Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 14/2022 [EX4] - GŁOSOWANIE
Dobry, niedzielny wieczór! :)
Przystępujemy do głosowania w 14 edycji zabawy. Mamy ponownie 12 prac :)
Głosowanie ma charakter publiczny. Głosujemy wg zmian, które zostały przegłosowane w wątku z ankietą: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/310382-Zabawa-w-Rawki-eksperymentalny-cykl-zabaw)
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: kipcior
kipcior - proszę o przyznanie dodatkowych 10 punktów za najlepszą Twoim zdaniem obróbkę i 5pkt pocieszenia dla drugiej. W wiadomości prywatnej lub poprzez mail zgłoszeniowy, przed zakończeniem głosowania :)
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - Środa (29.06.2022)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
64189
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/15chQTmpSQYhcmZDRtPO2NCmrDsw5V3jq/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
64199
2
64198
3
64197
4
64196
5
64195
6
64194
7
64193
8
64192
9
64191
10
64190
11
64201
12
64200
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Proszę Jacek_Z o belkę :)
Zapraszam :-)
.
Głosujemy na odcień zieleni? ;)
Odwieczna walka zielonego z żółtym ;) W rzeczywistości ta trawa była... po kolana :)
wszystkie takie same chyba pociągnę los
panie kierowniku crusiek - a która praca moja? bo nie dostałem maila z takim info ;)
No nie wysłałem, zapomniałem...
Poprawię się, wieczorkiem roześlę maile.
Cieknij Krecie.
Atak klonów normalnie. :mrgreen:
Trzy prace na trzecim, jedna na drugim i jedna na pierwszym, z przewagą 3 głosów. No i wymieniłem wszystkie :)
No nie wysłałem, zapomniałem...
Poprawię się, wieczorkiem roześlę maile.
wieczorem ... którego roku :D
bo nic nie dostałem
ale w sumie to się droczę, bo już zagłosowałem na pewno nie na swoje :P
wieczorem ... którego roku :D
bo nic nie dostałem
ale w sumie to się droczę, bo już zagłosowałem na pewno nie na swoje :P
Dziwne, bo jakoś po 18 powinieneś był dostać :)
Jakiś słaby tydzień mam chyba, ale widzę w wysłanych, nieco opóźnione ale jednak poszły :D
ok, sorki, faktycznie coś się wieczorem pojawiło na poczcie
no ale widać że upał doskwiera każdemu :D
3 Kreciorożce, uuuuu, sie szykuje gruba impreza :mrgreen:
Podsumowanie :)
1 miejsce na podium zajął HungryHyena
2 miejsce zajął kipcior
3 miejsce zajęli notdot crusiek oraz bogdi64
Autor przyznał 10 pkt pracy nr 5 oraz przyznał 5 pkt pracy nr 9
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
HungryHyena - prosimy o RAWka do nowej edycji :)
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce, jeśli napiszecie w ciągu 24h, przyznane zostaną dodatkowe punkty :) :)
#1 HungryHyena
64308
#2 kipcior
64309
#3 notdot
64310
#3 crusiek
64311
#3 bogdi64
64312
#Prace wy RÓŻnione
+10 pkt: crusiek,
64311
+5 pkt: HungryHyena
64308
Przypomniałeś mi, że mam jakieś punkty przyznawać...
... ale wg mnie nikt tego dobrze nie zrobił.
1. Krzywo i za żółto
2. Zbyt jaskrawo,
3. Któryś suwaczek się omsknął za bardzo i przygasiło światło, a zielony jest żółty.
4. Próba zaniebieszczeniania nieba paskudnie zepsuła góry
5. No prawie ale nie do końca, choć chyba najlepiej. Zielony nieco wpada w żółty, góry zbyt niebieskie. No ale ma być najlepsza, a nie bezbłędna więc niech będzie 10 pkt.
6. No nie lubię czarno-białych i nie przekonam się do tego
7. Za żółto
8. Za żółto i za niebiesko
9. Kolorystycznie źle. Ale oryginalnie i fajnie wyszło, dałbym 5 punktów.
10. To moje. Najlepszy zielony ale generalnie to za ciemne i przygaszone jest.
11. Dół bardzo zły i niebieskie góry
12. Złe w każdym aspekcie :)
Pozdrawiam
kipcior
Miłego dnia! :)
Keszelski
30-06-2022, 08:34
Najlepsza praca #11 Bartek nie dostała żadnego głosu! Co najmniej dziwne ...
Pojawia się pytanie, dlaczego kolega nie głosował na tą pracę ...
[emoji6]
Nie podobają mi się kolory wypluwane przez Nikona i szczególnie zażółcony zielony wymaga poprawy. Teraz niemal zawsze go poprawiam. Potem musiałem trochę żółtego dodać na polach. Próbowałem się też pozbyć niebieskiego na górach w tle, a wg mnie lepiej zostawić nieciekawe niebo niż psuć góry.
Tu jeszcze problemem jest biała owijka, bo wygląda na prześwietloną ale na tak małej rozdzielczości to się nie rzuca w oczy.
i znów bez jednorożca, następnym razem bardziej się postaram ;)
HungryHyena
30-06-2022, 12:33
A ja nie lubie zieleni na ekranie, zawsze ją zażółcam albo zabrązawiam :P
Obróbka kolorystyczna, kadrowanie, delikatny tone mapping, podkręcenie szczegółów, usunięcie kilku drobiazgów, które mi przeszkadzały (w małej rozdzielczości nawet nie widać różnicy), potem LUT. Na koniec wyszedłem z założenia, że wszyscy wykadrujemy identycznie, rower w mocnym punkcie, więc wszystkie propozycje będą podobne. Żeby się wyróżnić, postanowiłem pozbyć się roweru jako tematu kadru, przypasował mi tu sprawdzony droniarski trick - blur typu tilt-shift. Zadziałało :D
Edit: Wybór stylu kolorystycznego miał na celu nadanie scenie nienaturalnego, "zabawkowego" klimatu dioramy - ale nie wiem na ile się to udało.
Gratulacje dla zwycięzców!
Rawek jak rawek, najpierw kadrowanie i prostowanie co by rower znalazł się na swoim należnym miejscu, następnie usunięcie plam na niebie (a może to były ptaki?) usunięcie zamglenia, podbicie przejrzystości, walka z kolorami, wyostrzenie.
Co do niebieskich gór to tak wydawało mi się że będzie naturalnie, codziennie na podobne patrzę i te w oddali są u mnie w odcieniu niebieskiego ;)
Pojawia się pytanie, dlaczego kolega nie głosował na tą pracę ...
[emoji6]
O to to! dlaczego? :(
Keszelski
30-06-2022, 17:13
Ano czasu nie było. Owszem rzuciłem okiem, potem zapomniałem zagłosować w natłoku spraw ważnych i ważniejszych. Ciężki tydzień za mną.
Wiem, że nieobecni nie mają racji
też coś od siebie dodam, kadr całkiem zwykły, normalny i może stąd problem żeby COŚ z nim zrobić w obróbce, w sumie niewiele można było zrobić, poza lekkim prostowaniem, ja spróbowałem zazielenić trawę, może za mocno ale wydawało mi się, że skoro jest tej roślinności dużo na zdjęciu to chcę ją wzmocnić, do tego lekka obróbka nieba, lekkie wyostrzanie i to w sumie tyle
generalnie jakby zdjęcie było zrobione gorzej to można by w obróbce się więcej wykazać a tak trzeba było kombinować co zrobić żeby cokolwiek zrobić :D
RAWek jest, jutro startujemy.
Nie wiem jak to jest z tą niebieskościa, ja tam lubię zdejmować, ale tutaj mi jakoś nie pasowalo.
Cóż, co człowiek, to opinia.
Nie namęczyłem się przy tym Rawku, poza zmiana kolorystyki i korektą kadru, zmiekczylem lekko pierwszy plan.
Jako wskazówka dla pozostałych dodałbym, że wyostrzanie i clarity za wszelką cenę na całej rozciągliwości kadru źle wpływa na ogólny odbiór zdjęcia.
Tam gdzie są krzaczory, dobrze lekko zmiękczyć, np lekko podbić clarity ale zdjąć texture. Wtedy nie ma tak brutalnego pliku wyjściowego.
HungryHyena
30-06-2022, 21:40
np lekko podbić clarity ale zdjąć texture.
Brzmi Lightroomowo
Poużywajcie czasem jakiś lepszych programów :P
Używa się różnych ale lr pasuje mi najbardziej.
a gdzie aktualna punktacja z całości zabaw?
Jak za każdym razem, przy starcie kolejnej zabawy.
To inaczej: a gdzie aktualna zabawa? :mrgreen:
Niedługo wrzucam :) Chyba, że mi prund odetną :)
Jak powiedział, że będzie to będzie. Nie trzeba mu co tydzień przypominać :mrgreen:
Niedługo wrzucam :) Chyba, że mi prund odetną :)
To wrzucaj, zanim odetną. xD
A jak mnie błyskawica walnie? CRB pisało, żeby kompa wyłączyć :D
Błyskawica? W norce? Jak?
A jak mnie błyskawica walnie? CRB pisało, żeby kompa wyłączyć :D
Oczywiście wyłączyłeś xD
No to zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/311979-Zabawa-w-RAWki-15-2022-EX5) :)