Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 Ostrość /Af
Boqusiek
16-06-2022, 11:15
Witam.
Z racji że jestem nowy w dziedzinie fotografii chciałbym zaczerpnąć troszkę opinii ekspertów :)
Mianowicie rozchodzi się o Nikona D3100 i Ostrość, wiem ze jest to stary sprzęt i raczej słabej polki, ale mam dylemat gdzie lepiej ostrzyć czy przez wizjer czy na LV. Bawię się amatorsko w portrety, krajobrazy, coś tam, przerabiam itp, zdjęcia ustawiam w trybie manualnym ale używam Af punktowym z wysz.twarzy , ale nie wiem czy dobrze robię bo to sprzęt jednak ma naście lat, i cały sek w tym, że robię np. Seria 2/3 zdjęcia i zdarza się, że po powrocie do domu, zdjęcia które wydawały się ostre sa lekko zamazane tak jakby Af nie trafił . I już nie wiem czy źle coś robię czy po prostu mniej ufać sprzętowi. Dużo słyszałem żeby w starszym body więcej zdjęć robic przez wizjer i ustawiać Af, i do ciągać samemu ostrość. Obiektyw mam Nikkor Af 35m 1.8g. Ogólnie rzecz ujmujac chodzi o kto, jak w takim starszym sprzecie najlepiej ustawiać ostrosc czy samemu czy Af.Dodam , że zdjęcia robie w dobrym oświetleniu , bo zazwyczaj na dworze przy aktualnej słonecznej pogodzie.
Z góry dziękuję za przeczytanie i odpowiedzi :)
Przez LV to tylko przy nieruchomych obiektach. A poza tym nie wiadomo czy to co fotografujesz porusza się czy stoi nieruchomo. Przy ruszających się postaciach lub obiektach lepiej korzystać z dynamicznego wyboru pola AF. Czy korzystasz z blokady AF? Przy jakich czasach fotografujesz?
Boqusiek
16-06-2022, 13:58
Właśnie sek w tym, że problem zacząłem najbardziej zauważać na ludziach, portretach . Jeśli zrobię serię 3 /4 to dwa rozmaże, a czasem wszystkie :) a na ekranie wygląda na ostre. Czas dostosowywuje do okoliczności ale nie mniej jak 1/100 1/200 , nawet powyżej 1000 jak światło duże :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Troszkę szukam odpowiedzi na takie pytanie czy, aby po prostu nie jest to wina sprzętu i technologii tamtej, bo przyrównuje to też do poradników na necie, innych aparatów gdzie jednak już technologia mocna się posunęla do przodu
krzysztofz24
16-06-2022, 14:11
Lepiej przez wizjer, w starszych lustrach Nikona live viev jest dosyc slamazarne.
A co do "ostrosci zdjecia" to poruszyles temat rzeke jakby;-)
Bo:
-aparat musi trafic, zazwyczaj trafia ale nie spodziewaj sie ze amatorskie body i pewnie amatorski obiektyw zawsze i wszedzie trafi w kazdych warunkach oswietleniowych i przy kazdej szybkosci obiektu.
Kazdy sprzet sie czasem wyklada, bo albo nie dal rady. choc czesciej to operator zawodzi.
-odpowiednio dobrany czas do ogniskowej zeby nie bylo poruszonego zdjecia.
-swiatlo przede wszystkim. Inaczej bedzie wygladal krajobraz w samo poludnie a inaczej po wschodzie slonca kiedy powietrze nie jest jeszcze nagrzane a swiatlo np z boku uwydatnia szczegoly sceny a nie wali z gory i ostro kolo poludnia
-im nizsze iso tym lepsza jakosc zdjecia. zobacz na tescie na optyczne.pl np przy jakich wartosciach twoj aparat zaczyna szumiec i gubic detal. co innego tez ISO 800 w dobrych warunkach oswietleniowych a co innego w zlych. W salbmy swietle to samo iso bedzie wygladac gorzej niz przy dobrym swietle. Juz o obrobce takiego pliku nie wspomne.
-dobor odpowiedniejj przyslony czyli glebi ostrosci. W krajobrazie np zasadniczo sie przymyka zeby uzyskac hiperfokalna lub okolice zeby jak najwiekszy obszar byl ostry a w portrecie w plenerze to raczej na otwartej przyslonie zeby rozmyc tlo za postacia.
-jesli robisz glownie JPG to rusz troche ustawienia Picture Control w aparacie, ostrosc, kontrast do przodu. Nie na maxa raczej.
Podsumowujac to wiel aspektow masz do zglebienia;-) Z aparatem wszystk ok zapewne. Teraz zglebiaj tajniki fotografi zeby go jak najlepiej wykorzystac w swiadomy sposob.
- - - - kolejny post - - - - - -
Troszkę szukam odpowiedzi na takie pytanie czy, aby po prostu nie jest to wina sprzętu i technologii tamtej, bo przyrównuje to też do poradników na necie, innych aparatów gdzie jednak już technologia mocna się posunęla do przodu
Nie:-);-)
Nie to racze jTy jestes winien, przewaznie tak jest ze operator zawodzi a nie sprzet.
Jesl ito przyjmiesz do wiadomosci, to szybcie ji lepiej opanujesz nauke fotografi i dojdziesz do zadowalajacych cie efektow.
Zapewne jestes w stanie znalezc w necie zdjecie jakie robisz ,wykonane jeszcze starszym sprzetem niz twoj a wygladajace o wiele lepiej...
Sprzęt trochę leciwy z kiepskim wizjerem, ale dobrze jest poznać jego ułomności i nauczyć się je omijać.
Spojrzyj przez wizjer też leciwego D700 i zobaczysz różnicę do D3xxx. Raczej nie wina sprzętu, po prostu ten typ tak ma.
Boqusiek
16-06-2022, 20:54
W sensie, że chodzi Ci ilość punktow Af? :)
W sensie, że nie ilość jest ważna, ale jakość.
I całokształt.;-)