Zobacz pełną wersję : Nikkor Z 85mm/1.8 S - ubytki w powłoce na przedniej soczewce a gwarancja
HungryHyena
18-05-2022, 18:58
Mam mały problem z obiektywem Nikkor Z 85mm f/1.8 S. Od momentu zakupu w sklepie internetowym ABFOTO miał na przedniej soczewce ubytki w powłokach. Załączam zdjęcie poniżej. Zauważyłem to, ale potrzebowałem obiektywu do zrobienia sesji w firmie i stwierdziłem, że rozważę zwrot później. No ale zapomniałem o tym zupełnie i o wadzie przypomniałem sobie dopiero miesiąc później. Wiem że to może nie jest wielki problem, ale w wypadku próby sprzedaży tego obiektywu, może się z tego zrobić bardzo duży problem...
62877
(kropki widoczne na zdjęciu to nie kurz).
Pytanie, czy może być to podstawą do roszczeń gwarancyjnych
Na tym zdjęciu nic nie widać, a czyszczenie tego nie usuwa ?
Jeśli nie zwróciłem po zakupie to teraz trudno będzie ci udowodnić że uszkodzenia powstały same.
Może przejdź się do sklepu i zapytaj bo trudno tu coś wymyśleć.
HungryHyena
18-05-2022, 20:45
Użyłem płynu do czyszczenia optyki K&F ale nic nie wskórał. To ewidentnie ubytki powłoki, bo mienią się w charakterystyczny sposób przy zmianie kąta patrzenia.
Idź do sklepu i pytaj, ja bym tego nie przyjął, niestety ale takie rzeczy zwraca się natychmiast, przypuszczam że te wady wyłącznie obniżają cenę obiektywu i to znacząco, a nie wpływają na jakość zdjęć.
A tak w ogóle, to towarzyszy Ci dość osobliwa logika: wezmę ten obiektyw, bo potrzebuje szybko na sesję, a potem oddam.
Być może sama mimowolnie stałaś się ofiarą takiej cwaniackiej transakcji, tzn. nabyłaś obiektyw, który ktoś "potrzebujący go na weekend", po weekendzie szybko go oddał.
Nie zrozum mnie źle i nie bierz tego bezpośrednio do siebie, ale wobec cwanych miłośników zakupów drogiego sprzętu "na weekend" jestem w swych ocenach bezlitosny...
HungryHyena
18-05-2022, 23:58
A tak w ogóle, to towarzyszy Ci dość osobliwa logika: wezmę ten obiektyw, bo potrzebuje szybko na sesję, a potem oddam.
Być może sama mimowolnie stałaś się ofiarą takiej cwaniackiej transakcji, tzn. nabyłaś obiektyw, który ktoś "potrzebujący go na weekend", po weekendzie szybko go oddał.
Nie zrozum mnie źle i nie bierz tego bezpośrednio do siebie, ale wobec cwanych miłośników zakupów drogiego sprzętu "na weekend" jestem w swych ocenach bezlitosny...
> Jezus opuścił forum
Na miłość boską... Gdybym był opisanym przez Ciebie typem cwaniaka, to nie trzymałbym obiektywu którym rzekomo chciałem opierdzielić jedną sesję - przez ponad miesiąc! I nadal nie zamierzam starać się o oddanie obiektywu i zwrot kasy, lecz o naprawę gwarancyjną.
A o ocenę ani o litość nie proszę.
OK, nie gniewaj się. :)
Naprawdę nie zamierzałem Cię niczym urazić. Być może niepotrzebnie snułem dywagacje, opacznie rozumiejąc Twoje słowa z pierwszego postu.
Jak to się mówiło w czasach mojej młodości - graba! :)
HungryHyena
20-05-2022, 23:42
Sklep przyjął obiektyw do wysłania na gwarancję do Nikona. Teraz ciekawe co powiedzą tamci, czy naprawią, czy obciążą kosztami...