Zobacz pełną wersję : F 301 zasilanie
krzysiekn
05-05-2022, 18:13
Witam i pytam o zasilanie w analogu F301.Mam koszyk na 4 aku AAA,gdy wyciągnę koszyk ,to bezpośrednio mogę włożyć 4 akumulatorki AA i aparat działa.nie założę pokrywy(wiadomo-inna średnica bateri). Pytanie ,czy korpus aparatu F301 w wersji na zasilanie normalnymi AA ma wyższą pokrywę niż na AAA,czy spód korpusu aparatu jest głębszy o te kilka mm?.Po założeniu aku AA nie założę pokrywy ,ale baterie trzymają się tak mocno i pewnie,ze czasami używam aparatu bez zamknięcia dołu
andystar
05-05-2022, 18:28
Do tego aparatu były dwa typy koszyków. Do AA koszyk MB-3 a do AAA MB-4
Miałem go w wersji amerykańskiej N2000
https://www.678vintagecameras.ca/blog/nikon-n2000-f-301-loud-proud
krzysiekn
05-05-2022, 18:41
Dzięki za informację,może masz jakiś namiar na ten koszyk MB-4?Jakoś bardziej lubię aku AAA.Mam ich więcej i wiadomo-mocniejsze.Tak na szybko nie mogę znaleźć
Pamiętaj, że akumulatorki mają napięcie 1,2 a zwykłe baterie 1,5. W bardziej nowoczesnych aparatach można było zaznaczyć z jakich korzystamy, w F301 nie masz takiej możliwości.
Dzięki za informację,może masz jakiś namiar na ten koszyk MB-4?Jakoś bardziej lubię aku AAA. Mam ich więcej i wiadomo-mocniejsze.Tak na szybko nie mogę znaleźć
AAA mocniejsze?
Ja mam z zasilaniem na AAA, wolałbym na AA. Może się zamienimy koszykami? Choć .. to nie o koszyk chodzi. Koszyk jest do 4 szt AAA. Jak widzę by można było używać 4 szt AA to dół aparatu jest inny. Może trzeba wymienić te lewą część, bo AA chyba nie wymagają takiego wyjmowanego koszyka (tak sądzę po zdjęciu).
62447
EDIT - teraz przeczytałem pierwszy post wątku. Tam piszesz o AA, czyli w tym co zacytowałem się rypnąłeś ;)
krzysiekn
07-05-2022, 17:00
faktycznie Jacku:lol:,rypnąłem się.Dużo bardziej wolę AA,popatrzę dokładnie na lewą stronę korpusu,zwykłe paluszki wchodzą bez koszyka,ale nie domknę pokrywy.Mam dużo enelopków jednych i drugich ,ale jednak preferuję większą pojemność w AA.Pozdrawiam
Mam tak samo. Dlatego sądzę, że dół aparatu jest inny. Może pokrywka ma większy rozmiar?