PDA

Zobacz pełną wersję : czy ktoś testował D70+UC ZOOM 28-105 mm 1:4 - 5.6 (srednica 58) ?

tigre251
09-07-2007, 15:49
czy ktoś testował D70+SIGMA UC ZOOM 28-105 mm 1:4 - 5.6 ? Jak to dopasować do D70 wogóle?

kronos28
09-07-2007, 16:02
najlepiej dopasować bagnetem w korpus ;)

to jest ta stara UC czy już UCIII??

taka??
http://www.allegro.pl/item212057215_sigma_28_105_aspherical_if_uc_iii_fi ltr_uv_b_w.html

taka?? UCII
http://www.geizkragen.de/preisvergleich/foto-und-co/zoomobjektive/sigma/sigma-28-105mm-f40-56-uc-ii/130734.html

Ogólnie będzie chodzić bo to szkła z AF to no problem . Możesz mieć jedynie trochę "wąsko" bo crop dochodzi

tigre251
09-07-2007, 18:55
to jest zwykłe UC ani III ani II :)
i nie pasuje ma 58mm a ja mam 62mm
Wspominałeś o cropie, rozumiem że to jest przejściówka, nie mam czegoś takiego i teraz nie wiem czy warto kupować to żeby się przekonać czy to dobry obiektyw..

King
09-07-2007, 18:58

?????:-?

Wspominałeś o cropie, rozumiem że to jest przejściówka,

sorry ale na początek polecam poczytać troche o fotografii ogólnie nie tylko tej cyfrowej :) Zaraz Ciebie zjadą kompletny brak wiedzy

najlepiej dopasować bagnetem w korpus

święte słowa - trzynaj się tego a na początek będzie dobrze :)

tigre251
09-07-2007, 19:07
Zaczynam przygodę z fotografią i od razu trafił mi się obiektyw stary w ręce.
A wogóle to mam wrażenie że zapomniał wół że cielęciem był/

KING: Bynajmniej nic mnie nie zjada a tym bardziej brak wiedzy. Do tej pory używałem KITowego sprzętu i właśnie zaczynam fantastyczną przygodę z innymi obiektywami, jeżeli uważasz, że ten etap to kompletny brak wiedzy to Twój problem. Oceniasz ludzi powierzchownie. I kropka.

Dla mnie to wielki kamień milowy do przodu.. spełniam marzenia.

kronos28
09-07-2007, 19:40
to jest zwykłe UC ani III ani II :)
Wspominałeś o cropie, rozumiem że to jest przejściówka, nie mam czegoś takiego i teraz nie wiem czy warto kupować to żeby się przekonać czy to dobry obiektyw..

??

ok powoli
58/62mm itd. to rozmiar gwinta z przodu obiektywu - tam gdzie się wkręca filtry etc. Bagnet jest jeden i ma jeden rozmiar - zwany Nikon F (no chyba że szkło jest dla canona, minolty czy innego pentaxa).

Dwa - Crop - tu masz to pojęcie wytłumaczone http://nikonklub.pl/poradnik4.htm i jego wpływ na kąt widzenia szkla itd. To nie jest "przejściówka" ;)

Trzy - rozumiem że masz obiektyw KITowy czyli 18-70. Sigma jest szkłem starszym i z tego co wiem to chyba gorszym optycznie od kita (no chyba że ktoś ma UCI to może się wypowie). Ja bym celował w szkła inne może stałki - na początek nie drogie 50/1.8 albo coś jaśniejszego z zakresu standardowych zoomów.

Jeszcze zapytam - przeczytałeś instrukcję od D70?

Pozdro

tigre251
09-07-2007, 22:55
To teraz wiem że patrzyłem na obiektyw uważając że ma inny wymiar nie próbując go założyc na D70.. jutro go założe wreszcie i zobacze jak foci!! Nie mogę się doczekać :)

Dzięki za wyjaśnienie cropa, przeczytałem artykuł, kiedyś znajomy fotograf pokazywał mi to swoim analogiem Cannonem jak wyglądają w wizjerze ogniskowa 28 analog cannona a jak w mojej D70. Różnica porażająca.. Zazdrościlem.. Nie wiedziałem że to się crop nazywa..

Czyli ogniskowa 25x1.5 to będzie 37.5 ? I tak dla każdego obiektywu bez wyjątku dla D70?
Swoją drogą to marzę od dawna o lustrzance z pełną klatką tylko poczekam jeszcze 2 latka aż stanieje..

Mam kita 28mm-105mm dlatego może się okazać że z tą SIGMĄ to gra jest warta świeczki.
Tym bardziej że leży u szwagra i się marnuje..

Widzę też że idę w dobrym kierunku - zamówiłem właśnie 50mm 1.8 D parę dni temu.

Instrukcję znam bardzo przyzwoicie, natomiast potrzebowałem czasu (od 2004 r.) żeby ogarnąć możliwości D70.

Na tym etapie to już sukces że używam głównie trybów w kolejności A,P i S, najważniejsze że myślę nad kadrem dużo więcej i w szerszym zakresie, mianowicie nad: przysłoną/czasem otwarcia migawki, ISO, balansem bieli (ustawiam chmurkę lub PRE, balans w corelu potem), korektą ekspozycji (jedna z najlprzydatniejszych funkcji dla mnie), zabawa z autofocusem i AF area mode, próbuję ogarnąć teraz z menu CUSTOM żeby coś indywidualnie polepszyć, robię zdjęcia obecnie z bracketingiem na AE i tylko w RAW, zmieniłem też ustawienia AE-L AF-L pod swoim kątem (tzn. pod względem zblokowania kadru i przeniesienia), mam w pracy corela z edytorem RAW Shooterem.
Mam nowe podejście do D70 - focenie tylko z RAW z każdorazową, ale z jak najmniejszą obróbką komputerową..
Wydaje mi się że D70 to aparat dokładnie stworzony dla mnie: od auto do manuala..
Na manual jeszcze za ciężko dla mnie.
Dzisiaj dostałem lampę (pierwszą) z Nikona F50 i działa tylko Manual, nawet TTLa zwykłego nie ma :)
Ale to już inny temat na forum..
Jednak czuję że światło zastane to jest to!
Zobaczymy teraz jak 50 1:8 D zmieni podejście osoby (czyli mnie) do KITA, którym do tej pory tylko fociłem :)

Także chyba złapałem bakcylka i mam wielki szacunek do tego aparatu..

Bardzo dziękuję za wyjasnienia i porady!

sokrates
10-07-2007, 13:09
ja próbowałem Sigmę 28-105 UCIII na moim D40. pomijając fakt braku AF całkiem przyzwoicie wypada.

tigre251
10-07-2007, 18:37
Testowałem dzisiaj starocie SIGMę 25-106 UC na D70, obiektyw działał z AF i bez rewelacji. Solidność wykonania lepsza niż KIT Nikkora, minimalnie lepiej ostrzy ale może to subiektywne odczucie. Czekam na Nikkora 50mm 1:8D