PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa (reporterska) do Nikona Z

m_a_g
28-04-2022, 01:37
Od niedawna używam Nikona Z i nie mam jeszcze lampy błyskowej.
Nauczony doświadczeniami z Canona wolę się spytać - czy mogę kupić dowolną systemową i będzie dobrze?
Wbrew pozorom to nie jest bez sensu pytanie, bo w Canonie po przejściu z lustrzanek na bezlusterkowce moja systemowa Speedlite 580EX w trybie ETTL zwyczajnie nie doświetla zdjęć tak o 2EV, tak samo wszystkie inne Yongnuo z TTL pod Canona które są w moim posiadaniu.
Nie upieram się koniecznie przy lampie systemowej, chodzi mi o to aby lampa była dość mocna, miała TTL i HSS (dopalam czasami przy portretach w słoneczne dni), obracany palnik na wszystkie strony do wygodnego odbijania od sufitu / ściany, no i aby dobrze współpracowała z systemem Z.
Jeżeli lepiej systemową to w porządku, cena raczej nie gra roli, natomiast nie mam uprzedzenia do innych firm.
Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Krzysztofh
28-04-2022, 07:12
Ogólnie współpraca Zetek z lampami jest trochę dyskusyjna, bo Zetki nie współpracują z lampą w zakresie pomiaru warunków przez lampę. Nie działa podczerwień. Sam aparat jest wspomagany zieloną diodą, ale ta jest umieszczona po lewej stronie, inaczej niż w lustrzankach i z racji mniejszych wymiarów body często może być zasłonięta ręką lub szerokim obiektywem lub tulipanem. Widziałem nawet patenty na przeniesienie tego światła kabelkiem w inne miejsce, np. na samą lampę, ale dla mnie to kuriozalne rozwiązanie bardziej do studia ewentualnie a nie na warunki polowe. Piszę tu o doświadczeniach Z7 z sabinką 910. W zasadnie parę testów w domu, bo tak na prawdę jak potrzebuję użyć lampy to sięgam po lustro. Poza tym dochodzi też ergonomia. Zetki są małe i z lampą robi się średnio wygodnie, ale to tylko moje zdanie.

JK
28-04-2022, 09:44
Rzeczywiście nie działa wspomaganie AF w lampie, ale reszta działa normalnie. Oczywiście dotyczy to lamp systemowych Nikona, a nie jakichś chińskich wynalazków (tego nie mam, nie używam, nie sprawdzałem). Nawet stare SB-800 i SB-600 działają jak należy, nie mówiąc już o aktualnej ofercie Nikona.

Kojocisko
28-04-2022, 09:55
Aktualna oferta Nikona to...Profoto :-).
Profoto lampy umie robić, Nikon przekazał swoje algorytmy. Drogo, ale pewnie porządnie.
Ja z Z6II używam czasem SB910 lub jakiegoś zestawu studyjnego przez sterowniki YN i wszystko działa poprawnie. Ale też tak rzadko używam, że mogłem czegoś nie zauważyć, zwłaszcza, że zwykle mam lampy w manualu.

Krzysztofh
28-04-2022, 10:17
Takie cudo https://www.youtube.com/watch?v=UsKnBM2Z8Wo

markB
28-04-2022, 15:47
Rzuć okiem na lampy Quadralite: https://store.quadralite.eu/pl/766-lampy-stroboss. To chinole, ale wyrób chiński nie oznacza teraz kompletne badziewie. Wychodzi znacznie taniej niż np. SB5000, też produkowana w Chinach.

JK
28-04-2022, 15:59
Jasne. A później będzie lament, że lampy nagle przestały działać, bo Nikon soft w aparacie zmienił. A takie fajne i tanie były te chińskie lampy. :wink:
Mało razy już to słyszeliśmy?

m_a_g
28-04-2022, 17:21
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czyli jeżeli dobrze rozumiem, to Nikon nie produkuje już lamp i należy kupić lampę firmy Profoto?

Ligo
28-04-2022, 18:00
Ja przy sporadycznym używaniu i kilku systemach poradziłem sobie w ten sposób, że mam jedną lampę Nikona pracującą z dowolnym aparatem w trybie automatyki własnej, z pominięciem układu TTL.

m_a_g
28-04-2022, 18:46
Ligo przyznam że nie rozumiem - co to znaczy w trybie automatyki własnej bez TTL? Masz aparat w trybie manualnym i do lampy wprowadzasz dane o ISO, czasie i przysłonie?

Jacek_Z
28-04-2022, 18:52
Tryb A. Lampa ma swój czujnik, nie ma pomiaru TTL.
W ten sposób używałem Nikonowej lampy na body Canona.
Co do oferty Nikona to radiowo sterowana SB5000 narzuca się sama, bo wcześniejsze lampy były sterowane błyskami komunikacyjnymi. Czy SB5000 wycofano? Chyba nie.
Nikon i Profoto zaczęły niedawno współpracować, ale ... czy od tego czasu się pokazała jakakolwiek nowa lampa? Chyba jeszcze nie zdążyła. Ale to nie szkodzi, wcześniejsze lampy Profoto są w wersjach na Nikona. Profoto A1X ma te samą cenę co lampa Nikona, około 3000. Kilka razy taniej można kupić Quadralite - Stroboss 60, do tego Navigator X i ma się fajny zestaw, Navigator obsluguje też lampy studyjne Quadralite i Godox. Dla mnie to istotne, dla kogoś kto tylko do repo to bez znaczenia.

m_a_g
28-04-2022, 19:00
Tryb A. Lampa ma swój czujnik, nie ma pomiaru TTL.

Ja to wszystko rozumiem, zastanawiam się skąd lampa od Nikona założona na Canona ma wiedzieć np. jakie ISO ma ustawiony aparat aby odpowiednio dobrać moc błysku - w końcu inaczej się błyska przy ISO100, a inaczej przy ISO 1600 :-)

Co do oferty Nikona to radiowo sterowana SB5000 narzuca się sama, bo wcześniejsze lampy były sterowane błyskami komunikacyjnymi. Czy SB5000 wycofano?
Nikon i Profoto zaczęły niedawno współpracować, ale ... czy od tego czasu się pokazała jakakolwiek nowa lampa? Chyba jeszcze nie zdążyła. Ale to nie szkodzi, wcześniejsze lampy Profoto są w wersjach na Nikona.

Właśnie zastanawiałem się (byłem na stronie Nikona i Profoto) nad SB5000 - nie jest wycofana, jest w sprzedaży za $599, albo nad Profoto wersja Nikon za $1100.
Różnica w cenie cokolwiek dramatyczna.
Do tego SB5000 to lampa z 2016 roku bodajże.
Taka bieda z systemowymi lampami w Nikonie jest czy ja źle patrzę?

Jacek_Z
28-04-2022, 19:01
Wprowadza się ręcznie ISO i przysłonę.
Edytowałem wpis wyżej, przeczytaj go jeszcze raz.

m_a_g
28-04-2022, 19:02
No teraz wszystko jasne. Z tym że cena lampy Profoto nie jest taka sama (przynajmniej u mnie) jak lampy Nikona.

Ligo
28-04-2022, 19:06
Ligo przyznam że nie rozumiem - co to znaczy w trybie automatyki własnej bez TTL? Masz aparat w trybie manualnym i do lampy wprowadzasz dane o ISO, czasie i przysłonie?
W każdym systemie TTL światło mierzone jest przedbłyskiem przez sensor TTL w aparacie, a lampa sama nic nie potrafi, wykonuje tylko polecenia z aparatu. Tryb M to wiadomo, wszystko trzeba ustawić ręcznie, pomiaru brak. Natomiast tryb A, kiedyś powszechny, dzisiaj wypierany przez TTL, jest obecny tylko w najlepszych/najdroższych lampach, bowiem wymaga zamontowania w lampie osobnego układu pomiaru opartego na tyrystorach. To kosztuje, ale za to lampa może mierzyć samodzielnie i to bez czasem wkurzającego przedbłysku, który mógł skutkować lagiem. W praktyce nikonowski system A mierzy światło równie precyzyjnie jak TTL. Nie ma tu jakiejś filozofii, wystarczy wprowadzić do lampy ISO i przysłonę, a lampa dobierze czas błysku samodzielnie.

m_a_g
28-04-2022, 19:13
Rozumiem, w Canonie i Sony używałem M lub TTL, trybu A nigdy (chyba po prostu nie ma). Zawsze miałem najwyższe modele jakie system oferował. Natomiast wydaje mi się że w takim trybie A jednak będzie problem przy dużej ilości światła zastanego kiedy lampą się tylko doświetla, albo chce zamrozić ruch i złapać więcej światła zastanego. TTL ma tą przewagę że bierze pod uwagę również czas naświetlania oraz odległość od obiektu, nie tylko ISO i przysłonę.
Tak czy inaczej jak rozumiem SB5000 będzie działać z Z7II i Z9?

Ligo
28-04-2022, 19:24
Jak dla mnie tryb TTL nie ma żadnej przewagi nad A z wyjątkiem odrobinę wygodniejszej obsługi.
Pierwsza rzecz i podstawowa - zapomnij o pracy z lampą w trybach innych, niż M w aparacie.
To Ty masz decydować o czasie otwarcia migawki, a nie aparat, bo tylko Ty wiesz, jaki efekt chcesz uzyskać.

m_a_g
28-04-2022, 19:40
Ligo, dziękuję bardzo za dobre rady, ale to są bardzo podstawowe rzeczy które mam opanowane, poza tym wydaje mi się że nie do końca masz rację, albo w każdym razie trochę upraszczasz.
W 99% przypadków kiedy mam lampę na aparacie to aparat jest w trybie manualnym, a lampa w trybie TTL z palnikiem w górę odbijana od sufitu. Tak robię na ten przykład reportaż czy inne zdjęcia "u cioci na imieninach", kiedy to lampa jest głównym źródłem światła.
Natomiast nie należy niepotrzebnie demonizować używania lampy z aparatem w trybie półautomatycznym.
Przykładowo, jeżeli używam lampy na zewnątrz - np. portrety w słoneczny dzień - i używam lampy jako pomocniczego źródła światła, z palnikiem na wprost i dyfuzorem w celu zniwelowania cieni na twarzy, to aparat mam w trybie A, lampa jest w trybie TTL z automatyką ustawioną na -1EV żeby efekt nie był za mocny, i sprawdza się to bardzo dobrze.
Ja kontroluję tylko GO przysłoną w aparacie, ekspozycję ustawi aparat (z ewentualną moją korektą jeżeli jest taka potrzeba), a automatyka zrobi resztę. Wszystko zależy od zastosowań.

Ligo
28-04-2022, 20:02
Ligo, dziękuję bardzo za dobre rady, ale to są bardzo podstawowe rzeczy które mam opanowane, poza tym wydaje mi się że nie do końca masz rację, albo w każdym razie trochę upraszczasz.
Oczywiście, że upraszczam. Inaczej używa się lampy w pomieszczeniach, a inaczej przy dopaleniach na zewnątrz, czy tam HSS. Tak czy siak czasu migawki trzeba pilnować i osobiście nie mam zwyczaju zdawać się całkowicie na automatykę.
Nie napisałeś, jaką masz praktykę z pracą z błyskiem, a z poprzednich postów mogłem wnioskować, że niewielką. Jeśli się mylę, przepraszam.

m_a_g
28-04-2022, 20:41
Oczywiście, że upraszczam. Inaczej używa się lampy w pomieszczeniach, a inaczej przy dopaleniach na zewnątrz, czy tam HSS. Tak czy siak czasu migawki trzeba pilnować i osobiście nie mam zwyczaju zdawać się całkowicie na automatykę.
Nie napisałeś, jaką masz praktykę z pracą z błyskiem, a z poprzednich postów mogłem wnioskować, że niewielką. Jeśli się mylę, przepraszam.

Ależ nie ma za co, nie oczekiwałem przeprosin, to raczej ja przepraszam jeżeli ton mojej wypowiedzi na to wskazywał. Tak to jest ze słowem pisanym niestety :-)

markB
29-04-2022, 02:18
Tak czy inaczej jak rozumiem SB5000 będzie działać z Z7II i Z9?

Będzie działać. Był początkowo problem z radiowym HSS, ale został on rozwiązany w poprawce firmware.

odzio
04-05-2022, 14:53
Pozwolę sobie na podpięcie do wątku, jeśli post odbiega zbytnio od tematu poruszanego przez autora, założę osobny. Jak wiadomo w Z5 rozmiar pryzmatu pentagonalnego nie pozwolił na umieszczenie wbudowanej lampy błyskowej* i moja jedyna SB-900 nie umie już błyskać spoza stopki na korpusie*. Temat lamp jest mi kompletnie obcy i nigdy się nie doktoryzowałem w zakresie zdalnego wyzwalania, praca z wbudowaną lampą i sterowaniem z poziomu body D700 pokrywała 99% moich niewygórowanych potrzeb. Chciałbym zapytać o pomysły na niedrogie, niewielkie i nieskomplikowane rozwiązanie do odpalania mojej sabiny zdalnie. pewnie nie obejdzie się bez wtykania czegoś w sanki aparatu, ale chciałbym, żeby było to poręczne. Czy może lepiej po prostu kupić jakąś inną tanią lampę? Czasem w sumie kukułką doświetlaniem słabiutko od przodu, tylko nie chciałbym drugiej takiej kobyły jak SB-900, bo się z majdanem nie spakuję i nie zabiorę nigdzie. Sabina zawsze była sterowana przy pomocy błysków (CLS) i nie wiem nawet czy ta lampa ma wbudowany odbiornik radiowy (w końcu ta technologia ma dopiero ~200 lat, więc możliwe, że w branży foto nie udało się jej jeszcze zaimplementować 15 lat temu). Czy macie pomysły na coś wartego rozważenia, czy tylko siadać w kącie i płakać?

*:) <- minka dla ograniczonej części moderacji mającej problemy z czytaniem, może się obejdzie bez gróźb banami

OjTam
04-05-2022, 14:59
*:) <- minka dla ograniczonej części moderacji mającej problemy z czytaniem, może się obejdzie bez gróźb banami
Wyskakujesz z takimi tekstami, a później się dziwisz, że się modzi czepiają? Gościu...

Sabina zawsze była sterowana przy pomocy błysków (CLS) i nie wiem nawet czy ta lampa ma wbudowany odbiornik radiowy (w końcu ta technologia ma dopiero ~200 lat, więc możliwe, że w branży foto nie udało się jej jeszcze zaimplementować 15 lat temu)
Nie że branża foto nie potrafi zaimplementować, tylko N ma wywalone. Canon i Sony od dawna na radiówkach jadą. Nawet chińczyki to ogarnęli.

Jak chcesz wyzwalać zdalnie, kup Navigator X, zestaw nadajnik+ odbiornik i tyle.

odzio
04-05-2022, 15:23
Wyskakujesz z takimi tekstami, a później się dziwisz, że się modzi czepiają? Gościu...
Modzi się czepiają więc wyskakuję z takimi tekstami. Nie podejrzewam, żebyś brał to siebie, bo przecież wykonujesz swoją robotę bardzo dobrze :) Poza tym oczywiście tekst nie jest ukierunkowany do nikogo, a jest elementem rozwijającego się ironicznego performensu

Nie że branża foto nie potrafi zaimplementować, tylko N ma wywalone. Canon i Sony od dawna na radiówkach jadą. Nawet chińczyki to ogarnęli.
Jak chcesz wyzwalać zdalnie, kup Navigator X, zestaw nadajnik+ odbiornik i tyle.
Umknęła mi tam gwiazda w sumie przy tej implementacji radia:)

Co do samego navigatora to spoko, dość małe to i ~250zł do przyjęcia. Natomiast ten wpis:

Synchronizacja błysku z krótkimi czasami otwarcia migawki może być wykorzystywana z lampami Quadralite wyposażonymi w tę funkcję np. Atlas 600, Reporter 360 TTL czy Stroboss 60. Maksymalny czas synchronizacji wynosi 1/8000 s.
sugeruje, że HSS z SB-900 może nie trybić... a szkoda by było :)

OjTam
04-05-2022, 15:35
Nie podejrzewam, żebyś brał to siebie,

Nieee.

Co do samego navigatora to spoko, dość małe to i ~250zł do przyjęcia. Natomiast ten wpis:

sugeruje, że HSS z SB-900 może nie trybić... a szkoda by było :)

Stronka godoxa (bo to ich szpej) i intstrukcja zestawu twierdzą, że HSS działa (tylko z lekkim ograniczeniem: musi być wybrane 1/250 (Auto FP), bo przy 1/320 (A. FP) może być problem).

No i potrzebujesz zestawu nadajnik + odbiornik, więc ciut więcej, niż te 250 wyjdzie.

poste
04-05-2022, 16:12
Gdybyś szukał małej a pożytecznej lampy do sterowania, popatrz na Meike 320. Parę lat temu TOP67 opisywał ją na forum, o ile pamiętam. Wiem, że teraz trudno o sensowną cenę, ale gdybyś rozważał to ma sporo możliwości, choć z trzeciej strony to diabli wiedzą jak to zadziała z nowszym sprzętem.:-?

spiritus
04-05-2022, 17:47
Ja się tylko podłączę z pytaniem na szybko.

Istnieje jakieś rozwiązanie na korzystanie z jednej lampy na dwóch systemach? Są jakieś przejściówki?

poste
04-05-2022, 18:11
Zależy jakie systemy. Generalnie stopka jest uniwersalna i można używać lamp w manualu (np. Nikona na Sony), wyjątkiem jest z tego co wiem Canon, ale nie znam tego systemu.

Teu
04-05-2022, 18:15

Istnieje jakieś rozwiązanie na korzystanie z jednej lampy na dwóch systemach? Są jakieś przejściówki?

Godox. Lampa reporterska canon, wyzwalacze jakie tylko zechcesz. Jak na aparacie to na wyzwalaczu możesz lampę wzunąć i wyzwalacz radiowo. Ew. na brackecie można dac lampę + wyzwalacz na aparacie.
Masz jaki chcesz system i pełny TTL.

Jacek_Z
04-05-2022, 20:29

Metz kiedys oferował wymienne stopki. Nie wiem czy to kontynuują.

markB
04-05-2022, 20:44
Lampy Metza to już chyba historia, a na pewno system adapterów SCA. W 2015 roku Metz ogłosił niewypłacalność i w 2020 roku został podzielony na dwie firmy: Chińczycy wzięli telewizory, a mało znana firma Daum resztę razem z lampami i jak na razie słuch o fleszach zaginął.

czarq
24-10-2022, 11:22
Może używacie w zestawie lampy Quadralite Stroboss 60 EVO z nadajnikiem Quadralite Navigator X Plus? W manualu pewnie będą działać, ale TTL to pewnie już problem z Nikonem Z6_2?

OjTam
24-10-2022, 12:15
Hm, a dlaczego miałby być problem?

markB
24-10-2022, 12:53
Nie wiem jak z Stroboss 60 EVO, ale Z9 z Stroboss V1 nie działa - lampa na stopce w TTL nie błyska (tylko manual). Problemem jest brak aktualizacji softu dla Strobossów, ostatnia aktualizacja z 2020 roku obejmuje pierwsze wersje Z6 i Z7. Natomiast Godox (to samo co Quadralite) Navigator XPro działa, przynajmniej z makro lampkami.

OjTam
24-10-2022, 13:05
Do X+ jest aktualizacja z lipca br, więc powinno banglać. Ale z tą V1 to mnie zaskoczyłeś. Zwłaszcza że na jednej recce goście używali V1 na Z9 i działała. Czyżby późniejsze aktualizacje ubiły?

markB
24-10-2022, 13:23
A używali z TTL? Bo w manualu błyska, ale trzeba trochę się napracować, żeby uzyskać właściwe oświetlenie.

OjTam
24-10-2022, 13:32
Ta i z HSS. Tylko jak pisałem, mieli wczesną wersję. Nikon może coś zmienił?

Jest aktualka z sierpnia 2022 do V1, jak możesz wrzuć i sprawdź.

O faktycznie, V1 nie działa w TTLu na Z9:

https://youtu.be/Xtzc_YZrKfY?t=75

Ale jaja. xD

markB
24-10-2022, 14:29
Na stronie Quadralite ostatnia poprawka softu jest z 4.09.2020 roku, na Godoxie jest faktycznie z sierpnia b.r., ale dotyczy Leiki.

OjTam
24-10-2022, 15:12
Na stronce Quadry soft do V1N ma wersję 1.4. Na stronie Godoxa - v1.6. Ciekawe, co 1.5 dawał? Szkoda, że godox nie publikuje historii wersji.

krones10
12-11-2022, 16:24
Używam Stroboss 60 bez ewo zasilanie bateryjne różnie jest z tym pomiarem w ttl obecnie używam tej lampki z statywu wyzwalanej radiowo z nawigator x . i moje pytanie czy jest możliwość zasilania z power packa tej lampy ?

madnessmilo
24-02-2023, 09:39
Cześć wszystkim :)
Mój angielki jest słaby, ale jeśli dobrze zrozumiałem na zagranicznym forum, lampa Yongnuo YN968N może nie działać z Nikonem Z6?

markB
24-02-2023, 12:47
Zgadza się, nie ma aktualizacji oprogramowania. Lampa działa tylko w trybie manualnym.

madnessmilo
24-02-2023, 13:09
Zgadza się, nie ma aktualizacji oprogramowania. Lampa działa tylko w trybie manualnym.

Dziękuję :(. Miałem nadzieję, że jednak będzie działać, mam wyzwalacze Yongnou.

Co polecicie w takim razie do Z6 w cenie do 800zł? Warto rozważyć używki?

OjTam
24-02-2023, 14:30
Godoxa TT685II, albo TT685 czy Quadralite 60N, jeśli się uda znaleźć. V1 czasem się w tej cenie używki trafiają.

madnessmilo
24-02-2023, 17:25
Godoxa TT685II, albo TT685 czy Quadralite 60N, jeśli się uda znaleźć. V1 czasem się w tej cenie używki trafiają.

Będę szukał, dziękuje. Ciekawe, że lampa Metz 52 działa ok z Z6.

OjTam
24-02-2023, 17:26
Lepsza inżynieria wsteczna. ;)

madnessmilo
07-03-2023, 10:36
Ostatecznie udało mi się wyrwać Yongnuo 685 i wygląda na to, że działa dobrze z Z6.