PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry fotograficzne prostokątne

BenRhod
16-06-2022, 15:06
Jakie dobre są filtry prostokątne? Chcę kupić w dobrym i rozsądnym wariancie cena do jakości? Nie chcę taniości bo się na niej sparzyłem.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Krzysztofh
16-06-2022, 20:07
Zajrzyj do photo4b. Profesjonalny sklep z filtrami. Cały przegląd. Odpowiadając na pytanie jest kilka dobrych producentów i produktów: Lee, Hitech, Haida, Nisi. W Cokin bym nie wchodził. Rozpatrując filtry prostokątne trzeba brać pod uwagę holtery i rozmiary filtrów, które nie będą winietowały z obiektywami, których używasz.

Rafaello666
17-06-2022, 16:42
Polecam Holder Haida M10-II. Bardzo fajna konstrukcja i wygodna w używaniu. Dogaduje się z większością szkieł, może oprócz najszerszych kątów, bez gwintu na filtry. Jeśli chodzi o filtry, to Haida, NiSi. Na pewno będziesz zadowolony.

Pitermaster
18-06-2022, 19:04
Ja tez polecam Haida. Fajnie rozwiązane miejsce na mocne, pełne nd oraz na polar. Same filtry w tez w miarę sensownej cenie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BenRhod
19-06-2022, 08:48
Dzięki za odpowiedzi [emoji846]

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

R_B
19-03-2023, 20:56
Cześć, ostatnio rozglądam się za systemem filtrów i w oko wpadły mi filtry magnetyczne Marumi. Ktoś może korzysta już dłuższy czas i mógłby zrecenzować jak sprawują się od strony jakościowej i praktycznej?

TOP67
19-03-2023, 21:51
a w którym miejscu są one prostokątne?

OjTam
19-03-2023, 21:58
Są magnetyczne, prostokątne filtry Marumi. (https://marumi.pl/pol_m_Magnetyczne_Kwadratowe-208.html)

R_B
20-03-2023, 23:15
Tak, chodziło dokładnie o te filtry :)

Rafaello666
21-03-2023, 09:38
Osobiście używam NiSi i Haidy, ale pewnie dlatego, że jak kupowałem, to magnetycznych nie było, a teraz bym musiał znowu sporo stracić na sprzedaży i sporo dołożyć na zakupie. Spotkałem na jakimś plenerze foto gościa, który używał magnetycznych Marumi i bardzo sobie chwalił. Wydaje mi się, że przy tej półce cenowej, różnice (między producentami) będą dotyczyć bardziej specyfiki obsługi niż jakości optyki.

akustyk
21-03-2023, 11:23
osobiscie trzymam sie klasycznego rozwiazania dla filtrow prostokatnych i uchwytow, tzn. takich, ktore nie skazuja na kompatybilnosc z tylko jednym producentem. to oznacza unikanie wszelkich ramek i oprawek (jak Marumi, Wine Camera, Benro, itp.) czy dedykowanych filtrow (jak filtry ND do uchwytow Haida M). po to, zeby w razie czego moc wymienic/dokupic filtry albo uchwyty bez modlenia sie, czy to bedzie do siebie pasowac. nigdy nie mialem potrzeby mocowania magnetycznego prostokatow, i nawet gdybym mial wszystko od zera kupowac to nie wybralbym czegos takiego, bo potem okazuje sie zawsze, ze za 4-5 lat producent konczy to klepac i w przypadku utraty filtra (czasem spadaja do wody albo ze skal) nie ma go jak wymienic i trzeba wszystko od nowa zbierac :(

z filtrow mialem wczesniej Hitecha i Lee teraz mam glownie Haide i jakies dwa budzetowe Cokiny (81Z i 81C). Hitechy i Cokiny sa ciensze niz Lee czy Haida (2mm nie 4mm grubosci), do tego Cokin jest ciut wezszy niz 100mm wiec w holderze Nisi zdarza mu sie wypasc

uchwyty mam od zawsze Nisi (dawniej V3, teraz V6 i Switch) a od 2 lat rownolegle mam tez Kase K9

w Nisi jest normalnie dedykowany polar - taki specjalny cienki polar, ktory w razie koniecznosci mozna zastapic dowolnym nakrecanym 86mm (mam tez redukcje 86mm->77mm zeby w to miejsce moc wkrecic filtr 77mm). to co lubie w Nisi to wlasnie holder Switch, ktory pozwala ustawic dwa filtry polowkowe pod roznym katem (fantastiko do wschodow slonca robionych szerokim katem).
Kase K9 mam w plecaku na rower, kupilem bo to bylo najtansze rozwiazanie z opcja dwoch pierscieni mocujacych (67mm i 77mm). a do tego ma polar magnetyczny, ktory mocuje sie nieskonczenie wygodniej niz ten wkrecany Nisi (nawet nie w rekawiczkach). jak Kase kiedys wykmini holder typu Switch, to na Nisi pojdzie pod mlotek ;)

Rafaello666
21-03-2023, 11:45
Ja sprzedałem NiSi v6 ze względu na sposób montażu polara i samo zakładanie holdera na pierścień redukcyjny. Uważam, ze w porównaniu z Haidą jest bardzo niewygodnie. Polar jest cieniutki i kilka razy mi prawie spadł przy montażu, szczególnie, jak się gdzieś sterczy na mrozie i palce trochę zgrabiałe. Pod tym względem, filtry drop-in z Haidy to mega komfort.

R_B
22-03-2023, 23:02
Szybkość montażu, demontażu , mniejsze prawdopodobieństwo upuszczenia czy ubrudzenia sprawia , że kupując cały system od nowa chyba wolałbym wejść już w magnetyczne aczkolwiek biorę też pod uwagę system Nisi czy Haidy. W systemie magnetycznym Kase ramkę można rozkręcić i wsadzić tam filtr o grubości 2mm. Jest to jakaś opcja w razie potłuczenia się filtra czy nawet zmiany uchwytu na tradycyjny - filtry wtedy można wyjąć z ramki. W przypadku Marumi niestety chyba nie ma takiej możliwości. Nie pomyślałbym o tym także dzięki za uwagę Akustyk ;)

Rafaello666, jeśli chodzi o system Haidy , nie ma problemu z winietowaniem na najszerszym kącie z Nikkorem 14-30?

Rafaello666
23-03-2023, 09:27
Rafaello666, jeśli chodzi o system Haidy , nie ma problemu z winietowaniem na najszerszym kącie z Nikkorem 14-30?

Jak miałem założone potrójne prowadnice na filtry, to delikatnie było widać. Zmieniłem na węższą prowadnicę, na dwa filtry i jest ok.

- - - - kolejny post - - - - - -

Oczywiście, to moje subiektywne odczucie. Jak będziesz potrzebował, to cyknę jakiegoś testowego rawa i podeślę.

R_B
26-03-2023, 22:03
Dzięki, wierzę na słowo :D Jeśli chodzi o zafarb to domyślam się w przypadku producentów typu Haida, Nisi, Kase nie ma się co przejmować, bo jeśli się pojawia to pewnie jest łatwy do zniwelowania w post produkcji?

Rafaello666
27-03-2023, 09:41
Dzięki, wierzę na słowo :D Jeśli chodzi o zafarb to domyślam się w przypadku producentów typu Haida, Nisi, Kase nie ma się co przejmować, bo jeśli się pojawia to pewnie jest łatwy do zniwelowania w post produkcji?

Nie zauważyłem jakichś zafarbów, które by przeszkadzały. Przy zastosowaniu ND1000 zdarza mi się, że wariuje trochę balans bieli, ale nic takiego, czego nie dałoby rady skorygować w postprodukcji.

BenRhod
02-05-2026, 21:09
Cześć. Chciałbym zainwestować w dobry system filtrów prostokątnych. Jestem zaawansowanym amatorem więc szukam najlepszej opcji w relacji cena do jakości. Mam swoje typy ale doradzcie co kupić. Celowo nie podaję nad czym się zastanawiam aby nie sugerować odpowiedzi. Będę wdzięczny za pomoc.

Wysłane z mojego 25102PCBEG przy użyciu Tapatalka

Rafaello666
03-05-2026, 11:39
Cześć. Chciałbym zainwestować w dobry system filtrów prostokątnych. Jestem zaawansowanym amatorem więc szukam najlepszej opcji w relacji cena do jakości. Mam swoje typy ale doradzcie co kupić. Celowo nie podaję nad czym się zastanawiam aby nie sugerować odpowiedzi. Będę wdzięczny za pomoc.

Wysłane z mojego 25102PCBEG przy użyciu Tapatalka

Ja używam, niezmiennie systemu Haida M10. Filtry dobrej jakości. Holder wygodny w obsłudze. Mam ten system z pięć lat i nie znajduję w nim problemów.

markB
03-05-2026, 13:07
Jeżeli stać Ciebie to system Lee 100. Mam porównanie z Nisi: filtry Lee bardziej płynnie przesuwają się w holderze Lee niż Nisi w ich holderze.

August68
03-05-2026, 20:07
A ja od lat mam Hitechy... teraz już mocno wyeksploatowane...
Używam głownie szarych połowek soft - 0.3, 0.6, 0.9 i 1.2 i z tymi nie mam najmniejszych problemów.
Mam też Szare pół "reverse" 0.9 i ND1000 i te niestety dają już lekko fioletowo-różowy zafarb, ale spokojnie do ogarnięcia.