Zobacz pełną wersję : Nikon d90 nie łapie ostrości
brzezior
27-04-2022, 22:44
Witam,
Hobbistycznie naprawiłem sobie Nikona D90 z przypadłości związanej z silnikiem. Poszło nawet sprawnie (migawka działa), natomiast aparat nie łapie ostrości. Obiektywy zarówno z silnikiem, jak i śrubokrętem ruszają ostrością, natomiast nie łapią punktu. Dotyczy to zarówno trybu LV, jak i przez wizjer. Styki czyszczone. Ktoś ma pomysł, co mogło zmontować się nie tak?
Hiszpan63
28-04-2022, 05:47
Jak grzebałeś i poskładałeś , to zrób reset ustawień .
brzezior
28-04-2022, 08:55
W sensie ten reset z dwóch klawiszy?
A może aktualizację softu?
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Ale przy składaniu wystarczy nie wcisnąć do końca jakiegoś flexu i będzie taki efekt. Zatem zaczął bym od ponownego rozebrania.
Jednak bardziej zastanawiający jest problem w LV, bo tu jest zupełnie inna zasada pomiaru ostrości i wystarczy tylko, że matryca działa.
Hiszpan63
28-04-2022, 09:23
Tak , reset dwóch zielonych guziczków . To przywróci ustawienia fabryczne i o ile czegoś nie zrypałeś przy grzebaniu to może pomoże . O ustawienie AF/MF nie trzeba pytać ?? .... warto poruszać też dźwigienkami .
brzezior
28-04-2022, 09:46
Matryca działa. W ogóle wszystko poza AF działa - normalnie można robić zdjęcia, przysłona reaguje prawidłowo. Też jestem zaskoczony taką reakcją... Silnik aparatu i silniki sterowane w obiektywie też działają. Trochę dziwnie działa spust migawki - mam pewne podejrzenia co do niego. AF nie zaczyna działać po wciśnięciu do pierwszego "progu", tylko nieco później. Mam go na wymianę, więc chyba zacznę od tego.
Przełącz AF na tylny guzik i sprawdź
brzezior
28-04-2022, 10:23
A d90 ma taką możliwość? Tylny guzik może blokować AF, a uruchamiać też? Muszę ze sprawdzeniem czekać do wieczora niestety :(
Hiszpan63
28-04-2022, 10:38
Ma taką możliwość .. AF-ON ... uruchamianie AF.
brzezior
28-04-2022, 10:39
OK, znalazłem w instrukcji - będę testował.
brzezior
28-04-2022, 19:08
Jednak to nie spust - z przyciskiem AF-L jest tak samo. Z tym, ze jednak w przyzwoitym świetle tryb LV działa - ustawia wolno, ale ustawia. Natomiast czujniki AF pod lustrem nie działają. Myślicie, że to może być kwestia którejś taśmy?
Sprawdź taśmę, która idzie z czołówki na górną płytkę (pod czarnym i czerwonym przewodem). Ale resztę też warto.
brzezior
28-04-2022, 22:47
Niestety taśmy wszystkie na miejscu. Skończyły mi się pomysły. A która płytka odpowiada za AF? Ta górna, gdzie wlutowane są przewody silnika?
andystar
28-04-2022, 23:49
Niektóre taśmy wchodzą na spory wcisk (bardzo ciężko je włożyć). Pozornie wyglądają, że są na miejscu, ale kontaktu nie ma.
Sam tego doświadczyłem.