PDA

Zobacz pełną wersję : Dobre zdjecia z wojny

patronat
16-04-2022, 10:10
Wątek z wojny co prawda zamknięty, ale można by wrzucać ciekawe zdjęcia (temat w końcu potężny) bez zbędnych komentarzy i głupich dyskusji.

Dla przykładu:
61875

!AGresT
16-04-2022, 13:58
Dla przykładu:

Taki OT ale w nawiązaniu do zdjęcia. W ruskich czołgach amunicja jest na karuzelach w wieży, więc jak dostają, to wszystko eksploduje. Ukraińcy zrobili sobie trupi konkurs na najdalej wyeksportowaną wieżę. Aktualnie jest to... 60 metrów!!!:shock:

spiritus
16-04-2022, 14:22
Trzymajmy się zdjęć. Nie politykujmy.

Jeden z usuniętych postów:
"Myślę że autorowi chodziło o to żeby zamieszczać zdjęcia, reportażowe, wojenne z Ukrainy.
Takie które zasługują na określenie "dobre zdjęcie", czyli takie które nas poruszyło, zapamiętaliśmy je itd.
Jak to było z Bang Bang Club..."One picture can change the world""

I tego się trzymajmy.

JK
16-04-2022, 14:37
Ja tylko tak nieśmiało przypomnę, że kiedyś na tym forum była taka prosta zasada, że można wstawiać tylko własne zdjęcia. I myślę, że to była sensowna zasada.
Jak ktoś ma własne zdjęcia tej wojny, to czemu nie, ale "podszywanie" się pod innych, pod tych, którzy często narażają własne życie, jakoś chyba do forum fotograficznego nie pasuje. No chyba, że forum już tak mocno zeszło na psy, że nikogo to nie razi.

patronat
16-04-2022, 15:35
Chciałem podlinkować, ale mam tylko screena. Myślę natomiast, że jakikolwiek przekaz jest dobry żeby zobaczyć kawał dobrej roboty. Niestety minąłem się jak widzę z głównym nurtem tego forum. Faktycznie lepiej olać zdjęcia, lepiej jest znaleźć 150 powodów do pustego pieprzenia bez sensu.

OjTam
16-04-2022, 15:37
patronat, jak linkujesz czyjeś zdjęcia, NIE KOPIUJ ich na host.

spiritus
16-04-2022, 15:42
Chciałem podlinkować, ale mam tylko screena. Myślę natomiast, że jakikolwiek przekaz jest dobry żeby zobaczyć kawał dobrej roboty. Niestety minąłem się jak widzę z głównym nurtem tego forum. Faktycznie lepiej olać zdjęcia, lepiej jest znaleźć 150 powodów do pustego pieprzenia bez sensu.

Ja generalnie popieram. Lubię dobre zdjęcia reportażowe. Czy to ze zwykłych zamieszek, głodu, wojny czy kataklizmu.

JK
16-04-2022, 15:46
A o prawach autorskich słyszałeś? Obiło ci się takie coś o uszy?
Forum fotograficzne, to nie jest Portal informacyjny, Gazeta, czy Telewizja. Nie mamy prawa do dowolnego wykorzystywania cudzych zdjęć, nawet jak nam się bardzo podobają. ETYKA koledzy.

spiritus
16-04-2022, 16:05
A o prawach autorskich słyszałeś? Obiło ci się takie coś o uszy?

Tak, słyszałem i nie musisz mnie poniżać. Zalinkowanie zdjęcia na forum bez podpisania jako swoje i nie służące to komercyjnej reklamie to raczej (mogę się mylić bo się na tym nie znam) nie jest złamaniem prawa.
Autor ani tego zdjęcia sobie nie przywłaszcza ani nie reklamuje czegoś.
Jeżeli się jednak mylę to nawet skopiowanie zwykłego mema i jego rozpowszechnienie jest złamaniem praw autorskich.

Dlatego (miałem to wcześniej zasugerować w sumie) warto też wpisywać autorów. Mogą mieć równie ciekawe zdjęcia w portfolio.

patronat
16-04-2022, 16:08
Ok JK ma racje. Proszę wywalić to zdjęcie.
OjTam, a gdzie mam je wrzucic? Linka do mojego telefonu?

PS
Znalazlem je na twitterze. Ale nie sądze żeby autor posta miał do niego prawa autorskie więc nie linkuję.

OjTam
16-04-2022, 16:12
To już lepiej tego twittera zalinkować. Jakby ktoś się zaczął o prawa autorskie pruć, to tam, nie tu.

robin102
16-04-2022, 17:36
Nikt nie będzie się pruł o prawa autorskie. Wrzucajcie tu dobre kadry, ewentualnie z info kto jest autorem zdjęcia i skąd zaczerpnięte. Czas i rola tych zdjęć jest zupełnie inna niż przed 24.02.2022.
Zdjecie wieżyczki czołgowej coś jakby trupiej czachy prześwietne jest

patronat
16-04-2022, 17:51
Nikt nie będzie się pruł o prawa autorskie. Wrzucajcie tu dobre kadry, ewentualnie z info kto jest autorem zdjęcia i skąd zaczerpnięte. Czas i rola tych zdjęć jest zupełnie inna niż przed 24.02.2022.
Zdjecie wieżyczki czołgowej coś jakby trupiej czachy prześwietne jest

Cytat z kumpla:
„ Antitankcoatl - aztecki bóg obrony przeciwpancernej. Przełom XV i XVI wieku”

patronat
16-04-2022, 19:01
Nowy kadr wraz z podpisem:
https://twitter.com/iaponomarenko/status/1515230569038323712?s=21&t=aMzOkR28GuIxNiJGimrJRA

crusiek
16-04-2022, 21:22
Genialne i proste... jak niewiele trzeba.

patronat
25-03-2025, 11:21
wrzucam tutaj, bo to też prawie wojna... zdjęcia w kategorii sztos:
https://x.com/wszewko/status/1904141264255107390?s=46&t=UfU2XNHXqkhSW_aQCg76iw