Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w świetle UV
PiotrekW
07-05-2022, 09:04
Hej, mam pytanie ? Planuję sesję z wykorzystaniem światła uv i farb uv. Czy światło uv jest bezpieczne dla oczu i sprzętu foto? Domyślam się, żeby nie świecić bezpośrednio latarką czy lampą uv w oczy czy obiektyw, ale czy bezpieczne jest światło odbite, czyli świecenie jakoś bokiem lub odbijanie światła uv od ściany czy blendy? Będę wdzięczy za podpowiedzi ?
Hej, mam pytanie ������ Planuję sesję z wykorzystaniem światła uv i farb uv. Czy światło uv jest bezpieczne dla oczu i sprzętu foto? Domyślam się, żeby nie świecić bezpośrednio latarką czy lampą uv w oczy czy obiektyw, ale czy bezpieczne jest światło odbite, czyli świecenie jakoś bokiem lub odbijanie światła uv od ściany czy blendy? Będę wdzięczy za podpowiedzi ������
Podejrzewam, że planujesz sesje z udziałem UVA i UVB. Na wszelki wypadek napiszę, żebyś w żadnym razie nie używał lamp bakteriobójczych z udziałem UVC. Ponieważ co do zasady to każde UV jest szkodliwe dla oczu to warto założyć okulary odcinające to pasmo. Co do sprzętu to unikałbym po prostu bezpośredniej ekspozycji, z tego co wiem to matryca jest zabezpieczona filtrem UV więc raczej realnego niebezpieczeństwa tu nie ma.
andystar
07-05-2022, 11:01
Jakiego chcesz użyć aparatu i obiektywu
PiotrekW
07-05-2022, 11:18
Jakiego chcesz użyć aparatu i obiektywu
D5100 i n 50 1.8
Nasze aparaty odcinają UV. Stąd nie ma konieczności używania w górach filtrów UV, a producenci filtry na obiektywy nazywają teraz ochronnymi.
Zakładam, że to co określamy jako zabawę w fotografię UV to jednak jest już zakres światła widzialnego.
@ andystar zajmujesz się IR, wiesz więcej, napisz.
PiotrekW
07-05-2022, 11:42
Nasze aparaty odcinają UV. Stąd nie ma konieczności używania w górach filtrów UV, a producenci filtry na obiektywy nazywają teraz ochronnymi.
Zakładam, że to co określamy jako zabawę w fotografię UV to jednak jest już zakres światła widzialnego.
@ andystar zajmujesz się IR, wiesz więcej, napisz.
Szukam takiej lampy lub żarówki, która będzie miała zakres fali powyżej 400, czyli zgodnie z tym co piszą w internetach, będzie to widzialne światło fioletowe i z założenia nie powinno być szkodliwe. Tylko pytanie, czy to co producent podaje na opakowaniu jest zgodne z prawdą. Czytam o wzroście zachorowań na czerniaka spowodowanych stosowaniem lamp u kosmetyczek z falą poniżej 350. A jednocześnie każda dyskoteka ma lampy uv i tam nikt się nie zastanawia jakie jest światło i ludzie masowo nie biegają do okulisty po każdej wizycie w klubie.
A jednocześnie każda dyskoteka ma lampy uv i tam nikt się nie zastanawia jakie jest światło i ludzie masowo nie biegają do okulisty po każdej wizycie w klubie.Myślę że się mylisz myśląc że nikt tam się nie zastanawia. Właściciel czy zarządca takiej dyskoteki na pewno się zastanawia bo gdyby to światło było szkodliwe to mógłby mieć kłopoty. Generalnie na dyskoteki to są lampy UV z filtrem przepuszczającym tylko tą część promieniowania uv która jest praktycznie nieszkodliwa.
PiotrekW
07-05-2022, 13:02
Myślę że się mylisz myśląc że nikt tam się nie zastanawia. Właściciel czy zarządca takiej dyskoteki na pewno się zastanawia bo gdyby to światło było szkodliwe to mógłby mieć kłopoty. Generalnie na dyskoteki to są lampy UV z filtrem przepuszczającym tylko tą część promieniowania uv która jest praktycznie nieszkodliwa.
Zobacz, dyskotekowa lampa uv za 1500 zł
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/adjmedia/binaries/ADJ%20UV%20COB%20Cannon%20Cutsheet.pdf
W opisie stoi UV (395-405nm), czyli nie jest to w pełni bezpieczne światło dla człowieka.
Nie znajduję tu żadnych informacji o filtrze.
No to poczytaj sobie o tych długościach i zakresach na Wikipedii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ultrafiolet
Jak dla mnie 395-405nm jest z zakresu bezpiecznego, zwłaszcza dla oka. Dla skóry może nie jest zbyt bezpieczny, ale myślę ze światło słoneczne promieniuje znacznie większym natężeniem UV-A niż ta lampa. A ona to nawet "nie łapie" się na UV-A. Znacznie groźniejsze jest opalanie się niż udział w dyskotece z lampami UV.
Odnośnie filtra w tej konkretnej lampie, to tutaj go nie potrzeba gdyż ona jest LED-owa. Ledy mają zazwyczaj bardzo wąskie spektrum promieniowania. Białe LEDy mają specjalną konstrukcję żeby świeciły w szerszym spektrum. Białe LEDy to są LEDy UV z luminoforem podobnym jak w zwykłej świetlówce. Świetlówki bez filtrów stosowane są w szpitalach do odkażania i one są zabójcze. Dawniej lampy UV na dyskoteki to były świetlówki ze specjalnym filtrem. Różniły się one od normalnej świetlówki tym właśnie że miały filtr a nie luminofor. Gdy taka świetlówka nie świeciła to wizualnie była ona czarna.
andystar
08-05-2022, 13:36
Od ok. miesiąca próbuję kupić w firmach optycznych filtry przepuszczające tylko UV, żeby zastąpić nimi "hot mirror".
Na razie poszukiwania są bezowocne.
Sporo kupowałem na alibaba.com więc tam jeszcze złożę tzw. ogólne zapytanie i wtedy ewentualnie wszyscy co mają możliwość produkcji takich filtrów powinni dać ofertę.
Ale to chyba jest trudny w produkcji filtr.
Tak samo było gdy chciałam kupić filtry apodyzacyjne. Nie ma możliwości zakupu.
Co to znaczy przepuszczające tylko UV? Nie przepuszczają widzialnego, czyli są czarne?
Pierw trzeba spowodować, żeby matryca rejestrowała UV. Czyli demontaż czegoś, tak jak w przypadku chęci rejestrowania fotografii w IR (tylko oczywiscie to z drugiego końca zakresu światła widzialnego).
Używam do kilku lat dwóch paneli po 12LEDów 3W Pasmo 395~400nm które uznaje się za "bezpieczne".
https://www.ebay.co.uk/itm/255421979261?_trkparms=ispr%3D1&hash=item3b78561a7d:g:mYYAAOSwNVViJYOx&amdata=enc%3AAQAGAAAA4AVlCqY5Y93EcdOFxXoiXJ4xL2LeC 3QlHIIXjNmtl06lW7NVsh5c9kUVTGCAqSpP0PFEdPRV8Y7aR5K DuztcRUhcYDhlAIYR9IsXR6T3qEsk1%2Bum9jgPQzqvGkUCXGt 3dPzzI6hE7HjpUlE4sv1XqrOnM4qP6PI2RyrHhWWCdCr8FBO3F ubRMi8ImPAEa8rw75o83uST8cUWQXYasG%2FtoFH6gjRQ1ZX%2 B1EMkDokDk1N%2BqAanJ4HuoyLkFYpS59bqj7IS%2B6uu259Qk FzLSZGnOK8kZ4QCwlFkFTVtSmj7XTSF%7Ctkp%3ABFBMxpLSv5 Rg
Są też specjalne farby i proszki do ciała. Jeśli modelka nie ma alergii to też nie powinno być problemów.
https://www.google.com/search?q=fluorescent+body+paint&rlz=1C1ONGR_en-gbGB1000GB1000&sxsrf=ALiCzsbcE5S6yqOjoyNJM4hLfHzPikLosg:165202116 4451&source=lnms&tbm=shop&sa=X&ved=2ahUKEwjlnqy1ktD3AhU6QEEAHfiNAFoQ_AUoAXoECAEQA w&biw=2560&bih=1297&dpr=1.5
Sprzęt rejestruje UV w miarę wiarygodnie, chociaż często warto skorygować temperaturę aby uzyskać porządany efekt.
Napewno warto świecić krawędziami i pilnować aby nie było odbić bezpośrednich które psują efekt. (świecenie się czerni błekitem) co też rozwiąże problem świecenia bezpośrednio w oczy modelce.
Sprzęt rejestruje UV w miarę wiarygodnie, chociaż często warto skorygować temperaturę aby uzyskać porządany efekt.
Napewno warto świecić krawędziami i pilnować aby nie było odbić bezpośrednich które psują efekt. (świecenie się czerni błekitem) co też rozwiąże problem świecenia bezpośrednio w oczy modelce.
Sprzęt nie rejestruje promieni UV tylko światło widzialne, które powstało podczas oświetlania odpowiednich barwników promieniowaniem UV. Absorbuje światło o wyższej energii i emituje o niższej. Podobnie jak na tym obrazku
62512
Co można fajnie wykorzystać w fotografii.
O tym mówię. Ludzie sądzą, że robią UV, a tak naprawdę rejestrują światło widzialne.
Sprzęt nie rejestruje promieni UV tylko światło widzialne, które powstało podczas oświetlania odpowiednich barwników promieniowaniem UV. Absorbuje światło o wyższej energii i emituje o niższej. Podobnie jak na tym obrazku
62512
Co można fajnie wykorzystać w fotografii.
Masz racje Wiesiu. Chodziło mi tylko o to co widać, co rejestruje aparat i to o co pyta autor.:)
- - - - kolejny post - - - - - -
O tym mówię. Ludzie sądzą, że robią UV, a tak naprawdę rejestrują światło widzialne.
Problem w tym że nikt o to nie pyta:)
Cały segment lamp, farb itd operuje na tym uproszczeniu. Nikt z tym nie ma problemów, bo chodzi o efet i światło jakie jest potrzebne do jego uzyskania.
andystar
08-05-2022, 19:35
Stosując filtr jak z linku zamiast "hot mirror" będziemy mieli chyba typową fotografię UV.
http://www.schott.com/shop/advanced-optics/en/UV-Bandpass/c/glass-UV
Filtr jest czarny, nie przepuszcza widzialnego.
W sumie należy powiedzieć albo najlepiej pokazać przykładowe zdjęcia o jakie chodzi. Zapewne jednak o takie gdzie mamy osoby pomalowane farbkami itp czyli gdzie padające światło UV ma zamienianą długość fali w kierunku światła widzialnego, które rejestruje nasz aparat.
Sądzę że filtry Schotta mają zastosowanie w nauce czy przemyśle. Nasze cyfrówki bez modyfikacji nie zarejestrują nic z tego co ten filtr przepuści.
Robiłem pracę magisterską w której badałem próbki spektrofotometrem. Płyny były w kuwetkach wykonanych ze specjalnego szkła, przepuszczającego UV. Produkcji Schotta właśnie.
andystar
08-05-2022, 21:10
LifePixel przerabia aparaty wstawiając właśnie filtry przepuszczające pasmo UV
https://www.lifepixel.com/product-category/our-services/ultraviolet-camera-conversion
Ja chcę zrobić to samo. Muszę kupić tylko dobre, zgodne wymiarowo z hot mirror filtry.
Domyślam się że chodzi o ten typ portretów.
https://iso.500px.com/photo-idea-play-around-with-ultraviolet-paint-this-weekend/
https://www.oeo-7.xyz/products.aspx?cname=uv+paint&cid=41
A nie o taki:
https://petapixel.com/2019/02/21/uv-portraits-that-reveal-whats-beyond-the-visible/