Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Oslo 2022
Dawno dawno temu publikowałem zdjęcia z tego fantastycznego miasta. Ale to było dawno, w międzyczasie wiele się pozmieniało, więc postanowiłem założyć nowy wątek.
Po kliknięciu na zdjęcia większy rozmiar i lepsza jakość.
1 - Muzeum Muncha
62621
2 - Również muzeum Muncha
62622
3 - Fasada jednego z biurowców Barcode, i ja.
62623
4 - Opera przed wschodem
62624
5 - Opera pół godziny później
62625
Świetne! Dosłownie. 5 zdecydowanie lepsza niż 4, bez 4 cały set jeszcze lepszy ;)
Trójeczka bardzo mi przypadła do gustu. Lubię taki abstrakcjonizm i tonacje.
zdjęcia tradycyjnie kapitalne, a trójeczka to już zupełna miazga! Sama radość z patrzenia :)
widziałem już na insta ale to małe obrazki były, tutaj doceniam w pełnej okazałości, dobre zdjęcia jak zawsze
fajne. trojka bardzo sprytna
Dziękuję wszystkim za tak ciepłe przyjęcie, i potwierdzam że i ja najbardziej lubię trójkę, jednocześnie żałując że tak rzadko mam okazję robić takie zdjęcia.
widziałem już na insta ale to małe obrazki były, tutaj doceniam w pełnej okazałości, dobre zdjęcia jak zawsze
Miło mi :) Niestety mimo że Instagram pozwala dotrzeć do największego grona odbiorców, to jest to okupione mikroskopijnym rozmiarem zdjęć... a zdjęcia poziome to już w ogóle biednie wyglądają. Dlatego właśnie publikuję zdjęcia na swojej stronie i tu :) bo dopiero większy obrazek pozwala naprawdę nacieszyć oczy - przynajmniej moje ;)
Świetny zestaw. Najbardziej podobają mi się zdjęcie nr 2 i 3 (ex aequo).
Dziękuję Dune.
Lecę dalej. Ten kadr może nie jest szczególnie odkrywczy i światełko już nie to, ale mi się podoba.
6 - widok z kładki nad torami na (prawie całe) Barcode
62693
ale mi się podoba.
No to jest nas dwóch, super zdjęcie. Swoją drogą patrząc na nie fajnie się ogląda tę architekturę, taką (w większości) dziwnie pasującą i przemyślaną. Tak jakby jednak się dało ogarnąć jakiś sensowny plan zagospodarowania przestrzennego, a nie tylko puścić grunt pod młotek dla patodeveloperów...
No to jest nas dwóch, super zdjęcie. Swoją drogą patrząc na nie fajnie się ogląda tę architekturę, taką (w większości) dziwnie pasującą i przemyślaną. Tak jakby jednak się dało ogarnąć jakiś sensowny plan zagospodarowania przestrzennego, a nie tylko puścić grunt pod młotek dla patodeveloperów...
Ciesze się że dostrzegłeś to co i ja :)
Pisałem o tym na swoim fanpejdżu, a mianowicie że jestem pod wrażeniem całej tej dzielnicy. Najpierw uchwalono plany Barcode - ogólne założenie, wskazówki, zasady - a potem każdy budynek został zaprojektowany przez inną pracownię. I mimo że są od siebie tak różne, jakoś wręcz perwersyjnie do siebie pasują, przeplatają się i łączą w jedno dzieło architektoniczno-urbanistyczne.
I nie jest to jedyny taki przypadek, gdyż ten rząd wieżowców jest tylko częścią większej dzielnicy Bjorvika, która powstała praktycznie od zera - najpierw schowano pod fiordem trasę szybkiego ruchu, a potem dodatkowo zasypano część wody i wybudowano kilka kwartałów - biura, muzea, ale też wielka biblioteka, opera, muzeum, i sporo mieszkań. Oczywiście, można sobie powiedzieć "a tam, mają ropę i gaz więc ich na to stać", ale szczerze, czy wyobrażacie sobie żeby u nas ktoś konsekwentnie budował założenie urbanistyczne rozplanowane na ponad 30 lat prac? I tak naprawdę, nie sądzę żeby koszty budowy tych biurowców były znacząco wyższe od tych widywanych np u nas (pomijając fakt że tam wszystko jest droższe, no i koszty zasypania morza) - w środku nie ma jakichś marmurów i innych złotych klamek, to zwykły średni standard biurowy.
Oczywiście, można sobie powiedzieć "a tam, mają ropę i gaz więc ich na to stać", ale szczerze, czy wyobrażacie sobie żeby u nas ktoś konsekwentnie budował założenie urbanistyczne rozplanowane na ponad 30 lat prac? I tak naprawdę, nie sądzę żeby koszty budowy tych biurowców były znacząco wyższe od tych widywanych np u nas (pomijając fakt że tam wszystko jest droższe, no i koszty zasypania morza) - w środku nie ma jakichś marmurów i innych złotych klamek, to zwykły średni standard biurowy.
no właśnie, dobrze to zauważyłeś, że to nie jest kwestia kasy ale chęci i ściśle określonych reguł, przez lokalnych urzędników. U nas niestety każdy ciągnie w swoją stronę i dostajemy misz-masz, poplątanie wszystkiego, a tam świetnie rozplanowano od strony urbanistycznej całkiem duży obszar.
Wszystkie są dobre, ale 2 i 3 - dla mnie najlepsze.
7 - Opera o zmierzchu. Tak, mam sporo zdjęć Opery ;)
62817
1 i 3 to moi faworyci :-) Jak zobaczyłem jedynkę, to myślałem, że użyłeś fiszki :-P Ale za chwilę coś zazgrzytało w szarych komórkach, że u Ciebie zawsze jest prosto i poziomo :-)
7-bardzo ładne rozłożenie ciężaru. Fajny balans :-)
Dzięki! Cieszę się że z uznaniem popatrzyliście na 7, bo faktycznie kombinowałem jak tu wprowadzić więcej dynamiki a jednocześnie nie wyprowadzić wzroku widza z kadru.
basket, miałem w swoim życiu epizod z pamiętnym Samyangiem 8mm, i do architektury też go używałem, ale zostawmy wspomnienie tego trendu tam gdzie jego miejsce, w dziale efekciarstwa dawno przebrzmiałego ;)
Siódemka ekstra, bardzo zacnie umieściłeś tę drogę (trójkąt) u dołu kadru.
Siódemka ekstra, bardzo zacnie umieściłeś tę drogę (trójkąt) u dołu kadru.
Dzięki! A ta droga to tak naprawdę murek :)
Wracając do rozważań odnośnie jakości urbanistyki... zdjęcie zrobione w środku dnia, ale nie powstrzymałem się przed jego obrobieniem i publikacją, bo - przynajmniej dla mnie - to jest przyjemny widok. A jednocześnie dopiero rzut oka z góry uzmysłowił mi, dlaczego wszystko do siebie pasuje. Są różne formy i kształty, różne funkcje, zbliżone wysokości... i jakże spójna paleta kolorystyczna!
8
62926
Bardzo, bardzo fajne ujęcie dające ogląd na całą dzielnicę, co do układu architektonicznego już to ładnie opisałeś, wszystko jest na miejscu, wszystko jest tak ładnie spasowane, że zdjęcie wygląda jak render z jakiejś gry o tworzeniu miast :)
Dobre zdjęcie.
Silna ingerencja władz w strukturę zabudowy i jej rodzaj w centrach dużych miast jest normą, u nas jakoś przez długi czas trudno było zapanować nad "kreatywnością" inwestorów. Temat na dłuższą rozprawę :-) W ostatnim czasie - na szczęście - trochę się to zmienia na lepsze.
Przed II Wojną Światową, jeśli większy teren miał zostać podzielony na działki budowlane, to było to poprzedzone procedurą w trakcie której wymagano, aby część terenu była przeznaczona na tereny służące lokalnej społeczności (szkoły, place zabaw, targowiska, kościoły itd).
Jeśli się nie mylę, to np. na terenie La Defence zgoda na budowę kolejnego obiektu uzależniona jest od pozytywnej opinii grupy ekspertów, oceniającej walory użytkowe, urbanistyczne i estetyczne.
Tym razem zapraszam Was na odrobinę wnętrz, a nawet detali. Oto wnętrze Opery, a w zasadzie tylko kilka ścian. Miałem to szczęście, że po zaczęciu spektaklu nagle wszyscy zniknęli z lobby, budynek zamknięto, i zostałem w środku sam... tylko ja i ta architektura. Próbowałem to powtórzyć dwa dni później, ale tym razem byli inni ochroniarze i od razu mnie wyproszono. Ale co zrobiłem za pierwszym razem, to moje :) Ściany nie są proste, nie ma tam kątów prostych, oświetlenie się zmienia, ale próbowałem zrobić spójny i geometrycznie niezbyt zwichrowany zestaw.
9
63115
10
63116
11
63117
Ja te zdjęcia lubię, Instagram je przyjął... chłodno ;)
Bardzo fajne, ładne miękkie światło. Dobrze pokazane - jest detal i kontekst. Na facebooku wyświetliła mi się relacja z tymi motywami (zdjęcie nr 10 albo podobne) myślałem, że to jest malarstwo.
super zdjęcia, dyszka ekstra, jedną mam tylko wątpliwość: nie kusiło Cię wystempelkowanie oznaczeń drogi eweakuacyjnej czy toalety dla niepełnosprawnych? Moje oko mocno do nich lgnie :)
Dziękuję Wam za komentarze :)
jedną mam tylko wątpliwość: nie kusiło Cię wystempelkowanie oznaczeń drogi eweakuacyjnej czy toalety dla niepełnosprawnych? Moje oko mocno do nich lgnie :)
:D Nawet nie wiesz ile na tych zdjęciach było wystemplowane. Takie rurki-elementy elewacji za tymi wycięciami, wywietrzniki na suficie, kilka obić, itd. Sporo. Te dwa elementy, które zauważyłeś - one są tam właśnie po to, aby COŚ zatrzymywało wzrok widza. Znak na toalecie jest poniekąd "celem", wzrok stamtąd już nie ucieka. A droga ewakuacyjna ma kierować wzrok dalej, jednocześnie "zamyka" ucieczkę wzroku na sufit i poza kadr. To tylko moje zdanie, ale wydaje mi się że bez nich oko "ześlizguje się" z tych zdjęć.
Ale serio, rozważałem też ich wystemplowanie, jak sugerujesz. Może za jakiś czas uznam, że tak byłoby lepiej. Dzięki za opinię, daje mi do myślenia :)
12 - Muzeum Astrup Fearnley
63245
Tam, gdzie jest ta chmura z prawej strony, powinno znaleźć się wschodzące słońce... no cóż, nie można mieć wszystkiego ;)
Światło, które miałeś chyba dobrze podkreśliło charakter budynku, całość wyszła ascetycznie i lekko szorstko. Kompozycja bardzo dopracowana, ładnie złapane odbicie.
ascetycznie i lekko szorstko
o właśnie, tego mi brakowało, gdzieś mi siedziała ta stylistyka a nie umiałem jej opisać słowami, natomiast faktycznie niebo zgrywa mi się z elewacją budynków
HungryHyena
10-06-2022, 13:47
Bardzo fajne zdjęcia, dej wincy, hiena głodna Oslo...
Powoli zamykam szufladę Oslowską, ale specjalnie dla głodnej hieny ;)
12 - Znowu Opera
63838
cały czas mam w głowie, żeby odciąć od góry ten pas szarych chmur - ale czy to dobre by było dla fotografii, to już nie wiem ;)
natomiast jako całość to jest spokojna, monotonna, niczym nie przełamana, tylko dość nietypową architekturą centralnego obiektu
Tak przeskrolowałem stronę, odciąłem górę zdjęcia, i widzę że to też by było dobre. Tutaj się wstępnie cieszyłem że te chmury tak ładnie zamknęły niebo od góry, ale w zasadzie bez nich zdjęcie byłoby znacznie lżejsze. A mam i podobny kadr, z chmurami jaśniejszymi i bardziej rozmytymi, ale głupio teraz się powtarzać :)
Dzięki za konstruktywną i celną uwagę!
mnie zdecydowanie bardziej leży z chmurami, natomiast sam budynek sprawia nieco niepokojące wrażenie w tym sielankowym ujęciu, jak futurystyczny okręt. Przyjemny kontrast. No i rewelacyjną robotą robią te żółte podświetlenia (chyba) kondygnacji
Fajnie, ograniczona paleta barw z ciepłymi akcentami, zwłaszcza na budynku, o czym pisał odzio, ale także na najwyższej położonych w kadrze chmurach (z tego względu nie ruszałbym tych chmur).
Moje pierwsze wrażenie było takie - brakuje mi nieco dołu - ale mogło być ono wywołane sugestią, że budynek jest w centrum kompozycji jak źrenica :-) . Po kilku powrotach do zdjęcia, wrażenie to uległo zatarciu.
Po kilku powrotach do zdjęcia, wrażenie to uległo zatarciu. ooo właśnie, to jest myśl, która ciągle mi uciekała. Zdjęcie nabiera pełnej mocy po kilku obejrzeniach :)
Powoli kończę tę serię. Tym razem dwie wersje:
13 - Barcode od strony wschodniej.
64438 64439
Kolor czy b&w?
dla mnie kolor, żeby było odcięcie od tła
a swoją drogą jaki czas naświetlania bo wydaje mi się że zostały na parterze budynku lekkie smugi od przejeżdżających aut ;)
Również jestem za kolorem, chociaż gdybyś bardziej tonalnie zróżnicował budynek na pierwszym planie od tła (np. nakładając przy konwersji niebieski filtr), wybór byłby dla mnie trudniejszy.
Dzięki! notdot, 6 sekund, i celowo zostawiłem tę smugę bo wg mnie pasuje :) Zrobiłem też wersję ekstremalną - 381 sekund wg exif - ale na niebie wyszedł budyń, i ostatecznie wybrałem kadr który miał być "próbnym".
Dzięki! notdot, 6 sekund, i celowo zostawiłem tę smugę bo wg mnie pasuje :) Zrobiłem też wersję ekstremalną - 381 sekund wg exif - ale na niebie wyszedł budyń,...
Pokaż ten budyń :-) Ja wiem, że może niektóre efekty nie są w modzie, ale myślę, że takie odcięte niebo może być na plus.
też chcę zobaczyć wersję "budyniową" ;)
No dobra, mimo że zazwyczaj nie pokazuję półproduktów, tym razem: budyń ale przed ostateczną obróbką i czyszczeniem. Wyłącznie dla ilustracji efektu :)
13 bis
64466
I cóż :-) Dzięki, bo budyń mimo, że pare lat nie jadłem najbardziej mi smakuje :-)
ułożenie smug na budyniu i krawędzi na budynku mi pasuje :D
obrabiaj, czyść i wrzucaj na forum finalną wersję
Wind Mill
08-07-2022, 21:27
Dodatkowy plus to porównać półprodukt i produkt. :)
Ehh, gdybym wiedział że budyń wciąż w modzie, to bym pewnie i jego obrobił. A na razie, żeby nie powtarzać kadrów, pozwolę mu wrócić do szuflady nieobrobionemu ;)
To był bardzo owocny kilkudniowy pobyt. Oslo jest bardzo wdzięcznym miastem dla miłośników współczesnej architektury. Jak możecie porównać na ostatnim zdjęciu, nawet bez stemplowania przestrzenie są czyste, bez billboardozy, miliona wykluczających się znaków itd.
Pokazałem Wam zdjęcia, które trafią do portfolio. Ale oprócz nich, zrobiłem znacznie więcej. To są zdjęcia, na których albo nie jestem zadowolony ze światła, albo dzisiaj bym trochę inaczej ustawił kadr. A może nawet mam nadzieję je kiedyś zrobić jeszcze lepiej. Pomimo że nie trafiły na mój fanpage, pokazałem je w storiesach na insta, tak że ci którzy mnie śledzą mogli zobaczyć kilka strzałów więcej. Ponieważ forum to nie instagram, żyje swoim tempem i życiem, a widzę że Wam się spodobały strzały z tego miasta, w ramach bonusu - fotki z tych storiesów (stąd też smartfonowe proporcje):
Bonus 1 - VIA Vika
64505 ___ 64506
Bonus 2 - Aker Brygge
64507 ___ 64508 ___ 64509
Bonus 3 - Osiedle mieszkaniowe obok Barcode, pokazywałem je na zdjęciu nr 8
64510 ___ 64511 ___ 64512
Dodam tylko, że na tych zdjęciach nic nie czyściłem. Tam jest po prostu tak estetycznie.