PDA

Zobacz pełną wersję : NIkkor 70-300

Kwinto
12-06-2022, 23:35
Dobry wieczór,

Mam pytanie - może ktoś się spotkał z taką sytuacją.

W sobotę pierścień ogniskowej przyciął się między 200 a 300 w Nikkorze 70-300. Mocniejsze pokręcenie i działał ok...jednak po kilku minutach zaciął się ponownie i nie idzie za nic go ruszyć. Czy ktoś miał taką sytuację? Czy wie ktoś może co leży u przyczyny i jaki może być koszt naprawy?

Historia obiektywu:
Nabyłem kilka miesięcy temu jako używany. Przyszedł niby super stan...ale okazał się mieć uszkodzoną stabilizację.
Sklep podjął się naprawy i przysłali zrobiony. Sprawdziłem po tym jak mi odesłali w innym serwisie i powiedzieli, że działa wszystko ok.
Radość moja z użytkowania trwała około miesiąca.

Z góry dzięki za pomoc.

brzezior
13-06-2022, 09:43
Nikkorów 70-300 jest kilka, jeśli nie kilkanaście modeli, trzeba doprecyzować, o który chodzi.
Zacięcie wskazuje na uszkodzenie mechaniczne, lub wykręcone śrubki wewnątrz, co się zdarzyć może.

TOP67
13-06-2022, 11:20
Zapewne jest to AF-S 70-300/4.5-5.6 VR. To w nim pada stabilizacja, ale naprawa nie wymaga rozkręcania optyki. Chyba, że robił to ktoś pierwszy raz i rozebrał wszystko.
O ile jeszcze wyobrażam sobie zablokowanie częściowe (praca np. w zakresie 300-200), to całkowite raczej nie ma powiązania z poprzednią usterką.
Trzeba po prostu oddać do serwisu. W Warszawie masz Studio5s na Ciołka.

Kwinto
13-06-2022, 12:58
Dokładnie to ten obiektyw-mea culpa-nie podałem szczegółów.
Jestem oo rozmowie z jednym serwisem gdzie zasugerowano, iż Ci ci składali po naprawie stabilizacji mogli czegoś nie dokręcić.
Zaraz dzwonię do tego serwisu co naprawiał.
Ogólnie zblokował się w zakresie 300-200 i ruszyć się nie da.Nie zaliczył upadku.Zastanawiam się jaki może być koszt takiej naprawy.