PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki Nikon Z po przesiadce z D750

paparazzi89
13-06-2022, 15:47
Hej, od dawna nie siedzę w ogóle w sprzęcie foto, nie czytam, nie interesuje się i jestem mocno do tyłu, Do tej pory używałem D750, Gdzieś przewinęły mi się pozytywne komentarze o serii Z, myślę aby spróbować przesiąść się. Co byście polecili na ślubniaki? Nikon Z 6II był by dobrym wyborem? Szukam kompromisu cena/jakość ze względu na stosunkowo nie wygórowaną cenę mojej usługi

TOP67
13-06-2022, 18:07
Jeśli chodzi o jakość obrazka, to dowolny pełnoklatkowy, nawet Z5. Ale Z6 jest zdecydowanie najlepszym wyborem cena/możliwości. Czy Z6 II? Jeśli bardzo lubisz gripa.

odzio
13-06-2022, 22:12
Z5 odpada też jeśli filmujesz. Matryca ponoć ta sama co w D750. Poza filmowaniem na papierze zbytnich różnic nie ma pomiędzy Z5 i 6. Nie wiem jak w praktyce. Nie wiem też, jak się ustabilizowała relacja cenowa 5 i 6, ale wiem, że TOP67 nie wypisuje rzeczy od czapy, więc pewnie tak jest. Gdy ja dokonywałem wyboru to (na moje potrzeby) relacja ceny i możliwości Z5 do 6 była znacznie ciekawsza w przypadku tańszego modelu :)

TOP67
13-06-2022, 22:24
Matryca nie jest ta sama, bo ma czujniki AF. Ale osiągi ma podobne. Z5 ma dużo wolniejszą serię i filmowanie 4K w cropie. AF w ciemnościach działa wolniej, ale pewniej niż w D750.

DarkFs
17-05-2023, 22:20
Matryca nie jest ta sama, bo ma czujniki AF. Ale osiągi ma podobne. Z5 ma dużo wolniejszą serię i filmowanie 4K w cropie. AF w ciemnościach działa wolniej, ale pewniej niż w D750.
TOP67
Widzę w stopce, iż "przerobiony" D750, Z5, a obecnie Z6II.
Ciekaw jestem opinii na temat pracy z każdym z wyżej wymienionych. Co na plus D750 w zestawieniu z Z5 czy Z6II i co finalnie przemówiło za wyborem Z6II?

TOP67
17-05-2023, 23:11
D750 lepiej mi się sprawdza z lampą w dynamicznych scenach, głównie na salach tanecznych. Był też szybszy od Z5.
Z6II kupiłem w nadziei na lepszy AF niż w Z5 i niestety nie zauważyłem poprawy. Jet za to dużo szybszy. A ponieważ wymiana kosztowała mnie 500 zł, to się nie zastanawiałem.

nowart
18-05-2023, 08:27
D750 lepiej mi się sprawdza z lampą w dynamicznych scenach, głównie na salach tanecznych. Był też szybszy od Z5.
Z6II kupiłem w nadziei na lepszy AF niż w Z5 i niestety nie zauważyłem poprawy. Jet za to dużo szybszy. A ponieważ wymiana kosztowała mnie 500 zł, to się nie zastanawiałem.

parę pytań mam, jeśli możesz :)
co rozumiesz przez to, że jest dużo szybszy od z5 skoro w kwestii af nie zauważasz poprawy?
ludzie gadajo, że ostatnie FW w 5 bardzo poprawiły działanie AF, jak to widzisz? o ile oczywiście jesteś w stanie porównać.
co byś wybrał jako aparat ogólnego zastosowania, od ślubów po codzienne zastosowanie między Z5 za ok 4700 a Z6II za ok 6800? Różnica warta dopłaty?
pytam Ciebie zwłaszcza w kwestiach mechanicznych/jakościowych, jak z jakością użytych materiałów, trwałości itp kwestii.
z góry dzięki za odpowiedź

TOP67
18-05-2023, 09:44
Chodzi o szybkostrzelność. Z6II w trybie extendet ma 14 fps. W tym trybie nie ma podglądu na żywo, pojawiają się tylko zrobione klatki. Trudno w nim panoramować, ale ja używam akurat do statycznych scen (uderzający golfista). To w zasadzie jedyna różnica w stosunku do Z5, której używam.
Druga istotna różnica, to filmowanie w 4K. Z5 robi to w cropie. Ale z tego nie korzystam.

Nie ma różnic w wykonaniu. Do Z6II trzeba jeszcze doliczyć kartę XQD/CFE i czytnik, co daje kolejny tysiąc.

Nie zdążyłem wgrać najnowszego softu do Z5

Kojocisko
18-05-2023, 09:59
Ofkoz da się używać Z6II z kartą SD. Ale IMO nie warto. Teraz jednak bym kupował nie XQD ale CFE.
Z6II daje też dodatkowy ekranik na górze korpusu. Niby spokojnie można bez tego żyć, ale lubię.
Ze względu na szybkostrzelność wziąłbym Z6II, ale jeśli kryterium jest tylko obrazek, to Z5 będzie OK.
W każdym razie ja bardzo lubię swojego Z6II i uważam go za bardzo dobrego następcę D750.

sailor
18-05-2023, 20:00
Ofkoz da się używać Z6II z kartą SD. Ale IMO nie warto. Teraz jednak bym kupował nie XQD ale CFE.

z6 ma 1 slot XQD/CFE. Z6II ma XQD/CFE + SD. Dla tych ktorzy lubia miec od razu backup tego co robia, albo osobno rawy i jpgi - to ogromna roznica. Dodatkowo - kilkukrotnie zdarzylo mi sie ze CFE sie zagotowala w aparacie. Wyjecie CFE i dzialanie tylko na SD pozwolilo na spokojne dokonczenie roboty.

Kojocisko
18-05-2023, 20:37
O! W jakich okolicznościach da się zagotować kartę CFE? Video?

sailor
18-05-2023, 22:42
O! W jakich okolicznościach da się zagotować kartę CFE? Video?

video 1080/120p oraz 2160/60p. raz w helikoptrze wiec myslalem ze to przypadek, potem kilka razy na plazy. Na roznych kartach. Znalazlem gdzies na forach odpowiedz amerykanskiego nikona ze sorry, trzeba sobie schlodzic aparat.
A na SD smiga wszystko bezproblemowo i nigdy nie bylo problemu. Dlatego zawsze mam bakup na SD. Byc moze to kwestia konkretnej puszki bo na drugiej sie nie zdarzylo

DarkFs
20-05-2023, 20:44

Rozumiem, że AF Z5 vs. Z6II porównywalny pod względem szybkości i celności?
Nie przeszkadzał brak górnego wyświetlacza w Z5?
W Twoim odczuciu jakość obrazka Z5 vs. Z6II vs. D750?

TOP67
20-05-2023, 21:22
Szybkość AF jest porównywalna. Obydwa dosyć wolno działały w ciemnej sali balowej, chociaż zawsze trafiały (tylko para często już była odwrócona). D750 włączył predatora i ostrzył od razu (z SB-700).
Zupełnie mi nie przeszkadzał brak górnego wyświetlacza. Ponieważ już muszę nosić okulary do czytania, a ciągłe ich zakłądanie jest upierdliwe, bardzo doceniam możliwość wyświetlenia menu i podglądu w wizjerze.
Obrazek z Z5 jest sporo lepszy od D750 na wysokim ISO. Nie tylko poziom szumów, ale jakość kolorów. Z6II ma podobno lepiej, ale jeszcze nie miałem okazji przetestować w tak extremalnych warunkach.

_Pawel
22-05-2023, 10:46
Mogę tylko w 100% potwierdzić słowa TOP67 co do AF oraz górnego wyświetlacza. Mam te same odczucia, przy czym oprócz domowych zdjęcia robię na komuniach, chrztach i sesjach studio / plener. I nadal mam D750 oraz Z5. Moment chrztu dziecka to D750 z lampą, a reszta spokojnie obleci się Z5. Być może dałoby się wszystko zrobić Zetką, ale nie mam do niej pełnego zaufania, że mi zdąży wyostrzyć. Przy czym w Z5 wróciłem do lampki wspomagającej AF, gdzie w D750 miałem ją wyłączoną.

TOP67
22-05-2023, 10:57
Żadna z Z nie potrafi włączyć podświetlania z żadnej lampy. Związane jest to najprawdopodobniej z kolorem. Lampy mają czerwone podświetlanie, a czujniki fazowe są zamontowane na zielonych pikselach.
Natomiast wbudowana zielona oświetla tylko część kadru i z większością obiektywów nie pokrywa centrum.

DarkFs
24-05-2023, 20:37
Żadna z Z nie potrafi włączyć podświetlania z żadnej lampy. Związane jest to najprawdopodobniej z kolorem. Lampy mają czerwone podświetlanie, a czujniki fazowe są zamontowane na zielonych pikselach.
Natomiast wbudowana zielona oświetla tylko część kadru i z większością obiektywów nie pokrywa centrum.
Miałeś może styczność z Z50?
Jeszcze ten maluch mnie kusi. Wakacyjnie z plackowatym KiT-em, natomiast w przypadku gdybym chciał mieć pełną kontrolę nad ekspozycją zapnę sobie przez adapter np. 24-70 2,8 G. Przeglądając internet nie znalazłem niczego w granicy 18-55 czy zbliżonej ogniskowej ze stałym światłem 2.8 pod Z. Szkoda, bo waga zestawu jest dla mnie ogromnie istotna.
Ogółem zdaję sobie sprawę, iż moje rozterki jak i wymagania w tym przypadku są dość specyficzne. Jak najlżejszy sprzęt z możliwie jak najlepszym obrazkiem i najlepiej żeby to był Nikon :)

LeonardZelig
24-05-2023, 20:47
Z50 jest w porządku i na wakacjach i w pracy. Chyba większość użytkowników APS-C czeka na Sigmę 18-50. Póki co pozostaje FTZ.

DarkFs
24-05-2023, 20:56
Z50 jest w porządku i na wakacjach i w pracy. Chyba większość użytkowników APS-C czeka na Sigmę 18-50. Póki co pozostaje FTZ.

Miałeś okazję porównać pod względem obrazka Z50 z D750, Z5 bądź Z6/Z6II (lub może innym wyznacznikiem jakości dla Ciebie)? Mam na myśli również zakres ISO powyżej 3200. Będę wdzięczny za każdą opinię.

LeonardZelig
24-05-2023, 21:34
Mam również D750. 750-tka jest do roboty, zwłaszcza do fotografii ruchu w trudnym oświetleniu. Z50 do wszystkiego innego. Pracując w Lightroomie wolę kolory z Zetki. Różnica na wyższym ISO przy nowym odszumianiu nie ma w tej chwili znaczenia.

DarkFs
24-05-2023, 21:49
Mam również D750. 750-tka jest do roboty, zwłaszcza do fotografii ruchu w trudnym oświetleniu. Z50 do wszystkiego innego. Pracując w Lightroomie wolę kolory z Zetki. Różnica na wyższym ISO przy nowym odszumianiu nie ma w tej chwili znaczenia.

Dziękuję za cenne info. D750 u mnie zostaje tak czy inaczej :) Do tej pory targałem ze sobą plecak gratów, ale ze względów zdrowotnych muszę ograniczyć używanie D750+24-70 2,8. Robię dużo reportaży w terenie (eventy plenerowe) na przemian z wydarzeniami w halach sportowych i ciemnych kościołach. W wielu przypadkach korzystam z JPG prosto z puszki i tutaj proszę Cię o Twoje odczucia porównując JPG z D750 i Z50 na ISO 3200. W D750 korzystam ostatnio jeszcze śmielej z ISO 10000 w ciemnych kościołach. Fotki lądują do gazet, więc ogromna DR nie jest wymagana, ale specyfika pracy niekiedy wymaga oddania materiału tuż po wydarzeniu. :)
Ciekaw jestem czy łączysz materiał z obu tych body w reportażu. :)

LeonardZelig
24-05-2023, 22:11
Co do jakości jotpegów nie pomogę - pracuje w RAWach. Robiłem kilka ślubów (rzadko robię takie rzeczy) duetem D750-Z50 i fajnie się uzupełniały. Bezlusterkowiec nadrabia lekkością, celnością i ostrością obrazu. Różnice bywają jak już wspomniałem w kolorystyce prosto z aparatu - Z50 lepiej radzi sobie z panowaniem nad barwą w sztucznym świetle (dlatego np. wolę fotografować nim koncerty). W obu aparatach mam ustawione graniczne ISO 6400 - bardziej z przyzwyczajenia, niż z możliwości tych sprzętów.

Badol
25-05-2023, 20:57
To i ja pozwolę sobie dorzucić kilka spostrzeżeń z perspektywy przesiadki z DSLR na Zkę ;)
Ja co prawda przesiadłem się z D810 na Z5, ale.
1. Brak górnego wyświetlacza - myślałem, że to będzie bardzo bolało, bo na D810 a wcześniej D700 był używany bardzo często, to o dziwo zupełnie mi go nie brakuje. Ilość danych, które masz w wizjerze i na tylnym wyświetlaczu, jest w pełni wystarczająca. Dodatkowo wyświetlacz jest odchylany, a tego baaaardzo mi brakowało w DSLR.
2. Jakoś obrazka - no w D810 było jednak fajniej :P 36 vs 24 jednak robi różnicę. Natomiast ten z Z5 jest naprawdę OK. Nie wiem jak porównanie z D750, ale myślę, że jak obrazek z D750 Ci leży, to ten z Z5 czy tym bardziej Z6, też będzie.
3. AF - hmmmm. Tutaj jest różnie - zależy jak na to popatrzeć. To jednak są zupełnie inne "patenty" DSLR vs bezlustro. W bezlusterkowcach masz masę bajerów typu eyeAF itd. Pokryty prawie cały kadr itd. W zastosowaniach mniej komercyjnych czy ultra sportowych sprawdza się to super. Nawet ten z Z5 po ostatnim upgrade softu działa bardzo fajnie. Przynajmniej dla mnie, ale nie używałem go w sytuacjach typu ślub itd. Z5 miałem okazję zrobić jedną poważniejszą imprezę, dla mojej przyjaciółki - ślub. Jakiś czas temu przestałem się bawić w komercję, ale bardzo nalegała, a że znamy się 100 lat, to nie mogłem odmówić ;) Ogólnie wszystko wyszło OK, zdjęcia fajne, podobało im się itd. Ale ... O ile pałac ślubów (cywilny), plener itd. poszło bez żadnego problemu, to dość ciemna sala weselna była już pewnym wyzwaniem i AF nie radził sobie najlepiej. Wcześniej zrobiłem kilka podobnych zleceń na D810 i AF radził sobie lepiej. Nie wiem czy to kwestia tego, że byłem bardziej ogarnięty ze sprzętem itd. ale różnica była odczuwalna.
4. Karty - nie wyobrażam sobie robić zleceń bez backupu, więc Z6 odpadło w chwili premiery. Jak 6ka, to tylko Z6II, ale jak już wyżej zostało napisane - XQD = $$$. Dla mnie 2 x SD w Z5 to idealna sprawa, bo są tanie, dostępne i wystarczająco szybkie do zdjęć (nie kręcę filmów).
Tak naprawdę Z5 to chyba najlepsze FF za sensowne pieniądze. Do "amatorskiego" używania, moim zdaniem NIC więcej nie jest potrzebne. Ale czy do komercyjnej roboty się nadaje, to już chyba każdy musi zweryfikować pod swoim kątem i rzeczy, które robi. Ja uważam, że nie wszędzie się sprawdzi. I to zarówno Z5, Z6 czy 7. Dopiero Z8 czy 9 to sprzęt "PRO" - mowa głównie o AF.

DarkFs
26-05-2023, 20:20
Badol, Dziękuję bardzo za podzielenie się wrażeniami. Na D810 pracowałem, nie odczuwałem różnicy w AF względem D750, więc podejrzewam, że u mnie to podobnie będzie wyglądało.
Myślałem jeszcze o Z50, z racji, iż wybieram sprzęt po raz pierwszy w życiu do celów głównie wycieczkowo-rekreacyjnych, gdzie rozmiar i waga mają znaczenie.
Tematy typu ślub to raczej przy okazji, z resztą bez problemu mogę w dalszym ciągu oblecieć je duetem D750+D850.
Jeśli chodzi o Z6II to XQD posiadam dla D850, ale różnica w cenie względem Z5 stosunkowo duża (wolę w to miejsce 35 1,8S), natomiast różnica w AF nie jest na tyle powalająca, by była dla mnie argumentem za tym konkretnym sprzętem. Z8 waży więcej niż D750, zatem nie zyskam w kwestii wagi.
Problem w głównej mierze jest pogrzebany w wadze takiego zestawu. Szybkie, krótkie tematy jeszcze oblecę, ale po całodziennym maratonie z takim zestawem, niezależnie czy na szelkach czy odkładam jedną puszkę, po prostu kręgosłup nie nadaje się do użytku.
Gdzieś Ktoś mi zalecił jako lek na rozterki Sony A7III - do przemyślenia, ale wolę Nikona, w którym od lat "siedzę". :)

Ciekaw jestem wypowiedzi Osób, które używają Z5 i Z50. Kwestia wagi, wymiarów i wygody z tym związanej oraz jakości obrazka są kluczowe.

odzio
26-05-2023, 23:50
Jeśli waga jest tak istotna, to tylko APS-C lub FF z FTZ... Dzisiaj byłem na przedstawieniu córki, chciałem parę szkieł zabrać i ponownie wygrały te lustrzankowe: AF-S 50/1.4 i sammy 85/1.4 mają zbliżony ciężar do Viltroxa 85/1.8 na Z. Choć wiadomo, wiele zależy od szkieł, jakich chcesz używać rekreacyjnie...

DarkFs
28-05-2023, 16:54
Jeśli waga jest tak istotna, to tylko APS-C lub FF z FTZ... Dzisiaj byłem na przedstawieniu córki, chciałem parę szkieł zabrać i ponownie wygrały te lustrzankowe: AF-S 50/1.4 i sammy 85/1.4 mają zbliżony ciężar do Viltroxa 85/1.8 na Z. Choć wiadomo, wiele zależy od szkieł, jakich chcesz używać rekreacyjnie...

Jestem o krok bliżej Z50, właśnie ze względu na wymiary i wagę. Jestem po kolejnym wyjeździe i nawet D750 + 50mm 1,4G daje w kość po całym dniu marszu (pomijam "karkołomną" ogniskową, ale był to najlżejszy obiektyw jaki posiadam pod FX). Poza tym, wszędzie muszę targać duży plecak, zamiast np. malutkiego lub jakiejś "nerki" najzwyklejszej.
Jeszcze się waham między Z50z kitem, Z5 z kitem, ewentualnie Sony A73 lub A6400 z kitem (ale to jest ostateczność).

Kojocisko
28-05-2023, 17:31
A'propos targania. Moim zestawem wyjazdowym jest Z6II + Nikkor 24-200. I tyle. Czasem drugi akumulator + mikrostatyw/podstawka pod aparat. Jakość bez zarzutu, wymiary i masa akceptowalne. Turystycznie mogę żyć bez płytkiej GO.
Ale stosuję dwa rozwiązania - uchwyt PD Capture na szelce plecaka + pasek PD typu sling.

Mirkus
22-06-2023, 18:22
Tak czytam i zastanawiam się jak z kwestią gabartów bezlusterkowców. Czy nie przeszkadza Wam że są jakieś takie malutkie? Z6 i Z7 chyba dość małe są w porównaniu do D750 czy D850. Raz oglądałem w sklepie Sony A7IV to trzymać tego nie mogłem a nie mam dużej dłoni.

TOP67
22-06-2023, 18:36
Już Fredro wiedział, że łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić. Ale nie znał cyfrowych aparatów i gripów

Mirkus
22-06-2023, 18:50
Już Fredro wiedział, że łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić. Ale nie znał cyfrowych aparatów i gripów

Czyli co jest to jakiś problem czy można się do tego przyzwyczaić? Jak tak sprawdzam w necie wymiary bo oczywiście w większości sklepów z elektroniką wyższych modeli Nikona czy Canona nie pomacasz bo ich nie ma, dochodzę do wniosku że dopiero gabaryty Z8 mogą być zadowalające w kontekście lustrzanek klasy D850 czy np Canona 5DMkIV.

Frodo
22-06-2023, 19:09
Gabaryty i wygoda mają znaczenie przy dłuższym, wielogodzinnym, a czasami wielodniowym użytkowaniu.
U mnie - nawet mimo podwójnych szelek i dużych, ergonomicznych korpusów z gripami zrobiły się zrogowacenia na palcach. Z malutkim body nie byłbym w stanie tego wytrzymać.
Oczywiście do krótkiego użytkowania, praktycznie każdy korpus będzie do zaakceptowania, nawet telefon.

TOP67
22-06-2023, 19:25
Czyli co jest to jakiś problem czy można się do tego przyzwyczaić?

Każdy ma inne odczucia. Dla mnie ważniejsza jest głębokość uchwytu niż jego wysokość. W D600 wydrapałem paznokciem gumę w zagłębieniu. Problem wysokości łatwo rozwiązać dokręconym uchwytem lub gripem. Mi osobiście to nie przeszkadza, a gripów nie cierpię.

Jacek_Z
22-06-2023, 19:35
Tak czytam i zastanawiam się jak z kwestią gabartów bezlusterkowców. Czy nie przeszkadza Wam że są jakieś takie malutkie? Z6 i Z7 chyba dość małe są w porównaniu do D750 czy D850. ..
W tej kwestii jest podział stanowisk. Wielu lubi małe, bo lżejsze, choć Z7 II a Z8 to 705 vs 910 czyli 205 gram różnicy. Do obu body podpinasz te same szkła. Jesli podpinasz szkła lekkie, to 205 g robi jakąś rónicę. Jesli podpinasz ciężkie to 205 g traci na znaczeniu.
Dla mnie trzymanie małego body, nawet gdy mam małe szkło jest niewygodne. Nie ma podparcia pod mały palec. Rozwiązaniem jest właśnie Z8 albo dokupienie do Z7 minimum L-bracketa i to takiego jak najwyższego (bok można odkręcić). Stosowałem to do czasu zakupu gripa.

W odróżnieniu od Tomka grip to dla mnie podstawa ze względu na spust przy pionowych kadrach. To u mnie 90% zdjęć. Tomek za to dużo podróżuje, więc waga jest dla niego istotna. Ja np wybieram Z7 II i grip i Nikkora Z 70-200/2.8 (1360g) a Tomek jak czytam chce 70-180/2.8 - 800 g. To różnica 560 g i to rozumiem, choć ja wybiorę cięższe. Nie mam zaufania do Tamronów (a do Sigmy - tak).

Mirkus
22-06-2023, 20:21
Każdy ma inne odczucia. Dla mnie ważniejsza jest głębokość uchwytu niż jego wysokość. W D600 wydrapałem paznokciem gumę w zagłębieniu. Problem wysokości łatwo rozwiązać dokręconym uchwytem lub gripem. Mi osobiście to nie przeszkadza, a gripów nie cierpię.

Ja właśnie też mam dłuższe palce i wolę aby uchwyt był trochę głębszy bo tak jak mówisz palce się zaginają hehe. Na razie zastanawiam się nad Z7II i Z8. Gdyby różnica w cenie była mniejsza to od razu bym brał Z8. Najgorsze jest to że nie mam możliwości pomacania aparatów na żywo.

DarkFs
22-06-2023, 21:52
Z tym macaniem na żywo to niestety macie rację. Sklepy w PL nie wyposażają ekspozycji w topowe modele. Mało tego, ciężko gdzieś na północy kraju trafić na Z7II czy Z6II.
Dla mnie gabaryty to sprawa drugorzędna. Uwielbiam duże i ciężkie aparaty i gdybym miał teraz wybierać body do repo, to zapewne byłby Nikon Z6II jako król wysokiego ISO (zdjęcia do publikacji WEB i wydruków), a do studio i pleneru oraz wszystkiego innego Z8/Z9.
Względy zdrowotne natomiast zadecydowały o konieczności wybrania możliwie najlżejszego zestawu przy zachowaniu jak najlepszego obrazka.
Latanie z D750+D850 ma tylko jedną wadę - ciężar. Fotografując kilka dni w tygodniu po kilka czy kilkanaście godzin daje się we znaki, a nie chciałbym rezygnować z tego co kocham.
Jeszcze parę ładnych lat temu dziwiłem się ogromnie, kiedy któryś ze znajomych wybrał np. D300s zamiast D700 ze względu na wagę, inny D610 zamiast D4, bo lżejszy, a obrazek podobny. W tamtym momencie były to dla mnie niedorzeczne kryteria - ja się kierowałem zupełnie innymi aspektami. Nie przeszkadzało mi targanie dwóch body, a na jednym 24-70 2,8 i 70-200 2,8 na drugim.
Na ten moment kuszący jest 70-180 głównie ze względu na wagę. W tygodniu będę miał okazję pomacać Z6 z kitem, Z6II z 24-70 2,8 Z. Szukam jeszcze Kogoś z Z5 (z dowolnym szkłem) i Z50.
Gdyby Ktoś miał też RAWy z Z50 w ciemnych pomieszczeniach typu kościoły, sala itd. to poproszę na priv. :)

OjTam
22-06-2023, 22:19
Reporterskie, szybkostrzelne Z8/Z9 do studio? Niby można, ale to lekki overkill...
No, chyba że ktoś potrzebuje w studio tych 20FPS. I ma lampy zdolne tyle wyciągnąć.

odzio
22-06-2023, 22:20
Ale przecież jeśli chodzi o chwyt, to Z5, 6, 7, 6II i 7II są identyczne:) Z5 nie ma górnego ekranu przez co inny układ pokręteł, różnica jest w bebechach, karatach pamięci i tym ze pierwszą generację projektowali 100% kretyni, wiec nie ma gripa. W pozostałych Z za konstrukcję gripa odpowiadają 99% kretyni, no ale przynajmniej jest :)

TOP67
22-06-2023, 22:43
Szukam jeszcze Kogoś z Z5 (z dowolnym szkłem) i Z50.
Gdyby Ktoś miał też RAWy z Z50 w ciemnych pomieszczeniach typu kościoły, sala itd. to poproszę na priv. :)

Z50 bym odpuścił, poza amatorskim użyciem z kitowymi obiektywami. One mają VR w przeciwieństwie do większości stałek i jasnych zoomów. Co do ISO, to porównuj obrazki przeskalowane do tego samego formatu, przecież wydruki też będą jednakowe, niezależnie czy z body 24 czy 45 Mpix. Różnice między Z5, 6, 7 są aptekarskie. A w dobie AI zupełnie pomijalne.

DarkFs
22-06-2023, 23:13
Reporterskie, szybkostrzelne Z8/Z9 do studio? Niby można, ale to lekki overkill...
No, chyba że ktoś potrzebuje w studio tych 20FPS. I ma lampy zdolne tyle wyciągnąć.

Bardziej miałem na myśli rozdzielczość.
odzio - przydatna informacja, czyli jeśli Z6 będzie leżał OK, to Z5 również - dobrze rozumiem? Grip u m nie odpada ze względu na wagę.
TOP67, szczerze to dość mocno rozważałem Z50. Waga i wymiary na plus. Nawet z niekoniecznie z Kitem dedykowanym, a np. z kitem tym, który dokładają do Z5 czyli 24-50. Oba bez stałego światła i kompletnie nie mam pojęcia czy będę się potrafił do tego przyzwyczaić. Ewentualnie, jeśli zdrowie zmusi do zaprzestania komercyjnego działania, to faktycznie do domu i na wycieczki Z50 z Kitem styknie.

OjTam
22-06-2023, 23:15
Rozdzielczość?
No to Z7II czy nawet pierwsza wersja, jeśli grip zbędny.

TOP67
22-06-2023, 23:19
czyli jeśli Z6 będzie leżał OK, to Z5 również - dobrze rozumiem?
Miałem Z5 i nie zauważam różnicy w trzymaniu do Z6II

szczerze to dość mocno rozważałem Z50. Waga i wymiary na plus. Nawet z niekoniecznie z Kitem dedykowanym, a np. z kitem tym, który dokładają do Z5 czyli 24-50. Oba bez stałego światła i kompletnie nie mam pojęcia czy będę się potrafił do tego przyzwyczaić. Ewentualnie, jeśli zdrowie zmusi do zaprzestania komercyjnego działania, to faktycznie do domu i na wycieczki Z50 z Kitem styknie.

Z50 nie ma stabilizacji matrycy, więc muszą ją mieć obiektywy. A ten od Z5 jej nie posiada.

DarkFs
23-06-2023, 11:18
Miałem Z5 i nie zauważam różnicy w trzymaniu do Z6II

Z50 nie ma stabilizacji matrycy, więc muszą ją mieć obiektywy. A ten od Z5 jej nie posiada.

Właśnie między innymi, z tego powodu się waham. Generalnie do tej pory nie miałem stabilizacji w żadnym body od Nikona z którego korzystałem, a jeśli dobrze pamiętam, jedyne szkło, którym operowałem, a jest wyposażone w VR to 70-200. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że jest mi ona zbędna, aczkolwiek nie mam pojęcia jak się fotografuje z tym "ficzerem" na pokładzie, więc nie jest to obiektywne stwierdzenie.
Martwi mnie brak uszczelnień w Z50. Gdyby tylko Nikon stworzył alternatywę dla D500 w postaci bezlustra, do tego możliwie małe i lekkie - biorę.
Dostanę do łapki Z6 i jeśli wymiarowo i wagowo będzie OK, to przeanalizowawszy wątek - zakup Z5 będzie nieunikniony.
Kusi mnie DX, dawno nie pracowałem na APS-C w żywiole. TOP67 - używałeś Z5 z natywnymi szkłami wyłącznie?
OjTam, Z7 I to też jest jakieś wyjście, biorę pod uwagę.

Jeszcze wracając do sklepów, to zasadniczo pytając o Nikona w MediaExpert ostatnio, to od razu zostałem spacyfikowany ofertą Sony na czele z A7II. Coś z tym marketingiem Nikona jest nie tak :P

lukasz_kk
23-06-2023, 12:32
A7II jest tak starym modelem, że pewnie starają się te aparaty wypchnąć z magazynu, oferując je mniej świadomym klientom. Odkładając zupełnie na bok kwestię ilości obiektywów dostępnych w danym w systemie, moim zdaniem Nikon Z5, który ma cenę zbliżoną do A7II w ME, jest pod każdym względem aparatem lepszym od ww. modelu Sony.

TOP67
23-06-2023, 12:56
TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) - używałeś Z5 z natywnymi szkłami wyłącznie?

Nie tylko. Repo początkowo robiłam na AF-S 24-70/2.8. Do tej pory używam AF-S 70-200/4 z FTZ, podobnie jak Sigmy 105.

Co do stabilizacji, przydaje się. Robiąc w kompletnej ciemności, na ISO 10000, mogłem zejść z czasem do 1/20 na ogniskowej 85. Foty siedzących ludzi, więc dało się ustrzelić nieruchomy kadr. A na obrazku zero szumu (jeszcze na Z5).

odzio
23-06-2023, 12:59
Różnicy w pracy ze stabilizacją nie zauważysz, po prostu nagle się okaże że zdjęcia z 1/100s (albo i dłuższym) czasem naświetlania na 200mm wychodzą ostre.

Mirkus
23-06-2023, 13:56
Jeszcze wracając do sklepów, to zasadniczo pytając o Nikona w MediaExpert ostatnio, to od razu zostałem spacyfikowany ofertą Sony na czele z A7II. Coś z tym marketingiem Nikona jest nie tak :P

Chyba można zrobić taki myk że zamawiasz np Z6 przez neta do konkretnego sklepu. Później przychodzisz macasz oglądasz i mówisz dziękuję nie biorę bo mi kolor nie odpowiada. Ale nie wiem nie robiłem tego jeszcze bo może się okaże że musisz coś tam zapłacić za bezpodstawne złożenie zamówienia hehe.

burz
23-06-2023, 14:17
Z towaru kupionego na odległość można zrezygnować bez tłumaczenia się, więc "opłata manipulacyjna" nie wchodzi w grę. Macasz, mówisz dzięki i wychodzisz.

Mirkus
23-06-2023, 14:18
no i git :grin: