Zobacz pełną wersję : Co zamiast D700?
Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich, na początek bez zbędnych historii. Jestem użytkownikiem 700 -tki od jakiegoś czasu, swego czasu pozbyłem się trochę czyt. zbędnych tanich szkieł, więc został mi tylko dekielek ?.plan zakładał kupienie 2 stalek 50 i 85 1.8 lub zooma 28-70 , ale ostatnio mam dylemat czy nie sprzedać ( próbować ?,D700- 55tysia przebiegu) i z niewielkim budżetem kupić nowszą puszkę, tylko jaką? D800,D610.Czy zostawić i zbierać szklarnie, a potem się zobaczy. Proszę o jakieś rady, korci mnie zmiana ale czy wyjdę na tym ...
Co fotografujesz? Jak często? Jaki masz budżet? :)
Co fotografujesz? Jak często? Jaki masz budżet? :)
Witam, głównie street, plener rzadko używałem 700 -tki do dynamicznej akcji, sportu, problem szkieł nie istnieje bo po prostu ich nie mam zaczynam od zera więc myślę czy nie wejść w lepszą puszkę z niewielkim budżetem ok 3,5 k ( wliczając w to sprzedaż D700)<
W tym budżecie D800/810. Zyskujesz dużo lepszą matrycę i podobną ergonomię puszki. D600/610 to również lepsza matryca, ale inna obudowa (mniejsza). Co kto lubi. Ja wolałem D600.
A najlepszy byłby D750.
W tym budżecie D800/810. Zyskujesz dużo lepszą matrycę i podobną ergonomię puszki. D600/610 to również lepsza matryca, ale inna obudowa (mniejsza). Co kto lubi. Ja wolałem D600.
A najlepszy byłby D750.
Bardziej skłaniam się do D8xx, ergonomia jak mówisz ? miałem D750 w łapach jednak to nie to wiem że bym zyskał na obrazku
Jeśli street to raczej śmigana A7 mkII i tanie 50mm...
Mały, lekki, niedrogi aparat ze świetną matrycą, znośnym AF i odchylanym ekranem.
Do tego 4 aku i jedziesz.
D600/610 omijałbym z daleka, tak samo jak D800.
TOP dobrze radzi - D750.
Nie rwałbym się do sprzedaży D700. To świetna maszyna a dostaniesz tyle co nic.
Co jest nie tak z D800?
Rozjeżdżający się AF i problemy z poruszeniem zdjęć.
Do tego razem z D800E łapią się na ten wycieknięty soft, więc można im przebieg kręcić.
Co jest nie tak z D800?
Mam, używam od momentu jego premiery. Ale do repo bym go odradzał z kilku powodów. Wymaga krótszych czasów. Czyli podniesienia ISO. A on nie ma rewelacyjnego wysokiego ISO. Ja sobie podniosę ISO z 200 na 400 czy na 800, bo foce w plenerze, w dzień, nie problem. Ale jeśli ktoś używa we wnętrzach 1600 czy 3200 to robi mu się problem, bo 6400 to już nie to.
No i 36 Mpx gdy się robi tysiąc zdjęć to się robi wadą a nie zaletą.
Rozjeżdżający się AF i problemy z poruszeniem zdjęć.
To zależy od konkretnego egzemplarza D800, ja nie mam żadnych problemów z poruszeniem (z wyjątkiem moich błędów). AF rozjeżdża się przy seriach.
stachmuszel
24-06-2022, 20:48
...D600/610 omijałbym z daleka...
Dlaczego, możesz to jakoś uzasadnić?
Mithrandir
26-06-2022, 14:59
(...)
Nie rwałbym się do sprzedaży D700. To świetna maszyna a dostaniesz tyle co nic.
Popieram przedmówcę. D700 to znakomity sprzęt, czego Ci w nim brakuje? Ja osobiście D600/610 i 750 w ogóle bym nie brał pod uwagę, bo ergonomia i ogólna solidność lepsza w sprzętach z wyższej półki. No ale o co Tobie chodzi, nie wiemy, więc trudno doradzić.
A skoro urzędujesz w pobliżu, to mogę Ci pożyczyć D600, nawet z 28-70, żebyś sam ocenił, czy o to Ci w życiu chodzi ;-)
Witam, od ostatniego mego postu -pytania minęło ok 2 tygodni, więc, posłuchałem się trochę rad i przemyślałem to i owo.
Więc D700 zostaje ( jak biorę ją za każdym razem w łapę to jest to "coś", w zamian za to za zaskórniaki kupiłem Nikkora 18-35, 50 1.8 G,( w planach 85 i 180 tka) zajmę się fotkami i zobaczymy, na chleb na tym nie zarabiam, dodam tylko że zapomniałem większość moich zdjęć to BW, więc jest różnica