PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikon 17-55 f/2.8

Marko7500
26-06-2022, 21:00
Witam serdecznie.
Potrzebuję porady w sprawie mojego obiektywu Nikon 17-55 f/2.8, który zaczyna dziwnie się zachowywać. Sprzętu używam zawsze w weekend i od pewnego czasu po całotygodniowym leżakowaniu pierwsze zdjęcia są prześwietlone ale głownie na przysłonach od f/4 w górę. Badam tą sytuacje od kilku tygodni i zauważyłem, że jeżeli pierwsze zdjęcia zrobię na f/2.8 to wszystko będzie ok natomiast jeżeli zacznę pstrykać np: na f/4 f/5 f/8....itd zdjęcia będą zbyt jasne. Na początku nie wiedziałem co się dzieje więc korygowałem to kompensacją ekspozycji o około 3-4 podziałki. Problem ustaje kiedy wykonam kilkanaście zdjęć z różnymi ustawieniami przysłony aż po f/22 wtedy wszystkie zdjęcia są już poprawnie naświetlone. Na początku myślałem, że problem leży po stronie aparatu ale posiadam 3 obiektywy i na pozostałych dwóch to zjawisko nie występuje. Czy ktoś z Was potrafi określić na czym polega ten problem?
Dziękuję i Pozdrawiam.

nexus73
26-06-2022, 22:27
Mam to samo w tym samym obiektywie. Miałem to 20 lat temu w obiektywie do Praktici, więc znałem ten objaw. Nazywa się to leniwą przysłoną. Spowodowane jest najczęściej smarem, który dostaje się lub znajduje w mechanizmie przysłony. Kiedy body przesunie bolec w mechanicznym nastawniku przysłony, ta podąża za nim z pewnym oporem i spóźnia przymykania. Im mniejsza przysłona ustawiona, tym bardziej prześwietla. Na 2.8 jest idealnie. Wtedy (około 25 lat temu) naprawiono mi to i w to samo miejsce oddałem Nikkora. Czekam na naprawę. Jak się uda dam znać. Nie wiem jeszcze jaki jest koszt naprawy. Mają zadzwonić.

TOP67
27-06-2022, 09:05
Ewidentnie przysłona nie zdąży się domknąć. Często jest to rozciągnięta sprężyna. Ale tu wygląda, na zabrudzone listki. W starych obiektywach często wycieka na nie olej.

vmd
27-06-2022, 12:40
Miałem to samo w tym samym obiektywie. Kupiona używka, objawy identyczne, przysłona pracowała od 2,8 do chyba 5,6 dalej się blokowała. Po poruszaniu dźwignią przysłony czuć było opór ale dawało się "rozruszać" i obiektyw przez chwilę działał prawidłowo po czym przesłona ponownie się blokowała. W serwisie przy przyjmowaniu obiektywu stawiano na sprężynę ale u mnie okazało się być problem poważniejszy, cytat z rachunku "zdeformowany koszyk przysłony".

Marko7500
27-06-2022, 18:57
vmd a w Twoim przypadku jaki był koszt naprawy?

TOP67
27-06-2022, 20:17
W tym obiektywie trzeba umieć zakładać bagnet po demontażu. Inaczej bardzo łatwo uszkodzić właśnie koszyczek.

vmd
27-06-2022, 21:54
Pod koniec zeszłego roku 800Pln

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

nexus73
04-07-2022, 11:05
Przysłona wyczyszczona, dodatkowo usunięta usterka przełącznika AF/MF razem 440. Testowałem i działa OK.