Zobacz pełną wersję : Zmiana d610 na bezlusterkowca
Nie jestem do końca świadomy czy w dobrym wątku piszę, ale jestem jeszcze posiadaczem Nikona D610 z całym osprzętem. Nadszedł czas, gdy aparat ten stał się dla mnie zbyt wielki i za ciężki. Głównie fotografuję moje dzieci i nasze wycieczki, troszkę przyrody.
Chciałbym przejść na coś lżejszego i bardziej kompaktowego. Budżet ma znaczenie, ponieważ nie stać mnie na Nikona Z. Przejrzałem troszkę internet i zainteresował mnie system m4/3, dokładnie model Olympus OM-D e-m10 mark III. Można go dostać w prystępnej cenie z obiektywami kitowymi (tu bym dokupił na pewno coś lepszego). Tutaj potrzebuję Waszej pomocy, czy ten aparat dla moich amatorskich zastosowań mnie zadowoli?
Czy pójście w świat obiektywów systemu m4/3 to dobry wybór? (czytałem że jest on bardzo bogaty)
Czy konkretnie ten model podany wyżej jest dobrym wyborem? (w kontekście tego, że teraz aparat ma być kompaktowy)
Bardzo dziękuję Wam za zrozumienie mojego problemu i za pomoc.
Zerknij na Sony A6000, mimo że to już dość stary aparat i ma swoje wady to jednak w porównaniu do tego Olympusa pod każdym względem lepszy będzie, a nawet jest ciut mniejszy.
Ta różnica między apsc a 4/3 będzie mocno widoczna przy słabszym oświetleniu? Czy z aparatów bezlusterkowych z matrycą APSC to Sony to jest najlepszy wybór w kwestii cena/jakość? Jak wyglądają ceny obiektywów w tych dwóch systemach?
ck_dezerter
27-06-2022, 09:45
Witam,
Ja zmieniłem ok 2 lata temu d610 na Sony, ale na pełną klatkę i jestem w tym systemie do tej pory, bo mi przypasował. Matryca b podobna jak w d610 (wersja pierwsza - a7), a sprzęt połowę lżejszy. Optyki jest ogromna ilość i świetnie ona działa, bo Sony udostępnia protokoły komunikacyjne niezależnym producentom i nie muszą robić "inżynierii odwrotnej", tak jak w Nikonie. Z aps-c obrazek będzie zawsze gorszy, niż z fx. W przypadku Sony warto czekać z zakupem na promocje (są zwykle od koniec roku), chyba że znajdziesz sensowną używkę. Najgorsza chyba rzecz to nauczenie się menu, bo jest inne niż w Nikonie.
pozdrowienia!
Co to znaczy że z aps-c będzie zawsze gorszy niż na ff ? Jest wiele sytuacji że aps-c wygrywa.
Nie ma wielkiej różnicy miedzy aps-c i m4/2 zwłaszcza przy tak słabej matrycy jaka jest w A6000 ale przynajmniej AF działa dość dobrze.
Co do obiektywów to zerknij na dostępność w sklepach i na allegro/olx to sam poznasz ceny, potem masz testy i porównania, do troszkę czasu zajmuje zwłaszcza że nikt tu nie wie co potrzebujesz i za ile.
D610 ma świetny sensor, dużo lepszy niż nawet wiele nowych bezluster od Sony i Canona ale ty chcesz mniejszego i lżejszego sprzętu, ja też szukam ale jako drugi aparat, chciałem Fuji ale ceny i dostępność tragiczna, więc rozglądam sie teraz za Nikon Z fc, a ty może zerknij na Nikon Z50 albo teraz będzie premiera Nikon Z30.
Czy pójście w świat obiektywów systemu m4/3 to dobry wybór?
To jest cofanie się w rozwoju, a D610 ma 9 lat.
Kwestia tego czego naprawdę potrzebujesz.
Można iść w któreś A7, choć dopiero A7 III jest wyraźnie lepsze. Aczkolwiek jak się do tego podłączy jakąś jasną Sigmę czy coś podobnego, to znowu się robi ciężkie, ale za to gorzej się trzyma ;)
Hmm no pewnie mógłbym sprzedać D610 plus teleobiektyw i byłoby na tego z50 używanego. Może to jest rozwiązanie jakieś. Tak jak pisałem ja potrzbuję czegoś kompaktowego, chyba dorosłem już do tego, że nie będę profesjonalnym fotografem i aparaty z ff są dla mnie za duże i za drogie. Pomyślałem, że ciekawą alternatywą jest ten Olek, może bym dokupił lampę żeby doświetlić sobie w domu.
Jeśli zostałbym przy systemie z tym z50 to powiedzmy że już jakieś obiektywy mam.
Co się tyczy budżetu to nie chciałby zabardzo dokładać po sprzedaniu d610. Pewnie mógłbym z 4 tysie za to wszystko dostać.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak napisałem wyżej, może potrzebuję takiego cofnięcia się. Nie wykorzystuję mojego d610 pewnie nawet w 40%. Nie robię tak dużo zdjęć a jak robię to typowo rodzinnie i jest mi z nim ciężko na wycieczkach i w ogóle.
cybulski
27-06-2022, 10:36
d610 ma całkiem w porządku matrycę nawet jak na dzisiejsze czasy. Podziel się jakie masz obiektywy bo to od nich dużo zależy. Wagę "zestawu" obniżyć można w każdym systemie, wiąze się to jednak zawsze z kompromisami.
Ja też byłem nikoniarzem i skończyłem przygodę na d610. A w stopce widzisz co mam obecnie, fuji od 6 lat już i Canon od 4-5 lat.
Potrzebowałem czegoś takiego co mają te systemy - naleśniki, których nie ma w nikonie chyba do dziś - Canon 40/2,8 i w Fuji 27/2,8 to szkła maleństwa, wiec nawet Canon 6D robi się małym zestawem, który może konkurować z bezlustrrem wielkością a nawet i wagą :)
Na marginesie Canon kontynuuje budowanie małych amatorskich szkieł nawet w swoim systemie bezlusterkowym RF - przykład RF50/1.8 - maleństwo jak na współczesne standardy nowych ogromnych 50tek 1,8
Wracając do tematu. Dzisiaj używane 6D i 40/2,8 to wydatek łącznie max 3-3,5 tys i można znależć aparat w dobrym stanie. Wiem powiedzą Ci tutaj że 6D to słaby stary aprat z małą DR .... na papierze może i tak ale w rzeczywistości do fotografi ludzi jest wg mnie jest wygodniejszy niż d610 a efekty są czasem zdumiewające.
Uzywane XT2 i 27/,8 to budżet podobny a tu poręczność i funkcjonalność wyższa. Obraz to zależy od warunków, ogólnie w słabszym świetle wypada gorzej, ale dobrze wiedzieć czego możemy się spodziewać i używać swiadomie sprzętu. Fuji na wyjazdy mega wygoda.
Zerknij https://bit.ly/3Nq5pvQ
Behaviour
27-06-2022, 10:40
Głównie fotografuję moje dzieci i nasze wycieczki, troszkę przyrody.
Nie robię tak dużo zdjęć a jak robię to typowo rodzinnie i jest mi z nim ciężko na wycieczkach i w ogóle.
Możesz celować w ten zestaw: https://fotoforma.pl/aparat-cyfrowy-bezlusterkowiec-nikon-z50-16-55-mm-vr-50-250-mm-vr
Alternatywnie Z50 + 18-140 i masz spacerowy i bardzo poręczny zestaw. Ja przez 95% czasu chodzę z takim i przez pozostałe 5% czasu brakuje mi trochę szerszego kąta do krajobrazu (który nadrobię jakimś UWA który pewnie niebawem wyjdzie na bagnet Z) i dłuższego zooma do ptaków. Poza tym bajka. Po przesiadce z D80 nic więcej mi nie potrzeba. Jakość bardzo zadowalająca a rozmiar i waga sprzętu to nic w porównaniu z takim D80+70-300.
Ewentualnie jeśli nie używany Z50 to można poczekać na Z30 który ma się niebawem pojawić na rynku i ma być podobno tańszy niż Z50.
August68
27-06-2022, 10:41
Miałem podobny dylemat co do wielkości sprzętu 3-4 lata temu.
Miałem D7100 a do tego szkła na wakacje: 16-85, 70-300 i jako że lubię makro to jeszcze Sigmę 105
Na plenery przydomowe tachałem jeszcze szerokiego Nikkora 10-24 plus jako tele Sigmę 150-600C. Oprócz tego do zastosowań imprezowo-rodzinnych Nikkory 50/1.8, 85/18 i 80-200/2.8.
Zestaw wakacyjny jakoś strasznie ciężki nie był - dopóki nie dopadło mnie choróbsko (nie Covid na szczęście) które zniszczyło mi kondycję i kazało szukać lżejszych rozwiązań.
Wybór padł właśnie na mikro 4/3 - trochę pod wpływem kumpla, który od lat w systemie siedział i sobie bardzo chwalił.
Kupiłem za ok. 4000 pln uzywany OMD-EM-1 mk.1 (z gripem) z świetnym 12-40/2.8 pro i micro 60/2.8 i dołożyłem do tego za 500 pln malutkie kitowe 40-150/4-5.6.
Całość ważyła chyba tyle co D7100 z gripem, a zakres poza oczywiście tele praktycznie ten sam.
Z tym zestawem byłem na kilku wyjazdach wakacyjnych - w tym trochę łażenia po górach i było super - tak dla mojego zdrowia jak i dla jakości zdjęć.
Ze zdjęć robiłem fotoksiążki - A4 panorama i nie widzę utraty jakości w stosunku do D7100.
Więc spokojnie możesz się nie obawiać wchodzenia w system m4/3 - do codziennych zastosowań spokojnie wystarczy - nawet OMD-EM10, który ma tą samą matrycę co EM1 mk.1
Weź do niego kitowe 9-18 i 14-150 i masz co trzeba na wakacyjne wypady (ewentualnie jak za krótko poszukaj do tego 70-300).
Ale.... ale D610 bym jednak zachował, szczególnie do zdjęć rodzinnych - np. na jakiś imprezach we wnętrzach (kościół, restauracja itp).
Ja wymieniłem to co miałem na DX na Nikona d750 (plus 24-120/4.0) i jak będą trudniejsze warunki świetlne to jednak korzystam z pełnej klatki.
Ale na wakacje już tylko z m4/3 :-)
Myślisz, że jakbym doposażył się w lampę błyskową to poradziłbym sobię ze zdjęciami w domu?
Nie wiem czy chciałbym zostawiać sobie d610. Teraz wykorzystuję go mało a jak kupię drugi to już pozamiatane.
August68
27-06-2022, 11:20
W sumie to kwestia do czego Ci będzie sprzęt służył...
Ale gdybym miał zostać tylko z m4/3 to warto byłoby mieć jednak ciut lepszy zestaw - tzn. z jaśniejszymi szkłami. Wybór jest więc spokojnie coś w dobrej cenie znajdziesz - np. 45/1.8 albo jakieś 25/1.8 lub 25/1.7
Co do lampy przyznam, że nie wiem - mam tylko tę która "przynależy" do EM-1, ale i to maleństwo potrafi pomóc.
Zarejestruj się na giełdzie Micro 4/3 i obserwuj, trafiają się fajne okazje ...
używam m4/3, mój podstawowy zestaw wycieczkowy i w pewnych sytuacjach w pracy, na plus zanim skompletujesz zestaw optyki pod m4/3 możesz używać nikonowskich i co do jakości fotek, to do fotografii rodzinno, spacerowo, pamiątkowej jest całkowicie wystarczający Nikon z 24-120 waży więcej i zajmuje więcej miejsca niż mój panasonic z 4 obiektywami
barracuda
27-06-2022, 17:08
...chyba dorosłem już do tego, że nie będę profesjonalnym fotografem i aparaty z ff są dla mnie za duże i za drogie.
Jak napisałem wyżej, może potrzebuję takiego cofnięcia się. Nie wykorzystuję mojego d610 pewnie nawet w 40%. Nie robię tak dużo zdjęć a jak robię to typowo rodzinnie i jest mi z nim ciężko na wycieczkach i w ogóle.
Z tym stwierdzeniem "za drogie" to trochę możesz się niemiło zaskoczyć. Ja właśnie testuję Z50 po przesiadce z D610. Gabaryty na pewno duży plus. Wakacyjnie jakoś zdjęć też ok, ale jeśli chciałbym mieć jakąś stałkę np. 50mm, to za Zetkę NIkona musisz dać ponad dwa tysiące za używkę. Do D610 natomiast bez problemu kupiłbym dobre 50mm za połowę tej ceny albo mniej.
Tak jak wspomniałem, póki co bawię się tym aparatem, zabiorę na wakacje i zobaczymy.
Druga sprawa to gabaryty. Niby korpusa mniejszy, ale już wspomniana 50siątka jest dużo większa niż 50mm do lustrzanki (pomijając np. Sigmy). Trzeba dobrze przemyśleć, jaki rodzaj fotografii ma się zamiar w przyszłości uprawiać.
Przemyślałem sprawę i z50 nie będę się pchał. Co się tyczy m4/3 to może jesteście w stanie polecić jakiś konkretny model? Na razie jestem nastawiony na Olympus em 10 III. Aparat będzie głównie do zdjęć, do filmów mam kamerę.
Myszowor
27-06-2022, 21:07
Witaj, robiłem kiedyś podejście do Olympusa 10 III i niestety obrazek mnie nie zachwycił, inny format zdjęć 3/4, kolory i szumy, tu niestety dużo brakowało do Nikona D7500, o pełnej klatce nie wspominając, dlatego dobrym rozwiązaniem jest nie sprzedawanie FF dopóki się nie przekonasz czy m3/4 Ci wystarczy.
Przemyślałem sprawę i z50 nie będę się pchał. Co się tyczy m4/3 to może jesteście w stanie polecić jakiś konkretny model? Na razie jestem nastawiony na Olympus em 10 III. Aparat będzie głównie do zdjęć, do filmów mam kamerę.
m4/3 to całkiem fajny system i powinieneś być zadowolony z zakupu. Same aparaty nie są drogie, trochę kosztują lepsze obiektywy (jak wszędzie zresztą :)) Trzeba być tego świadomym.
Ja przez dłuższy czas miałem Olympus E-PL6 i może warto pójść w tą stronę (albo E-PL5 bo to prawie to samo)? To jest dopiero mały i kompaktowy aparat :) A parametry (ilość mpx) masz w sumie te same co w OM-D E-M10. Dodatkowym plusem jest naprawdę niska cena za jakie je sprzedają. Można kupić "na próbę" zestaw z kitowym obiektywem i jeśli sprzęt Ci przypasuje zainwestować w lepsze szkło.
Ja ze swojego, mimo kitowych obiektywów jakie do niego podłączałem byłem bardzo zadowolony. Gdyby nie to, że posiadam jednak sporo sprzętu Nikona i szkoda mi było się go pozbywać pewnie bym zainwestował w lepszy obiektyw do Olympusa i robił nim zdjęcia do tej pory.
Witaj, robiłem kiedyś podejście do Olympusa 10 III i niestety obrazek mnie nie zachwycił, inny format zdjęć 3/4, kolory i szumy, tu niestety dużo brakowało do Nikona D7500, o pełnej klatce nie wspominając, dlatego dobrym rozwiązaniem jest nie sprzedawanie FF dopóki się nie przekonasz czy m3/4 Ci wystarczy.
oczywiście, że obrazek będzie "inny", format możesz ustawić 3/2, ja też widzę różnice z d7100, jak również widzę różnice w noszeniu :) i w pewnych przypadkach ergonomii, nie wspominając o portfelu
mając do wyboru zabranie lustrzanki lub bezlusterkowca wybieram bezlusterkowca bo w większości przypadków lustrzanki bym ze sobą nie zabrał
przykład pamiątkowa
https://forum.nikoniarze.pl/threads/137759-Motocyklisci-na-forum-ujawnij-sie-i-przywitaj-)/page1316?p=4229887&viewfull=1#post4229887
https://forum.nikoniarze.pl/threads/300429-ci%C4%99%C5%BCko-sklasyfikowa%C4%87-II?highlight=
https://forum.nikoniarze.pl/threads/300350-ci%C4%99%C5%BCko-sklasyfikowa%C4%87?highlight=
To może być bardzo skrajna opinia ale na m4/3 nie dałbym ani złotówki mając w kieszeni fona, który w większości przypadków da podobną jakość, a jak wydamy dużo kosiorki na obiektywy to i efekty będą tylko czy wtedy nie lepiej coś sensownego kupić z aps-c ?
To może być bardzo skrajna opinia ale na m4/3 nie dałbym ani złotówki mając w kieszeni fona, który w większości przypadków da podobną jakość, a jak wydamy dużo kosiorki na obiektywy to i efekty będą tylko czy wtedy nie lepiej coś sensownego kupić z aps-c ?
to bardzo kontrowersyjna opinia
Śmiało możesz iść w m4/3. OM to bardzo dobre sprzęty, na wyjazdy jako aparat pod pache i trochę z pro nadaje sie idealnie. Sam mam obecnie E500 z sigma 30 1.4 i częściej zabieram ten zestaw niz d600
August68
28-06-2022, 08:22
PoPan piszesz na podstawie własnych doświadczeń czy sobie to wymyśliłeś? Bzdura kompletna...
Bo w przypadku "większości przypadków" w jakich z phona uzyskasz taką samą jakość jak z m4/3 to samo można napisać o APS-C a nawet - "o zgrozo" o FF.
Pełne słońce, szeroki krajobraz, ulica, nawet portret - nieważne czym, efekty będą bardzo dobre - szczególnie oglądane na ekranie zmniejszone na potrzeby netu...
Ale zrób z tak wykonanych zdjęć odbitkę na stronę A4 i wtedy pogadamy o różnicach. Stawiam dolary przeciw kokosom że zdjęcie z phona rozpoznasz dużo szybciej niż te zrobione m4/3 albo FF.
A już szczególnie kiedy warunki będą do d..y.
Jasne, że do pewnych zastosowań lepsze będą APS-C i FF - ale m4/3, zwłaszcza z dobrą optyką wcale od nich strasznie nie odstaje.
Jarotl moim zdaniem spokojnie możesz wchodzić w system m4/3 - i zależnie ile kasy chcesz/możesz wydać coś kupić.
E-PL5/6 to fajny wybór - aparat malutki, ale ze sporymi możliwościami - podobną matrycę ma EM10 mkIII, EM5mkII i EM1 mkI - które odpowiednio będą Ci dawały lepszą ergonomię, ale też będą coraz większe.
Jeśli chciałbyś trochę lepszej jakości szukaj sprzętu z matrycą 20 mln - czyli EM10mkIV, EM5mkIII i EM1mkII - będzie drożej ale moim zdaniem warto.
Optyka - na początek spokojnie wystarczy jakiś kitowy 14-150 (uniwersalny do wszystkiego) albo 12-60 - wsparty jasną 25/1.8 i 45/1.8. Będziesz miał i jakość i ergonomię a przy tym leciuuuutko.
Jak uznasz, że warto zainwestować w coś więcej - poszukaj szkieł PRO - 12-40/2.8 (świetny jako spacerniak ale ciut krótki) albo 12-100/4.0 - rewelacja, ale już drogo no i nie tak lekko.
Jakbym napisał faktycznie 100% farmazony to teraz sprzedaż lustrzanek i bezluster byłaby na poziomie wyższym jak 5-10 lat temu, a tak nie jest ponieważ dla większości zastosowań telefon jest wystarczający, wydruk A4 nie jest już też wyzwaniem.
Przy zdjęciach telefonem myślisz tak samo jak przy zdjęciach np dyskontowym m4/3, który w większości przypadków w złych warunkach da ci gorszą jakość niż telefon wykorzystujący opcję zdjęć nocnych.
Takie są realia, nie zmienia to faktu że mój Nikon Z7 robi lepsze zdjęcia niż telefon i zawsze w każdych warunkach.
Nie róbmy ludziom krzywdy i nie namawiajmy do m4/3 tylko dlatego że coś tam kiedyś... mamy 2022 rok.
Każda złotówka wydana na m4/3 to strata pieniędzy, ucieszy pewnie kilku specjalistów forumowych, którzy potem będą znowu zachęcać do dalszego marnowania kasy na obiektywy co ma dać argument że zdjęcia późnym popołudniem są kiepskie albo dlaczego w pomieszczeniu jest taka tragedia.
Po roku będzie zdziwienie że aparat w szufladzie i kolejna osoba zniechęcona do sprzętu foto kupuje nowszego fona.
Doradzajmy z rozsądkiem i patrzmy szerzej niż tylko koniec własnego... obiektywu :)
August68
28-06-2022, 13:28
Przy zdjęciach telefonem myślisz tak samo jak przy zdjęciach np dyskontowym m4/3, który w większości przypadków w złych warunkach da ci gorszą jakość niż telefon wykorzystujący opcję zdjęć nocnych.
Takie są realia, nie zmienia to faktu że mój Nikon Z7 robi lepsze zdjęcia niż telefon i zawsze w każdych warunkach.
Rozumiem, że to co napisałeś wyżej odnośnie "przewagi" phona nad aparatem m4/3 wynika z Twojego doświadczenia i setek zdjęć wykonanych aparatami m4/3?
Jeśli tak to bardzo proszę o przykłady, naprawdę chętnie zobaczę, bo sam używając od 3 lat OMD-EM1 jakoś zupełnie tego nie zauważyłem.
I piszę to jako ktoś, kto przez wiele lat wcześniej fotografował aparatami APS-C a teraz obok Olympusa ma Nikona D750.
Już wcześniej pisałem, że ja bym to D610 zostawił do pewnych zastosowań (portrety, wnętrza) razem z jakimś jasnym szkłem 35/50/85/1.8 lub czymś podobnym.
Ale na wakacyjne wyprawy, w tym np. na wędrowanie po górach chcąc mieć jakość i wygodę spokojnie polecam m4/3 - może być obok tak przez Ciebie zachwalanego "phona"...
Bo nawet najlepszym "phonem" nie zrobię nawet 10% zdjęć - takich jakie zrobię mając np. OMD-EM10 ze zwykłym kitowym 14-150...
Parafrazując Twoje ostatnie zdanie - tak doradzajmy z rozsądkiem patrząc z szerszej niż "jedynie słuszna FF-owa" perspektywy...
Popadasz w skrajność ponieważ ja polecam aps-c i to jakiś zgrabny, lekki, który ma też obiektywy małe, sam jestem na kupnie takiego zestawu i jest co wybierać od taniego fajnego nadal Sony A6000 lub nowsze, wiele modeli Fuji albo Nikon Z DX.
Apeluję o rozsądek bo "papier wszystko przyjmie", a konsekwencje potem są jakie są, czyli zawiedzeni zakupem klienci, którzy zostawią sprzęt w szufladzie.
m4/3 ma sens nadal jeśli wybierzemy jakiś EPL z obiektywem pancake, wtedy zmieści się do kieszeni i jest tanio, każda większa kwota wydana na ten system to strata kasy.
W porównania nie bawmy się bo to żaden problem pokazać przewagę m4/2 nad fonem.
August68
28-06-2022, 16:37
Czyli nie masz i nie miałeś m4/3... i w myśl znanej zasad "nie znam się, więc się wypowiem" piszesz, że to sprzęt do niczego, porównywalny tylko z "phonami"...
Ja wcale kolegi nie zniechęcam do innych formatów - miałem APS-C (ok. tylko lustrzankę) i wiem, na co stać aparaty z tymi matrycami.
Wkurza mnie tylko, że deprecjonujesz sprzęt, którym nie fotografowałeś...
Widziałem na giełdzie foto fajny zestaw Nikkora Z-50 z obiektywem 16-50 za 3900 PLN - ciekawy zestaw i zapewne wart rozważenia.
Albo taki nowy ze sklepu https://www.fotojoker.pl/produkt/nikon-z-fc--nikkor-z-dx-16-50mm-f-35-63-vr
Miałem Olympusa E-PL 7 i był bardzo fajny, z kitem robił wtedy dużo dużo lepsze zdjęcia niż telefon jaki miałem, obecnie podtrzymuję to co napisałem bo większość telefonów da lepsze lub przynajmniej nie gorsze efekty, a telefon mamy raczej zawsze w kieszeni.
Dla mnie D610 + Nikkor 50 f1.4 to jest mały i zgrabny zestaw z którym jeżdżę na rowerze i czasem idę w góry, gdzie jednak preferuję coś więcej. Ewentualnie 50 f1.8 jest jeszcze lżejszy, tańszy i optycznie podobny.
Jak ma być naprawdę lekko to było takie ustrojstwo 4/3 jak Panasonic GM1 - 200g. Sprzęt stary, niedostępny i trzeba polować na używki.
Tu masz człowieka który tym robi:
http://gorskie-wloczykijstwo.blogspot.com
Szumi to jak wszystkie 4/3 ale naprawdę jest małe, potem dużo obróbki i wygląda to nieźle. Dopóki się nie zobaczy 1:1 i porówna z D610... No ale lekko jest.
August68
28-06-2022, 17:08
Miałem Olympusa E-PL 7 i był bardzo fajny, z kitem robił wtedy dużo dużo lepsze zdjęcia niż telefon jaki miałem, obecnie podtrzymuję to co napisałem bo większość telefonów da lepsze lub przynajmniej nie gorsze efekty, a telefon mamy raczej zawsze w kieszeni.
W takim razie zwracam honor, ale z drugą częścią zdania się absolutnie nie zgodzę - telefonem zrobisz co najwyżej porównywalne zdjęcia do wrzucenia do mediów społecznościowych i to pod warunkiem dobrych warunków. A warunki nie zawsze są dobre, a do tego jeśli robisz odbitki, to nawet nie ma co porównywać...
dobrze, że TEN człowiek nie czyta tego wątku bo by wpadł w wielkie kompleksy
https://dobas.art.pl/pl/galeria/
bo większość telefonów da lepsze lub przynajmniej nie gorsze efekty
oczywiście najlepszy aparat to ten, który mamy przy sobie, widocznie "jakość zdjęć" widzimy inaczej
przyjemnych telefonicznych łowów
64259
W takim razie zwracam honor, ale z drugą częścią zdania się absolutnie nie zgodzę - telefonem zrobisz co najwyżej porównywalne zdjęcia do wrzucenia do mediów społecznościowych i to pod warunkiem dobrych warunków. A warunki nie zawsze są dobre, a do tego jeśli robisz odbitki, to nawet nie ma co porównywać...
Ja drukuję sobie foto książki i czasami uzupełniam fotkami z fona, dwa zdjęcia na stronie A4 są ok, nawet A4 od biedy będzie, oczywiście że papka jaką robi fon z detalu jest widoczna na 1:1 ale od pewnego czasu używam opcji w 108Mpix dla detalu lub opcji zdjęcia nocne dla mniejszych szumów, efekty są bardzo zadowalające.
Oczywiście że z dobrymi obiektywami na m4/3 będzie ciekawa zabawa i efekty nieosiągalne dla fona ale powtórzę, m4/3 to nie jest tani system, to nie jest nic konkurencyjnego w wielkości i wadze porównując z aps-c.
dobrze, że TEN człowiek nie czyta tego wątku bo by wpadł w wielkie kompleksyTeż o tym pisałem, nie popadajmy w skrajności tylko skupmy się na tym kto zapoczątkował dyskusje i chce wydać kasę na nowy sprzęt.
nic konkurencyjnego w wielkości i wadze porównując z aps-c.
Nikon 7100 plus sigma 18-50 - 1370 gram
Panasonic gx7 plus 12-32, 45-150, 42,5 7,5 - 1100 gram
nie neguję nikona, tylko pokazuję fakty, wprost zdarza mi się korzystać z Panasonic - obiektywy, nikona, pentaxa, zenita
Widze, że temat troszkę się rozwinął. Jeśli chciałbym zostać przy aps c to jaki system bezlusterkowca byście polecili? Biorąc pod uwagę dostępność i ceny obiektywów.
nic konkurencyjnego w wielkości i wadze porównując z aps-c.
Nikon 7100 plus sigma 18-50 - 1370 gram
Panasonic gx7 plus 12-32, 45-150, 42,5 7,5 - 1100 gram
nie neguję nikona, tylko pokazuję fakty, wprost zdarza mi się korzystać z Panasonic - obiektywy, nikona, pentaxa, zenita
Właśnie o takie skrajności mi chodzi, jak można do porównania dać semi-pro lustrzankę ?
Popatrz na wagę aps-c Fuji, Sony ale i Nikon Z.
cz4rnuch
28-06-2022, 21:05
Jeśli chciałbym zostać przy aps c to jaki system bezlusterkowca byście polecili? Biorąc pod uwagę dostępność i ceny obiektywów.Najlepiej pod względem dostępności i ilości obiektywów w bezlustrach apsc stoi niezmiennie od wielu lat Fuji. Sony też jest ok, jeszcze rok temu także pod względem dostępności obiektywów firm trzecich, ale widzę, że teraz te obiektywy, przynajmniej te od Sigmy, zaczynają się pojawiać także z bagnetem Fuji także kolejny argument za Fuji. O ile ten proces będzie postępował, bo z tego co czytam to rewelacyjny obiektyw Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN na razie dostępny jest tylko z mocowaniem Sony i Leica.
porównuję z tym co mam, wiem ile waży moja torba z nikonem i jej odpowiednik z panasonikiem, przypuszczam, że nikon 6100 nie jest lżejszy, oczywiście jeśli ktoś zaczyna "od zera" może mieć inny wybór i inne priorytety
Widze, że temat troszkę się rozwinął. Jeśli chciałbym zostać przy aps c to jaki system bezlusterkowca byście polecili? Biorąc pod uwagę dostępność i ceny obiektywów.
tu Ci nie pomogę, gdybyś się decydował na m4/3 w moim przypadku panasonic, to mogę pomóc, optyka ta sama co olympus
No i mętlik w głowie ciągle jest ale wiecie boję się, że biorąc m4/3 stracę troszkę w fotografii portretowej moich dzieci. Jeśli zdecydowałbym się na apsc to z50 raczej za drogo wychodzi. Sony wyglada spoko ale wydaję mi się drogi i bez stabilizacji. Fuji troszkę mało wiem. Sony czy fuji, ktory z tych systemów oferuje lepszy dostęp cenowy do obiektywów?
ck_dezerter
30-06-2022, 17:45
Zdecydowanie Sony. Zobacz wg mocowania w jakimkolwiek sklepie. I droższe, i tańsze, jakie chcesz.
pozdrowienia!