Zobacz pełną wersję : Początkujący jaki obiektyw do 5300
witam
Jestem osobą początkującą posiadam Nikon d5300 oraz obiektyw 18-105.
Zastanawiam się nad zakupem czegoś kompaktowego myślę w większości będą to zdjęcia z ręki portret, czegoś taniego, aby wzbogacić swoją przygodę z fotografią, wszelkie rady oraz sugestie mile widziane. Na początak zastanawiam się nad tymi poniżej.
Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX (JAA827DA) na plus pewnie stabilizacja
Industar 61 2.8/52mm - ponoć dobry do makro ?
Helios 44M-4 58mm - efekt bokeh
Pamiętaj, że d5300 nie ma pomiaru światła z obiektywami bez elektroniki, więc 2 i 3 raczej odpadają.
18-105 ma stabilizację i wg mnie to dużo lepszy wybór niż 18-55. Ten co masz nie jest zły, ja bym go zostawił, bo jest bardzo uniwersalny i całkiem dobry optycznie.
czegoś kompaktowego myślę w większości będą to zdjęcia z ręki portret, czegoś taniego,
N35/1.8G DX, choć osobiście jakoś fanem nie jestem. ;)
Wg mnie musisz najpierw zdecydować, czy potrzebujesz zoom czy stałoogniskowy, ustaw sobie tego 18-105 np na 35 lub 50 i spróbuj np cały dzień robić tak zdjęcia.
Do portretu może być też n50/1.8. ale tu już przy całej postaci może być problem np. w małym pomieszczeniu, bo trzeba się trochę odsunąć, a nie zawsze jest miejsce.
spiritus
04-05-2022, 17:58
Sprzedaj tego 18-105 i kup sigmę 17-50/2.8. Nie ma dużych ogniskowych? To podejdź :)
50mm git do portretu a i ma stałe 2.8. Fajne szkło, miałem, polecam każdemu na początek, serio ;)
Jak będziesz potrzebował coś dłuższego to budżetowy 70-300VR (jak coś to mam akurat do sprzedania i jest na giełdzie) i będzie cacy na początek.
Mam jeszcze pytanie o adaptery, do obiektywów głównie radzieckich np M39, M42 co można podłączyć do nikona f i co może się przydać. Jest może na forum jakaś lista? Jakie mocowania omijać bo jak rozumiem nie do każdego obiektywu można znaleźć adapter. Teraz raczej moja wiedza jest zbyt mała, aby poradzić sobie z pełnym manualem, ale powoli mogę coś zbierać. Z tego co wyczytałem na forum MC Helios 44M-4 jest dobrym obiektywem budżetowym, jak jest z wymianą dupki, czy adapter załatwia sprawę, bo z tego co patrzyłem jest tam modyfikacja wyjustowania do nieskończoności. W sieci znalazłem https://www.thephoblographer.com/2020/04/12/beautiful-and-affordable-7-vintage-soviet-lenses-to-adapt-to-your-camera/ coś takiego przy czym nie spieszy mi się zdaje sobie sprawę, że nic na siłę i na szybko.
Tu nasz były forumowy kolega (https://allegro.pl/uzytkownik/foto_siedem) przerabia obiektywy M42 na F. Ceny całkiem uczciwe, na pewno znajdziesz tam heliosa (zdecydowanie warto na początek) i jakieś portretowe 135/2.8.
Mam jeszcze pytanie o adaptery, do obiektywów głównie radzieckich np M39, M42 co można podłączyć do nikona f i co może się przydać.
Zapomnij o M39. M42 w zasadzie tylko do makro, wtedy najtańszy adapter bez soczewki i pierścienie M42. Jeśli lubisz dziwne efekty i kiepską ostrość, to możesz kombinować z przerabianiem heliosów. Ale za podobną cenę kupisz starego, manualnego Nikkora z bagnetem F. Tylko ręczne ostrzenie na pełnej dziurze w wizjerze D5300 to porażka.
Do portretu zdecydowania polecam Nikkora AF-S 50/1.8. Sporo droższy już będzie Tamron 85/1.8.
Patrzyłem tego Nikkora AF-S 50/1.8 i zastanawiam się nad AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6 G VR tylko nie wiem czy będzie działać z nikonem 5300 ? Ktos może sprawdzał ma jakieś doświadczenie z takim zestawem ?
Będzie, tylko po co, skoro masz 18-105?
Też się na tym zastanawiam, ten 18-50 jest bez sensu wg mnie, jak już to 50/1.8.
Przy dłuższym spacerze taki obiektyw z aparatem jest trochę męczący, jeszcze się nie przyzwyczailiśmy, być może to kwestia dłuższego użytkowania. Jak na razie nie narzekam na 18-105 jest niesamowicie uniwersalny.
On i tak jest dość mały :-)