Zobacz pełną wersję : problem z D200
Witam. Pierwszy raz mam problem z D200. Mianowicie na trybie A lub S masakrycznie przepala zdjecia. Wskazowka naswietenia lata jak szalona, czasy wahaja sie od 1/30 do 1/1200 albo i wiecej przy tym samym planie i przesłonie. W trybie M wszystko jest ok. Co to moze byc ? czy tylko serwis ? Z gory dzieki za szybkie odp. pozdrawiam.
...dodam jeszcze ze problem wystepuje ze wszystkimi obiektywami nikonowskimi jakie posiadam: 17-55 2.8, 70-200 2.8 VR i 18-200 VR.
Jezeli napiszesz, że miga ci jeszcze linijka (raz jaśniej i ciemniej) to obawiam się, że tylko i wyłącznie serwis. Kolega z pracy miał podobne efekty z D70. Wymienili mu jakąś magiczną część, ale na gwarancji (to był plus tego, choc jego gwarancja już dawno się skończyła).
Pozdrawiam
Elip
Wg mnie pozostaje Ci serwis.
Ja miałem podobną rzecz z D70. W końcu aparat zupełnie zdechł. Okazało się, że wadliwy był podzespół elektroniczny, i mimo że było już po gwarancji to wymienili mi go w serwisie za friko.
mario_Scott
12-07-2007, 09:39
Zresetuj ustawienia do fabrycznych, wyjmij baterie na jakiś czas i sprawdź jescze raz. Może pomoże.
bad_shadow
12-07-2007, 20:17
Piszę w tym temacie bo mój problem jest błahy i nie ma sensu zakładać nowego wątku.
Kilka dni temu przesiadłem się na mojego wymarzonego d200,
Robię sporo architektury i często "majtam" aparat w pozycję pionową,
Z przykrością się przekonałem że d200 ma niefrasobliwie umiejscowione gniazdo zdalnego sterowania,
tak że obracając body zahaczałem najwidoczniej o zaślepkę wspomnianego wcześniej gniazda doprowadzając do jej odkręcenia.
Jak łatwo się domyślić dopiero w domu zorientowałem się że gdzieś mi się owa zaślepka zgubiła :)
Mam zatem pytanie może ktoś z forumowiczów już miał taki motyw i może mi pomóc?
Gdzie można takie bździejstwo dokupić????
Pozdrawiam
Piszę w tym temacie bo mój problem jest błahy i nie ma sensu zakładać nowego wątku.
Kilka dni temu przesiadłem się na mojego wymarzonego d200,
Robię sporo architektury i często "majtam" aparat w pozycję pionową,
Z przykrością się przekonałem że d200 ma niefrasobliwie umiejscowione gniazdo zdalnego sterowania,
tak że obracając body zahaczałem najwidoczniej o zaślepkę wspomnianego wcześniej gniazda doprowadzając do jej odkręcenia.
Jak łatwo się domyślić dopiero w domu zorientowałem się że gdzieś mi się owa zaślepka zgubiła :)
Mam zatem pytanie może ktoś z forumowiczów już miał taki motyw i może mi pomóc?
Gdzie można takie bździejstwo dokupić????
Pozdrawiam
mnie też się gdzieś zapodziało ;)
około "dyszki" w nikon polska ;)
Ta zaślepka to jakaś mocno "gubliwa" jest. Mi też ją wsiąkło po paru dniach od kupna aparatu. Fakt, że wcześniej sobie ją odkręciłem, żeby zobaczyć z ciekawości jak wygląda to gniazdo, a potem niezbyt mocno przykręciłem, żeby móc ją łatwo odkręcić no i ... łatwo się odkręciła. :D W Nikon Polska do kupienia za niecałe 12 PLN. Tylko czasem moga nie mieć na stanie (mi się tak zdażyło) i musiałem czekać ze 2 tygodnie. Teraz jest dokręcona najmocniej, jak się da.
bad_shadow
13-07-2007, 08:51
Dzieki za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak mogę skontaktować się z nikon polska?
Może to głupie ale zważcie że jestem świeżym użytkownikiem nikona. :)
Dzieki za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak mogę skontaktować się z nikon polska?
Może to głupie ale zważcie że jestem świeżym użytkownikiem nikona. :)
Można np. zadzwonić. Telefon znajdziesz na www.nikon.pl. Ew. możesz się wybrać na wycieczkę do Warszawy na ulicę Postepu (niedaleko Galerii Mokotów). Dokładny adres też na tej stronie.
Ja też zgubiłem tą zaślepkę chociaż nigdy jej nie odkręcałem, aparat był jednak w ciągłym użyciu w terenie więc do wybaczenia,
czy można kupić tą zaślepkę w jakimś sklepie internetowym, jakoś nie mam w planie odwiedzin Wa-wy w najbliższym czasie a na nikon.pl nie znalazłem sklepu,
pozdr
Ja też zgubiłem tą zaślepkę chociaż nigdy jej nie odkręcałem, aparat był jednak w ciągłym użyciu w terenie więc do wybaczenia,
czy można kupić tą zaślepkę w jakimś sklepie internetowym, jakoś nie mam w planie odwiedzin Wa-wy w najbliższym czasie a na nikon.pl nie znalazłem sklepu,
pozdr
Tam nie ma sklepu jako takiego. Napisz/zadzwoń do serwisu. Na pewno można kupić wysyłkowo.
bad_shadow
17-07-2007, 20:08
dzieki za pomoc zarejestrowalem sie na nikon.pl i napisalem mail do nikon customer help.
Podobno maja dac odpowiedz w ciagu dwoch dni jesli beda tak obrotni jak serwis (moj kolega czeka juz 3 miesiac na swoja zalana drinkiem 70'tke) to pewnie przyjdzie mi jeszcze poczekac.
Jak odpowiedza to dam znac jak mnie potraktowali i za ile :)
Pozdrawiam
Ciąg Dalszy:
No niech mnie kule biją czy jak to było w bajkach.
Nie wierzę własnym oczom.
Odpowiedzieli po zaledwie dniu.
Zatem dla zainteresowanych:
Cytuję: "Dziękuję za zadanie pytania poprzez wsparcie techniczne Nikon.
W sprawie zaślepki do 10-stykowego gniazda zdalnego sterowania dla D200, proszę złożyć zamówienie w serwisie, pod numerem telefonu (022)607 94 15, 18, 19.
Mozna równiez zamówic ta część poczta elektroniczną :
[email protected]"
Kolego bo ta zaślepka zmorą jest ...
gubi sie łatwo a i łatwo sie kupuje ...
Wietrze tu interes dla serwisu 1 gram plastiku za 10 zł
... a i mają zazwyczaj od reki bez problemu ...