pomiaru punktowego.
Może masz Commander Mode?
Może masz Commander Mode?
W d50 tego nie ma.
W d50 tego nie ma.
Ops... nie pomyślałem :/
Wybacz za wprowadzenie w błąd.
Niestety.. sprawdziłem wszelkie możliwości, aparat w zasadzie nie był zmieniany w ustawieniach. Tylko lampa manualnie doświetla w trybie TTL czarne zdjęcia pomimo błysku w ciemnych pomieszczeniach :/
Najłatwiej to sprawdziłem włączając tryb automatyczny... i fotki czarne :/
TeamHANS
12-07-2007, 12:33
Zresetuj body - tym przyciskiem od spodu korpusu. Taka maluteńka dziurka :)
żółto-czarny
12-07-2007, 14:43
Nie wiem, strzelam w ciemno.
Sprawdz czy nie masz ustawionego trybu pomiaru punktowego.
To naprawdę może mieć znaczenie?
wsicnij guzik flasha i jednoczesnie ekspozycji - krec kolkiem - moze ustawiles korekcje blysku na -2 EV ? :)
żółto-czarny
12-07-2007, 15:48
Nawet -3 to stanowczo za dużo żeby było widać ciemność.
TeamHANS
12-07-2007, 18:30
Nawet -3 to stanowczo za dużo żeby było widać ciemność.
A zresetowałeś ten aparat ? Bo jak tak i nic to nie dało to.........może palnik lampy szlag trafił.
puchbeary
12-07-2007, 19:01
gdyby padł palnik to nie naświetlałaby również w manualu. Jeśli nie jest coś z softem na co pomoże reset puszki to raczej chyba wizyta w serwisie ...
reset nie pomógł, lampa błyska pali, ale najwidoczniej nie ustawia odpowiedniego światła. Nie znam się jak tam jest zbudowany system TTL, ale widać że nie steruje lampą. Wizyta w serwisie potrzebna. Dziękuję za wyczerpanie możliwch środków doraźnych. Poinformuję co i jak po konsultacji z serwisem.
Dziękuję za wszelkie uwagi. Za maleńkie dziurki, korekcje błysku, tryb Comander, wyłączony automat. Wszystko zostało zbadane przed postawieniem pytania. Aparat trafił do serwisu. Po oddaniu działa poprawnie. Odpowiedź pani w serwisie była, że softwear przeinstalowali. Być może możńa to zrobić w warukach domowych, ale aparat jest na gwarancji i wolałem go nie tykać. Widziałem wiele postów w innych wątkach na temat niedoświetlania lampy szczególnie w trybie "zielonym", wiele odpowiedzi było żeby go nie używać, ale jednak było to też pole testowe na początku dla mnie, żeby stwierdzić czy może pogrzebałem już totalnie z ustawieniami. Oznacza to, że być może większość tych objawów to może błąd softwearu.
Pozdrawiam cykniętych