PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z30 oficjalnie

tomeekm
29-06-2022, 07:29
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/mirrorless/enthusiast/nikon-z-30

Behaviour
29-06-2022, 08:54
Za 3600 w styczniu kupiłem body Z50. Ciekawe czy poza sklepem Nikona body będzie tańsze.

fafniak
29-06-2022, 09:24
ooo sony a6500 ;)

PoPan
29-06-2022, 10:49
Jestem zaskoczony że nie wykastrowali aparatu w stosunku do Z50, a zmniejszenie obudowy z zachowaniem ergonomii to bardzo dobra decyzja.
Minus jedynie że nie wiem co może skłonić potencjalnego użytkownika żeby kupić Z50.

Zbyszek
29-06-2022, 10:54
Jestem zaskoczony że nie wykastrowali aparatu w stosunku do Z50, a zmniejszenie obudowy z zachowaniem ergonomii to bardzo dobra decyzja.
Wykastrowali wizjer.

Minus jedynie że nie wiem co może skłonić potencjalnego użytkownika żeby kupić Z50.
Wizjer?

PoPan
29-06-2022, 11:05
Brak wizjera był w informacjach od dawna, chodzi o resztę.

64275

OjTam
29-06-2022, 11:55
Dobrze rozumiem? 4K bez cropa, jak było w przypadku Z50 i Zfc?
PS. Szkoda, że mu stabilizacji matrycy nie wcisnęli...

PoPan
29-06-2022, 12:34
Chyba wszystkie Z dx mają bez cropa z pełnej rozdzielczości downscaling do 4K ale do szczęścia zabrakło 4k/60fps i jest tylko 30fps.

Mogliby sobie marketingowcy darować ciągniecie tego bełkotu.
"Dzięki dużej średnicy mocowania Z firmy Nikon, do dużej matrycy formatu DX o rozdzielczości 20,9 mln pikseli dociera znacznie więcej światła..."
:)

krzysztofz24
29-06-2022, 12:36
Tak czytam ten opis na stronie producenta.
Ten aparat to jest też do fotografowania czy tylko videoblogow?:-)

OjTam
29-06-2022, 12:39
Chyba wszystkie Z dx mają bez cropa z pełnej rozdzielczości downscaling do 4K ale do szczęścia zabrakło 4k/60fps i jest tylko 30fps.

No właśnie, i w podobnym tonie optyczni napisali. Z drugiej strony...

What you see is what you get, as the Z 30 captures 4K with no additional crop so you don’t lose any of your frame.
Z prasowej notki na USA.
Cóż, trzeba czekać na test i tyle. ¯\_(ツ)_/¯

Tak czytam ten opis na stronie producenta.
Ten aparat to jest też do fotografowania czy tylko videoblogow?:-)

Głównie do vlogów, focenie na dalszym dystansie. :p

Behaviour
29-06-2022, 12:53

Z50 jest już dość "stary". Może będą go wycofywać w najbliższej przyszłości i stworzą Z70 jako bezlusterkowego odpowiednika D500? W takim przypadku mieliby niezły lineup APS-C, który zadowoliłby vloggerowych kręcicieli i fanatyków podglądania przyrody z cropem.

czomolungma
29-06-2022, 20:26
nikon sięgnął dna w apsc bezluster, najpierw z blaku aku skopiowal styl retro z fuji niestety nie przynioslo to zwiekszenia sprzedazy teraz pod pod fujikowa eskę zagrał. Nikonie zrób kilka normalnych szkieł pod apsc a nie f7.1 to moze cos sie ruszy. Tak to jest jak tylko zdzierac na Pro chce a segment amatorski olał.

PoPan
29-06-2022, 20:42
Masz przecież już w Nikon Z DX świetne obiektywy, których konkurencja zazdrości.

cz4rnuch
29-06-2022, 22:01
...teraz pod pod fujikowa eskę zagrał...Raczej pod Sony ZV-E10. Prawie identycznie wycenione, prawie identycznie brzydkie (szczególnie słabo wyszły te "fazowania" na krawędziach) i w dodatku nawet reklamowane z tymi samymi akcesoriami :) Przy okazji Krzysiek jako chyba jeden z niewielu przytomnie zauważył, że to aparat przeznaczony głównie do video i blogerki. Tak właśnie został zaprojektowany i reklamowany wiec ciężko mi zrozumieć te rozkminy, że niby dla kogo ma on być. Może jeszcze kilku podróżników go kupi o ile faktycznie za jakiś czas mocno potanieje względem Z50. A reszta właśnie ze względu na wizjer i tak dopłaci (o ile w ogóle będzie trzeba dopłacić) do wizjera.

Cosnek
29-06-2022, 22:31
Mały, ładny, lekki, głęboki grip i niewygórowana cena. Będzie się dobrze sprzedawał. Do vlogowania w sam raz.

Behaviour
29-06-2022, 23:54
Wydaje się ciekawy zestaw dla różnej maści vlogerów:

64300
64301

OjTam
30-06-2022, 13:27
SmallRig (https://www.smallrig.com/list/Z-30.html?afmc=4di) pokazał akcesoria do Z30. Szybko. Stopka i pokrowiec do Zfc były dopiero po miesiącu.

TOP67
03-07-2022, 22:39
Wysyp testów vlogerów

https://nikonrumors.com/2022/07/03/nikon-z30-video-reviews-the-new-camera-for-content-creators.aspx/

robcio.m
25-08-2023, 10:35
Tak z czystej ciekawości zapytam czy może ktoś kiedyś próbował używać z30 do robienia zdjęć, a nie vlogowania/blogowania i ewentualnie podzieli się opinią jak mu ten eksperyment wyszedł?

OjTam
09-04-2024, 13:21
Sofcik 1.11 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/520.html)

Domyślne wartości następujących ustawień wyświetlanych w przypadku nawiązywania połączenia bezprzewodowego zostały zmienione:
- Klucze szyfrowania
- Hasło wyświetlane po przywróceniu domyślnych ustawień aparatu

sir_Gio
20-11-2024, 16:07
Ja wkrótce kupuję Z30, który będę używał do wszystkigo tylko nie do vlogowania. Liczą się parametry, a nie reklama czy targetowanie produktu.

Pugilares
30-11-2024, 15:27
Tak z czystej ciekawości zapytam czy może ktoś kiedyś próbował używać z30 do robienia zdjęć, a nie vlogowania/blogowania i ewentualnie podzieli się opinią jak mu ten eksperyment wyszedł?

Ja uzywałem, używam Z30 do robienia zdjęć. Nie jest to żaden eksperyment, działa najnormalniej, jak każdy Nikon. Tyle ze nie ma EVF.

Wind Mill
30-11-2024, 16:58
IMHO, wizjer jest niezbędny do "snajperki" w akcji.
Widoczki za to znacznie lepiej kadruje się na wyświetlaczu.

Pugilares
30-11-2024, 20:29
Jak jest słoneczny dzień, to na wyswietlaczu niewiele widać, czy to widoczki, czy to akcja - obojętne.
Kamera wielkoformatowa nie ma wizjera i zrobioną nią kopę najlepszych zdjęć.
Wizjer elektroniczny ma swoje plusy ujemne - tzn. opóznienie.
Lubię Z30, bo jest mały i wygodny, a zarazem jest pełnowartościowym Nikonem. Do pstrykania z wizjerem mam Z6II i D750, a Z30 sprawdza mi się do pstrykania "z biodra", ze statywu. Mały, tani wygodny korpus bezusterkowy, który nie irytuje mnie trzeszczącym i uginającym się pod palcami plastikiem i fatalną ergonomią, jak Z6II. Do mojego Z30 doczepiłem L-bracket od Smallriga i świetnie leży w ręku.

OjTam
07-05-2025, 12:04
Soft 1.20 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/556.html).

Usunięto problem polegający na tym, że w rzadkich przypadkach aparat przestawał reagować na polecenia po jego włączeniu i jednoczesnym otwarciu monitora z pozycji do przechowywania z ekranem skierowanym do wewnątrz, gdy [Parowanie (Bluetooth)] lub [Połączenie Wi-Fi] w [MENU USTAWIEŃ] > [Połącz z urz. intelig.] było ustawione na ON.

grissley
02-11-2025, 15:46
Jak się sprawuje AF w Z30? Tzn wyczytałem, że jak w Z50, ale Z50 też nie znam ;)
Mam Z6III i przyszło mi do głowy (na razie jako ogólny pomysł na kiedyś-tam), żeby kupić z30 na drugie (i ew podróżne) body. Kosztuje jakieś grosze (2k za nowy chyba mi mignęło?), a rozmiar +- taki jak Sony A6600, które dotychczas pełniło rolę takiego właśnie korpusu na wyjazdy.
Z30 będzie miało AF porównywalny do A6600, czy lepszy, czy gorszy? Bo że gorszy od Z6III to wiem :)

paparapa
02-11-2025, 17:37
Jak się sprawuje AF w Z30? Tzn wyczytałem, że jak w Z50, ale Z50 też nie znam ;)
Mam Z6III i przyszło mi do głowy (na razie jako ogólny pomysł na kiedyś-tam), żeby kupić z30 na drugie (i ew podróżne) body. Kosztuje jakieś grosze (2k za nowy chyba mi mignęło?), a rozmiar +- taki jak Sony A6600, które dotychczas pełniło rolę takiego właśnie korpusu na wyjazdy.
Z30 będzie miało AF porównywalny do A6600, czy lepszy, czy gorszy? Bo że gorszy od Z6III to wiem :)

Kiedyś pomyślałem jak Ty i kupiłem Z50 jako. puszkę na rower i na wyjazdy dla żonki.
Aparat jak aparat, ale ma jedną "cechę" która powoduje, że leży w szafce.
"Przyciski" powiększania /pomniejszania i disp. są w formie dotykowej umieszczone z prawej strony wyświetlacza.
Patrząc w wizjer lewym okiem cały czas przełącza się te "przyciski" nosem.

A... i przypomniało mi się, że mój jet kapryśny w stosunku do kart sd.
Czasem muszę parę razy włożyć ,wyjść czy wyłączyć zasilanie aby zobaczył kartę pamięci.

grissley
02-11-2025, 17:52
"Przyciski" powiększania /pomniejszania i disp. są w formie dotykowej umieszczone z prawej strony wyświetlacza.
Patrząc w wizjer lewym okiem cały czas przełącza się te "przyciski" nosem.

W Z30 problem nie zaistnieje - nie ma wizjera ;)

Wind Mill
02-11-2025, 18:02
Oprócz braku wizjera, jest błogosławieństwo normalnych guziczków; te dotykowe w Z50 (a raczej ich działanie) to jedna z najbardziej (mnie) wk...ch rzeczy w Z50. :mrgreen:

paparapa
02-11-2025, 18:14
Oprócz braku wizjera, jest błogosławieństwo normalnych guziczków; te dotykowe w Z50 (a raczej ich działanie) to jedna z najbardziej (mnie) wk...ch rzeczy w Z50. :mrgreen:

Niestety tak.....

Ivy Mike
09-12-2025, 18:28
Jak działa funkcja Picture Control w Z30? Czy bez problemu można wgrywać symulacje filmów z np. https://nikonpc.com/

Pytam bo znalazłem informację że Z30 obsługuje jedynie "Advanced Picture Controls" z kolei taki Zf Flexible Picture Controls.
Z drugiej strony, na redditcie piszą że starsze PC z nikonpc.com działa na Z30 - ale, na tej stronie tego modelu nie ma na liście.

Też myślę czy Z30 to nie jest dobry pomysł na kieszonkowy aparat ale dobrze byłoby jakby sprawdzał się troszkę jak mój poprzedni APS-C czyli Fujifilm :-) A tam rządziły jpegi i bawienie się różnymi opcjami.