Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D610 - Windows 10 nie widzi aparatu podłączonego do USB

karsylk
26-05-2022, 13:22
Cześć,

niedawno zakupiłam używanego d610.
Próbuję podłączyć go do laptopa, w którym niestety nie mam czytnika kart, żeby zgrać sobie zdjęcia. Niestety komputer w ogóle nie widzi, że coś jest do niego podłączone. Sprawdzałam również na drugim komputerze - ten sam problem. Na obu system operacyjny to Win 10. Programy ViewNX-i, Nikon Transfer - poinstalowane. Próbowałam szukać sprzętu również z ich poziomu, bez skutku.

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi rozgryźć problem?
Czy może system w jakiś sposób jest już za "nowy" na takie połączenie?

PoPan
26-05-2022, 14:38
Cześć, to że nie widzi aparatu to nei problem ale czy widzi kartę pamięci jaką masz w aparacie ?

jurkarol
26-05-2022, 15:42
Co się pokazuje na górnym lcd po połączeniu i włączeniu aparatu?
W sumie to od razu coś powinno piknac w kompie na usb...
Wejdź w managera urządzeń i zrób poszukiwania nowego sprzętu. Czy są jakieś elementy z żółtym wykrzyknikiem?

kipcior
26-05-2022, 17:23
Kup po prostu jakiś uniwersalny czytnik, to znacznie prostrze rozwiązanie. Mam 610 od dawna i jeszcze mi sie nie zdarzyło go podłączyć bezpośrednio.

PM.M
26-05-2022, 17:27
Może być jeszcze przewód zepsuty. Dokup sobie najtańszy czytnik do kart, podłączanie przez przewód USB zawsze niesie ryzyko zrzucenia samego aparatu.

andystar
26-05-2022, 17:42
D610 jest bez problemu widoczny w Windows 10
Po podłączeniu przez USB widać go z lewej strony przed dyskami.
Po kliknięciu na ikonę pojawiają się obie karty pamięci.

krzysztofz24
26-05-2022, 21:17
Czy może system w jakiś sposób jest już za "nowy" na takie połączenie?

Absolutnie nie:-). System przez USB to wszystko zobaczy, na pewno dowolny aparat.

Jeśli na dwóch urządzeniach masz ten problem z D600 to albo uszkodzony kabel, albo gniazdo w aparacie.
Powinno być bez luzów żadnych.