Zobacz pełną wersję : Myślę nad jabłkiem
spiritus
28-06-2022, 18:01
Tak się zacząłem zastanawiać nad przesiadką na MacBook'a ale nie wiem czy warto aż tyle zainwestować. Nie jestem obeznany w temacie więc pytam jak dziecko w podstawówce.
Czy to prawda, że tamtejsze matryce to czysta poezja jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów itp itd?
Warto kupować? Wiem, że wiele osób pomimo tego, że są drogie to i tak i tak kupują i chwalą pod niebiosy.
Co przemawia nad zmianą?
Obecny laptop (MSI GE72 2QC i7-5700HQ/16GB RAM/GTX960M) posiadam od ok 8 lat. Przez ten czas nigdy nie podpinałem go pod wszelkiego rodzaju monitory aby zdjęcia obrabiać przy ich użyciu.
Co przemawia nad zmianą?
Chęć zmiany... jak zawsze, nowe kusi :D
Gabaryty i waga obecnego kompa. W sumie kupując maka 16.3 to zyskam zaledwie 1kg wagi i niewiele więcej po przekątnej.
Informacja odnośnie tej matrycy czy faktycznie taka fajna (mit czy kit?).
Jeżeli faktycznie warto to jaki model i z jakimi parametrami?
Powiedzmy, że wstępny budżet to 8k
Lepiej byś zainwestował w dobry, duży monitor graficzny.
A czas spędzony na przyzwaczajaniu się do nowego systemu nógłbyś np przeznaczyć na plenerku ze znajomymi :)
Nie znam Retiny ale obrabiać zdjęcia na 15 czy 16 calach? Który mamy rok? Przecież to masochizm jest i powinno być zabronione konwencją Genewską ;)
Poszukałbym jakiegoś lapka na Ryzenie z 32GB RAM i z co najmniej GTX3050(ale lepiej szybszą), koszt ok 5k i do tego jakiś monitor. Niedawno kupiłem Asusa Proarta 32" 2k, obecnie za 3200 i zadowolonym bardzo. Choć pewnie w tutejszym wątku monitorowym uznaliby go za badziewie.
spiritus
28-06-2022, 19:38
Na monitor nie mam warunków. Częste wyjazdy gdzie liczę każdy kg bagażu, w pokoju jakie wynajmuję nie mam miejsca na monitor, w domu często nie bywam aby sobie tam monitor postawić.
Głównie chodzi o mobilność w transporcie i wydajność sprzętu bo gdyby nie to to bym stacjonarke składał już dawno :)
Używałem iOS przez parę lat i mi nie przypasował. Za dużo chcą wiedzieć o urzytkowniku jak na mój gust, zresztą Win też tak ma. Świadomie wybrałem Linuxa. Ale mam dwóch braci i obaj używają produktów appla; jeden robi muzykę na macbook pro a drugi "nigdy nie ma czasu" więc woli iMaca. Co kto lubi. Macałem nowego Air z prockiem M1, własność bratanicy i śmiga pięknie. Jak Ci nie przeszkadza "filozofia" appla to czemu nie? To dobre, dopracowane produkty.
moim zdaniem za apple przemawia jesli nie wszystko to prawie wszystko. Jest drogo, ale (prawie) perfekcyjnie.
spiritus
29-06-2022, 09:44
Używałem iOS przez parę lat i mi nie przypasował. Za dużo chcą wiedzieć o urzytkowniku jak na mój gust, zresztą Win też tak ma. Świadomie wybrałem Linuxa. Ale mam dwóch braci i obaj używają produktów appla; jeden robi muzykę na macbook pro a drugi "nigdy nie ma czasu" więc woli iMaca. Co kto lubi. Macałem nowego Air z prockiem M1, własność bratanicy i śmiga pięknie. Jak Ci nie przeszkadza "filozofia" appla to czemu nie? To dobre, dopracowane produkty.
Filozofia, nowy system i wszelkie tego typu zmiany mi nie przeszkadzają.
Pytam o tą matrycę głównie i jej możliwości, zakresy kolorów itp itd. Czy dużo zyskam w porównaniu do obecnego MSI?
Brat co siedzi w muzyce nie zwraca uwagi na obraz bo mu to nie jest potrzebne.
moim zdaniem za apple przemawia jesli nie wszystko to prawie wszystko. Jest drogo, ale (prawie) perfekcyjnie.
No i mamy zapewne fanboya marki.
Moje pytanie dlaczego tak sądzisz bo to samo usłyszałem kiedyś od znajomego co siedzi na linuxie.
Oglądałem pracę w LR na którymś z lapkow z M1.
Imponująca szybkość.
Niestety nie miałem okazji porównać 1:1 z nowoczesnym lapkiem na topowym procku AMD czy Intela
Na twoim miejscu poszukalbym realnych testów. Muszą gdzieś być.
Zerknij na https://www.x-kom.pl/p/1051629-notebook-laptop-140-asus-vivobook-pro-14-r7-5800h-16gb-512-win11-rtx3050-oled.html
Ja tam kupiłem DELL-a z 16" matowym wyświetlaczem 3072x1920 i jest OK. Nawet profilować tego nie trzeba, bo fabryczna kalibracja nie odstaje od kalibrowanych sprzętowo NEC-ów . Sprawdzałem. Żeby jakichś wątpliwości nie było. :wink:
spiritus
29-06-2022, 14:03
Zerknij na https://www.x-kom.pl/p/1051629-notebook-laptop-140-asus-vivobook-pro-14-r7-5800h-16gb-512-win11-rtx3050-oled.html
dzięki, popatrzę później ale 14" dla mnie lekko za mało
Ja tam kupiłem DELL-a z 16" matowym wyświetlaczem 3072x1920 i jest OK. Nawet profilować tego nie trzeba, bo fabryczna kalibracja nie odstaje od kalibrowanych sprzętowo NEC-ów . Sprawdzałem. Żeby jakichś wątpliwości nie było. :wink:
a podasz model?
cybulski
29-06-2022, 15:21
https://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/
Tu przewagi nowych maców w grafice
https://tomaszpluszczyk.pl/komputery-do-retuszu-lista/
Jak 14" za mało to masz wersje z większym ekranem, raczej pytanie czy chcesz mieć błyszczący OLED czy matowy LCD, coś za coś ale ten OLED robi wrażenie.
cybulski, nie wydaje ci się że tam sporo lania wody w tych materiałach zlinkowanych ?
cybulski
29-06-2022, 16:36
rozumiem PoPan że nie wiesz kto jest prowadzącym bloga :D
Ekran Retiny jest faktycznie OK, ale ceny nowych Macbooków Pro 14 zaczynają się od ok. 11 K zł, a 16 od ok. 14 K. Za 8 K można ewentualnie kupić 15-tkę z poprzedniej generacji.
spiritus
29-06-2022, 23:26
Ekran Retiny jest faktycznie OK, ale ceny nowych Macbooków Pro 14 zaczynają się od ok. 11 K zł, a 16 od ok. 14 K. Za 8 K można ewentualnie kupić 15-tkę z poprzedniej generacji.
I to mnie boli :(
Zmuszony zmianą z Linuxa na coś co wspiera dobrze Citrixa wybrałem MacAir M1 16GB. Kolory na matrycy przyjemne ale ekran błyszczy się tak strasznie, że jak jest bardzo jasno(przy oknie np) mało widać, do tego każdy dotyk i syf jest bardzo widoczny. Bateria super, brak wentylatorów jeszcze lepszy.
Praca na LR przyjemna, szybki eksport. Największym problem dla mnie jest sam OS. Bardzo okrojony i nielogiczny. Przeglądanie zdjęć w katalogu to koszmar.
Mam spore problemy z WIFI, z niczego potrafi tracić pakiety. Połowa penów i dysków zewnętrznych które mam sformatowanych jako exFat nie działa o NTFS nie wspomnę.
Testowałem kilka przejściówek na usbc i sporo nie działa.
Praca z dodatkowym monitorem to żart. Obraz na monitorze panoramicznym(29') Della jest tragiczny, na 24' fullhd też widać poszarpane czcionki. Polecają zakup monitora 4k.
Jeżeli jesteś poweruserem na Windowsie to będziesz cierpiał.
Polecam https://www.youtube.com/watch?v=cfsNO14hikA
Ten sam człowiek wrzucił film po dłuższym czasie z macbookiem 14 :)
https://www.youtube.com/watch?v=tZueJx-ndnI&t=28s
Mam podobny problem - również szukam czegoś nowego bo mój już leciwy dell e7470 czyli 2jajca i5 z 16GB już totalnie nie daje rady a szczególnie do montażu filmów a takie czekają na dysku.
Nie będę ukrywał, Macbook z M1 kusi ale...mam firmowego macbook air z 2015 i ten system jest mocno inny - wiele nawyków z windowsa jest mocno utrudnionych ma macu, ot zupełnie inna filozofia.
Baa, w tym momencie mam 2 macbooki - wspomniany air i macbook pro z 2017 z i7 ( od kumpla ) - oba totalnie leżą w kwestii multimedii - na tym nie można budować opinii o macos bo to muli jak diabli. Komputer do neta i tyle, każda inna czynność działa gorzej niż na moim dell..
Również stacjonarny odpada, nie ma miejsca na stałe biurko, na czas obróbki foto wyciągam monitor NEC i partyzancko stawiam na stole.
Moja rada: kup sobie na testy używanego maca z m1 - nawet najsłabszego. Na tej podstawie zbudujesz opinię ale kilka uwag: obrabianie na 13,3" to katorga, ekran jest dobry ale i przeciętny - lustro i przeciętna jasność no i ten system gdzie wchodzi nawet kwestia formatu plików.
Praca na dodatkowym ekranem to też ciekawostka: na dellu podpinam i w 2 sekundy działa, tam start trwa z 10 sekund, często nagle gubi, przerzuca okna na ekran lapka, po czym ponownie włącza zewnętrzny ekran i znowu przenoszę rzeczy ręcznie. Sytuacja podobna na moim NEC i LG w pracy. Takich kwiatków jest więcej, moja myszka nie za każdym razem startuje, muszę włączać/wyłączać BT w macu itp. Piękny system ale miłość z kolcami ;)
U mnie w tym momencie dylematem jest czy znajdę coś równie dobrze dobrze wykonanego jak Huawei Matebook 14 z Ryzen 7. W miarę tanie obecnie 3300zł a solidnie wykonane, kompaktowe oraz w miarę wydajne.
Obecnie Air 16 GB i 512GB to koszt 6500zł - 2x niż Huawei.
Ten sam człowiek wrzucił film po dłuższym czasie z macbookiem 14 :)
https://www.youtube.com/watch?v=tZueJx-ndnI&t=28s
Mam podobny problem - również szukam czegoś nowego bo mój już leciwy dell e7470 czyli 2jajca i5 z 16GB już totalnie nie daje rady a szczególnie do montażu filmów a takie czekają na dysku.
Nie będę ukrywał, Macbook z M1 kusi ale...mam firmowego macbook air z 2015 i ten system jest mocno inny - wiele nawyków z windowsa jest mocno utrudnionych ma macu, ot zupełnie inna filozofia.
Baa, w tym momencie mam 2 macbooki - wspomniany air i macbook pro z 2017 z i7 ( od kumpla ) - oba totalnie leżą w kwestii multimedii - na tym nie można budować opinii o macos bo to muli jak diabli. Komputer do neta i tyle, każda inna czynność działa gorzej niż na moim dell..
Również stacjonarny odpada, nie ma miejsca na stałe biurko, na czas obróbki foto wyciągam monitor NEC i partyzancko stawiam na stole.
Moja rada: kup sobie na testy używanego maca z m1 - nawet najsłabszego. Na tej podstawie zbudujesz opinię ale kilka uwag: obrabianie na 13,3" to katorga, ekran jest dobry ale i przeciętny - lustro i przeciętna jasność no i ten system gdzie wchodzi nawet kwestia formatu plików.
Praca na dodatkowym ekranem to też ciekawostka: na dellu podpinam i w 2 sekundy działa, tam start trwa z 10 sekund, często nagle gubi, przerzuca okna na ekran lapka, po czym ponownie włącza zewnętrzny ekran i znowu przenoszę rzeczy ręcznie. Sytuacja podobna na moim NEC i LG w pracy. Takich kwiatków jest więcej, moja myszka nie za każdym razem startuje, muszę włączać/wyłączać BT w macu itp. Piękny system ale miłość z kolcami ;)
U mnie w tym momencie dylematem jest czy znajdę coś równie dobrze dobrze wykonanego jak Huawei Matebook 14 z Ryzen 7. W miarę tanie obecnie 3300zł a solidnie wykonane, kompaktowe oraz w miarę wydajne.
Obecnie Air 16 GB i 512GB to koszt 6500zł - 2x niż Huawei.
Materiał poglądowy, może się przyda.
https://www.youtube.com/watch?v=eeLoGcCFQKo
patronat
04-08-2022, 21:30
Największym problem dla mnie jest sam OS. Bardzo okrojony i nielogiczny. Przeglądanie zdjęć w katalogu to koszmar.
Mam spore problemy z WIFI, z niczego potrafi tracić pakiety. Połowa penów i dysków zewnętrznych które mam sformatowanych jako exFat nie działa o NTFS nie wspomnę. https://www.youtube.com/watch?v=cfsNO14hikA
Mozesz rozwinąć? O tym przeglądaniu zdjęć w katalogu? Spacji używasz czy jak to robisz że koszmar?